Kiaulienos troškinys - tai klasikinis patiekalas, kuris ne tik sušildo šaltą dieną, bet ir primena jaukius namus. Beatos Nicholson receptai, žinomi dėl savo paprastumo ir skonio, siūlo ne vieną kiaulienos troškinio variantą.
Beatos Nicholson Kiaulienos Troškinio Esminiai Elementai
Beatos troškinių filosofija remiasi kokybiškais ingredientais ir neskubriu gaminimo procesu. Pagrindiniai elementai, kurie dažnai pasikartoja jos receptuose, yra:
- Kiauliena: Dažniausiai naudojama kiaulienos sprandinė arba mentė, nes šios dalys turi pakankamai riebalų, kurie troškinant suteikia mėsai minkštumo ir sultingumo. Kartais naudojama ir kiaulienos išpjova, jei norima liesesnio varianto.
- Daržovės: Svogūnai, morkos, salierai yra klasikiniai troškinių ingredientai, suteikiantys pagrindinį skonį. Beata dažnai įtraukia ir kitas daržoves, pavyzdžiui, bulves, pastarnokus ar ropę, priklausomai nuo sezono ir recepto variacijos.
- Skysčiai: Sultinys (vištienos ar jautienos), vynas (raudonas ar baltas, priklausomai nuo recepto), alus, obuolių sultys ar net vanduo naudojami troškinimui. Skystis ne tik suminkština mėsą, bet ir sukuria sodrų padažą.
- Prieskoniai ir Žolelės: Lauro lapai, čiobreliai, rozmarinai, kadagio uogos, pipirai (juodieji, kvapieji) ir druska yra pagrindiniai prieskoniai. Beata dažnai eksperimentuoja su skirtingais prieskonių mišiniais, kad sukurtų unikalų skonį.
- Papildomi Ingredientai: Beata mėgsta į troškinius įtraukti obuolius (ypač rudenį), slyvas, grybus, šonine ar net konjaką, kad patiekalas įgautų dar daugiau gilumo ir subtilumo.
Kiaulienos Troškinys su Obuoliais: Klasikinis Beatos Nicholson Receptas
Vienas populiariausių Beatos kiaulienos troškinių variantų yra su obuoliais. Obuoliai suteikia troškiniui saldumo ir rūgštumo, puikiai derančio su kiaulienos riebumu.
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos sprandinės arba mentės, supjaustytos kubeliais
- 2 dideli svogūnai, supjaustyti
- 2-3 morkos, supjaustytos griežinėliais
- 2-3 saliero stiebai, supjaustyti
- 2-3 obuoliai (rūgštesni), nulupti ir supjaustyti kubeliais
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos
- 2 lauro lapai
- 1 šakelė šviežio čiobrelio (arba 1 šaukštelis džiovinto)
- 500 ml sultinio (vištienos arba jautienos)
- 200 ml sauso baltojo vyno (nebūtina)
- 2 šaukštai aliejaus
- Druska ir pipirai pagal skonį
Gaminimo Eiga:
- Apkepkite kiaulieną: Dideliame puode arba troškintuve įkaitinkite aliejų. Dėkite kiaulienos kubelius ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Išimkite mėsą iš puodo ir atidėkite į šalį.
- Apkepkite daržoves: Į tą patį puodą dėkite svogūnus, morkas ir salierus. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės (apie 5-7 minutes). Įdėkite česnaką ir kepkite dar 1 minutę.
- Sudėkite ingredientus: Grąžinkite kiaulieną į puodą su daržovėmis. Įdėkite obuolius, lauro lapus ir čiobrelius. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Troškinkite: Supilkite sultinį ir vyną (jei naudojate). Užvirkite, tada sumažinkite ugnį iki minimumo, uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 2-3 valandas, arba kol mėsa bus labai minkšta. Kartais pamaišykite.
- Patiekite: Išimkite lauro lapus ir čiobrelio šakelę (jei naudojote šviežią). Patiekite troškinį karštą su bulvių koše, virtomis bulvėmis, duona arba kruopomis.
Variacijos ir Patarimai
Beatos receptai yra puikus atspirties taškas, tačiau visada galima eksperimentuoti ir pritaikyti juos pagal savo skonį ir turimus ingredientus. Štai keletas variacijų ir patarimų:
- Naudokite skirtingus obuolius: Išbandykite skirtingas obuolių veisles, kad atrastumėte jums labiausiai patinkantį skonį. "Antaniniai" arba "Šampion" obuoliai puikiai tinka troškiniams.
- Pridėkite slyvų: Slyvos suteikia troškiniui saldumo ir tirštumo. Kelios džiovintos slyvos, įdėtos troškinimo metu, praturtins skonį.
