Džiovinta jautiena - puikus užkandis, kurį lengvai galite pasigaminti namuose. Šiame straipsnyje rasite receptų ir patarimų, kaip tinkamai džiovinti jautieną, kokius prieskonius naudoti ir kaip išvengti klaidų.
Kokią Mėsą Naudoti Džiovinimui?
Šiam paruošimo būdui galima naudoti ne tik jautieną, bet ir kiaulienos išpjovą, vištos krūtinėlę. Galima ir kalakutienos krūtinėlę, o kiauliena bus tikrai puiki. Svarbiausia, kad mėsa būtų šviežia. Tik labai svarbu - venkite produktų, kurie buvo užšaldyti. Bet jautienos kumpis yra pietietiška klasika.
Basturmos Ruošimas: Ką Reikia Žinoti?
1 kg jautienos reikėtų naudoti iki 200 g druskos be jokių priemaišų. Česnako reikėtų visos galvutės. Iš česnako grūstuvėje sutrinkite pastą. Grūsdami česnaką įberkite kalendros, kumino, juodųjų pipirų, šiek tiek druskos (druska čia tik rišamasis prieskonis, nes mėsa bus jau sudyta tris dienas, nuplauta ir pamirkyta), aitriųjų paprikų miltelių, jei turite, galite įdėti aitriųjų paprikų dribsinių ar net visą aitriąją papriką.
Įpilkite vandens, bet ne per daug, jis turėtų masę padaryti pastos konsistencijos, o ne padažo. Į šią pastą galite dėti savo mėgstamus sausus prieskonius, bet nerekomenduoju dėti jau paruoštų padažų. Venkite, kad į pastą patektų riebalinių dalykų, kurie gali sustabdyti mėsos vytinimą. Jei vytinimui pasirinksite paukštieną, rekomenduoju į tokią pastą įpilti šlakelį burbono ar brendžio. Netgi senovės lietuviai, kurie ruošdavo įvairias dešras, skilandžius, pildavo naminukės tam, kad atliktų dezinfekcinę funkciją, o vištienai tai ypatingai aktualu.
Jautienos Džiovinimo Eiga
Jautienos gabaliuką ištepkite druska ir laikykite tris dienas šaldytuve uždengus plėvele. Kartais jį pavartykite. Tada pamerkite mėsą vandenyje 12 val., kad pasišalintų perteklinė druska. Nusausinkite ją ir ištepkite Jūsų paruošta česnakų pasta. Galite užberti druskos ir juodųjų pipirų. Tada mėsą džiovinkite džiovyklėje ar orkaitėje, bet neviršykite 40 laipsnių temperatūros. Svarbu, kad būtų gera ventiliacija ir laikykite ne ant tvirto pagrindo, o grotelių.
Kaip Pasigaminti Vytintą Jautieną Orkaitėje?
Take Me On The Go vytinta jautiena yra džiovinama specialiose maisto gaminimo džiovyklėse, tačiau jautieną galima pasigaminti ir namuose - išdžiovinti ją orkaitėje. Prieš pasiryžtant džiovinti mėsą orkaitėje, reikia išsiaiškinti, ar jūsų orkaitė turi „vėjuko“ funkciją. Su šia funkcija jūs galite palaikyti oro cirkuliaciją orkaitėje, kuri itin padeda džiovinant. Jeigu jūsų orkaitė neturi vėjuko funkcijos, rekomenduojame jautieną džiovinti ilgiau ir bent kartą apversti.
Receptas: Džiovinta Jautiena Vaisių Džiovyklėje
Tai receptas kuris pakeitė mano gyvenimą. Daugiau nebesinori pirkti vytintos jautienos prekybos centruose. Tiems kurie dar svarsto ar verta įsigyti vaisių džiovyklę pasakysiu tik viena - tikrai verta! Džiovinti ji tinka ne tik daržoves, bei džiovinti vaisius, ji tinka ir mėsai džiovinti - vytinti. Šis receptas labai paprastas - bet žavi tobulu skoniu. Kviečiu ir jus išbandyti. Kas neturi vaisių džiovyklės, gali pabandyti ją vytinti ir orkaitėje.
