pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Jautienos Ženklinimo Reikalavimai Lietuvoje

2002 m. gruodžio 11 d. įsakymu Nr. 486/658 patvirtintos Jautienos ir veršienos ženklinimo taisyklės parengtos pagal Tarybos 2000 m. liepos 17 d. reglamentą (EB) Nr. 1760/2000, nustatantį galvijų identifikavimo ir registravimo bei jautienos ir jos produktų žymėjimo sistemą ir panaikinantį Tarybos reglamentą (EB) Nr. 820/97, bei Komisijos 2000 m. rugpjūčio 25 d. reglamentą (EB) Nr.

Bendrosios Nuostatos

Jautienos ir veršienos ženklinimo taisyklių tikslas - užtikrinti, kad į rinką būtų tiekiama saugi ir tinkama žmonių maistui galvijų mėsa, išlaikyti ir sustiprinti vartotojų pasitikėjimą jautienos bei veršienos sveikumu bei kokybe, pateikiant etiketėje išsamią informaciją apie prekę.

Šios taisyklės taikomos jautienai ir veršienai pagal Kombinuotosios prekių nomenklatūros (KPN) kodus: 02.01, 02.02, 0206.10.95 ir 0206.29.91 (šviežios atšaldytos ar užšaldytos skerdenos ir skerdenų pusės, kiti mėsos gabalai su kaulais ir be kaulų; šviežios atšaldytos arba užšaldytos storosios ir plonosios diafragmos), neapdorota jokiu kitu būdu, išskyrus šaltį.

Visa į rinką tiekiama jautiena ir veršiena turi būti ženklinama etiketėmis, pritvirtinamu ženklu ar kitu būdu. Ženklinimo nuorodos turi būti pateikiamos ant skerdenų, pakuotės, bendrosios pakuotės.

Mėsa ženklinama pagal Lietuvos Respublikoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo ir kainų nurodymo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos ūkio ministro 2002 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 170, Šviežios mėsos paruošimo ir patiekimo į rinką taisykles, patvirtintas Valstybinės veterinarijos tarnybos direktoriaus 1999 m. sausio 29 d. įsakymu Nr. 4-30.

Skerdenos ženklinamos pagal Galvijų skerdenų kokybės įvertinimo ir klasifikacijos techninį reglamentą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. birželio 25 d. įsakymu Nr. 216. Smulkinta mėsa ženklinama pagal Smulkintos mėsos ir mėsos pusgaminių gamybos ir tiekimo į rinką taisykles, patvirtintas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2000 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. 376.

Ženklinimo Reikalavimai

Visų ES parduodamų jautienos ir veršienos gaminių etiketėse turi būti nurodyta ši informacija: kontrolinis kodas, pagal kurį būtų galima nustatyti jų kilmę, informacija apie tai, kur gyvūnas buvo paskerstas (skerdyklos patvirtinimo numeris) ir išpjaustytas (skerdenos ar skerdenų grupės išpjaustymo operaciją atlikusios pjaustymo patalpos patvirtinimo numeris).

Nuo 2002 m. sausio 1 d. etiketėse taip pat turi būti nurodyta gyvūno gimimo, penėjimo ir skerdimo valstybė narė arba ES nepriklausanti šalis.

Jei galvijas gimė prieš 1998 m. sausio 1 d. ir nėra informacijos apie gimimo ir auginimo vietas, išskyrus paskutiniąją, vietoj gimimo ir auginimo šalies turi būti nurodyta „*Gimė iki 1998 m.

Papildoma Informacija

Etiketėse gali būti pateikiama papildoma savanoriška informacija apie parduodamą mėsą. Informacija turi būti suprantama vartotojams ir atitikti maisto produktų ženklinimą reglamentuojančius teisės aktus, visų pirma Reglamentą (ES) Nr. 1169/2011.

Jei įmonė pageidauja mėsą ženklinti papildomais ženklinimo rekvizitais, nurodydama mėsos savybes ar gamybos sąlygas (pvz., ūkio, kuriame buvo augintas galvijas, pavadinimas, galvijo lytis, amžius, šėrimo, skerdimo būdas ir t. t.), ji turi pateikti kompetentingai institucijai etiketės aprašymą.

Kompetentinga institucija per vieną mėnesį nuo prašymo priėmimo pateikia pareiškėjui atsakymą dėl sprendimo patvirtinti ar nepatvirtinti etiketės aprašymą.

Smulkintos Mėsos Ženklinimas

Kai smulkinta mėsa buvo pagaminta iš įvairių rūšių gyvulių mėsos, ji ženklinama pagal šių taisyklių reikalavimus, jei jos sudėtyje yra daugiau nei 51 proc. jautienos.

Atsakomybė ir Kontrolė

Valstybės narės privalo užtikrinti, kad jų teritorijoje šio reglamento būtų laikomasi. Bet kokios baudos, kurias jos skiria jautiena prekiaujančiam ūkio subjektui ar organizacijai, turi būti veiksmingos, atgrasančios ir proporcingos.

Jeigu jautieną parduodantys ūkio subjektai ir organizacijos jautieną paženklino nesilaikydami savo įsipareigojimų, valstybės narės, laikydamosi proporcingumo principo, gali reikalauti, kad jautiena būtų pašalinta iš rinkos.

Įsigaliojimas ir Pereinamasis Laikotarpis

Siūloma įmonėms parengti ir taikyti šių taisyklių nuostatas nuo 2003 m.

Informuojama, kad Jautienos ir veršienos ženklinimo taisyklės nuo narystės Europos Sąjungoje dienos neteks galios, o bus taikomos Tarybos 2000 m. liepos 17 d. reglamento (EB) Nr. 1760/2000 bei Komisijos 2000 m. rugpjūčio 25 d. reglamento (EB) Nr. 1825/2000 nuostatos.

Šis reglamentas taikomas nuo 2000 m.