Varškės tortas su braškėmis - vienas klasikinių desertų, kurį mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji. Jis išsiskiria lengvu, gaiviu skoniu, subtilia varškės tekstūra ir natūraliu braškių saldumu. Toks tortas puikiai tinka vasaros šventėms, gimtadieniams ar tiesiog jaukiam šeimos savaitgaliui. Kadangi braškės yra sezoninės ir labai aromatingos, jos puikiai papildo neriebų varškės sluoksnį, sukuria elegantišką, spalvingą ir ne per saldų desertą. Šis receptas leis pagaminti ypatingai švelnų, vizualiai gražų bei nebrangų tortą, kuris patiks net ir tiems, kurie paprastai nemėgsta tradicinių saldumynų.
Sveiki sulaukę nekeptų gaivių, lengvų ir labai uogiškų pyragų sezono! Braškės gardžiai sutaria su varške, vanile, citrinos žievelės aromatu ir kitais šio nekepto pyrago ingredientais, todėl imkite ir gaminkite sau, šeimai, draugams, kolegoms ir visiems, kuriuos norisi palepinti, nudžiuginti, nustebinti. Šiek tiek nostalgiškas - labai tinka malonioms poilsio ir jaukių pokalbių pertraukėlėms.
Nekeptas Varškės ir Braškių Pyragas
Reikalingi produktai:
- 500 g - 1 kg šviežių braškių
- 500 g ŽEMAITIJOS pusriebės varškės
- Žiupsnelio KOTANYI burbono vanilinio cukraus
- ½ žaliosios citrinos žievelės
- 190 g sutirštinto saldinto pieno
- 3 šaukštų DANSUKKER ekologiško cukraus „Panevėžio Plius“
- 100 g ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviesto
- 1½ pakelio GAIDELIS sausainių „Kondensuotas“
- 2-3 saujų PAULUNS granolos su cinamonu ir obuoliais
- Keleto mėtų lapelių (papuošimui)
Gaminimo eiga:
- Nuplaukite uogas.
- Į dubenį dėkite ŽEMAITIJOS pusriebės varškės, berkite KOTANYI burbono vanilinio cukraus, įtarkuokite žaliosios citrinos žievelės, dėkite sutirštinto saldinto pieno, berkite DANSUKKER ekologiško cukraus „Panevėžio Plius“. Viską sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Keptuvėje išlydykite ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviestą. Pilkite jį į varškės masę ir viską sutrinkite.
- Berkite rankomis trupintus GAIDELIS sausainius „Kondensuotas“. Gerai išmaišykite.
- Dėkite gabaliukais pjaustytas braškes ir išmaišykite.
- Pyrago masę dėkite į konditerinį žiedą, kurio apačia padengta folija. Paskirstykite masę tolygiai. Palikite pyragą sustingti šaldytuve maždaug 4-5 val.
- PAULUNS granolą su cinamonu ir obuoliais pakepinkite sausoje keptuvėje. Atvėsinkite.
- Nuo pyrago nuimkite konditerinį žiedą, palyginkite kraštus peiliu ir apvoliokite juos granoloje. Tada berkite jos ant viršaus ir taip padenkite visa pyragą.
- Papuoškite šviežių braškių puselėmis ir mėtų lapeliais.
Patarimas: Jei matysite, kad pyrago masė per skysta, dėkite daugiau sausainių. Juos berkite po truputį ir taip reguliuokite konsistenciją.
Braškių ir Varškės Pyragas su Sausainių Pagrindu
Reikalingi produktai:
Pagrindui:
- 200 g sausainių „Gaidelis“
- 100 g sviesto
Varškės kremo sluoksniui:
- 500 g riebios varškės be cukraus
- ~ 150 g riebios grietinės (gali būti ir indelis)
- 1 indelis saldinto sutirštinto pieno
- 2 šaukštai miltų
- 3 kiaušiniai
- 10-15 lašų vanilės ekstrakto
- 0,5 nedidelės citrinos sulčių
Papuošti:
- Braškių
- Braškių želės
Kaip gaminti:
- Sausainius susmulkiname trintuvu, supilame tirpintą sviestą, viską dar kartą išmaišome ir dedame į 24 cm skersmens kepimo formą, išklotą popieriumi. Trupinius gražiai ir tolygiai paskirstome, paspaudžiame ir dedame į įkaitintą 180 C orkaitę, kepame apie 15 min.
- Varškės kremui skirtus ingredientus dedame vieną po kito į didesnį indą ir trintuvu lengvai išmaišome.
- Išėmę iš orkaitės kepimo formą su trupiniais ant jų pilame paruoštą varškės kremą. Jis bus skystokas, bet nepergyvenkite, viskas gerai. Orkaitėje nustatome 170 C temperatūrą ir kepame apie 40-50 min., priklausomai nuo orkaitės.
- Per tą laiką susipjaustome braškes, ištirpiname braškių želę 400 ml vandens ant karštos viryklės.
- Ištraukus pyragą iš orkaitės dėliojame braškes, ant viršaus pilame želę ir dedame į šaldytuvą. Tuomet kantriai kantriai laukiame kito ryto.
Svarbūs Patarimai Gaminant Varškės Pyragą su Braškėmis
- Varškės tortas su braškėmis pavyks tobulai, jei naudosite šviežią, kokybišką varškę. Labai svarbu ją pertrinti arba sutrinti trintuvu, kad tekstūra būtų kremiška ir vientisa - taip tortas bus šilkinis bei malonus burnoje.
- Želatiną į masę reikia pilti lėtai ir viską sumaišyti kruopščiai, kad neliktų gumuliukų ar nevienodai sustingusių dalių.
- Jei neturite šviežių braškių, galite naudoti šaldytas uogas (iš anksto atšildyti ir nusausinti) arba braškių uogienę.
- Sausainių pagrindui tinka ir kakaviniai sausainiai, o norint gaivesnio skonio, galima dėti daugiau citrinos sulčių ar tarkuotos žievelės.
Variacijos ir Pakeitimai
Šį tortą galite nesunkiai pritaikyti pagal savo skonį ar namuose esančius ingredientus. Jei norite be glitimo - naudokite specialius sausainius, o sviestą galima keisti kokosų aliejumi. Gaiviai vasariškai versijai dalį braškių galite pakeisti avietėmis, mėlynėmis ar vyšniomis - spalvos ir skonių įvairovė tikrai pradžiugins. Norint sveikesnio varianto, cukrų galite keisti eritritu ar klevų sirupu, grietinėlės naudoti mažiau, o varškės daugiau. Papuošti galite ne tik mėtomis ar braškėmis, bet ir valgomomis gėlėmis ar smulkintais riešutais.