Ingredientai:
- 1 kg jautienos nugarinės
- 60ml sojos padažo
- 30 ml Vorčesterio padažo
- 0,5 a.š česnako miltelių
- 0.5 a.š džiovinto čili pipiro (kas mėgsta aštriau)
- 0.5 a.š maltų pipirų
Jautienos Džiovinimas:
- Pirmiausia nusausinkite jautieną ir įsukę į virtuvinį popierinį rankšluostį ar į maistinę plevelę įdėkite ją į šaldymo kamerą 1 valandai. Taip bus lengviau ją smulkiai supjaustyti.
- Jeigu ant jautienos yra riebalų, juos nupjaustykite.
- Jautieną pjaustykite 0.5 cm storio gabalėliais, taip ji išdžius greičiau. Pjaustyti geriausia ne įšilgai skaidulų, o skersai jas. Tada mėsa netrupės, valgant ji bus minkštesnė ir nereikės plėšti.
- Visus marinate ingridientus sumaišyti. Apipilti jautieną ir gerai išmaišyti. Palaikykite šaldytuve apie 4 valandas arba per naktį.
- Išmarinuotą mėsą įšiimti iš marinato ir nusausinti virtuviniu popieriniu ranksluosčiu.
- Džiovinti galima vaisių džiovyklėje ar orkaitėje. Jei džiovintate vaisių džiovyklėje, tarp mėsos palikite tarpelius. Džiovinkite 60° temperatūroje apie 5-6 valandas. Džiovinimo trukmė priklauso nuo gabaliukų storio.
- Jei džiovinate orkaitėje - mėsą dėkite ant kepimo popieriumu išklotos skardos. Džiovinkite 60°- 80° C įkaitintoje orkaitėje apie 5 valandas. Vis patikrinkite ar mėsa yra norimo išdžiuvimo lygio. Skanaus!
Receptas: Greitas Vytintos Kiaulienos Paruošimas
Namuose greituoju būdu vytina mėsa - ir sveikesnis pasirinkimas, kai norisi mėsos, ir graži valgoma dovana.
Ingredientai:
- 500 g kiaulienos išpjovos
- 1 kg rupios akmens druskos
Aptepti:
- 5-6 skiltelių česnako
- 1 šaukštelio SANTA MARIA juodųjų pipirų „Tellicherry“
- 1 šaukšto SANTA MARIA maltos saldžiosios paprikos
- ¼ šaukštelio SANTA MARIA aitriųjų paprikų
- 1 šaukšto SANTA MARIA maltos kalendros
- 2-3 SANTA MARIA lauro lapų
- 1 šaukštelio rūkytos paprikos
Paruošimas:
- Mėsą nuplaukite ir labai gerai nusausinkite. Nupjaukite visas plėveles, sausgysles ir kt. Perpjaukite į tris dalis. Sudėkite jas į indą su druska, užberkite druskos tiek, kad visiškai padengtų mėsą. Druska turi būti iš visų pusių. Palikite mėsą parai druskoje.
- Praėjus parai, mėsą išimkite, labai gerai nuplaukite ir 2 val. palaikykite šaltame vandenyje, kas 20 min. keiskite vandenį. Po to kruopščiai nusausinkite.
- Smulkiai supjaustykite česnaką ir sumaišykite su SANTA MARIA juodaisiais pipirais „Tellicherry“, SANTA MARIA malta saldžiąja paprika, SANTA MARIA aitriosiomis paprikomis, SANTA MARIA malta kalendra, smulkintais SANTA MARIA lauro lapais ir rūkyta paprika.
- Gautu mišiniu kruopščiai įtrinkite mėsos gabaliukus, perverkite juos iešmeliais ir pakabinkite. Skanaus!