pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Nesaldus obuolių pyragas: receptas ir gaminimo paslaptys

Kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamų receptų, tačiau siūlome įvertinti ir galbūt niekada negamintų pyragų. Ar teko kada ragauti nesaldaus obuolių pyrago? Anot įvairių šaltinių, senovėje cukrus būdavo labai brangus, tad jis į kepinius pradėtas dėti šik šiais laikais.

Jei reiktų rinkti rudens desertų karalių, neabejotinai tai būtų obuolių pyragas. Šio skanumyno receptų galima suskaičiuoti galybes. Įsipilkite šiltos arbatos į termo-puodelį ir įsidėkite obuolių pyrago į priešpiečių dėžutę - o ko ne tobulas planas po darbo ar savaitgaliui pasivaikščioti su draugais.

Paprastas biskvitinio obuolių pyrago receptas

Paprastas biskvitinio obuolių pyrago receptas. Skonis - įprasto, minkšto, puraus, lengvo pyrago. Pyragas nėra sausas ar sprangus, bet ir nešlapias. Nėra saldus. Jei norite paprasto, neįmantraus, pigaus kepinio, prašom!

Ingredientai (33x25 cm kepimo formai)

  • 5 vidutiniai kiaušiniai
  • 130 g cukraus
  • 80 g miltų
  • 15 g bulvių ar kukurūzų krakmolo
  • 40 g sviesto, tirpinto ir atvėsinto
  • 800 g obuolių, supjaustytų griežinėliais

Gaminimo eiga

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo formą ištepkite sviestu, įklokite kepimo popierių ir dar truputį patepkite riebalais.
  2. Obuolius nuplaukite, išimkite sėklas, padalinkite į 8 dalis.
  3. Kiaušinių baltymus plakite mikseriu palaipsniui į juos suberdami visą cukrų. Plakite, kol tūris padidės keletą kartų ir nesijaus cukraus kristalų (apie 5-7 minutes).
  4. Kitame dubenyje išsukite kiaušinių trynius. Į trynius dėkite ketvirtadalį baltymų, išmaišykite.
  5. Miltus sumaišykite su krakmolu, suberkite prie trynių-baltymų mišinio. Įmaišykite kartu su tirpintu sviestu.
  6. Krėskite likusius baltymus ir palengva įmaišykite į tešlą.
  7. 1/3 tešlos pilkite į formą, tolygiai paskleiskite.

Patarimai ir pastebėjimai

  • Baltymus plakiau didžiausiu mikserio greičiu 5 minutes, kol tūris padidėjo keletą kartų, o tarp pirštų nesijautė cukraus kristalų.
  • Toliau viską maišiau šluotele ir mentele.
  • Naudojau bulvių krakmolą, bet tinka ir kukurūzų.
  • Obuolių nelupau, nes recepte nebuvo nurodyta. Iškepė normaliai ir darbo mažiau.
  • 800 g - grynas obuolių kiekis, dar neišdarinėtų. Pjausčiau obuolius į 8 dalis. Galima pjaustyti ir stambiau į 4 dalis.
  • Kepimo formą ne tik išklokite kepimo popieriumi, bet ir gerai ištepkite sviestu/riebalais, kad pyragas neprikibtų. Recepte buvo rekomenduojama išklotą ir išteptą formą dar pabarstyti džiūvėsėliais, aš to nedariau. Gavosi gerai.
  • Kitąkart įpilčiau šlakelį vanilės paryškint skoniui ir kvapui.

Pauliaus mamos obuolių pyragas

Šį nuostabiai gražų obuolių pyragą mano anyta Vida kepa jau beveik 30 metų. Jis ne tik dailiai atrodo, bet yra fantastiškai skanus. Tešla sviestinė, sodri ir drėgna, joje pupso didelės minkštos keptų obuolių skiltelės, o viršutinė pyrago plutelė traški ir trapi. Be to, jis gardus ne tik karštas su vaniliniais ledais, bet ir ataušintas. Kai pirmąkart jo paragavau, žinojau, kad turiu sužinoti receptą, nes jis ne tik gražiai atrodo, bet yra fantastiškai skanus.

