Artėjant kovo 17 d., Šv. Patriko, Airijos globėjo, dienai ir Airijos nacionalinei šventei, pats laikas pagalvoti apie kokį nors airišką patiekalą. Labai nesudėtingai pagaminamas šventinis tortas su švelniais airiškais Guinness alaus ir Baileys likerio aromatais. Jei jums patinka tamsus salstelėjęs airiškas alus, nieko nesvarsdami griebkite šį receptą ir kepkite artimiausios ateinančios šventės proga.
Receptas
Tai iš ties itin drėgnas, tamsus šokoladinis pyragas. Labai gardus ir be kremo, tačiau kitą kartą kremą daryčiau iš vien tik grietinėlės arba grietinėlės su maskarponės sūriu.
Ingredientai pyragui:
- Gineso alus: 250 mililitrų
- Nesūdytas sviestas: 250 gramų
- Kakava: 75 gramų
- Smulkus cukrus: 400 gramų
- Grietinė: 142 mililitrų
- Kiaušiniai: 2 (vid. dydžio)
- Vanilės ekstraktas: 1 valgomojo šaukšto
- Miltai: 275 gramų
- Soda: 2,5 arbatinio šaukštelio
Ingredientai kremui:
- "Philadelphia" tipo sūris: 300 gramų
- Cukraus pudra: 150 gramų
- Grietinėlė: 125 mililitrų (skirta plakimui)
Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo skardeles (aš naudojau dvi skardeles 10cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi (atskirai dugną ir atskirai šonus). Jei kepate 20cm skardelėje, jos reikės vienos, taip pat išklokite kepimo popieriumi.
- Supilkite alų į nedidelį puodą, ten pat sudėkite sviestą ir užkaiskite. Maišykite kaitindami, kol sviestas ištirps, bet skysčiui neleiskite užvirti.
- Suberkite į tą skystį kakavą ir cukrų, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
- Virtuvinio kombaino inde (arba atskirame dubenyje, jei maišysite rankomis) suplakite kiaušinį kartu su grietine (patogiausia bus naudoti baltymams plakti skirtą įrankį), supilkite alaus ir kakavos mišinį ir toliau maišykite, kol viskas gerai susijungs.
- Supilkite šią masę į paruoštas kepimo skardas (jei naudojate mažas - padalinkit tešlą pusiau, jei vieną didesnę - supilkit viską).
- Kepkite apie 30-40 minučių (mažoms pakaks 30, gal net ir mažiau - tikrinkite mediniu pagaliuku). Iškepusius biskvitus išimkite iš orkaitės ir palikite pravėsti 10 minučių, tik tada išimkite iš kepimo formos, nulupkite kepimo popierių ir palikite pilnai atvėsti ant grotelių.
- Pasigaminkite Baileys kremą: elektriniu kombainu (baltymams plakti skirta šluotele) suplakite mascarponę kartu su Baileys likeriu. Suberkite cukraus pudrą ir toliau plakite stebėdami konsistenciją (ji plakant tirštės), kol ji bus tinkama sutepimui.
- Kai biskvitai bus pilnai atšalę, perpjaukite juos pusiau išilgai (jei kepėte mažose skardelėse, gausite 4 lakštus, jei didelėje formoje - 2).
- Pasigaminkite šokolado ganašą: šokolado gabalėlius suberkite į blenderį (arba i elektrinį smulkintuvą su S formos peiliu). Mažame puode užkaiskite grietinėlę kartu su sirupu. Prieš pat skysčiui užverdant nukelkite puodą nuo ugnies, ir plona srovele pilkite ant šokolado gabaliukų tiesiai į blenderį, visąlaik laikydami blenderį įjungtą. Tokiu būdu šokoladas ištirps ir susimaišys.
- Atvėsinkite ganašą (kuo šaltesnis jis bus, tuo labiau kietės), ir kai bus jums tinkama konsistencija, aptepkite juo visą viršutinį torto biskvito paviršių. Ant torto viršaus pabarstykite šokolado drožlių. Jas lengva padaryti- padėkite šokolado plytelę ant darbastalio lygia dalimi į viršų. Laikydami didelį peilį statmenai šokolado paviršiui, braukite peilio ašmenis per šokoladą, taip suformuodami plonytes drožles.
Įdomūs faktai apie maistą
Įkurdami anglis Big Green Egg kepsninėje jau tikriausiai būnate išsirinkę norimą pagaminti patiekalą, suradę jo ingredientus. Bet ar žinote to patiekalo ir jo ingredientų kilmę? Surinkome linksmų ir įdomių faktų apie maistą.
Makaronai
Visada renkatės tos pačios formos makaronus, nes taip pasidarė įprasta, o gal mėgstate pirkti vis kitus? Kiekviena makaronų forma turi savą funkciją, o skirtumų tarp jų daugiau, nei įsivaizduojate. Visada turėkite omenyje, kad makaronų formos tikslas - gerai sugerti padažą. Tuščiaviduriai makaronai, pavyzdžiui, penne, paccheri arba bucatini, skirti tirštiems padažams, o plokšti arba ploni makaronai įprastai naudojami patiekiant su skystesniais padažais.
