Brokolių kotletai - puikus būdas įtraukti daugiau daržovių į savo mitybą. Šie kotletai yra ne tik skanūs, bet ir labai maistingi. Pateikiame keletą receptų, kaip pasigaminti brokolių kotletus namuose.
Brokolių ir Grikių Kepsneliai
Šie brokolių ir grikių kepsneliai yra minkšti, drėgni ir purūs. Jie puikiai tinka vaikams, pradedantiems valgyti gabaliukais. Brokoliai ir grikiai yra puikus geležies šaltinis, kuris yra itin svarbus vaikų augimui.
Ingredientai:
- Brokoliai
- Virti grikių dribsniai
- Kiaušiniai
- Sūris
- Prieskoniai
- Migdolų miltai (arba avižiniai miltai)
Gaminimo Eiga:
- Brokolius sutrinkite šakute.
- Sumaišykite su virtais grikių dribsniais, įmuškite kiaušinius, berkite sūrį, prieskonius ir viską gerai išmaišykite.
- Galiausiai įmaišykite migdolų miltus.
Šie kepsneliai skanūs tiek ką tik iškepti, tiek šalti. Jie puikiai tinka siekiant pasitikti pavasarį be nereikalingų papildomų kilogramų.
Vištienos ir Brokolių Kotletai
Šie kotletai yra geras būdas įtraukti daugiau daržovių į mitybą, ypač jei norite, kad kotletai nebūtų per sausi.
Ingredientai:
- 250 gramų vištos faršo
- 100 gramų brokolių
- 2 vienetai kiaušinių
- Žiupsnelis prieskonių
- Žiupsnelis druskos
Gaminimo Eiga:
- Brokolius išvirti, apipilti šaltu vandeniu, kad išliktų graži žalia spalva. Leisti, kad nuvarvėtų. Sutrinti trintuvu (blenderiu).
- Masę sudėti į vištienos faršą.
- Įberti druskos ir prieskonių, įmušti kiaušinius. Gerai išmaišyti.
- Suformuoti kotletukus, sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti orkaitėje.
- Iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepti apie 20 minučių.
Žiedinio Kopūsto ir Brokolio Kotletai
Šis receptas puikiai tinka tiems, kurie mėgsta eksperimentuoti su daržovėmis.
Ingredientai:
- 90 g žiedinio kopūsto (kalafioro)
- 90 g brokolio
- 45 g kiaušinio
- 25 g avižų miltų viso grūdo
- 20 g špinatų
- 10 g svogūno laiškų
- 1 a. š. lydyto sviesto kepimui
- Druskos pagal skonį
- Prieskonių mėgstamų, pagal skonį
Gaminimo Eiga:
- Sutarkuojame kalafioro, brokolio žiedynus, pabarstome druska, paliekame pastovėti, nuspaudžiame susikaupusį skystį.
- Susmulkiname špinatus, svogūnlaiškius.
- Dedame kelis šaukštus miltų (žiūrime pagal masę kiek jų reikia, kad nebyrėtu).
- Formuojame, kepame ant lydyto sviesto.
Kiaulienos Faršo ir Brokolių Kotletai su Sūriu
Šie kotletai yra puikus pasirinkimas vakarienei, ypač jei norite kažko sotesnio ir skanaus.
Ingredientai:
- 0,5 kg kiaulienos faršo
- Džiūvėsėlių su paprika
- 100 g čederio sūrio
- 1 kiaušinis
- Truputį čili pipiro
- Skiltelės česnako
- 1 svogūno
- Juodųjų pipirų
- Druskos
- Brokolio
- Saujos rukolos
- Šaukšto sviesto
- Česnako
- Čiobrelių
Gaminimo Eiga:
- Į faršą įmušame kiaušinį, dedame druską, pipirus, susmulkintą svogūną bei česnaką, truputį čili pipiro. Viską išmaišome.
- Suformuojame iš mėsos kamuoliuką, jį paplekšnojame ir į vidų įdedame gabaliuką čederio sūrio. Užspaudžiam ir parutuliojam.
- Dedam ant pjaustymo lentos, kad galetume suformuoti saulutės formą. Į lėkštę įpilame džiūvėsėlių ir juose apvartome kotletą.
- Kepame keptuvėje su aliejumi. Kadangi kotletai yra plokšti, jie iškepa per kelias minutes.
- Nupjaustome brokolių kietus kotelius ( jei šaldyti, tai nieko nereikia daryti). Užviriname pasūdytą vandenį ir metame brokolius bei saują rukolos. Juos apverdame neilgai. Nukošiame.
- Dedame į blenderį brokolius, rukolą, smulkintą česnaką. Susmulkiname. Jei masė per sausa - įpilame nuoviro.
- Masę dar pašildome puode ant silpnos ugnies, įdedame sviesto, čiobrelių, jei dar reikia padruskiname.
