pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Virtos bulvės su cukinija: receptas ir naudingi patarimai

Patiekalai iš cukinijų visada buvo vertinami. Cukinijos yra viena iš labiausiai paplitusių ir nebrangių daržovių. Tačiau ne visi žino, kaip geriausiai virti cukinijas ir su kuo jas derinti. Dažnai daržovė tiesiog kepama arba kepama kaip garnyras prie mėsos.

Bulviniai virtinukai su cukinija

Jei neturite daug laiko, galite pasigaminti bulvinius virtinukus su cukinija. Kol virtinukai virs, pakepinsite cukiniją ir beliks truputį patroškinti.

Ingredientai

  • Bulvės
  • Cukinija
  • Svogūnų laiškai
  • Sviestas
  • Aitrioji paprika
  • Juodieji pipirai
  • Druska
  • Mėtų lapeliai
  • Kietasis sūris

Gaminimo eiga

  1. Bulvinius virtinukus išvirkite pasūdytame vandenyje.
  2. Cukiniją supjaustykite kubeliais, svogūnų laiškus susmulkinkite.
  3. Keptuvėje išlydykite sviestą ir sudėkite smulkintas cukinijas.
  4. Pagardinkite aitriąja paprika, juodaisiais pipirais ir druska. Išmaišykite.
  5. Į keptuvę sudėkite išvirtus virtinukus ir gerai išmaišykite.
  6. Berkite smulkintus svogūnų laiškus ir mėtų lapelius.
  7. Dėkite į lėkštę ir apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.

Bulvinius virtinukus su cukinija patiekite apibarstę tarkuotu kietuoju sūriu.

Bulvių ir cukinijų kugelio receptas

Dietistė V. Kurpienė siūlo išbandyti kiek lengvesnę kugelio versiją, papildant bulvių tarkius morkomis ir cukinijomis. Anot V. Kurpienės, šaltuoju metų periodu cukinijos gali pakeisti agurkus salotose, supjaustytos šiaudeliais gali būti naudojamos užtepėlėms kabinti vietoje traškučių, itin skanūs ir nekaloringi yra ir cukinijų makaronai, t. y. cukinijos supjaustytos ilgais šiaudeliais.

„Kalbant apie kugelį, cukinijos tikrai puikiai pakeičia dalį tarkių bulvių plokštainyje. Nors cukinija neturi išraiškingo skonio, bet ji puikiai sugeria kitų produktų skonius, tad tinka eksperimentams virtuvėje, tik prieskonių berkite daugiau nei įprastai“, - sako V. Kurpienė.

Ingredientai kugelio tešlai

  • Bulvės
  • Morkos
  • Cukinijos
  • Kiaušiniai
  • Česnako skiltelės
  • Druska
  • Pipirai
  • Kietasis sūris
  • Čiobreliai

Ingredientai padažui

  • Graikiškas jogurtas arba grietinė
  • Varškė
  • Česnako skiltelės
  • Smulkiai pjaustyti pomidorai
  • Petražolės
  • Krapai
  • Druska
  • Pipirai

Gaminimo eiga

  1. Bulves, morkas ir cukinijas sutarkuokite šiaudeliais arba burokine tarka.
  2. Sumaišykite ir įmuškite du kiaušinius, įspauskite česnako skilteles, pagardinkite druska, pipirais, kietuoju sūriu ir viską gerai išmaišykite.
  3. Pagardinkite čiobreliais ir dar kelissyk viską išmaišykite.
  4. Supilkite tešlą į pasirinktą formą.
  5. Pašaukite iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 35-40 minučių. Svarbu neperkepti, nes vietoj plokštainio išeis kepta košė. Stebėkite situaciją, nes kepimo laikas priklauso nuo orkaitės, kepimo formos ir patiekalo dydžio.
  6. Sumaišykite mėgstamomis proporcijomis graikišką jogurtą arba grietinę, varškę, keletą česnako skiltelių, smulkiai pjaustytus pomidorus, petražoles, krapus, druska ir pipirus.
  7. Patiekite kugelį su sočiuoju padažu.

Cukinijų nauda

„Cukinijas į racioną rekomenduoju įtraukti dėl daugybės priežasčių. Jos pasižymi nedideliu organinių rūgščių kiekiu, todėl jos vertingos turint skrandžio ir žarnyno problemų. Ši daržovė gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, reguliuoti skysčių kiekį organizme. Kuo tamsesnė cukinijos žievė - tuo joje daugiau naudingųjų savybių, tad gamindami sezono metu neskuskite žievelės. Skaniausios yra jaunos, neperaugusios daržovės“, - atkreipia dėmesį V. Kurpienė. Dietistės teigimu, cukinijų patiekalai ypač tiks norintiems išlaikyti dailias kūno formas. Cukinijos valgomos tiek žalios, tiek termiškai apdorotos.

Bulvių nauda

Bulvės, anot dietistės V. Kurpienės, lietuvių mityboje sutinkamos itin dažnai - jas naudoja ne tik garnyrui, bet ir kaip pagrindinį ingredientą įvairiems patiekalams.

„Šviežios bulvės - vertingos daržovės, jos turi įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų. Tai kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folio rūgšties, yra karotino šaltinis. Tiesa, kiek tų naudingųjų savybių gausime, priklauso nuo apdorojimo būdo. Ką tik iškastas, šviežias bulves galima valgyti termiškai neapdorotas, virti garuose ar vandenyje su lupenomis, taip pat kepti orkaitėje ant grotelių. Taip apdorojant lieka daugiausia mums reikalingų ir racione trūkstamų maistinių skaidulų ir vertingų medžiagų“, - pažymi V. Kurpienė.