Tešla sviestinė, sodri ir drėgna, joje pupso didelės minkštos keptų obuolių skiltelės, o viršutinė pyrago plutelė traški ir trapi. Taigi nieko nuostabaus, kad ir mano namuose šis obuolių pyragas tapo mėgstamiausiu jau keletą metų (niekaip neatseku kiek tiksliai - gal kokius 7 metus…). Originalų receptą aš šiek tiek pakoregavau ir savo užrašuose pavadinau “Pauliaus mamos obuolių pyragas”. Labai smagu perimti tokius dalykus iš tėvų.

Slapta viliuosi, kad mano vaikai šį pyragą irgi keps žvarbesnėmis rudens dienomis, prisimindami savo vaikystę, nes dabar tai vienas jų mėgstamiausių pyragų. Prireiks visų klasikinių obuolių pyrago ingredientų.

Kaip visada, man svarbu rinktis kokybiškus produktus, nes nuo to priklauso rezulatatas, kepinio kokybė ir skonis. Naudojau tėvų sodo obuolius. Čia renkuosi didesnius stangrius obuolius: juos pjaunu tik į keturias skilteles ir noriu, kad jos būtų gan stambios. Obuolių skonį galima rinktis pagal pomėgį: vieni mėgsta rūgštesnius, kitiems mieliau saldesni. Dar reikės didelių kiaušinių (naudojau kaimiškus). Na, o kadangi pyragas sviestinis, aišku, reikės sviesto. Mano mąstymu reikia rinktis patį kokybiškiausią, tad, kaip visada, imu DVARO (į pašonę prigriebiu riebią DVARO grietinėlę) ir nereikia nieko daugiau mąstyti.

Pasiruošiu: - atsegamos kepimo formos dugną ištiesiu kepimo popieriumi, o kraštus patepu sviestu;- nuplautus obuolius nulupu, pjaustau į keturias dalis (skilteles) ir išimu sėklytes;- įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kaitinimas iš viršaus ir apačios.

Į didelį dubenį mušu kiaušinius, beriu cukrų ir vanilinį cukrų. Labai gerai išplaku iki baltų putų naudodama plakimo šluotelę arba elektrinį plaktuvą.

Nedideliame puodelyje ant mažos kaitros ištirpinu sviestą. Patikrinu pirštu, ar ne karštas. Jei karštas ataušinu (gali likti šiltas). Sviestą supilu į kiaušinių plakinį drauge su grietinėle. Išplaku, kol gerai išsimaišo.

Dabar suberiu miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius (jei naudoju). Maišau (neplaku) šaukštu arba mentele dideliais sukamaisiais judesiais, kol nelieka miltų gumuliukų. Stengiuosi nepermaišyti.

Į paruoštą kepimo formą supilu tešlą ir mentele ar šaukštu išlyginu jos paviršių.

Paruoštas obuolių skilteles sudėlioju ant tešlos paviršiaus, švelniai spusteldama, kad šiek tiek įsmigtų.

Kepimo formą šaunu į įkaitintą orkaitę ir kepu apie 40-50 min., kol stipriai iškyla tešla, jis tampa auksinis ir įsmeigtas pagaliukas į pyrago centrą yra ištraukiamas neapsivėlęs tešla. Pyragą valgome iškart dar karštą su ledais arba atvėsintą. Jis puikiai išsilaiko drėgnas ir gardus bent 2-3 dienas.

Kiti obuolių pyrago variantai

Esant daugiau nei 8000 skirtingų rūšių obuolių, tikrai kiekviena šeimininkė išsirinks mėgstamiausius ir labiausiai tinkančius jų pyragui. Galbūt dėl to, kad visame pasaulyje obuolių yra tiek daug, žmonės jų nemažai ir suvartoja - sakoma, kad vidutiniškai per metus žmogui tenka 65 obuoliai. Tai puikus užkandis bet kuriuo metu. Rudens metas jų tikrai nepagaili, tad jeigu obuolių turite daug, „Kauno Grūdų“ kulinarai siūlo jums pasirinkti obuolių pyragus, kuriems pagardinti parinkti papildomi ingredientai tik dar labiau paįvairina šio rudens karaliaus skonį.

1. Obuolių ir bananų fantazija

Jums reikės: 3 kiaušinių, 150 g cukraus, 120 g paprasto jogurto, 160 g miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 citrinos, 5 obuolių, 1 banano.

