pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiek laiko virti triušieną: patarimai ir receptai

Triušiena yra mėgstama mėsa daugelyje šalių, įskaitant Lietuvą. Tai­gi, triu­šie­na, labai lie­sa, svei­ka mėsa. Labai tin­kan­ti vai­kams ir pagy­ve­nu­siems žmo­nėms, nes netu­ri daug rie­ba­lų, visai netu­ri cho­les­te­ro­lio, mėso­je nesi­lai­ko che­mi­nės medžia­gos ir sun­kie­ji meta­lai, beto mėso­je labai daug bal­ty­mų, dau­giau nei avie­noj ar jau­tie­noj. Taip pat labai leng­vai virš­ki­na­ma mėsa.

Triušienos nauda

Triušiena yra dietinis patiekalas, mėsoje yra daug baltymų ir ji ypač naudinga vaikams. Triušiena turi daug geležies, cinko, vario, fosforo ir seleno, taip pat vitamino niacino (B3), o vitamino B12 100 g triušienos yra net 3 kartus daugiau nei suaugusio žmogaus reikiama paros norma. Ši medžiaga būtina teigiamai širdies veiklai, suteikia energijos. Triušiena turi ir kalio, kuris būtinas kaulų ir raumenų sveikatai, kraujospūdžiui, širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Ši mėsa rekomenduojama turintiems geležies trūkumą, anemiją, virškinimo trakto sutrikimų, turintiems alergiją kitai mėsai. Tinka ir mažiems vaikams - kaip viena iš pirmųjų mėsų ragavimui. Tačiau daugelis žmonių nežino, kiek laiko reikia virti triušieną, kad ji būtų skani ir minkšta. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip tinkamai ir kiek virti triušį vaikui ar kūdikiui, sriubai, o taip pat kiek laiko reikia virti triušieną, kol ji suminkštėja.

Laikymo sąlygos

Triušienos mėsą galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų arba šaldiklyje iki 3 mėnesių. Triušiena yra jautri mėsa, todėl svarbu ją tinkamai laikyti. Po pirkimo triušieną reikėtų laikyti šaldytuve, geriausia ant apatynės lentynos, kad ji būtų tinkamai vėsinama ir neprisiliestų prie kitų produktų.

Kiek laiko virti triušieną?

Kiek laiko virti triušieną priklauso nuo triušienos dydžio ir ruošimo būdo. Tikslus virimo laikas priklauso nuo triušio dydžio ir amžiaus. Visą triušį reikia virti 1,5-2 valandas. Triušienos gabaliukus reikia virti 35-40 minučių. Svarbu atidžiai stebėti triušienos virtimo procesą, kad ji nebūtų pervirta arba pernelyg sausa.

Kaip virti triušieną?

Prieš verdant triušieną, pamirkykite ją 2-3 valandas šaltame vandenyje. Į verdantį vandenį įdėkite daržovių, tokių kaip morkos, svogūnai ir lauro lapai. Triušieną virkite ant silpnos ugnies uždengę dangtį. Patikrinkite, ar triušiena išvirusi, įsmeigdami į ją šakutę. Tai­gi rei­kia pra­dė­ti nuo plė­vių, dide­lių rei­ba­lų nupjaus­ty­mo. Pas maniš­kį jų daug nebu­vo, tai šitas žings­nis ilgai netru­ko. Jau gali­ma pra­dė­ti pjaus­ty­ti. Pra­de­dam nuo prie­ki­nių kojų. Paimam vie­na ran­ka prie­ki­nę koją ir kita ran­ka nupjau­na­me palei kūną. Nusi­pjaus papras­tai, nupjo­vus prie­ki­nę koją, nuo jos nupo­jau­na­me irgi mato­mas plė­ves ar dides­nius rei­ba­lus.

