Jeigu užsimerktumėte ir pagalvotumėte apie rudenį, nosis greičiausiai iškart prisimintų ką tik iš orkaitės ištrauktą, kvepiantį ir karštą močiutės obuolių pyragą. O gal mamos? Juk išties šis pyragas lietuvių šeimose kepamas metai iš metų, ir visai ne be reikalo: klasika yra klasika, ir ji įtinka visiems.
Šį nuostabiai gražų obuolių pyragą mano anyta Vida kepa jau beveik 30 metų. Jis ne tik dailiai atrodo, bet yra fantastiškai skanus. Kai pirmąkart jo paragavau, žinojau, kad turiu sužinoti receptą, nes jis ne tik gražiai atrodo, bet yra fantastiškai skanus.
Tešla sviestinė, sodri ir drėgna, joje pupso didelės minkštos keptų obuolių skiltelės, o viršutinė pyrago plutelė traški ir trapi. Be to, jis gardus ne tik karštas su vaniliniais ledais, bet ir ataušintas.
Taigi nieko nuostabaus, kad ir mano namuose šis obuolių pyragas tapo mėgstamiausiu jau keletą metų (niekaip neatseku kiek tiksliai - gal kokius 7 metus…). Originalų receptą aš šiek tiek pakoregavau ir savo užrašuose pavadinau “Pauliaus mamos obuolių pyragas”. Labai smagu perimti tokius dalykus iš tėvų. Slapta viliuosi, kad mano vaikai šį pyragą irgi keps žvarbesnėmis rudens dienomis, prisimindami savo vaikystę, nes dabar tai vienas jų mėgstamiausių pyragų.
Ingredientai
Priims visų klasikinių obuolių pyrago ingredientų. Kaip visada, man svarbu rinktis kokybiškus produktus, nes nuo to priklauso rezulatatas, kepinio kokybė ir skonis. Naudojau tėvų sodo obuolius. Čia renkuosi didesnius stangrius obuolius: juos pjaunu tik į keturias skilteles ir noriu, kad jos būtų gan stambios. Obuolių skonį galima rinktis pagal pomėgį: vieni mėgsta rūgštesnius, kitiems mieliau saldesni.
Dar reikės didelių kiaušinių (naudojau kaimiškus). Na, o kadangi pyragas sviestinis, aišku, reikės sviesto. Mano mąstymu reikia rinktis patį kokybiškiausią, tad, kaip visada, imu DVARO (į pašonę prigriebiu riebią DVARO grietinėlę) ir nereikia nieko daugiau mąstyti.
Siūlome kitokio obuolių pyrago variaciją, kurios slapti prieskoniai - riešutai ir šlakelis konjako.
Klasikinis obuolių pyragas (8-10 asm.)
Tešlai:
- 300 g miltų
- 200 g šalto sviesto
- 50 ml labai šalto vandens
- 1 kiaušinio (aptepti)
- 2 šaukštų miltelinio cukraus (patiekti)
Įdarui:
- 4-5 obuolių
- 50 g sviesto
- 100 g cukraus
- šlakelio konjako
- 40 g kakavos
- 100 g kepintų riešutų (migdolų, lazdynų)
- 1 šaukšto kukurūzų krakmolo
Gaminimo Eiga
-
Pasiruošimas:
- Atsegamos kepimo formos dugną ištiesiu kepimo popieriumi, o kraštus patepu sviestu. Renkuosi 22-24 cm skersmens formą.
- Nuplautus obuolius nulupu, pjaustau į keturias dalis (skilteles) ir išimu sėklytes.
- Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kaitinimas iš viršaus ir apačios. Groteles įdedu viena lentynėle žemiau nei centras.
-
Tešlos paruošimas:
- Į didelį dubenį mušu kiaušinius, beriu cukrų ir vanilinį cukrų. Labai gerai išplaku iki baltų putų naudodama plakimo šluotelę arba elektrinį plaktuvą.
