Jei ruošiatės pasikviesti į svečius bičiulių, nesukite galvos dėl deserto - štai jums greitai ir lengvai iš anksto pagaminamas torčiukas. Jei jums patiko neketpas kokosinis tortas Rafaello, tai turėtų patikti ir šis.
Sausainių ir chalvos pyragas su grietine
Ingredientai:
- 540 gramų sausainių (kvadratiniai)
- 500 gramų grietinės
- 200 gramų chalvos (žemės riešutų)
Paruošimo būdas:
- Supjaustykite chalvą gabaliukais.
- Sukrėskite į dubenį grietinę ir sutrupinkite chalvą (kuo smulkiau) ir viską gerai išmaišykite.
- Ant padėklo išdėliokite sausainius.
- Trečdalį chalvos kremo užtepkite ant sausainių. Taip užpildami kremu, iš viso padarykite tris sluoksnius sausainių, o ant viršaus aptepkite likusiu kremu.
- Nakčiai palikite tortą šaldytuve, kad sausainiai suminkštėtų.
- Prieš valgydami galite papuošti tortą vynuogėmis.
Skanaus! Autorius: Greta
Nekeptas tortas su chalva ir džemu
Taip pat labai greitai ir paprastai pagaminamas, tik kremas praturtintas chalva ir vienas sluoksnis perteptas rūgščia juodųjų serbentų uogiene. Jo pagrindą sudaro paprasčiausi šokoladiniai sausainiai, o kremas praturtintas arachisų chalva. Aš pertepimui naudojau šviežius trintus (šaldytus) serbentus su labai nedaug cukraus, tad rūgštumas tikrai labai smagiai suderėjo su saldumu. Per šias šventes, jei jums reikia pavaišinti minią žmonių (pavyzdžiui, esate atsakingi už desertų stalą darbovietėje :)), griebkite šiuos du receptus.
Reikalingi produktai:
- 600 g sausainių (aš naudojau šokoladinius)
- 1 indelis juodųjų serbentų džemo
Chalvos kremui:
- 1 litras pieno
- 3 šaukštai miltų
- 3 šaukštai krakmolo
- 1/2 stiklinės cukraus
- 2 tryniai
- 200 g minkšto sviesto
- 300 g chalvos
- Papildomai (nebūtina, bet labai tinka) - 3 šaukštai kokosinio („Malibu“) likerio arba „Amaretto“
Papuošti:
- 100 g susmulkintos chalvos arba kakavos arba tarkuoto šokolado
Chalvos kremo gaminimas:
- Nupilkite 1 stiklinę pieno ir jame labai gerai išmaišykite miltus ir krakmolą, cukrų ir vanilinį cukrų, trynius ir likerį (jei naudojate).
- Likusį pieną supilkite į puodą ir užkaiskite. Kai tik pienas užvirs, nuolat energingai maišant plona srovele pilkite trynių ir miltų mišinį. Pamažu masę užvirinkite visą laiką maišydami.
- Tada nukelkite nuo ugnies, supilkite pudingą į švarų indą, pudingo viršų uždenkite maistine plėvele (kad ji liestų pudingo paviršių - taip nesusidarys kietas sluoksnis - plėvė) ir palikite visiškai atvėsti.
- Minkštą sviestą mikseriu plakite apie 3 minutes, kol taps purus. Tada pamažu dalimis dėkite po truputį pudingo ir visą laiką plakite, kad sviestas ir pudingas labai gerai susimaišytų iki vientisos purios masės. Pačioje pabaigoje sudėkite sutrupintą chalvą ir viską gerai suplakite.
Torto surinkimas:
- Stačiakampę pyrago formą (20 x 30 cm) ištepkite trupučiu sviesto ir išklokite kepimo popieriumi.
- Visą dugną padenkite sausainiais. Jų laužyti nereikia.
- Ant viršaus ištepkite ketvirtadalį kremo. Taip sudėkite 4 sluoksnius sausainių, o ant viršaus - likusį kremą.
- Ant antro sluoksnio sausainių pirmiausia ištepkite džemą, o tik tada ant džemo sluoksnio dėkite kremo sluoksnį.
- Padėkite į šaldytuvą ir laikykite neuždengtą (1-2 dienas).
Sausainių ir chalvos pyragas (variantas)
Ingredientai:
- 2 vienetai sausainių (pakelis)
- 500 gramų grietinės
- 100 gramų chalvos
Paruošimo būdas:
- Sausainius sutrupint nedideliais gabaliukais.
- Chalvą sutarkuot smulkia tarka.
- Sudėt grietinę ir viską išmaišyt.
- Pyragą supilt į kokią nors formą ir papuošti kaip kas nori. Aš tai apibarsčiau kokoso drožlėmis.
- Įdėt į šaldytuvą ir laikyt mažiausiai 4 valandas.
Skanaus! Autorius: Sima
Kitas sausainių ir chalvos pyrago variantas
- Į indą kiek aukštesniais kraštais sudėliokite šviesių sausainių kvadratą (3 vnt. x 3 vnt.), aptepkite chalvos mase.
- Ant viršaus vėl uždėkite šviesių sausainių, aptepkite uogiene. Tada dėkite tamsių šokoladinių sausainių sluoksnį, aptepkite juos chalvos mase, dar vieną sluoksnį ir aptepkite uogiene. Vėl dėkite šviesių sausainių sluoksnį ir aptepkite chalvos mase.
- Šonuose peiliu tolygiai paskirstykite nuvarvėjusią chalvos masę. Tortą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą.
- Prieš patiekdami viršų aptepkite likusia chalvos mase, papuoškite braškėmis ir mėtomis.
Lietuvoje mums labiau pažįstama arachisų arba saulėgrąžų chalva.