Gaminimas: Gerai išsukite cukrų ir kiaušinius. Į masę supilkite jogurtą, išmaišykite. Suberkite miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite. Pasiruoškite obuolius - juos nulupkite, išsėklinkite ir supjaustykite kubeliais arba skiltelėmis. Juos apipilkite citrinos sultimis ir sudėkite nutarkuotą citrinos odelę ir viską išmaišykite. Paruoštus obuolius ir plonais griežinėliais supjaustytą bananą sudėkite į tešlą, atsargiai išmaišykite ir supilkite į sviestu pateptą kepimo formą. Kepkite apie 45 minutes iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

2. Juodasis obuolių pyragas su šokoladu

Jums reikės:

Tešlai: 90 g miltų, 3 valgomųjų šaukštų kakavos, 125 g sviesto, 5 valgomųjų šaukštų cukraus, pusės valgomojo šaukšto vanilės ekstrakto, 1 valgomojo šaukšto šalto vandens ir 2 kiaušinių.

Įdarui: 7 vidutinio dydžio obuolių, 25 g sviesto, žiupsnelio cinamono, 50 g juodojo šokolado, trupučio cukraus.

Gaminimas: 100 g sviesto paliekame sušilti iki kambario temperatūros. Į dubenį įsijojame miltus ir kakavą. Išmaišome ir sudedame sviestą. Galime plakti plaktuvu, kol gausis trupiniai. Sudėkime cukrų ir kiaušinius., vanilės ekstraktą ir vandenį. Išmaišykite, kol galėsite iš tešlos suformuoti rutulį. Nedidelę dalį tešlos atidėkite šaldymui (30 min.) iš likusios iškočiokite blyną ir jį įdėkite į torto kepimo formą formą. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Kol įkais pasiruoškite įdarą - nulupkite nuo obuolių žieveles ir supjaustykite gabaliukais. Puode ištirpinkite įdarui paliktą sviestą, įdėkite šaukštelį cinamono, šokoladą. Viską pavirkite šiek tiek. Į tešla išlotą torto kepimo formą sudėkite įdarą. Iš likusios atšaldytos tešlos suformuokite dangtį pyragui. Kepkite 35-40 minučių 175 laipsnių temperatūroje.

3. Nesaldus ir nekeptas obuolių pyragas

Jums reikės: pusės stiklinės cukraus, 4 pakelių paprastų sausainių, 200 g sviesto, 3 valgomųjų šaukštų želatinos, 8-10 didelių obuolių.

Gaminimas: Obuolius sutarkuokite smulkia tarka. Išmirkykite želatiną obuolių sultyse. Iš išmirkytą želatiną supilti tarkuotus obuolius, išlydytą sviestą, cukrų. Į torto kepimo formą dedame sluoksnį netrupintų sausainių ir sluoksnį obuolių košės, taip sluoksniuojame iki pat viršaus. Paskutinį sluoksnį dedame košės ir papuošiame trupintais sausainiais. Pyragą palaikome šaldytuve kol sustings. Skanaus

4. Paprastasis ir greitasis obuolių pyragas

Jums reikės: 200 g miltų, 200 g sviesto, 200 g cukraus, 7 vidutinio dydžio obuolių.

Gaminimas: Sviestą ištirpiname, supilame miltus bei cukrų ir viską gerai išmaišome. Jeigu masė gaunasi per skysta - galime šiek tiek daugiau įberti miltų. Obuolius nulupame ir supjaustome riekelėmis. Jas sudedame į kepimo skardą. Jeigu labai mėgstate obuolius - galite jų dėti ir daugiau, keliais sluoksniais. Supilame paruoštą masę ir kepame orkaitėje apie 30 minučių, 180 laipsnių temperatūroje.

Nematomas obuolių pyragas

Ieškot skanaus, bet sveikesnio pyrago recepto, kuriame dominuotų obuoliai? Daugiau neieškokit, nes nematomas obuolių pyragas yra viskas, ko jums reikia! Gâteau invisible - tai gaivus, nesaldus prancūziškas pyragas, kuriame obuolių - visas kilogramas, o tešlos - vos tiek, kad juos sujungtų. Aš jį pagaminau dar sveikesnį be kvietinių miltų ir pieno produktų. Skonis patiko ne tik šių produktų negalintiems vartoti, bet ir valgantiems viską.