- Nedideliame puodelyje ant mažos kaitros ištirpinu sviestą. Patikrinu pirštu, ar ne karštas. Jei karštas ataušinu (gali likti šiltas).
- Sviestą supilu į kiaušinių plakinį drauge su grietinėle. Išplaku, kol gerai išsimaišo.
- Dabar suberiu miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius (jei naudoju). Maišau (neplaku) šaukštu arba mentele dideliais sukamaisiais judesiais, kol nelieka miltų gumuliukų. Stengiuosi nepermaišyti.
-
Obuolių paruošimas ir pyrago formavimas:
- Į paruoštą kepimo formą supilu tešlą ir mentele ar šaukštu išlyginu jos paviršių.
- Paruoštas obuolių skilteles sudėlioju ant tešlos paviršiaus, švelniai spusteldama, kad šiek tiek įsmigtų.
-
Kepimas:
- Kepimo formą šaunu į įkaitintą orkaitę ir kepu apie 40-50 min., kol stipriai iškyla tešla, jis tampa auksinis ir įsmeigtas pagaliukas į pyrago centrą yra ištraukiamas neapsivėlęs tešla.
-
Patiekimas:
- Pyragą valgome iškart dar karštą su ledais arba atvėsintą. Jis puikiai išsilaiko drėgnas ir gardus bent 2-3 dienas.
Arba galite išbandyti kitą variantą:
- Sviestą sukapokite su miltais ir druska iki smulkių trupinių. Supilkite vandenį ir užminkykite tešlą. Suvyniokite į plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie pusvalandį.
- Tuo metu nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolius. Sudėkite juos į keptuvę su sviestu, cukrumi, konjaku ir troškinkite apie 10 min.
- Įmaišykite kakavą, riešutus ir kukurūzų krakmolą. Atvėsinkite.
- Išimkite tešlą, padalinkite į 2 nelygias dalis ir iškočiokite. 22 cm skersmens kepimo formą išklokite didesniu tešlos gabalu ir sudėkite įdarą.
- Antruoju lakštu galite užkloti visą įdarą arba išpjaustyti norimus ornamentus.
- Aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
- Iškepusį pyragą gausiai apibarstykite milteliniu cukrumi.
Itališkas Obuolių Pyragas su Pienu: Lengvas ir Subtilus Desertas
Itališkas obuolių pyragas su pienu - tai subtilus ir lengvas desertas, pasižymintis švelnia tešla ir sultingų obuolių skoniu. Šis pyragas gaminamas iš paprastų ingredientų kurie sukuria minkštą ir purią tekstūrą. Pienas suteikia pyragui ypatingo drėgnumo, o sviestas - malonų sodrumą. Pagrindinis akcentas yra plonai pjaustyti obuoliai, kurie kepant tampa minkšti ir karamelizuoti, suteikdami pyragui natūralų saldumą ir aromatą.
Itališkas obuolių pyragas dažnai patiekiamas su trupučiu cukraus pudros arba šlakeliu klevų sirupo, kad dar labiau pabrėžtų obuolių skonį.
Ingredientai:
- Obuoliai: 3-4 vnt.
- Miltai: 180 g.
- Kiaušinių tryniai: 2 vnt.
- Cukrus: 140 g.
- Sviestas: 50 g.
- Pienas: 125 ml.
- Kepimo milteliai: 1 arb. š.
Gaminimo eiga:
- Kiaušinių trynius plakti mikseriu su 100 gramų cukraus, kol masė taps puri bei pabals.
- Sviestą išlydyti ir pusę supilti į kiaušinių masę.
- Suberti druską, miltus ir kepimo miltelius, gerai išmaišyti, kad neliktų gumulėlių.
- Pilti tešlą į formą, ant viršaus sudėti nuluptus ir plonomis skiltelėmis supjaustytus obuolius.
- Kepti iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 35-40 minučių.
- Pjaustyti ir lepintis!
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoje įprastų obuolių galite naudoti kriaušes, slyvas arba persikus sezono metu.
- Jeigu norite turtingesnio skonio, galite naudoti riebesnį pieną arba grietinėlę vietoje įprasto pieno.
