pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Baltosios Arbatos Nauda ir Paruošimas

Iš arbatmedžio krūmo lapelių ruošiama ne tik juodoji ar žalioji, bet ir baltoji arbata. Viena vertingiausių ir naudingiausių - baltoji arbata, pasižyminti ne tik išskirtinėmis skonio savybėmis, tačiau ir naudingųjų medžiagų gausa.

Kuo Ypatinga Baltoji Arbata?

Baltosios arbatos išskirtinumą lemia derliaus rinkimas ir jo apdorojimo būdas. Šiai arbatai renkami tik jauni arbatmedžio pumpurėliai ir vos prasiskleidę lapeliai. Jie nuskinami kai dar būna pasidengę sidabriškai balkšvais pūkeliais. Derlius renkamas vieną kartą metuose, pavasarį, maždaug nuo kovo vidurio iki balandžio pradžios. Arbatžolės skinamos rankomis ir tik sausu oru. Nuskinta žaliava iš karto sudžiovinama natūraliomis sąlygomis arba atidžiai kontroliuojamoje aplinkoje. Taigi - baltoji arbata yra labai minimaliai apdorota ir beveik nepaveikta oksidacijos proceso. Dėl to yra išgaunamas ypač subtilus ir švelnus šios arbatos skonis bei aromatas.

Baltosios Arbatos Istorija Trumpai

Baltoji arbata yra kilusi iš Fudziano provincijos (pietryčių Kinija). Savo pavadinimą, manoma, ji gavo dėl sidabrišką atspalvį suteikiančių pūkelių ant arbatos lapų. Baltosios arbatos gėrimo tradicija Kinijoje atsirado maždaug VII a. Ją išpopuliarino ir ypač vertino Songų dinastija (960-1269 m.). Ilgą laiką baltąją arbatą galėjo gerti tik karališkieji asmenys. Platesniuose visuomenės sluoksniuose šios arbatos vartojimas paplito tik XVIII a. Tobulėjant arbatos gamybos būdams, baltoji arbata iškeliavo ir už Fudziano provincijos ribų. Šiandien baltosios arbatos galima įsigyti daugelyje pasaulio vietų.

Baltosios Arbatos Rūšys

Šiuolaikiniame pasaulyje baltoji arbata ruošiama ne tik iš tikrojo (kininio) arbatmedžio ir ne tik Fudziano provincijoje. Auginami ir tikrojo arbatmedžio hibridai, iš kurių taip pat gaminamos baltosios arbatos rūšys. Todėl renkantis produktą, svarbu atkreipti dėmesį į jo aprašymą arba pasiteirauti informacijos pardavėjo. Populiariausios ir dažniausiai sutinkamos yra šios baltosios arbatos rūšys:

  • Bai Hao Yin Zhen baltoji arbata - Tikroji šios arbatos rūšis yra kilusi iš Kinijos Fudziano provincijos ir gaminama iš tikrojo arbatmedžio pumpurų ir lapelių. Ši rūšis yra tikroji ir aukščiausios kokybės baltoji arbata. Šios rūšies arbatos žaliava gaminama tik iš arbatmedžio pumpurų. Jie turi būti vienodos, pailgos, adatą primenančios formos, be stiebų ir lapų, sidabriško atspalvio. Ši arbata yra šviesiai auksinio atspalvio, saldaus gėlių aromato su miško natomis.
  • Bai Mudan baltoji arbata - Ši rūšis yra naujesnė, ruošiama Kinijoje ir kitose Pasaulio šalyse. „Baltasis bijūnas“ taip pat yra aukščiausios kokybės arbata. Jos žaliavą sudaro du lapai ir sidabrinis pumpuras. Arbatos spalva ir skonis yra sodresnis už prieš tai aptartos arbatos rūšies. Ši arbata taip pat pasižymi salstelėjusiu skoniu, tačiau turi riešutų poskonį.
  • Shou Mei baltoji arbata - Ši rūšis yra kiek mažiau vertinga už prieš tai minėtas. Paprastai ji gaminama iš visos likusios žaliavos, kuri netinkama aukščiausios kokybės baltosios arbatos standartui. Ji gaminama iš derliaus sezono pabaigoje surinktos žaliavos, todėl šios rūšies arbata yra labiau oksiduota. Ši arbata pasižymi tamsesne spalva ir intensyvesniu skoniu, prilygstančiu ulongui.
  • DaBaiCha arba DaHoaCha baltoji arbata - Tai viena iš naujausių baltosios arbatos šeimos narių, pradėta gaminti tik XX a. 7 dešimtmetyje. Šios baltosios arbatos rūšies kilmės vieta - Fuding apygarda Fudziano provincijoje. Gaminant šią arbatą, lapeliai yra vytinami, šiek tiek apvoliojami ir išdžiovinami. Šios rūšies arbata yra labiau oksiduota, savo išvaizda panaši į juodąją arbatą ir pasižymi intensyviausiu skoniu iš visų baltosios arbatos rūšių.