- Į lėkštę dedame piurė, ant viršaus kotletą, papuošiame šviežia rukola, žaliaisiais žirneliais, morkos kubeliais, ridikėliais. Apibarstome juodojo sezamo sėklomis.
Brokolių Bokšteliai su Sūriu
Šie kotletukai yra minkšti, purūs, ne tik skanūs, bet ir labai maistingi.
Ingredientai:
- Brokoliai
- Kiaušinis
- Malta paprika
- Česnako granules
- Druska
- Džiūvėsėliai
- Čederio sūris
- Kietasis sūris
Gaminimo Eiga:
- Brokolį supjaustykite stambiais žiedynais ir suberkite į pasūdytą vandenį. Virkite 10 minučių.
- Išimkite iš puodo ir palikite atvėsti.
- Brokolius susmulkinkite. Į gautą masę įmuškite kiaušinį, berkite maltą papriką, česnako granules, druską, džiūvėsėlius, smulkia tarka sutarkuotus čederio bei kietąjį sūrius ir viską gerai išmaišykite.
- Iš gautos masės formuokite brokolių bokštelius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą.
Daržovių Sriuba su Žiediniais Kopūstais ir Kumpiu
Ši sriuba yra puikus būdas sušilti šaltą dieną, o kumpio traškučiai suteikia jai ypatingo skonio.
Ingredientai:
- Morkos
- Svogūnai
- Salierai
- Žiedinis kopūstas
- Česnakas
- Bulvės
- Parmos kumpis
- Gorgonzolos sūris
- Petražolės
Gaminimo Eiga:
- Pirmiausia pasiruošiame daržovių sultinį. Morkas, svogūnus nulupame, nupjauname salierų galiukus, viską stambiai supjaustome, užpilame vandeniu, kad apsemtų, įberiame žiupsnį druskos, užviriname ir verdame apie 30 min. Nukošiame ir pasiliekame skystį.
- Nuplauname ir stambiais žiedynais padalijame žiedinį kopūstą, smulkiai sukapojame česnaką, nuskutame ir kubeliais supjaustome bulves.
- Puode storu dugnu įkaitiname porą šaukštų aliejaus, beriame žiedinio kopūsto ir bulvių gabalėlius, paskrudiname, kol taps aukso spalvos, tada dedame česnakus ir dar pakepiname, kol pakvips. Įmetame gabaliuką sviesto, išmaišome, kad jis ištirptų, užberiame miltų, o tada supilame pasiruoštą daržovių sultinį.
- Sumažiname karštį ir verdame, kol viskas suminkštėja - apie 12-15 min.
- Išvirusią sriubą sutriname elektriniu smulkintuvu, įpilame grietinėlės - turite gauti gražią vientisą, skystoką masę.
- Kol verda sriuba, pasiruošiame kumpio traškučius. Parmos kumpio riekeles supjaustome juostelėmis, klojame jas į kepimo popieriumi išklotą skardą ir dedame ją į iki 170°C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 10 min. Išėmus iš orkaitės paliekame atvėsti - svarbu, kad kumpis būtų traškus jį paspaudus.
- Sriuba patiekiama taip: į kiekvienos lėkštės dugną dedame po gabaliuką gorgonzolos sūrio, pilame sriubos, o ant jos viršaus „patupdome“ kelias juosteles kumpio ir pabarstome kapotomis žolelėmis, puikiai tinka klasika - petražolės.
Sriuba su Žiediniais Kopūstais ir Imbieru
Ši sriuba yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta aštresnius skonius.
Ingredientai:
- Bulvės
- Žiedinis kopūstas
- Svogūnai
- Česnakai
- Imbieras
- Prieskoniai
- Daržovių sultinys
- Jogurtas
- Kalendra
Gaminimo Eiga:
- Sudėkite supjaustytą bulvę bei žiedinį kopūstą ir susmulkintą svogūną į didelį puodą su aliejumi ir trupučiu vandens.
- Užvirinkite, išmaišykite, uždenkite puodą ir sumažinę kaitrą virkite apie 10 minučių - retsykiais pamaišydami ir stebėdami, kad neprisviltų, jei kartais kaitra per didelė.
- Pridėkite sutraiškytą česnaką, imbierą, prieskonius ir maišydami pakaitinkite kelias minutes.
- Supilkite į puodą daržovių sultinį, užvirinkite, uždenkite ir pavirkite ant mažos ugnies apie 20 minučių. Trintuvėje sriubą sutrinkite, sumaišykite su jogurtu ir įpylę į lėkštę papuoškite kalendra.
Sriuba su Obuoliais ir Kalafiorais
Ši sriuba yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta saldžius ir aštrius skonius.