- Cukrų galima pakeisti ruduoju cukrumi, medumi arba klevų sirupu, kurie suteiks pyragui skirtingą aromatą.
- Kepdami galite įmaišyti saujelę razinų, džiovintų spanguolių arba riešutų.
- Miltus galima pakeisti pilno grūdo miltais (naudokite 150 g vietoje 180 g) arba dalį pakeisti migdolų miltais, kad gautumėte kitokią tekstūrą.
Su šiuo receptu lengvai sukursite gardų desertą, kuris papuoš jūsų stalą ir nudžiugins šeimą ar draugus.
Sviestinis obuolių pyragas-keksas
„Buvo ruduo, pas mamą kaime užderėjo gausus obuolių derlius, todėl sugalvojau vaikams iškepti obuolių pyragą. O kur dar cinamonu kvepiantys namai...Kad būtų smagiau, pyragą kepiau kekso formoje. Taigi, tai - mano sviestinis obuolių pyragas-keksas“, - kalbėjo J. Tumasienė.
Reikės:
- 4 vnt. kiaušinių (M arba L dydžio)
- 200 g sviesto
- 250 g kvietinių miltų
- 180 g cukraus
- 5 vnt. obuolių (vidutinio dydžio, skaniau rūgštesni)
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- 1 arb. š. valgomosios sodos
- 2 arb. š. vanilinio cukraus arba trupučio vanilės esencijos
Kaip gaminti
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (kaitinimo režimas iš viršaus ir apačios, be ventiliatoriaus).
- Sviestą ištirpinkite ir palikite atvėsti.
- Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
- Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė pabals ir jos tūris padidės maždaug 2 kartus. Supilkite atvėsusį sviestą bei dar truputį paplakite.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Šį mišinį įsijokite į kiaušinių plakinį kaskart šaukštu, bet ne plaktuvu išmaišydami, kad neliktų sausų miltų. Tešla turėtų gautis maždaug riebios grietinės tirštumo.
- Į tešlą sudėkite obuolius (juos apibarsčiau cinamonu, bet galite nedėti, jei nemėgstate - pašnekovės pastaba) ir atsargiai išmaišykite, stengdamiesi per daug tešlos nepermaišyti, nes tada pyragas gali prasčiau kilti.
- Į mėgstamą kepimo formą sukrėskite tešlą. Pyragą dėkite kepti į įkaitusios orkaitės vidurį ir kepkite apie 35-45 minutes, kol viršus gražiai paruduos.
- Traukite pyragą iš orkaitės, leiskite jam truputį atvėsti.
Greitas ir skanus pyragas su 3 kiaušiniais
Reikės:
- 3 kiaušinių
- 1 stiklinės cukraus
- 1 stiklinės miltų
- 0,5 šaukštelio cinamono
- 5-6 nedidelių obuolių
- sviesto kepimo indui patepti
Gaminimas:
- Kiaušinio trynius gerai išsukite su cukrumi, berkite cinamoną. Stenkitės trinti, kad cukraus grūdelių jaustųsi kuo mažiau.
- Tada išplakite iki purumo kiaušinių baltymus ir labai atsargiai maišydamos sudėkite į trynių masę. Maišykite palengva, neplakite.
- Į purią gelsvą kiaušinių ir cukraus masę berkite po kelis šaukštus miltų ir maišykite. Taip pavyzdingai maišykite, kol subersite visą miltų stiklinę.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
- Kol ji kais, paruoškite obuolius. Nulupkite, supjaustykite plonomis skiltelėmis (jei norite, dar pagardinkite šaukšteliu cukraus ir trupučiu cinamono, tačiau tai nėra būtina).
- Berkite obuolius į tešlą ir išmaišykite.
- Kepimo indą (jei apvalus, užteks 24 cm skersmens) ištepkite sviestu ir pilkite būsimą pyragą.
- Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 40-45 min. Vis pažvelkite, kad gražiai skrustų.
- Valgykite su plombyro ledais.