pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Žirnių sriuba: receptai ir patarimai

Sriubos skirtingose šalyse turi nevienodą kulinarinę reikšmę. NVS šalyse sriuba paprastai yra šiltas skystas patiekalas, patiekiamas pirmiausia pietums. Be šiltų sriubų, yra ir šaltų. Tokios sriubos vadinamos vasaros sriubomis, nes jos ruošiamos pietų šalyse. Viena iš labiausiai paplitusių šaltų sriubų laikoma okroška.

Sriubos universalumas yra tas, kad nėra jokių apribojimų produktams, kuriuos dedame į patiekalą. Taigi, galite pasigaminti ir sočią sriubą, ir labiau dietinę.

Žirnių sriuba - tai klasikinis patiekalas, kuris šildo sielą ir puikiai tinka šaltoms dienoms. Ji yra itin maistinga ir skani, todėl neretai yra viena mėgstamiausių sriubų daugelio žmonių namuose. Šios sriubos esminė ingredientų dalis yra džiovinti žirniai, kurie suteikia natūralaus saldumo ir turtingumo skoniui. Žirnių sriuba yra ne tik soti, bet ir pasižymi gausiu baltymų, skaidulų bei būtinų vitaminų kiekiu.

Žirnių sriubos receptai

Žirnių sriuba su mėsa

Ingredientai:

  • Sausi žirniai - 1.5 stiklinės
  • Mėsa - 300 gramų
  • Lauro lapai - 2 vienetai
  • Aliejus - 2 valgomieji šaukštai
  • Bulvės - 4 vienetai

Paruošimas:

  1. Žirnius nuplaukite, užpilkite 1,5 litru šalto vandens ir palikite išbrinkti per naktį.
  2. Nenupylę vandens užkaiskite puodą, sudėkite mėsą, užvirinkite ir virkite ant silpnos ugnies nuo 45 minučių iki 1,5 valandos (jei žirnius mirkėte trumpiau). Periodiškai nugraibykite putas.
  3. Likus 15 minučių iki virimo pabaigos, pasūdykite, sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, prieskonius, lauro lapus.
  4. Svogūną smulkiai supjaustykite, sumaišykite su tarkuotą morka ir apkepkite ant silpnos ugnies, kol gražiai pagels.
  5. Sudėkite į išvirusią sriubą, užvirinkite, suberkite smulkintus žalumynus ir nukaiskite.

Žirnių sriuba su daržovėmis ir grybais

Ingredientai:

  • 400 g džiovintų žirnių, skaldytų ar pilnų
  • 800 ml daržovių sultinio, galite naudoti savo virtą koncentruotą, tada reikės mažiau
  • 500 ml vandens (kiekį reguliuokite pagal norą)
  • 300 g morkų
  • 200 g pievagrybių
  • 70 g svogūnų
  • 4 skiltelių česnako
  • 5 g imbiero
  • 3 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v.š. ciberžolės
  • Prieskoniai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Žirnius nuplaukite ir pamerkite brinkti (skaldytų nebūtina mirkyti).
  2. Į puodą įpilkite aliejaus ir įjungkite viryklės vidutinę kaitrą.
  3. Suberkite smulkintus svogūnus ir morkas. Kepkite maišydami apie 4 minutes, kol svogūnas taps skaidrus.
  4. Suberkite smulkintus česnaką, imbierą, ciberžolę ir grybus. Pakaitinkite 3 minutes.
  5. Supilkite daržovių sultinį, vandenį, žirnius, druską.
  6. Padidinkite kaitrą ir užverkite. Tada sumažinkite ugnį iki mažos ir virkite 20 minučių arba tol, kol žirniai pasieks norimą minkštumo lygį.
  7. Pagal skonį pagardinkite pipirais.
  8. Patiekiant labai skanu su kalendros lapais, petražolėmis ar smulkiai kapotais šviežiais laiškiniais česnakais ir saulėgrąžų sėklomis.

Žirnių sriuba su rūkyta mėsa

Reikės:

  • 250 g geltonųjų skaldytų žirnių
  • 50 g kiaulienos šoninės
  • 50 g kumpio
  • 50 g šalto rūkymo dešros
  • 6 skiltelių česnako
  • Nedidelio ryšulėlio krapų

Gaminimas:

  1. Žirnius nuplaukite, supilkite į puodą su šaltu vandeniu, užvirinkite ir 45-50 minučių virkite ant silpnos ugnies.
  2. Išvirusius žirnius (neišimdama iš puodo) sutrinkite trintuvu (arba plakikliu).
  3. Į gautą masę sudėkite smulkiai supjaustytus česnakus ir dar kartą viską išplakite.
  4. Smulkiai supjaustykite krapus, kiaulienos šoninę, dešrą bei kumpį ir sudėkite į puodą.
  5. Viską pašildykite apie 3-4 minutes ir puodą nuimkite nuo viryklės.
  6. Galite papuošti mėsos griežinėliais.

