Agurkinė sriuba, dažnai vadinama tiesiog agurkiene, yra vienas iš tų tradicinių lietuviškų patiekalų, kuris šildo ne tik kūną, bet ir sielą šaltais žiemos vakarais.
Raugintų Produktų Nauda Žiemą
Žiemą verta papildyti racioną raugintais produktais. Pasak gydytojos dietologės E. Gavelienės, raugintuose maisto produktuose atsiranda organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, taip pat ir probiotikų, vadinamų gerosiomis bakterijomis.
„Virškinimo sistema yra vienas pagrindinių imunitetą formuojančių organų, be to, čia gyvenančios bakterijos gamina medžiagas, darančias įtaką kraujotakai, kepenų ir kitų organų bei sistemų veiklai, net mūsų emocijoms. Raugintose daržovėse yra C ir B grupės vitaminų, geležies, cinko bei ląstelienos“, - pastebi gydytoja dietologė ir ragina šaltuoju sezonu raugintus gaminius įtraukti į savo kasdienę mitybą.
Taip pat E. Gavelienė įspėja, kad kiekvienas turėtų rinktis raugintus produktus individualiai bei vartoti juos saikingai, atsižvelgdamas į savo organizmą, mat daugumoje raugintų produktų yra nemažai druskos.
„Renkantis raugintas daržoves parduotuvėje, reikėtų perskaityti sudedamųjų dalių sąrašą, kad visada pasirinktumėte sveikatai palankiausią variantą. Patartina patikrinti, ar produkte yra įdėta skonio stipriklių, pavyzdžiui, mononatrio gliutamato arba daug cukraus skoniui paryškinti.“
Perlinės Kruopos - Svarbus Ingredientas
Agurkinė sriuba su perlinėmis kruopomis ir mėsa - tai autentiškas lietuviškas patiekalas, kurio skonis daugeliui primena vaikystę, močiutės virtuvę bei šaltus žiemos vakarus, kai tokia soti ir kvapni sriuba šildo ne tik kūną, bet ir sielą.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad perlinės kruopos puikiai tinka įvairių patiekalų gamybai. Jos - skanios, sočios ir maistingos. Perlines kruopas namuose reikėtų laikyti sandariame inde ir saugoti nuo drėgmės bei tiesioginių saulės spindulių.
„Nors tradiciškai mūsų virtuvėje populiaresni grikiai ar ryžiai, tačiau nereikėtų pamiršti ir perlinių kruopų. Pigiausių pakelis (800 g) kainuoja tik 0,79 euro centų, o jų pritaikymas maistui be galo platus: nuo sriubų ar košių iki troškinių su mėsa bei daržovėmis. Kokybiškas kruopas atpažinsite iš baltai gelsvos spalvos - jose neturėtų būti priemaišų.“
Prieš gaminant kruopas svarbu nuplauti vandeniu ir kelioms valandoms palikti mirkti šaltame vandenyje - tai sutrumpina tolesnį jų gaminimo laiką. „Mirkytas kruopas suberkite į verdantį vandenį ir virkite uždengę dangčiu, o suminkštėjusias pagardinkite žiupsneliu druskos. Tuo tarpu nemirkytas perlines kruopas geriausia virti ant pakankamai stiprios kaitros, kol užvirs, o tada dar maždaug 40 minučių ant žemesnės temperatūros. Vieną puodelį kruopų reikėtų užpilti 2-3 puodeliais vandens“, - pataria specialistė.
Gydytoja dietologė E. Gavelienė teigia, kad perlinėse kruopose gausu mineralinių medžiagų: kalio, fosforo ir magnio, yra šiek tiek B grupės vitaminų ir lėtai „atsipalaiduojančių“ angliavandenių, kurie sumažina kruopų glikeminį indeksą, todėl jos tinkamos vartoti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.
„Perlinės kruopos yra šlifuoti miežių branduoliai, todėl jų turėtų vengti celiakija sergantys asmenys. Kadangi perlinėse kruopose yra glitimo, žmonės, kuriems reikia atkreipti dėmesį į glitimo kiekį produktuose, šių kruopų neturėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Visiems kitiems perlines kruopas galima valgyti kiekvieną dieną arba bent kelis kartus per savaitę“, - rekomenduoja E. Gavelienė.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, perlinėse kruopose yra tirpių ir netirpių skaidulų, kurios reguliuoja žarnyno judėjimą, palaiko mikrobiotą, stiprina imuninę sistemą ir gerina žarnyno sveikatą.
Raugintų Agurkų Sriubos Receptai
Tradicinis receptas su perlinėmis kruopomis
„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė rekomenduoja išsivirti gardžią perlinių kruopų sriubą su raugintais agurkais - ji itin tinkama šaltuoju metų laiku.
Sriubai reikės:
- 0,5 stiklinės perlinių kruopų;
- 4 raugintų agurkų;
- 1 didelės morkos;
- 3 bulvių;
- 1 svogūno;
- 2 šaukštų sviesto;
- 2 skiltelių česnako;
- 2 lauro lapų;
- druskos, pipirų - pagal skonį.
Gaminimas:
Į verdantį pasūdytą vandenį įberkite kelis pipirų grūdelius, sudėkite lauro lapus , perlines kruopas ir bulves.
