Aviena - itin skani, bet tuo pačiu labai kaprizinga mėsa. Todėl kiekvienas turėtumėte žinoti, kaip reikia teisingai su šia mėsa elgtis. Jautiena ir aviena Centriniame Kauno turguje prekiaujanti Milda sako, kad pirkėjams, norintiems per Kalėdas išbandyti ką nors naujo, rekomenduoja būtent avies arba ėriuko kumpį, rašoma prekybos miestelio „Urmas“ pranešime žiniasklaidai.
Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius sako, kad avieną verta valgyti ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir todėl, kad ji yra ypač vertinga žmogaus organizmui. „Aviena turi daug vertingų medžiagų, o jos riebalai nesukelia tokių sveikatos problemų, kaip tarkim, kiaulienos. Orkaitėje keptas kumpis, gražiai papuoštas, gali tapti dar įspūdingesniu šventinio stalo akcentu, nei kepta višta, antis, ar net kalakutas“, - įsitikinęs G.Abraškevičius.
Avienos kumpio marinavimo ir kepimo patarimai
Pasak jo, orkaitėje kepamo avienos kumpio paruošimo būdų yra labai daug ir įvairių. Štai keli patarimai:
- Jei norisi ryškesnio skonio, kumpį reikėtų pamarinuoti nuo 12 iki 24 val.
- Populiariausi marinavimo būdai - su česnakais, raudonuoju vynu, medumi, aliejumi, įvairiomis žolelėmis.
- Jei kumpis mažesnis ir norisi natūralaus mėsos skonio, galima kepti ir nemarinuotą, tiesiog pagardintą į mėsą įterptomis česnako skiltelėmis.
- Paprastai toks kumpis kepamas ir patiekiamas kartu su daržovėmis - bulvėmis, morkomis, cukinija, pomidorais.
Ėriuko kumpis su medumi: receptas
Virtuvės šefas šioms Kalėdoms dalijasi ypatingu, bet visai nesunkiai paruošiamu orkaitėje kepto ėriuko kumpio su medumi receptu. „Ėriena ir medus - labai geras derinys, ypatingai atskleidžiantis puikų šios mėsos skonį“, - sako jis.
Marinatui reikės: sumaišyti kelis šaukštus medaus, porą gerų žiupsnių kario, 2 šaukštus citrinos sulčių ir tiek pat alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
- Marinatu apteptą ėrienos kumpį šaldytuve reikėtų palaikyti parą, o jei išeina - ir dvi.
- Pamarinuotą ėrieną susukti į foliją, kišti į kepimo rankovę, supilti naudotą marinatą ir dar šiek tiek vandens. Kepti iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 2-2,5 val.
Ėrienos blauzdelės folijoje: receptas
Lamb shanks: ėriuko blauzdos su kaulu. Iki negalėjimo minkšta ėrienos mėsa, kepta folijos krepšeliuose, pagardinta baltu vynu, žolelėmis ir daržovėmis. Paprastai pagaminamas, bet labai šventiškas patiekalas.
Gaminimas:
- Prieskonių grūstuvėje sutrinkite česnakus su 1,5 šaukštelio druskos, kol gausite pastą.
- Sudėkite minkštą sviestą, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, susmulkintas žoleles, suberkite raudonėlius, kuminą ir nemažai pipirų.
- Ėriėnos blauzdelėse keliose vietose aštriu nedideliu peiliu padarykite gilias įpjovas (tokias, kad įlystų pirštas).
- Į tas įpjovas įkimškite paruošo sviesto mišinio, likusį mišinį aptepkite ant blauzdelių ir gerai įtrinkite. Šioje vietoje mėsą galite uždengti ir padėti į šaldytuvą pasimarinuoti, pernakt arba ilgiau. Gerai būtų, jei leistumėt pasimarinuoti mėsai bent 2 valandas.
- Aliuminio foliją sukarpykite tokio ilgio lakštais, kad perlenkus perpus, ji pilnai apgaubtų ėrienos šlaunelę. Folijos lakštą sulenkite pusiau, ant kiekvieno paskirstykite po pjaustytų svogūnų ir morkų, sudėkite po 3 česnako skilteles (nenuluptas), įdėkite po šakelę rozmarinų ir čiobrelių.
