Vienas iš dažniausiai, net ir gydytojų rekomenduojamų patiekalų, stiprinančių atsparumą ligoms - namuose virtas vištienos sultinys. Tai populiariausias, namų virtuvėje dažniausiai naudojamas, visų mėgiamas ir sakoma, kad net gydantis įvairia negalias, sultinys.
Naminis vištienos sultinys naudojamas ne vien sriuboms. Pavyzdžiui klasikinis daugiaryžis, arba dar vadinamas rizotas privalomai gaminamas naudojant vištienos sultinį. Mokėjimas išvirti sultinį - svarbus kulinarinis įgūdis.
Sultinį galima panaudoti labai plačiai: patiekti prie pyragėlių ar kibinų, su jame virtais mažais koldūnėliais, panaudoti skaniai sriubai, troškiniui, daugiaryžiui, košei, įmaišyti į kotletų masę... Vištienos sultinys - vienas universaliausių ir svarbiausių pagrindų tiek lietuviškoje, tiek tarptautinėje virtuvėje. Šis paprastas, bet itin aromatingas patiekalas padeda net tada, kai norisi pasijusti geriau peršalus ar norite lengvos, švarios mitybos.
Pagrindiniai Vištienos Sultinio Ingredientai
Žinoma, ir šio skaidraus sultinio pagrindinės trys sudedamosios dalys yra vanduo, mėsa ir prieskoniai. Svarbu, kad sultinys būtų ne tik skanus, bet ir skaidrus, tad dalinamės patarimais, kaip išvirti puikų sultinį. Reikėtų pabrėžti, kad sultinio skaidrumas jo skoniui įtakos nedaro (svarbiausia nugraibyti susidarančias putas, galinčias apkartinti sultinį), tačiau toks sultinys atrodo estetiškiau.
- Mėsa: Sultiniui galima rinktis vištienos likučius - pavyzdžiui nugarkaulį, arba karkasą, kuris lieka supjausčius vištą. Yra receptų, kur siūloma naudoti tik sparnelius. Bet aš jums siūlau sultinio gamybai naudoti visą vištą.
- Daržovės: Sultiniui naudojamos prieskoninės, kvapnios daržovės, žolelės - svogūnai, česnakai, morkos, pastarnokai, salierai, žalumynai. Galite pasinaudoti taupia gudrybe - ruošdamos kitus patiekalus išsaugokite morkų odeles (jeigu skutate skustuku) bei kitus prastesnius gabaliukus, svogūnų viršūnėles ir apačias (galite net nelupti odelės, ji šiek tiek patamsins sultinį ir suteiks jam ypatingo aromato), kietąsias, baltas salierų kotų dalis, kietus, pradėjusius medėti krapų, petražolių, kalendrų, čiobrelių kotelius.
- Prieskoniai: Druska, pipirai, lauro lapai.
- Vanduo: Pagrindinis ingredientas, užtikrinantis tinkamą konsistenciją ir skonį.
Kaip Išsirinkti Vištą Sultiniui?
Užsimerkite ir įsivaizduokite šviežią vištą. Tokią poros kilogramų svorio - štai kokios vištos reikia sultiniui. Nereikia kukurūzinio viščiuko, viščiuko - broilerio, kurie beveik visi vienodo svorio, apie kilogramą. Ir didelės, senos ir mėsingo vištos, kuri sočiai ir ilgai gyveno kaime mums nereikia. Kiekviena iš šių išvardintų vištienos rūšių turi savo paskirtį. O mums geriausiai tiks ta vidutinė statistinė dvikilograminė višta.
Sultinio Virimo Eiga
- Paruoškite vištieną. Jei naudojate visą vištą, ją nuplaukite, atpjaukite dideles riebalų dalis. Ją reikia nuplauti po šaltu vandeniu ir pašalinti įvairias nuopjovas, kurių lieka po pramoninio vištos darinėjimo. Dabar praverkite vištos galą ir nupjaukite ar tiesiog rankomis pašalinkite taukines. Mums sultinyje šių papildomų riebalų tikrai nereikia. Aš dar nupjaunu šalia taukinių esančią liauką, taip vadinamą uodegytę.
- Sudirbkite daržoves. Morkas, svogūną (su luobele ar be jos), salierą, porą nuplaukite, reikalinga - nuskuskite, padalinkite į stambesnius gabalus. Į vieną iš svogūnų susmaigstome gvazdikėlius. Jie puikiai atliks savo darbą ir drauge su svogūnu, bet vėliau nereikės jų graibyti.
