Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. Tekste rasite visas gudrybes, kaip iškepti šonkauliukus orkaitėje, kad negalėtumėte nuo jų atsitraukti. Esu juos gaminęs kelis kartus griliuje, tačiau galiu pasakyti, kad orkaitėje gavosi ne ką prasčiau.
Žinoma, gaminant orkaitėje labai sunku išgauti dūmų aromatą, tačiau manau, kad svarbiausias dalykas šonkauliams yra mėsos sultingumas ir trapumas. Būtent šie, gaminti namų orkaitėje, gavosi itin sultingi ir labai lengvai nėrėsi nuo kaulo. Beje, tinkamai išpjaustytus ir paruoštus kepimui šonkaulius visuomet randu LIDL’e, kuriais nusivilti dar neteko.
Šį patiekalą labai rekomenduoju ragauti kartu su gaiviomis ir traškiomis “coleslaw” salotomis, tad pridedu ir jų receptą. Prie šių šonkauliukų puikiai tiks orkaitėje keptos bulvės bei šviežių daržovių salotos. Šalia orkaitėje keptos bulvių puselės ir šviežiai paraugti agurkėliai.Buvo taip skanu, kad norėjusi pirštelius apsilaižyti.
Ingredientai
Šonkauliukams:
- 1 kg kiaulienos šonkaulių
- Druskos pagal skonį
- Žiupsnis juodųjų pipirų
- Žiupsnis čili
- 0,5 a. š. maltų lauro lapų
- 1 v. š. grūdėtų garstyčių
- 1 a. š. saldžios paprikos miltelių
- 1 a. š. česnako granulių
- 1 v. š. aliejaus
Glazūrai:
- 2 v. š. pomidorų padažo
- 1 v. š. barbekiu padažo
- 1 v. š. „Sweet & Chili“ padažo
Prieskonių mišiniui:
- 2 v. š. rudojo cukraus
- 2 a. š. aitriosios paprikos miltelių
- 2 a. š. saldžiosios paprikos miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Žiupsnelis garstyčių miltelių
- 1 a. š. džiovintų raudonėlių
- 0,5 a. š. česnakų miltelių
- Maltų juodųjų pipirų
Barbekiu padažui:
- 2 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus
- 0,5 svogūno
- 1 česnako skiltelė
- 0,5 puodelio obuolių sidro acto
- 0,5 puodelio vandens
- 0,5 puodelio pomidorų padažo
- 0,5 puodelio rudojo cukraus
- 2 arbat. šaukšt. aštrių garstyčių
- 1 arbat. šaukšt. Vusterio (Vorčesterio) padažo
- 2 arbat. šaukšt. paprikos miltelių
"Coleslaw" salotoms:
- 100 g raudono kopūsto
- 100 g balto kopūsto
- 1 morka
- 1/2 obuolio
- Keli svogūnų laiškai
- Šiek tiek šviežios petražolės
- Šiek tiek šviežio čiobrelio
- 2 šaukštai majonezo
- 1 šaukštelis dižono garstyčių
- 1 šaukštas obuolių acto
- Šiek tiek druskos ir pipirų
Gaminimo eiga
- Prieskonius skirtus šonkauliukams marinuoti, sumaišome su aliejumi ir garstyčiomis. Įtriname mišiniu šonkaulius ir dedame į šaldytuvą bent 6 - 8 valandoms.
- Šonkaulius sudedame į kepimo indą, uždengiame dangčiu ir kepame 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val 40 min.
- Glazūrai skirtus padažus sumaišome.
Barbekiu padažas:
- Pirmiausia paruoškite padažą: keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną bei česnaką, kol šie įgaus auksinį atspalvį.
- Sudėkite visus likusius ingredientus ir kaitinkite, kol padažas užvirs.
- Sumažinkite kaitrą ir vis pamaišydami virkite padažą apie 25 min., kol jis sutirštės.
Šonkaulių kepimas orkaitėje:
- Įkaitinkite orkaitę iki 150°C laipsnių temperatūros.
- Šonkauliai turi turėti šiek tiek riebalų, tačiau ne per daug. Jei riebalai dengia visą šonkaulių eilę, atsargiai pašalinkite riebalų sluoksnį - jų turi likti tiek, kad būtų gražiai pasiskirstę juostelėmis tarp raumenų. Šonkaulius įtrinkite citrinos sultimis ir prieskonių mišiniu.
- Mėsą dėkite ant kepimo formos ir sandariai uždenkite folija, blizgančia puse į išorę. Kepkite 2-2,5 val., kol mėsa bus minkšta ir lengvai atsiskirs nuo kaulo.
- Ištraukite šonkaulius iš orkaitės ir nupilkite susidariusį skystį.
- Padidinkite orkaitės karštį iki 270°C laipsnių, o tuo tarpu šonkaulius aptepkite barbekiu padažu ir dar 5 min. pašaukite į orkaitę, kol gražiai apskrus.
"Coleslaw" salotos:
- Raudoną ir baltą kopūstą supjaustome plonomis juostelėmis. Morką ir obuolį sutarkuojame. Šviežias petražoles, čiobrelį ir svogūnų laiškus susmulkiname. Viską beriame į indą.
- Ant viršaus pilame obuolių actą ir beriame žiupsnelį druskos. Viską išmaišome ir rankomis šiek tiek paslėgiame, kad išbėgtų sultys ir daržovės suminkštėtų.
- Tada dedame majonezą, garstyčias ir viską dar kartą išmaišome.
Apkrudusius šonkaulius dedame į lėkštę, patiekiame su "coleslaw" salotomis ir barbekiu padažu. Papildomai dar labai tinka marinuoti agurkėliai, čili pipirai, gruzdintos bulvytės.
Nesijaudinkite, jeigu padažo paruošėte per daug - barbekiu padažas puikiai tiks patiekti jau su iškepusiais šonkauliais prie pasirinkto garnyro ar prie kito mėsos patiekalo.