Paruoštą ir supjaustytą triušienos mėsą sudėkite į puodą su karštu vandeniu (vanduo turėtų visiškai padengti triušienos mėsą), užvirkite. Į sultinį suberkite smulkintas morkas, smulkiai supjaustytus svogūnus, virkite ant vidutinės ugnies (puodą uždengę dangčiu) apie 35 minutes (ar mėsa išvirus, galite patikrinti perverdami šakute - jei triušiena yra minkšta, tada ji yra paruošta). Po to, kai triušiena yra išvyrusi, svarbu leisti jai atvėsti kelias minutes prieš patiekiant.

Kaip virti triušieną vaikui?

Vaikams rekomenduojama virti triušieną apie 2-3 valandas. Verdant triušieną vaikui, nedėkite druskos. Vaikų maistui gydytojai pataria naudoti priekinę skerdenos dalį, kur mėsa yra minkštesnė. Supjausčius, triušieną reikia 3-4 valandas mirkyti vandenyje, nepridedant prieskonių.

Daržoves geriau dėti į verdantį vandenį kartu su mėsa. Aukšta temperatūra neleis pabėgti triušienos sultims, todėl mėsa bus minkšta ir sultinga. Nuvalykite morkas ir svogūnus. Puode užvirinkite vandenį, suberkite pjaustyta mėsą su daržovėmis, pasūdykite. Vėl užvirus sumažinkite ugnį iki vidutinio lygio. Virkite triušį, kol suminkštės (užims 30-40 minučių). Ruošiant triušieną vaikams, aitriųjų prieskonių ir marinatų nepageidautina naudoti net minimaliais kiekiais.

Kaip išvirti triušienos sriubą?

1. Triušieną susmulkinkite ir užpilkite vandeniu. Įberkite pagal skonį druskos, pipirų ir lauro lapelių. Virkite ant nestiprios ugnies, nugriebkite putas.

2. Kai mėsa suminkštės, supilkite grikius, supjaustytą papriką ir pomidorą. Virkite, kol išvirs grikiai.

3. Prieš sriubą patiekdami, papuoškite ją smulkintomis petražolėmis

Prieskoniai triušienai

Norint suteikti triušienai skonio, galite ją prieskoniuoti. Populiariausi triušienos prieskoniai yra česnakai, rozmarinas, mėtų lapeliai ir citrina. Triušiena - labai švelni mėsa, todėl saikingai vartokime prieskonius ją gardindami. Šiai mėsai tinka:

  • Pipirai ir druska
  • Česnakai
  • Čiobreliai
  • Krapai
  • Lauro lapai
  • Mairūnai
  • Petražolės
  • Rozmarinai
  • Šalavijai

Mitybos lentelė

Virta triušiena: kalorijų lentelė

MAISTINĖ VERTĖ 100 g
Kalorijos 194
Riebalai 10.4
Baltymai 25.5

Pagal mėsos mėginių tyrimą, kuriam naudota triušiena, vištiena, jautiena ir kiauliena, siekiant nustatyti šių gyvūnų rūšių maistinių medžiagų skirtumus, paaiškėjo, kad triušienoje kalcio (21,4 mg / 100 g) ir fosforo (347 mg / 100 g) buvo daugiau nei kitų rūšių mėsoje, o riebalų ir cholesterolio - mažiau.

Patarimai ruošiant triušieną

Kad triušiena būtų skani ir minkšta, svarbu pasirinkti kokybišką mėsą. Ruošdami triušieną, svarbu pasirinkti kokybišką mėsą, tinkamai laikyti ir atidžiai stebėti virtimo procesą. Svarbu atidžiai stebėti triušienos virtimo procesą, kad ji nebūtų pervirta arba pernelyg sausa.

Triu­šie­na pui­kiai tin­ka troš­ki­ni­mui arba kepi­mui. Bet jei sugal­vo­si­te triu­šie­ną kep­ti, o ne troš­kin­ti, tai prieš tai reik­tų ją pama­ri­nuo­ti, kad mėsa būtų sul­tin­ga. Tai­gi, jei kur pama­ty­si­te par­duo­dant triu­šie­ną - būti­nai pamė­gin­ki­te.