- Sudėkite ingredientus į puodą. Dabar imame didelį puodą, bent 10l talpos, ir dedame į jį vištą. Į mažesnį puodą nepjaustyta višta tiesiog netilps ir tai bus nepatogu. Į puodą sudėkite vištieną, tuomet daržoves, prieskonius, žoleles, pipirus, lauro lapus.
- Užvirkite ir nugraibykite putas. Puodą uždenkite, užvirinkite ant vidutinės ugnies. Kol aš čia plepėjau puode pradėjo kilti putos? Labai gerai. Stropiai jas nugraibome. Nustojo kilti putos?
- Troškinkite lėtai. Sumažinkite ugnį, sultiniui vos burbuliuojant, virkite nepilnai uždengus dangtį 2,5-3 valandas. Jeigu gaminate ant elektrinės kaitlentės, tai jos valdymas greičiausiai turi skaičius nuo 1 iki 10. Tarkime, kad 1 skirtas palaikyti maistą karštą, 2 ar 3 leidžia lėtai virti, taip jog pakiltų vos vienas - kitas burbulas (tai - maža ugnis), o 10 kunkuliuoja, kad net dangtis kilojasi (didelė arba maksimali ugnis). Jeigu lauro lapai sausi - dedame ir juos, dar beriame pipirus. Uždengiame ir sumažiname kaitrą iki minimumo. Kad sultinys virtų lėtai ir tingiai. Po valandos ar pusantros dedame likusius prieskonius - lauro lapus, jei jie švieži, petražoles, čiobrelius. Ir paverdame dar pusvalandį. Kol vištiena nepradės nusimaudinėti nuo kojų kauliukų.
- Nukoškite sultinį. Atsargiai išimame vištą ir nuvarviname nuo jos sultinį. Atidėkime atskirai į lėkštę. Iš sultinio su kiaurasamčiu išgraibome jame virusias daržoves. Likusiam skysčiui leidžiame atvėsti. Sultinį perkoškite per tankų sietelį ar marlę į švarų indą. O atvėsus atsargiai perpilame į kitą indą. Taip, kad visos smulkios dalelės liktų ant puodo dugno.
- Atvėsinkite sultinį. Palikite sultinį atvėsti kambario temperatūroje, tuomet perkelkite į šaldytuvą. Atvėsiname sultinį šaldytuve, galima ir per naktį.
- Pagardinkite druska.
Patarimai, Kaip Išvirti Puikų Sultinį
- Pagrindinis sultinio „ingredientas“ yra laikas. Sultinys verdamas ant labai mažos ugnies, taip, kad nė neburbuliuotų, o vos vos virpėtų. Kai kurie šefai net rekomenduoja sultinio puodą statyti taip, kad tik vieną jo kraštą kaitintų silpna ugnis - tuomet jis išvirs sodrus, o virdamas skaidrės.
- Pirma - putų nugraibymas pradžioje užtikrins skaidrų ir lengvą sultinį.
- Nepamirškite, kad kuo ilgiau troškinsite - tuo daugiau skonio ir maistinių medžiagų išsiskirs: 2-3 valandos yra optimalus laikas, tačiau net 6 valandos suteiks ypač sodrų rezultatą. Jei mėgstate sodresnį skonį, išbandykite skrudintos vištienos ar kaulų variantą.
- Skonių variacijai galima įdėti nestiprių prieskonių, tačiau venkite dominuojančių, kad sultinys išliktų universalus.
Kaip Nuskaidrinti Sultinį?
Daugelis šeimininkių turi savų gudrybių, kaip nuskaidrinti sultinį, tačiau pagrindinė yra vandens pakeitimas. Sultiniui paruoštus kaulus apiplaukite, jeigu norite apskrudinkite orkaitėje, užpilkite šaltu, švariu vandeniu ir kaitinkite iki užvirimo, virimo metu nugraibykite putas. Vandeniui užvirus jį nupilkite, kaulus vėl užpilkite švariu vandeniu, sudėkite prieskonines daržoves, žoleles ir kt.
Kitas būdas nuskaidrinti sultinį - įmaišyti išplaktą kiaušinio baltymą. Išvirtą sultinį perkoškite per koštuvą, kad jame neliktų stambių mėsos, daržovių likučių. Nukoštą sultinį statykite ant didelės kaitros ir užvirinkite taip, kad intensyviai burbuliuotų. Į verdantį sultinį įmaišykite šiek tiek paplaktus (paplakite iki kol lengvai suputos) 2 kiaušinių baltymus ir nedelsiant išjunkite ugnį. Sultinys kiek atvės, nebeputos, o į viršų iškils sutvirtėję kiaušinio baltymai prie kurių bus prikibę visi smulkūs likučiai.