Ingredientai:
- Svogūnai
- Morkos
- Obuoliai
- Česnakai
- Imbieras
- Prieskoniai
- Kalafiorai
- Sultinys
- Pistacijos
- Kalendros lapeliai
Gaminimo Eiga:
- Dideliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir morkas, kepinkite, kol šiek tiek suminkštės.
- Sudėkite obuolius, česnakus, imbierą, suberkite visus prieskonius ir dar maišydami kepinkite apie 3-5 minutes, kol visos daržovės persismelks prieskoniais, šiek tiek paskrus.
- Suberkite kalafiorus, supilkite sultinį, užvirinkite ir uždengę virkite apie 10 min.
- Sriubą šiek tiek atvėsinkite, tada supilkite į elektrinę kokteilinę ir išplakite iki vientisos masės. Jei sriuba pernelyg tiršta, atskieskite ją virintu vandeniu iki norimo tirštumo. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.
- Patiekite pabarstę pistacijų riešutais ir kalendrų lapeliais.
Sriuba su Žiediniais Kopūstais ir Grietinėle
Ši sriuba yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta kreminę sriubą.
Ingredientai:
- Svogūnai
- Salierai
- Žiedinis kopūstas
- Pipirai
- Lauro lapai
- Vanduo ar sultinys
- Druska
- Grietinėlė
- Putpelių kiaušiniai
- Makadamijų riešutų aliejus
- Ridikėliai
- Daiginti mungo pupelės
Gaminimo Eiga:
- Supjaustykite svogūną, salierą ir žiedinį kopūstą kubeliais, berkite į vidutinio dydžio puodą, kuriame įkaitinote šiek tiek alyvuogių aliejaus. Kepinkite, kol svogūnai taps skaidrūs ir minkšti.
- Suberkite į puodą pipirus, lauro lapus, supilkite vandenį ar sultinį, pridenkite puodą dangčiu ir užvirkite.
- Sumažinkite karštį iki vidutinio ir virkite apie 25 min. Išimkite lauro lapus ir pipirus, įberkite druskos. Sutrinkite sriubą, supilkite grietinėlę ir dar patrinkite. Paragaukite ir, jei reikia, dar pasūdykite.
- Patiekite dubenėliuose su minkštai virtais putpelių kiaušiniais ir lašeliu makadamijų riešutų aliejaus. Aš dar pridėjau šiek tiek ridikėlių ir daigintų mungo pupelių.
Sriuba su Žiediniais Kopūstais ir Garstyčiomis
Ši sriuba yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta aštrų ir kreminį skonį.
Ingredientai:
- Svogūnai
- Morkos
- Bulvės
- Žiediniai kopūstai
- Daržovių sultinys
- Dižono garstyčios
- Grietinėlė
- Druska
- Pipirai
Gaminimo Eiga:
- Supjaustykite svogūnus ir morkas, o tada apkepkite puode su keliais šaukštais aliejaus. Sudėkite bulves ir žiedinius kopūstus. Užpilkite daržovių sultiniu ir virkite tol, kol visos daržovės suminkštės.
- Sriubą sutrinkite virtuviniu kombainu ar trintuvu. Šį patiekalą pagardinkite Dižono garstyčiomis ir grietinėle. Druskos ir pipirų berkite pagal skonį.
Žiedinio Kopūsto Kotletai
Šie kotletai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori valgyti daugiau daržovių.
Ingredientai:
- Žiedinis kopūstas
- Morkos
- Džiūvėsiai
- Sūris
- Pipirai
- Druska
Gaminimo Eiga:
- Žiedinį kopūstą ir morką apvirkite, kad suminkštėtų. Tuomet daržoves ir džiūvėsėlius maistiniu smulkintuvu sumalkite iki vientisos masės.
- Į masę įmaišykite sūrį, pipirus ir druską.
- Įkaitintoje keptuvėje po kelias minutes iš abiejų pusių kepkite šlapiomis rankomis suformuotus kotletukus.
Kalafiorų Kotletai
Šie kotletai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori valgyti daugiau daržovių.
Ingredientai:
- Kalafioras
- Kiaušinis
- Varškė
- Džiūvėsiai
- Česnakai
- Žaumynai
- Druska
- Pipirai
- Aliejus
Gaminimo Eiga:
- Kalafiorą išvirkite gerai pasūdytame vandenyje, kol jis taps visiškai minkštas. Atvėsinkite, nupjaukite tik pačius kiečiausius koto kraštelius (jei tokių apskritai yra), o likusį minkštą išvirusį kalafiorą sutrinkite, arba sumalkite, arba susmulkinkite iki vientisos masės elektriniu kombainu.