Patarimai gaminant žirnių sriubą

  • Kai ruošiate žirnių sriubą, būtinai įsitikinkite, kad žirniai yra tinkamai išbrinkti. Tai ne tik pagreitina virimo procesą, bet ir užtikrina, kad sriuba turės šilkinį ir kremišką konsistenciją.
  • Jei turite laiko, visada naudokite šviežiai pagamintą sultinį, nes jis suteikia papildomo skonio gilumą.
  • Geriausia šią sriubą gaminti iš anksčiau kepto kumpio, kuriame dar likę mėsos, taip pat galite naudoti daržovių pagrindą, jei mėgstate lengvesnį skonį.
  • Žirnių sriuba yra nepaprastai lanksti, todėl ją galite keisti, pridėdami įvairiausių ingredientų, priklausomai nuo to, ką turite po ranka. Pavyzdžiui, jei norite daugiau daržovių, galite pridėti pjaustytų bulvių arba cukinijų.
  • Turėkite omenyje, kad jei jums patinka šiek tiek aitresnis skonio profilis, chorizo dešros gali būti puikus buržuolių pasirinkimas vietoj tradicinės rūkytos šoninės.

Pasiūlymai patiekimui

  • Patiekiant, sriubą galite pagardinti šviežiomis žolelėmis, kaip petražolės ar bazilikas, arba pabarstyti sutrinta feta.
  • Jei norite sveikatai palankesnio varianto, rinkitės mažiau riebų variantą - be įprastinės mėsos.
  • Patiekti puikų skonį suteikiantys priedai gali būti grūdų duona ar sveiki krutonai.

Kiti receptai

Jautienos kepenėlių sriuba

Reikės:

  • 400 g jautienos kepenėlių
  • 500 g mėsos su kaulais (sultiniui)
  • 4 šaukštų sviesto
  • 2 šaukštų miltų
  • 1 morkos
  • 3-5 petražolių ir porų šaknies
  • 2 kiaušinių
  • 1 stiklinės grietinėlės arba pieno

Gaminimas:

  1. Kepenėles nuvalykite, nuplaukite ir supjaustykite mažais kubeliais, po to šiek tiek apkepkite svieste kartu su plonai supjaustytomis prieskoninėmis daržovėmis ir porais.
  2. Įpilkite pusę stiklinės vandens arba sultinio, uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 30-40 minučių.
  3. Po to kepenėles sutrinkite trintuvu (arba plakikliu).
  4. Paruoškite baltą padažą. Iš anksto su 2 šaukštais sviesto apkeptus miltus atskieskite 4 stiklinėmis sultinio ir virkite apie 20 minučių.
  5. Po to padažą atskieskite, sudėkite sutrintas kepenėles, viską sumaišykite ir užvirinkite sriubą (jei sriuba atrodo pernelyg tiršta, įpilkite dar sultinio).
  6. Pagardinkite sriubą kiaušinio tryniais, išplaktais su grietinėle (arba pienu), - pilkite plakinį, maišydamos sriubą. Nepakenks ir sviesto gabalėlis.

Menkių sriuba

Reikės:

  • 750 g menkių
  • 2 šaukštų miltų
  • 4 šaukštų sviesto
  • 2 stiklinių pieno
  • 1 morkos ir petražolės šaknies
  • 2 svogūnų

Gaminimas:

  1. Žuvį nuvalykite, nuplaukite ir atskirkite mėsą nuo kaulų.
  2. Iš kaulų, prieskoninių daržovių ir svogūno išvirkite sultinį.
  3. Žuvies minkštimą supjaustykite gabaliukais ir patroškinkite svieste su smulkiai supjaustytu svogūnu.
  4. Puode šiek tiek pakepinkite miltus su 2 šaukštais sviesto, praskieskite juos 4 stiklinėmis žuvies sultinio, užvirinkite, įdėkite paruoštą žuvį ir viską virkite apie 15-20 minučių.
  5. Išvirusią sriubą nukoškite per sietelį, atskieskite karštu pienu, pagal poreikius pagardinkite druska ir įdėkite sviesto.

Sriubos universalumas yra tas, kad nėra jokių apribojimų produktams, kuriuos dedame į patiekalą. Taigi, galite pasigaminti ir sočią sriubą, ir labiau dietinę.