Jeigu sultinys neskaidrus dėl to, kad jame perdėm daug riebalų, tai taip pat labai lengva ištaisyti.
Kaip Panaudoti Vištienos Sultinį?
Sultinį galima panaudoti labai plačiai: patiekti prie pyragėlių ar kibinų, su jame virtais mažais koldūnėliais, panaudoti skaniai sriubai, troškiniui, daugiaryžiui, košei, įmaišyti į kotletų masę... Vištienos sultinys stebina savo universalumu - jį galima laikyti šaldytuve ar šaldiklyje ir, prireikus, pritaikyti pagal įvairius kulinarinius užmojus.
- Sriubai: Akivaizdu! Skystos, tirštos, kruopų ar daržovių, paprastos arba tailandietiškos. Visoms sriuboms reikia sultinio ir geriausia, jei tai bus tikras geras naminis sultinys.
- Troškiniams: Pilkite sultinį vietoje vandens. Puikiai tiks tiek į mėsos, tiek į daržovių troškinius, suteiks skonio ir maistingumo.
- Kruopoms virti: Naudokite vietoje vandens arba sultiniu pakeiskite dalį vandens. Tai suteiks kruopoms aromato, nereikės papildomų prieskonių.
- Padažams gaminti: Jei planuojate naudoti sultinį padažų gamybai, patogu užšaldyti ledo kubelių formelėse. Tiks į makaronų padažą ar bet kokį kitą padažą prie mėsos, kruopų, daržovių patiekalų.
Naminio Sultinio Receptas
Puodui naminio sultinio reikės:
- 3 vnt. vištienos sparnelių arba šlaunelių
- 2500 ml vandens
- 200 g salierų
- 200 g morkų
- 4-5 skiltelių česnako
- 1 vnt. poro
- 2 vnt. lauro lapų
- Saujelės šviežių kapotų petražolių, krapų ar kitų mėgstamų žalumynų
- Žiupsnelio juodųjų maltų pipirų ir druskos
Gaminimas:
- Įkaitintoje gilioje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus apkepinkite vištieną ir daržoves, kol vištiena lengvai apskrus ir įgaus šviesiai rudą spalvą, o daržovės suminkštės.
- Keptuvės turinį supilkite į verdantį vandenį, įdėkite lauro lapelius, įberkite druskos bei pipirų ir ant silpnos ugnies kaitinkite 2,5-3 valandas, susidariusią putą nugriebkite.
- Likus virti 20 minučių - suberkite kapotus žalumynus.
- Nuimkite nuo ugnies ir 30-40 minučių palaikykite sultinį, kad išsiskirtų produktų skoninės savybės.
Vištienos Sultinio Ingredientai
- ~3 l vandens
- ~800 vištienos (šlaunelių, sparnelių ar karkaso)
- Žalumynai (petražolės, krapai)
- Druska, pipirai, lauro lapai
Gaminimas:
- Vištiena dedama į puodą su šaltu vandeniu, užvirinama ir pirmo užvirimo vanduo nupilamas.
- Į puodą vėl pripilama vandens, sudedami prieskoniai (petražolės ir krapai nededami), pasūdoma ir užverdama.
- Kad vištienos sultinys gautųsi skaidrus, tik užvirus vandeniui ugnis sumažinama iki minimumo.
- Visame virimo procese kartkartėmis nugraibomos susidariusios putos.
- Vištienos sultinys verdamas apie 2 - 2,5 valandos.
- Kad vištienos sultinys būtų dar skaidresnis, baigus virti jis atvėsinamas ir nukošiamas per marlę.
Paprasta Vištienos Sultinio Sriuba
Pati paprasčiausia vištienos sultinio sriuba: sultinys su šviežiais makaronais. Imkite du litrus sultinio, jam užvirus įmeskite dvi saujas lakštinių ar tagliatelle makaronų, saikingai pasūdykite. Virkite trumpai, tik tiek, kad makaronai būtų al-dente. Pilkite sriubą į lėkštę, užbarstykite smulkiai kapotomis šviežiomis petražolėmis ir čiobreliais. Pateikite su šviesios duonos skrebučiu. Tai geriausias maistas sušildyti žiemą lauke žaidusį ir sušalusį vaiką, pamaitinti iš nugalėtos ligos pakilusį ligonį, atgaivinti pagirių kamuojamą baliauninką. Tik šiam dar įbarstykite žiupsnelį maltos aitriosios paprikos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Kaip Laikyti Vištienos Sultinį?
Sultinį rekomenduojama virti didesnę porciją ir dalį užšaldyti - šaldytuve jis laikysis 5-7 dienas, o šaldiklyje - net kelis mėnesius.