- Dideliame dubenyje išplakite kiaušinį. Įmaišykite varškę, sudėkite kalafioro masę, suberkite džiūvėsius, česnakus, žaumynus, įberkite druskos ir pipirų, ir gerai išmaišykite.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Mažame dubenėlyje pasiruoškite saujelę džiūvėsių. Šaukštu kabinkite kalafiorų masės ir dėkite į džiūvėsius. Pavoliokite masę džiūvėsiuose, kol ji visa aplips, tada rankomis formuokite rutuliukus, juos švelniai paplokite ir dėkite į įkaitusius riebalus. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
- Patiekite su virtomis šviežiomis bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis.
Brokolių Troškinys su Pomidorais ir Bulvėmis
Šis troškinys yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta vegetariškus patiekalus.
Ingredientai:
- Aliejus
- Svogūnas
- Imbieras
- Kario milteliai
- Česnakas
- Ciberžolė
- Brokoliai
- Bulvės
- Pomidorai
- Vanduo
- Druska
Gaminimo Eiga:
- Puode įkaitinkite aliejų ir apkepinkite supjaustytą svogūną ir imbierą, kol svogūnas suminkštės. Suberkite kario miltelius, smulkintą česnaką ir ciberžolę. Pakepinkite dar pusę minutės.
- Sudėkite išskaidytą į žiedynus brokolį ir supjaustytas bulves. Kepkite 5 minutes.
- Supilkite supjaustytus pomidorus (arba pomidorų tyrę) ir vandenį. Įberkite druskos ir užvirkite, tada sumažinkite kaitrą ir palikite dar 15 minučių pasitroškinti.
Žiedinių Kopūstų Karis su Kokosų Pienu
Šis karis yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta egzotiškus skonius.
Ingredientai:
- Imbieras
- Česnakas
- Aitrioji paprika
- Svogūnai
- Aliejus
- Pomidorų pasta
- Kalendra
- Kuminas
- Žiedinis kopūstas
- Kokosų pienas
- Žirneliai
- Morkos
- Anakardžiai
- Citrinų sultys
- Basmati ryžiai
Gaminimo Eiga:
- Imbierą nulupkite. Jį, česnaką ir žalią aitriąją papriką sukapokite (jei norite aštresnio troškinio, palikite sėklytes). Suberkite visus tris ingredientus į grūstuvėlę, įberkite žiupsnį druskos ir trinkite, kol gausite vientisą pastą.
- Svogūnus nulupkite ir smulkiai sukapokite. Didelėje keptuvėje su dangčiu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus ir kepinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol jie taps auksiniai ir ims vos ruduoti. Sudėkite imbiero, česnako ir aitriosios paprikos pastą. Nuolat maišydami kepinkite 3-4 minutes. Sudėkite pomidorų pastą, maltą kalendrą, kuminą, maltą aitriąją papriką ir 1 1/4 arbat. šaukšt. druskos. Gerai išmaišykite.
- Žiedinį kopūstą sulaužykite žiedynais. Suberkite juos į keptuvę ir išmaišykite, kad visi gabalėliai pasidengtų prieskoniais. Supilkite kokosų pieną ir užvirkite. Uždenkite dangčiu ir kaitinkite 10-12 minučių.
- Kol žiedinis kopūstas troškinasi, pakepinkite anakardžius sausoje keptuvėje, kol ims kvepėti. Palikite atvėsti.
- Kai žiedinis kopūstas bus minkštas, suberkite žirnelių ir morkų mišinį beigaram masalą. Išmaišykite ir kaitinkite dar 4-5 minutes. Paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite prieskoniais, druska ar kokosų pienu.
- Prieš pat tiekdami apibarstykite karį kepintais riešutais, sukapota kalendra bei įspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Tiekite su basmati ryžiais.
Žuvies Patiekalas su Brokoliais
Šis patiekalas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori valgyti sveiką ir skanų patiekalą.
Ingredientai:
- Žuvis
- Česnakai
- Imbieras
- Petražolės
- Pipirai
- Riešutai
- Austrių padažas
- Brokoliai
- Citrinos žievelės
- Aitrioji paprika
Gaminimo Eiga:
- Žuvį nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į plokščią lėkštę. Nedideliame indelyje sumaišykite kapotus česnakus, tarkuotus imbierus, petražoles, pipirus, riešutus, austrių padažą. Mišiniu įtrinkite žuvų gabalėlius ir bent 2 val. palikite, kad pasimarinuotų.
- Paruoštą žuvį suvyniokite į kepimo popierių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Popierių praskleiskite ir dar kelias minutes pakepkite, kad žuvis apskrustų.
- Brokolius nuvalykite, išskirstykite žiedynėliais. Aitriąją papriką išvalykite sukapokite. Į garų puodą sudėkite brokolius, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir aitriąsias paprikas ir trumpai, kad brokoliai tik suminkštėtų, bet nepakeistų spalvos, pakaitinkite garuose.