Triušiena yra mėgstama mėsa daugelyje šalių, įskaitant Lietuvą. Taigi, triušiena, labai liesa, sveika mėsa. Labai tinkanti vaikams ir pagyvenusiems žmonėms, nes neturi daug riebalų, visai neturi cholesterolio, mėsoje nesilaiko cheminės medžiagos ir sunkieji metalai, beto mėsoje labai daug baltymų, daugiau nei avienoj ar jautienoj. Taip pat labai lengvai virškinama mėsa.
Triušienos nauda
Triušiena yra dietinis patiekalas, mėsoje yra daug baltymų ir ji ypač naudinga vaikams. Triušiena turi daug geležies, cinko, vario, fosforo ir seleno, taip pat vitamino niacino (B3), o vitamino B12 100 g triušienos yra net 3 kartus daugiau nei suaugusio žmogaus reikiama paros norma. Ši medžiaga būtina teigiamai širdies veiklai, suteikia energijos. Triušiena turi ir kalio, kuris būtinas kaulų ir raumenų sveikatai, kraujospūdžiui, širdies ir kraujagyslių sveikatai.
Ši mėsa rekomenduojama turintiems geležies trūkumą, anemiją, virškinimo trakto sutrikimų, turintiems alergiją kitai mėsai. Tinka ir mažiems vaikams - kaip viena iš pirmųjų mėsų ragavimui. Tačiau daugelis žmonių nežino, kiek laiko reikia virti triušieną, kad ji būtų skani ir minkšta. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip tinkamai ir kiek virti triušį vaikui ar kūdikiui, sriubai, o taip pat kiek laiko reikia virti triušieną, kol ji suminkštėja.
Laikymo sąlygos
Triušienos mėsą galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų arba šaldiklyje iki 3 mėnesių. Triušiena yra jautri mėsa, todėl svarbu ją tinkamai laikyti. Po pirkimo triušieną reikėtų laikyti šaldytuve, geriausia ant apatynės lentynos, kad ji būtų tinkamai vėsinama ir neprisiliestų prie kitų produktų.
Kiek laiko virti triušieną?
Kiek laiko virti triušieną priklauso nuo triušienos dydžio ir ruošimo būdo. Tikslus virimo laikas priklauso nuo triušio dydžio ir amžiaus. Visą triušį reikia virti 1,5-2 valandas. Triušienos gabaliukus reikia virti 35-40 minučių. Svarbu atidžiai stebėti triušienos virtimo procesą, kad ji nebūtų pervirta arba pernelyg sausa.
Kaip virti triušieną?
Prieš verdant triušieną, pamirkykite ją 2-3 valandas šaltame vandenyje. Į verdantį vandenį įdėkite daržovių, tokių kaip morkos, svogūnai ir lauro lapai. Triušieną virkite ant silpnos ugnies uždengę dangtį. Patikrinkite, ar triušiena išvirusi, įsmeigdami į ją šakutę. Taigi reikia pradėti nuo plėvių, didelių reibalų nupjaustymo. Pas maniškį jų daug nebuvo, tai šitas žingsnis ilgai netruko. Jau galima pradėti pjaustyti. Pradedam nuo priekinių kojų. Paimam viena ranka priekinę koją ir kita ranka nupjauname palei kūną. Nusipjaus paprastai, nupjovus priekinę koją, nuo jos nupojauname irgi matomas plėves ar didesnius reibalus.
Paruoštą ir supjaustytą triušienos mėsą sudėkite į puodą su karštu vandeniu (vanduo turėtų visiškai padengti triušienos mėsą), užvirkite. Į sultinį suberkite smulkintas morkas, smulkiai supjaustytus svogūnus, virkite ant vidutinės ugnies (puodą uždengę dangčiu) apie 35 minutes (ar mėsa išvirus, galite patikrinti perverdami šakute - jei triušiena yra minkšta, tada ji yra paruošta). Po to, kai triušiena yra išvyrusi, svarbu leisti jai atvėsti kelias minutes prieš patiekiant.
Kaip virti triušieną vaikui?
Vaikams rekomenduojama virti triušieną apie 2-3 valandas. Verdant triušieną vaikui, nedėkite druskos. Vaikų maistui gydytojai pataria naudoti priekinę skerdenos dalį, kur mėsa yra minkštesnė. Supjausčius, triušieną reikia 3-4 valandas mirkyti vandenyje, nepridedant prieskonių.
Daržoves geriau dėti į verdantį vandenį kartu su mėsa. Aukšta temperatūra neleis pabėgti triušienos sultims, todėl mėsa bus minkšta ir sultinga. Nuvalykite morkas ir svogūnus. Puode užvirinkite vandenį, suberkite pjaustyta mėsą su daržovėmis, pasūdykite. Vėl užvirus sumažinkite ugnį iki vidutinio lygio. Virkite triušį, kol suminkštės (užims 30-40 minučių). Ruošiant triušieną vaikams, aitriųjų prieskonių ir marinatų nepageidautina naudoti net minimaliais kiekiais.
Kaip išvirti triušienos sriubą?
1. Triušieną susmulkinkite ir užpilkite vandeniu. Įberkite pagal skonį druskos, pipirų ir lauro lapelių. Virkite ant nestiprios ugnies, nugriebkite putas.
2. Kai mėsa suminkštės, supilkite grikius, supjaustytą papriką ir pomidorą. Virkite, kol išvirs grikiai.
3. Prieš sriubą patiekdami, papuoškite ją smulkintomis petražolėmis
Prieskoniai triušienai
Norint suteikti triušienai skonio, galite ją prieskoniuoti. Populiariausi triušienos prieskoniai yra česnakai, rozmarinas, mėtų lapeliai ir citrina. Triušiena - labai švelni mėsa, todėl saikingai vartokime prieskonius ją gardindami. Šiai mėsai tinka:
- Pipirai ir druska
- Česnakai
- Čiobreliai
- Krapai
- Lauro lapai
- Mairūnai
- Petražolės
- Rozmarinai
- Šalavijai
Mitybos lentelė
Virta triušiena: kalorijų lentelė
MAISTINĖ VERTĖ | 100 g |
---|---|
Kalorijos | 194 |
Riebalai | 10.4 |
Baltymai | 25.5 |
Pagal mėsos mėginių tyrimą, kuriam naudota triušiena, vištiena, jautiena ir kiauliena, siekiant nustatyti šių gyvūnų rūšių maistinių medžiagų skirtumus, paaiškėjo, kad triušienoje kalcio (21,4 mg / 100 g) ir fosforo (347 mg / 100 g) buvo daugiau nei kitų rūšių mėsoje, o riebalų ir cholesterolio - mažiau.
Patarimai ruošiant triušieną
Kad triušiena būtų skani ir minkšta, svarbu pasirinkti kokybišką mėsą. Ruošdami triušieną, svarbu pasirinkti kokybišką mėsą, tinkamai laikyti ir atidžiai stebėti virtimo procesą. Svarbu atidžiai stebėti triušienos virtimo procesą, kad ji nebūtų pervirta arba pernelyg sausa.
Triušiena puikiai tinka troškinimui arba kepimui. Bet jei sugalvosite triušieną kepti, o ne troškinti, tai prieš tai reiktų ją pamarinuoti, kad mėsa būtų sultinga. Taigi, jei kur pamatysite parduodant triušieną - būtinai pamėginkite.