Patarimai Kaip Ilgiau Išlaikyti Baltąją Arbatą Šviežią

Tinkamai laikoma baltoji arbata šviežia ir vertinga gali išlikti visus metus. Štai kaip tai užtikrinti:

  • Arbatą visada laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
  • Arbatą saugokite nuo karščio, šviesos, deguonies ir drėgmės.
  • Nelaikykite arbatos šaldytuve.
  • Arbatą laikykite nepermatomame, sandariame inde.
  • Neleiskite arbatai sugerti kitų produktų kvapų. Laikykite ją atokiau nuo kavos, prieskonių ir kitų intensyvų kvapą turinčių produktų.

Baltosios Arbatos Nauda

Dėl baltosios arbatos gaminimo ypatybių, joje išlieka žymiai daugiau augalinės kilmės junginių, naudingų žmogaus sveikatai. Baltojoje arbatoje ypač daug polifenolių, turinčių antioksidacinių savybių ir veikiančių uždegiminius procesus bei kovojančių su laisvaisiais radikalais. Antioksidantų kiekiu baltoji arbata lenkia savo giminaites - juodąja ir žaliąją arbatas. Daugelis teigiamų baltosios arbatos savybių organizmui yra patvirtintos tyrimais.

Nauda:

  • Dėl sudėtyje esančio didelio kiekio antioksidantų, baltoji arbata stiprina imunitetą. Ji gali padėti apsisaugoti nuo bakterijų ir virusų.
  • Baltoji arbata turi galių apsaugoti organizmą nuo žalingo UV spindulių poveikio. Baltojoje arbatoje esantys cheminiai junginiai gali padėti sulėtinti odos senėjimo procesus.
  • Polifenoliai, esantys baltojoje arbatoje, gali užkirsti kelią blogojo cholesterolio kaupimuisi kraujagyslių sienelėse. Blogojo cholesterolio kraujyje kontrolė padeda sumažinti širdies ligų riziką.
  • Baltojoje arbatoje esantys katechinai ir kofeinas padeda kūnui deginti riebalus, gerina medžiagų apykaitą ir gali padėti kūno svorio kontrolei.
  • Baltojoje arbatoje esantis fluoras, katechinai ir taninai gali padėti kovoti su bakterijomis, kurios sukelia apnašas ant dantų.
  • Baltojoje arbatoje esantys junginiai, tokie kaip katechinai, gali sumažinti osteoporozės riziką.
Naudiga Savybė Poveikis
Antioksidantai Stiprina imuninę sistemą, apsaugo nuo laisvųjų radikalų
Cheminiai junginiai Sulėtina odos senėjimo procesus, apsaugo nuo UV spindulių
Polifenoliai Užkerta kelią blogojo cholesterolio kaupimuisi
Katechinai ir kofeinas Padeda deginti riebalus, gerina medžiagų apykaitą
Fluoras, katechinai ir taninai Kovoja su bakterijomis, sukeliančiomis apnašas ant dantų
Katechinai Sumažina osteoporozės riziką

Kofeinas Baltojoje Arbatoje

Nustatyta, kad tikroji (t. y. aukščiausios kokybės) baltoji arbata turi mažiau kofeino nei kitų rūšių arbatos. Tačiau kaip minėta baltoji arbata gali turėti įvairių rūšies variantų, pasižyminčių ir skirtingomis maistinėmis savybėmis. Kai kurie tyrimai netgi rodo, kad kai kuriose baltosios arbatos rūšyse kofeino gali būti netgi daugiau nei juodojoje ar žaliojoje arbatoje. Viskas priklauso nuo to, kur arbata buvo auginama ir kaip apdorota.

Baltosios Arbatos Paruošimas

Geriausiai arbatai paruošti rekomenduojama naudoti birią baltosios arbatos žaliavą, o ne supakuotą maišeliuose. Baltoji arbata pasižymi lengvu, gaiviu skoniu, kuriam apibūdinti naudojama visa epitetų paletė: gėlių, žolių, medaus, vaisių, melionų, persikų, abrikosų, vanilės, šokolado, citrusinių vaisių, žolelių, švelnus, subtilus, saldus…

Baltajai arbatai paruošti reikės:

  • 1-2 arbatinių šaukštelių baltosios arbatos žaliavos,
  • 300 ml vandens.

Užvirinkite vandenį ir palikite jį 2 minutes pastovėti, kad atvėstų iki maždaug 90 °C. Į arbatos ruošimo indą sudėkite arbatžoles ir užpilkite jas pravėsusiu virintu vandeniu. Arbatos antpilą palikite pastovėti 3-5 minutes. Jei pageidaujate stipresnės arbatos, galite pridėti daugiau arbatžolių. Geriausia - eksperimentuoti, kol atrasite sau tinkamą skonio balansą.

Šalutinis Baltosios Arbatos Poveikis

Baltoji arbata šalutinį, nepageidaujamą poveikį gali sukelti dėl joje esančio kofeino. Dėl kofeino perdozavimo gali pasireikšti galvos skausmas ir svaigimas, drebulys, širdies permušimai, nemiga.