Nematomas obuolių pyragas gaminamas paruošiant nedidelį kiekį skystos tešlos ir sumaišant su itin plonai supjaustytais obuolių griežinėliais. Obuolius galima pjaustyti ir rankomis, bet patogiausias ir greičiausias būdas - naudoti daržovių pjaustyklę - mandoliną. Tuomet užtruksit visai neilgai, nes tešlą pyragui paruošti lygiai taip pat paprasta, kaip užmaišyti tešlą blyneliams.

Tradicinę šio pyrago versiją pagerinau nuostabiais migdoliniais cinamoniniais trupiniais. Cinamonas ir obuoliai yra amžinai tobulas duetas, tad ir šįsyk sprendimas buvo tikrai geras. Trupiniai pyragui suteikia įdomesnės tekstūros ir skonio, jie labai čia tinka.

Įdomus faktas - nors pyragas prancūziškas, jį labai pamėgo gaminti ir subtilų grožį vertinantys japonai. Suprantu, kodėl. Gražiai susisluoksniavę obuolių griežinėliai atrodo elegantiškai.

Nematomo obuolių pyrago receptas

Ingredientai

  • Obuoliai - 1 kg
  • Kiaušiniai - 4 vnt.
  • Cukrus - 100 g
  • Sviestas - 50 g
  • Pienas - 100 ml
  • Miltai - 100 g
  • Kepimo milteliai - 1 a.š.
  • Vanilės ekstraktas - 1 a.š.
  • Druska - žiupsnelis

Migdoliniai cinamoniniai trupiniai

  • Migdolų miltai - 50 g
  • Avižiniai miltai - 30 g
  • Cukrus - 30 g
  • Cinamonas - 1 a.š.
  • Sviestas - 30 g

Gaminimo eiga

  1. Migdoliniams cinamoniniams trupiniams sumaišykite visus sausus ingredientus. Rankomis įtrinkite šaltą sviestą arba kokosų aliejų kad susidarytų trupiniai.
  2. Sumaišykite abiejų rūšių miltus su kepimo milteliais.
  3. Plačiame dubenyje šluotele išplakite kiaušinius su druska, cukrumi ir vanilės pasta ar ekstraktu.
  4. Įmaišykite pieną bei tirpintą sviestą ar kokosų aliejų.
  5. Obuolius nulupkite, pašalinkite šerdį ir supjaustykite labai plonomis riekelėmis.
  6. Dalį obuolių riekelių suberkite į tešlą. Naudodami dvi menteles, atsargiai, kad riekelės nelūžinėtų, išmaišykite, kad pasidengtų tešla. Įdėkite dar dalį obuolių ir vėl išmaišykite.
  7. Tešlą su obuoliais sudėkite į kepimo formą, išlyginkite paviršių. Ant viršaus suberkite anksčiau paruoštus trupinius.
  8. Kepkite orkaitėje apie 50 min.
  9. Valgykite gerai atvėsintą šaldytuve (geriausia palaikyti per naktį ar bent 4 val., kad pyragas susistovėtų ir gerai pjaustytųsi).

Obuolių, porų ir sūrio pyragas

Ingredientai

  • Miltai - 200 g
  • Sviestas - 100 g
  • Mielės - 10 g
  • Druska - pagal skonį
  • Porai - 2 vnt.
  • Obuoliai - 2 vnt.
  • Rokforo sūris - 100 g
  • Grietinėlė - 100 ml
  • Pienas - 50 ml
  • Kiaušiniai - 2 vnt.
  • Muskato riešutas - pagal skonį

Gaminimo eiga

  1. 200 g miltų ištrinkite su druska ir sviestu. Ištirpinkite mieles 5-iuose šaukštuose šilto vandens ir įmaišykite į tešlą. Gautą masę padėkite į šaldytuvą vienai valandai.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 220°C.
  3. Porus nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais, tris minutes pavirkite pasūdytame vandenyje, tuomet perpilkite šaltu vandeniu ir leiskite nudžiūti.
  4. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite į keturias dalis. Pašlakstykite citrinų sultimis.
  5. Rokforo sūrį supjaustykite kubeliais.
  6. Padarykite padažą: suplakite grietinėlę, pieną, kiaušinius, likusius miltus (15 g), muskato riešutą, druską.
  7. Pyrago formą ištepkite sviestu.
  8. Tešlą iškočiokite ir ja išklokite formą, padarydami kraštelius. Obuolius, porus, ir sūrį sudėkite ant tešlos ir užpilkite gautu padažu.
  9. Kepkite 30 min.