- Tada ant viršaus „pasodinkite” ėrienos blauzdelę (morkos ir svogūnai duos stabilumo, reikia, kad šlaunelės stovėtų stačios), gerai padruskinkite ir pabarstykite pipirais, ir prieš užsandarindami folijos paketėlį, įpilkite po 50ml vyno.
- Susukite foliją uždarydami sandariai viską viduje ir sudėkite blauzdeles į skardą.
- Per tą laiką nuskuskite bulves, supjaustykite jas ketvirčiais, ir 10 minučių virkite gerai pasūdytame vandenyje. Nupilkite vandenį ir pateliuskuokite puodą, kad bulvių krašteliai susiapvalintų - taip jos bus traškesnės.
- Praėjus maždaug 1 val ir 15 minučių nuo mėsos kepimo pradžios, sudėkite bulves į kepimo skardą, pašlakstykite aliejumi, ir pašaukite kepti į tą pačią orkaitę.
- Išimkite iškepusią ėrieną iš orkaitės ir palikite 10 minučių pabūti neatvyniojus folijos. Jei reikia, per tą laiką padidinkite orkaitės temperartūrą ir gerai apskdurinkite bulves.
- Į gilesnes lėkštes paskirstykite keptas buvles. Ant jų dėkite po ėrienos blauzdą, kartu sudėkite iškepusias morkas ir svogiūnus, ir pašlakstykite viską gausiai skysčiu, kuris susidarė folijos paketėliuose kepant.
Kaip marinuoti avieną šašlykams?
Šašlykui idealiai tiks avienos nugarinė, šonkauliai, kaklas, mentė ir kumpis. Daug žmonių taipogi naudoja riebią uodegą, įsukdami ją tarp mėsos gabaliukų. Geriausia yra marinuoti jauną avieną. Iš senos mėsos pagamintas šašlykas gausis kietas ir gali turėti specifinį kvapą, kuris daugeliui žmonių nelabai patinka.
Geriausias receptas, kaip marinuoti ėrieną, yra tas, kurio ingredientų sąraše yra rūgštis. Tai gali būti citrinos ir sodos mišinys, kefyras, sausas vynas arba sutrinti pomidorai. Net ir paprasčiausią marinatą ėriena geriau gaminti su pirštinėmis, nes jame yra daug prieskonių, kurie gali sutepti rankas.
Marinuojant avieną šašlykams:
- Nuimame nuo mėsos plėveles bei sausgysles.
- Supjaustome avieną vienodais kubeliais, kurių kraštinės yra maždaug 4 centimetrų.
- Jauną mėsą pakaks marinuoti apie 2-4 valandas. Jeigu avis sena, geriau mėsą palikti per visą naktį arba net visai parai. Tokiu atveju mėsą dedame į vėsią vietą.
- Marinatui skirtas žoleles reikėtų plėšyti rankomis, o ne pjaustyti peiliu, kad į marinatą patektų reikalingų aliejų ir aromatų, o ne oksiduotųsi po peiliu.
- Sumaišykite daržoves ir marinatui skirtus prieskonius. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais. Česnaką išspauskite per presą. Aitriąją papriką supjaustykite apskritimais. Smulkiai supjaustykite kalendrą. Išspauskite citrinos sultis.
- Sudėkite ėrienos gabalėlius į marinatą ir rankomis išmaišykite, kad visas mišinys tolygiai pasiskirstytų ant mėsos.
- Paminkome mėsą rankomis kartu su svogūnais ir prieskoniais. Supjaustome svogūną plonais pusžiedžiais, suberiame į mėsą ir paminkome rankomis.
Avienos šašlyko kepimas
- Mėsos gabalėlius suverkite ant iešmelių, įžiebkite žarijas anglių kepsninėje arba įkaitinkite elektrinę kepsninę.
- Avienos šašlykas yra kepamas maždaug 15-20 minučių.
- Perpjaukite mėsą peiliu, kad patikrintume, ar ji jau yra iškepusi. Iš keptos mėsos pasirodys skaidrios sultys. Jeigu skystis yra rausvas, turima dar kiek ilgiau palaikyti šašlyką virš anglių.