Čanakai - tai tradicinis gruziniškos kilmės patiekalas, kuris ypač populiarus Lietuvoje. Labai mėgstu čenakus, nes jie yra lengvo, bet kartu ir nepaprasto skonio. Be to, juos gana lengva pasigaminti. Šis patiekalas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta sočius ir šildančius patiekalus. Čenakai, arba čenachai, - tai tradicinis ir labai mėgstamas patiekalas, kuris nustebins savo skoniu ir tekstūra.
Naminiai čenakai su kiauliena, daržovėmis ir bulvėmis - tai šiltas ir sotus patiekalas, kuris puikiai tinka jaukiems šeimos pietums ar vakarienei. Patiekalas puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, o paruošimo procesas nesudėtingas. Vienintelis žodis, kuris tinka apibūdinti šio patiekalo skonį, - skanumėlis!
Ingredientai
2 porcijoms (1 l indeliai) reikės:
- 4 didelių bulvių
- 2 didelių morkų
- pusė didelio svogūno
- 400-500 g kiaulienos (liesos)
- 2 kubelių sultinio (naudojau vištienos su žolelėmis)
- 4 lauro lapų
- 4 didelių šaukštų pomidoro padažo (kečupo)
- 2 didelių šaukštų grietinės (nebūtina)
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Aštrūs mėsos prieskoniai
- Aliejus: 1 valgomasis šaukštas
- Vanduo: ~400 mililitrų
Paruošimas
- Pirmiausia visus produktus susmulkinkite gabalėliais arba riekelėmis. Mėsą supjaustykite stambiais kubeliais. Bulves supjaustome smulkiau. Svogūnus susmulkiname žiedais, morkas sutarkuojame stambia trintuve.
- Mėsą pabarstykite druska bei pipirais. Liesą kiaulieną (nugarinę bei išpjova tinka idealiausiai) pjaustykite kuo liesesnę - papildomų riebalų nereikia.
- Tuomet į kepimo indelius įpilkite vos vos aliejaus, suberkite pusę bulvių, sudėkite mėsą, po to daržoves, užpilkite kečupu bei sudėkite likusias bulves. Iš pradžių nuskutame bulves, jas supjaustome kubeliais ir iš karto dedame į indelius (turėtų gautis maždaug du sluoksniai). Įmetame sultinio kubelį. Ant bulvių į indelius dedame supjaustytas morkas - tiek, kad užtengtų bulves. Įmetame du lauro lapus. Ant morkų sudedame supjaustytą svogūną, o ant svogūnų sudedame vidutiniais gabaliukais supjaustytą mėsą.
- Ant mėsos uždedame po du šaukštus pomidorų padažo ir vieną šaukštą grietinės. Viską užpilkite vandeniu, tačiau, kad apsemtų nereikia. Dar įberkite truputį druskos, pipirų ir aštrių prieskonių. Į indelius įpilame virinto vandens - tiek, kad apsemtų mėsą.
- Jeigu norisi, galima įdėti majonezo bei užberti tarkuoto sūrio, bet tai nėra privaloma (bet man skaniau).
- Paskui indelius uždenkite bei dėkite į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę, kepkite maždaug 75 minutes. Viską pašauname į orkaitę maždaug valandai. Kai vandenukas indeliuose užvirs, išmaišykite pomidorų padažą ir grietinę.
- Palaikykite orkaitėje pusvalandį - kol suminkštės daržovės ir išvirs mėsa.
- Jeigu mėgstate valgydami, galite paskaninti su grietine, nors daryti visai nereikia.
- Patiekite ir skanaukite!
Patarimai ir gudrybės
- Gudrybė Nr. 1: Niekada nestatome indelių į jau įkaitintą orkaitę. Moliniai indai tarnaus daug ilgiau, jeigu įkais pamažu. Geriau juos statome į šaltą orkaitę bei keliame temperatūrą.
- Gudrybė Nr. 2: Prieš naudodamos molinius indelius, juos palaikome vandenyje - patiekalas gausis sultingesnis. Jeigu naudosite ketaus indelius, to galite ir nedaryti.
- Gudrybė Nr. 3: Patiekalus puodeliuose ištraukiame anksčiau. Dar kokias 10 minučių patiekalas troškinsis, nes indas idealiai sulaiko šilumą (jei neatidarysite dangčio).
- Gudrybė Nr. 5: Įprastai visuose ingredientuose yra "sulčių", tad itin gerai įvertiname, kiek reikės papildomai pilti vandens (arba sultinio).
- Gudrybė Nr. 6: Išėmusios indelius iš orkaitės, dedame ant medinės lentelės. Nededame ant šlapio bei šalto paviršiaus!
Patys skaniausi tikri čenachai (čenakai). Kiek supratau, juos žmonės vadina skirtingai, pagal tai kuriame Lietuvos regione gyvena. O kaip vadinate Jūs?