- Įpilkite šlakelį konjako: Prieš troškinant, įpilkite šlakelį konjako - tai suteiks troškiniui gilumo ir šilumos.
- Tirštinkite padažą: Jei padažas per skystas, galite jį sutirštinti kukurūzų krakmolu, sumaišytu su šaltu vandeniu. Įpilkite šiek tiek mišinio į troškinį ir gerai išmaišykite.
- Troškinkite orkaitėje: Troškinį galite troškinti ne tik ant viryklės, bet ir orkaitėje. Įkaitinkite orkaitę iki 160°C ir troškinkite uždengtame puode apie 3-4 valandas.
- Naudokite lėtą puodą (slow cooker): Lėtas puodas puikiai tinka troškiniams gaminti. Sudėkite visus ingredientus į puodą ir troškinkite ant žemos temperatūros (low) 6-8 valandas arba ant aukštos temperatūros (high) 3-4 valandas.
- Patiekite su karamelizuotais obuoliais: Kaip mini Beata, patiekite troškinį su keptuvėje karamelizuotomis obuolių skiltelėmis su sviestu ir ruduoju cukrumi. Tai suteiks patiekalui karališko akcento.
Kiaulienos Troškinys su Karka Obuolių Sultimis
Kitas įdomus variantas yra kiaulienos karka, troškinta obuolių sultyse. Karka suteikia troškiniui ypatingo sodrumo ir želatinos, o obuolių sultys - švelnaus saldumo.
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos karkos (be kaulo, jei įmanoma), supjaustytos gabalais
- 1 didelis svogūnas, supjaustytas
- 2 morkos, supjaustytos griežinėliais
- 1 šaukštas aliejaus
- 500 ml obuolių sulčių
- 1 lauro lapas
- Keli juodieji pipirai
- Druska pagal skonį
Gaminimo Eiga:
- Apkepkite karką: Dideliame puode įkaitinkite aliejų. Dėkite karkos gabalus ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Išimkite mėsą iš puodo ir atidėkite į šalį.
- Apkepkite daržoves: Į tą patį puodą dėkite svogūnus ir morkas. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės (apie 5-7 minutes).
- Sudėkite ingredientus: Grąžinkite karką į puodą su daržovėmis. Įdėkite lauro lapą ir pipirus. Pagardinkite druska.
- Troškinkite: Supilkite obuolių sultis. Užvirkite, tada sumažinkite ugnį iki minimumo, uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 3-4 valandas, arba kol mėsa bus labai minkšta ir lengvai atsiskirs nuo kaulų (jei naudojate karką su kaulu).
- Patiekite: Išimkite lauro lapą. Patiekite troškinį karštą su bulvių koše, virtomis bulvėmis arba raugintais kopūstais.
Karališkas Kiaulienos Troškinys su Konjaku ir Obuolių Sultimis
Šis receptas, įkvėptas Beatos anytos, yra tikrai ypatingas. Konjakas ir obuolių sultys suteikia troškiniui prabangaus skonio ir aromato.
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos sprandinės arba mentės, supjaustytos kubeliais
- 2 dideli svogūnai, supjaustyti
- 2 morkos, supjaustytos griežinėliais
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos
- 100 ml konjako
- 500 ml obuolių sulčių
- 200 ml sultinio (vištienos arba jautienos)
- 2 lauro lapai
- 1 šakelė šviežio čiobrelio (arba 1 šaukštelis džiovinto)
- 2 šaukštai aliejaus
- Druska ir pipirai pagal skonį
Gaminimo Eiga:
- Apkepkite kiaulieną: Dideliame puode arba troškintuve įkaitinkite aliejų. Dėkite kiaulienos kubelius ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Išimkite mėsą iš puodo ir atidėkite į šalį.
- Apkepkite daržoves: Į tą patį puodą dėkite svogūnus ir morkas. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės (apie 5-7 minutes). Įdėkite česnaką ir kepkite dar 1 minutę.
- Sudėkite ingredientus: Grąžinkite kiaulieną į puodą su daržovėmis. Supilkite konjaką ir uždegkite (atsargiai!). Leiskite alkoholiui išgaruoti.
- Troškinkite: Supilkite obuolių sultis ir sultinį. Įdėkite lauro lapus ir čiobrelius. Pagardinkite druska ir pipirais. Užvirkite, tada sumažinkite ugnį iki minimumo, uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 2-3 valandas, arba kol mėsa bus labai minkšta.
- Patiekite: Išimkite lauro lapus ir čiobrelio šakelę (jei naudojote šviežią). Patiekite troškinį karštą su bulvių koše ir karamelizuotomis obuolių skiltelėmis.
