Pusryčiai, pietūs ar vakarienė - lietiniai visada geras pasirinkimas. Patiekalui reikia nedaug ingredientų, o įdarą visada galite pasirinkti vis naują. Beje, pats gaminimas užtruks nuo keliolikos iki keliasdešimties minučių. Šį kartą siūlome išbandyti lietinius su sūriu ir kumpiu.
Lietinių tešlai reikės:
- 200g kvietinių miltų
- 1 puodelio pieno
- 2 kiaušinių
- 2 valg. š. aliejaus
- 1 šaukštas cukraus
- 1 žiupsnelis druskos
- 600 ml vandens
- aliejaus lietiniams kepti
Įdarui pasigaminti reikės:
- apie 300 gr. tradicinės virtos dešros
- apie 250 gr. sūrio
- 20 gr. sviesto
- svogūno
- druska, pipirai
- 2 šaukštai majonezo
- 1 šaukštas pomidorų padažo
- grietinėlė
- sauja šviežių krapų
Gaminimas:
- Kiaušinius lengvai išplakame su 2 šaukštais aliejaus, cukrumi ir druska.
- Į dubenį su kiaušinių plakiniu įpilame trečdalį vandens ir sumaišome. Suberiame visus miltus ir išmaišome tešlą - ji turi būti pakankamai tiršta.
- Tada po truputį supilame likusį vandenį ir maišydami tešlą suskystiname.
- Kepame lietinius gerai įkaitintoje keptuvėje. Negalima perkepti, jie turi išlikti elastingi ir minkšti, nes į juos vyniosime įdarą.
- Svogūną nulupame ir supjaustome ilgesniais šiaudeliais. Įkaitiname keptuvę, išlydome sviestą ir sudedame svogūnus. Kepame, kol suminkštės bei taps šviesiai rudi.
- Dešrą bei sūrį sutarkuojame burokine tarką.
- Kai pakepinti svogūnai atvės, tada sumaišome juos su sutarkuotu sūriu bei dešra. Pagardiname viską druska, pipirais, įdedame pora šaukštu majonezo, pomidorų padažo, išmaišome ir galime susukti blynus.
- Susuktus blynelius trumpai apkepiname keptuvėje, tam, kad įgautų rudo atspalvio.
- Veliau visus pakepintus blynelius sudedame į karščiui atsparų indą, užpilame grietinėlę ir pašauname į įkaitintą 170 laipsniu orkaitę, maždaug 20 min, reikia stebėti grietinėlę.
- Paskutinis veiksmas, apibarstymas krapais.
Lietinių apkepas su kumpiu, garstyčiomis ir špinatais - dar vienas puikus būdas panaudoti iškeptus lietinius.
Ingredientai:
- Lietiniai
- Kumpis
- Špinatai
- Garstyčios
- Sūris
Padažui:
- Sviestas
- Miltai
- Pienas
- Druska
- Muskato riešutas
Gaminimas:
- Kiaušinius, cukrų, aliejų ir pieną lengvai išplakame, pasūdome.
- Beriame persijotus miltus ir išmaišome, išeis labai tiršta tešla.
- Įpilame 320-350 ml vandens, vėl išmaišome.
- Geriausia tešlą palikti pastovėti 30 minučių, kad miltai gerai išbrinktų, tada masė bus tirštesnė, galėsite dar įpilti vandens.
- Kaitiname keptuvę, ji turi būti geresnio būdo ir netraukti blynų prie savęs.
- Aš keptuvę popieriniu rankšluosčiu patepu rapsų aliejumi. Liejame blyną ir apkepame abi puses.
- Verdame padažą: Sviestą ištirpiname nedideliame puodelyje, suberiame miltus ir gerai išmaišome. Tada pilame pieną ir maišydami kaitiname, kol užvirs ir sutirštės. Pagardiname druskele ir keliais muskato riešuto tarkiais.
- Sukame lietinius: Špinatus nuplikome verdančiu vandeniu. Blyną patepame garstyčiomis, guldome ploną kumpio griežinėlį, dedame špinatų ir susukame.
- Blynų suktinukus supjaustome maždaug 4 cm ilgio gabalėliais. Ant kepimo skardos pilame kelis šaukštus bešamelio padažo, rikiuojame blynelius, supilame likusį padažą ir apiberiame tarkuotu sūriu.
- Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.