Yra apie 300 skirtingų makaronų rūšių, o skirtingų pavadinimų suskaičiuojama per 600. Teisingai: tos pačios rūšies makaronai gali turėti kelis skirtingus pavadinimus. Tačiau už šios sumaišties slypi tam tikra logika. Įprastai pavadinimai tiesiogiai siejasi su forma. Štai orecchiette reiškia „ausys“, o conchiglie - „kriauklelės“. Rigate reiškia „rantyti“. Taigi, penne rigate reiškia „rantyti vamzdeliai“. Jei makaronų pavadinimo galūnė yra „ini“ arba „ette“, vadinasi, tai smulkesnė stambių makaronų versija.
Mėsainiai
Vos išgirdę žodį „mėsainis“ tikriausiai pagalvojate apie JAV! Storas apskritas maltos jautienos paplotėlis - tikra amerikietiško barbekiu klasika. Tačiau mėsainiai kilę ne iš Amerikos. Manoma, jog mėsainio istorija prasidėjo XIII a. Mongolijos imperijoje. Mongolų kariai po balnais pasidėdavo jautienos gabalėlius, kad jie taptų minkštesni. Taip atsirado tartaras. Tikima, kad iš Mongolijos tartaras pasiekė Vakarų Europą. Tačiau tiksliai žinoma, kad mintis pakepinti sukapotą arba sumaltą mėsą kilo Vokietijos miesto Hamburgo gyventojams. Vėliau vokiečių imigrantai šį skanėstą atsivežė į Ameriką, kur mėsa iš pradžių buvo parduodama kaip kepsnys, o vėliau - patiekiama bandelėje. Būtent bandelėje patiektas mėsainis užkariavo pasaulį.
Pica
Iš pradžių picą valgė tik skurdesni Italijos gyventojai. Viskas pasikeitė, kai Raffaelė Espositas - garsiausias Neapolio picų kepėjas - buvo pakviestas Italijos karaliaus ir jo žmonos Margaritos rūmuose iškepti šį skanėstą. Specialiai tai progai jis sukūrė Italijos vėliavos spalvų picą: raudonas pomidorų padažas, balta mocarela ir žali bazilikai. Karalienei tokia pica labai patiko - taip prasidėjo picos sėkmės istorija, o karalienės vardu pavadinta pica Margarita labai išpopuliarėjo.
Šafranas
Šafranas gaminamas iš daržinio kroko purkų ir dulkinių. Tai brangiausias prieskonis pasaulyje. Todėl jis dažnai vadinamas raudonuoju auksu. Purka - tai viršutinė piestelės dalis. Viename kroko žiede yra vos 3 dulkinės. 1 gramui šafrano reikia apie 150 žiedų, visas derlius nuimamas rankomis! Todėl prieskonis ir yra toks išskirtinis.
Sakė
Sakė dar vadinama ryžių vynu, tačiau jos gamybos procesas panašesnis į alaus virimą nei į vyno spaudimą. Šis azijietiškas gėrimas gaminamas iš ryžių, vandens, koji pelėsio ir mielių. Iš tūkstančių visame pasaulyje auginamų ryžių rūšių sakei virti tinka tik apie 80. Jos dažnai brangesnės ir bendrai vadinamos sakamai. Priešingai nei valgomieji ryžiai, sakei skirti ryžiai yra gana sunkūs, jų branduoliuose nėra nei riebalų, nei baltymų, o tai ypač svarbu norint išvirti gerą sakę. Sakė - ne tik gėrimas.
Mėsa su kaulu
Dažnai sakoma, kad mėsa su kaulu pasižymi ryškesniu skoniu. Tai nėra gryna tiesa. Pats kaulas nesuteikia jokio skonio. Tik tuščiaviduriai čiulpų turintys kaulai išryškins mėsos skonį.
Sūrio pyragas
Kreminis sūris pyragui? Tiesą sakant, tai nebloga mintis. Juk plakta grietinėlė ir biskvitas - dangiškas derinys, o kreminis sūris gaminamas būtent iš plaktos grietinėlės ir pieno. Šviežias nebrandintas sūris pasižymi subtiliu skoniu ir tiršta kremine tekstūra. Niujorko stiliaus sūrio pyragas - neabejotinai garsiausia šio deserto versija. Turbūt todėl dažnas tiki, kad sūrio pyragas kilęs iš Amerikos. Juk JAV kasmet liepos 30 d. Tačiau tikėtina, kad sūrio pyragas kilęs iš Graikijai priklausančios Samo salos, kur rasta 2000 m. pr. m. e. siekiančių pyrago formų. Graikai sūrio pyragą laikė geru energijos šaltiniu. Pirmasis receptas siekia 230 metus. Jį užrašė graikų rašytojas Atėnėjus, nurodęs naudoti kreminį sūrį, medų ir kviečius. Romėnai šį receptą pasisavino ir paskleidė po Europą, kur ir gimė mums visiems pažįstamas sūrio pyragas.
Šokoladas
Gal norėtumėte paragauti Big Green Egg kepsninėje iškepto šokoladinio pyrago arba braunių? Tai saldžios nuodėmės, kurios visai ne nuodėmingos. Šokolade gausu vitaminų ir mineralų, jis didina laimės pojūtį. Taip yra todėl, kad šokolade yra triptofano bei feniletilamino. Šių junginių aptinkama ir žmogaus organizme, jie padeda pataisyti nuotaiką.
 
                                                 
                                            