Morką, svogūną ir česnaką pakepinkite ant sviesto ir suverskite į puodą su bulvėmis ir kruopomis. Virkite ant silpnos kaitros, uždengę puodą dangčiu.
Kai kruopos ir daržovės suminkštės, sudėkite į puodą agurkus ir pavirkite dar 5 minutes.
Raugintų agurkų sriuba su perlinėmis kruopomis ir malta mėsa
Labai mano pamėgtos atsargos žiemai su perlinėmis kruopomis, tiesiog tobula agurkinė sriuba. Ją gaminu metai iš metų ir šie ingredientų kiekiai yra suderinti tobuliausiai mūsų šeimai, jau seniai nieko nebeeksperimentuojame ir nebekeičiame.
Raugintų agurkų ir perlinių kruopų sriuba su maltos mėsos kukuliais paruošta. Skanaus!
Puode storu dugnu išlydome “Ghee” sviestą, dedame kubeliais pjaustytus raudonuosius svogūnus, pabarstome druska, truputį pakepiname. Sudedame burokine tarkele tarkuotas morkas, pakepiname kelias minutes. Supilame daržovių sultinį, maltą mėsą paprieskoniuojame ir pasiruošiame kukulius, kuriuos sudedame į puodą, beriame kubeliais pjaustytas bulves, virtas perlines kruopas, džiovintas prieskonines žoleles. Nuo užvirimo pradžios verdame apie 10 minučių. Sudedame pjaustytus raugintus agurkėlius, beriame smulkintus krapus, kvapiojo pipiro žirnelius, lauro lapelius ir puodą uždengę dangčiu verdame ant vidutinio kaitrumo ugnies apie 12-15 minučių.
Agurkinė sriuba žiemai su morkomis, pomidorais ir perlinėmis kruopomis
Jei taupote savo laiką, agurkinė, kurią pasiruošite jau dabar, bus puikus patiekalas šaltuoju metų laiku.
REIKĖS:
- 1,5 kg morkų;
- 1,5 kg pomidorų;
- 3 kg agurkų;
- 1 kg svogūnų;
- 1,5 kg perlinių kruopų;
- 5 v. š. druskos;
- 3 v. š. cukraus;
- 200 ml aliejaus;
- 100 ml acto;
- kelių lauro lapų;
- kelių pipirų.
GAMINIMAS:
Pirmiausia išvirkite perlines kruopas.
Svogūnus ir morkas supjaustykite kubeliais ir pakepkite įkaitintame aliejuje, kol suminkštės.
Nulupkite pomidorų odeles, supjaustykite juos kubeliais.
Agurkus taip pat supjaustykite kubeliais.
Į didelį puodą supilkite likusį aliejų, suberkite visus likusius produktus (tik acto nepilkite), prieskonius ir troškinkite ant nedidelės ugnies maždaug 20 minučių.
Supilkite actą, gerai viską išmaišykite, patroškinkite dar minutę ar dvi ir pilkite į iškaitintus stiklainius. Skanaus!
Paprasta agurkinė sriuba su perlinėmis kruopomis ir bulvėmis
Ši paprasta agurkinė sriuba su perlinėmis kruopomis ir bulvėmis yra puikus pasirinkimas rudens ar žiemos vakarams, kai norisi kažko šilto, jaukaus ir maistingo.
Šios paprastos, bet labai skanios agurkinės sriubos su perlinėmis kruopomis receptą sužinojau dar labai seniai iš savo močiutės.
Raugintų agurkų sriuba su perlinėmis kruopomis
Reikės:
- 3 bulvių;
- 1 morkos;
- 1 svogūno;
- 1 poro;
- 1 skiltelės česnako;
- 30 g sviesto;
- 2 v. š. perlinių kruopų;
- 3 raugintų agurkų;
- 1 v. š. smulkintų žalumynų: krapų, petražolių, svogūnų laiškų;
- druskos pagal skonį;
- žiupsnio juodųjų pipirų;
- 2 lauro lapų;
- 2 l sultinio (tiks ir daržovių, ir vištienos);
- grietinės pagal poreikį.
Kaip gaminti
Perlines kruopas reikėtų iš vakaro užpilti vandeniu ir palikti brinkti. Tuomet kruopos daug greičiau išvirs, bet jeigu pamiršote tai padaryti - nieko tokio, tik prireiks šiek tiek daugiau laiko, kol sriuba išvirs.
Daržoves nulupame ir nuplauname. Morką sutrakuojame, svogūną, porą ir česnaką pasmulkiname. Puode ištirpiname sviestą. Sudedame smulkintas daržoves ir pakepiname keletą min. Suberiame perlines kruopas, druską, pipirus, lauro lapus ir užpilame sultiniu.
Bulves nulupame, nuplauname ir supjaustome gabalėliais. Suberiame į puodą. Ir verdame sriubą ant lėtos kaitros.
Raugintus agurkus supjaustome kubeliais ir užpilame šaltu vandeniu (man sriuba su mažesniu rūgšties kiekiu daug skanesnė). Kai kruopos ir bulvės jau bus suminkštėję sudedame raugintus agurkus (tik be skysčio) ir smulkintus žalumynus.