Patarimai pradedantiesiems ir profesionalams
Nors troškinys atrodo kaip paprastas patiekalas, yra keletas niuansų, kurie gali padėti pasiekti puikių rezultatų. Štai keletas patarimų, tinkančių tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems kulinarams:
- Mėsos pasirinkimas: Kuo riebesnė mėsa, tuo sultingesnis bus troškinys. Tačiau jei norite liesesnio varianto, rinkitės kiaulienos išpjovą ir sumažinkite aliejaus kiekį kepimui.
- Daržovių dydis: Supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabalėliais, kad jos tolygiai ištroškintų.
- Prieskoniai: Nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais. Išbandykite skirtingus mišinius ir atkreipkite dėmesį, kaip jie keičia troškinio skonį.
- Skystis: Skysčio kiekis turėtų būti pakankamas, kad apsemtų mėsą ir daržoves. Jei troškinys per sausas, įpilkite daugiau sultinio arba vandens.
- Troškinimo laikas: Troškinimo laikas priklauso nuo mėsos rūšies ir dydžio. Kuo ilgiau troškinsite, tuo minkštesnė bus mėsa.
- Padažo tirštumas: Jei norite tirštesnio padažo, galite jį sutirštinti kukurūzų krakmolu, sumaišytu su šaltu vandeniu, arba šiek tiek patroškinti atidengtą puodą paskutines 30 minučių.
- Serviravimas: Troškinį galima patiekti su įvairiais garnyrais: bulvių koše, virtomis bulvėmis, kruopomis, duona, raugintais kopūstais ar net keptomis daržovėmis.
Klišės ir klaidingi įsitikinimai
Kalbant apie kiaulienos troškinius, dažnai pasitaiko keletas klišų ir klaidingų įsitikinimų, kuriuos verta paneigti:
- Troškinys yra tik žieminis patiekalas: Nors troškinys puikiai tinka šaltuoju metų laiku, jis gali būti mėgaujamas ir vasarą, ypač jei naudojami sezoniniai ingredientai.
- Troškinys yra sudėtingas patiekalas: Troškinys yra gana paprastas patiekalas, kuriam nereikia specialių įgūdžių ar įrangos. Svarbiausia - kokybiški ingredientai ir kantrybė.
- Troškinys visada turi būti riebus: Nors riebesnė mėsa suteikia troškiniui sodrumo, galima pasigaminti ir liesesnį variantą, naudojant liesą mėsą ir mažiau aliejaus.
- Troškinys visada turi būti troškinamas ilgai: Nors ilgas troškinimas suminkština mėsą, kai kuriuos troškinius galima pagaminti ir greičiau, ypač jei naudojama smulkiai supjaustyta mėsa.
Antros ir trečios eilės pasekmės
Kiaulienos troškinys, kaip ir bet kuris kitas patiekalas, gali turėti ne tik tiesioginį poveikį mūsų skoniui, bet ir netiesioginį poveikį mūsų sveikatai, ekonomikai ir aplinkai:
- Sveikata: Troškinys, pagamintas iš kokybiškų ingredientų, gali būti puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į riebalų ir druskos kiekį.
- Ekonomika: Gaminant troškinį namuose, galima sutaupyti pinigų, palyginti su valgymu restorane. Be to, naudojant sezoninius ir vietinius ingredientus, galima paremti vietos ūkininkus.
- Aplinka: Rinkdamiesi tvariai užaugintą mėsą ir daržoves, galime sumažinti savo poveikį aplinkai.
Kiti Beatos Virtuvės Patarimai ir Įžvalgos
LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ kūrybinė komanda dalijasi įžvalgomis apie ingredientų pasirinkimą ir patiekalų gaminimą, įskaitant ir tai, kaip kiaulienos šašlykus marinuoti su natūraliomis sultimis vietoj acto ar majonezo.
Beata taip pat siūlo išbandyti šnicelius su manų kruopomis ir džiūvėsėliais, miltinius blynelius, varškėtukus ir kitus tradicinius lietuviškus patiekalus su naujais prieskoniais ir ingredientais.
Gaminant troškinį, svarbu gerai apkepti mėsą, įdėti paprikos miltelių, kmynų ir pomidorų pastos. Jei naudojate obuolių sultis, rinkitės gardžias, kaimiškas, drumzlinas sultis, kad guliašas būtų salsvas ir lietuviškas.
Prancūzai mėsą troškina vyne, o Lietuvoje obuolių sultys yra puikus pasirinkimas. Vietoj petražolių galite pabarstyti krapais.
Beata rekomenduoja įdėti žiupsnelį cukraus gaminant visas mėsytes, o pabaigoje įdėti šaukštą grūdėtų garstyčių ir grietinėlės.
