pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Užgavėnių Dainos ir Blynų Receptai: Tradicijos ir Skonė

Blynai dažnai laikomi esmine Užgavėnių šventės dalimi. Galbūt šiandien Užgavėnės ir nėra taip trankiai švenčiamos kaip mūsų senelių ar prosenelių laikais, tačiau ši šventė daugeliui gali sužadinti jaukius vaikystės prisiminimus bei sukelti nostalgišką šypsnį. Degančios Morės, persirengėliai bei išmoningos kaukės, tradicinės liaudies dainos, o kur dar kalnai blynų bei saldainių.

Kadangi šiais laikais Užgavėnes dažniau prisimena tik etnografai ar istorikai, o eilinis pilietis šią dieną yra linkęs susieti su tik blynų valgymu, skatiname atsigręžti į ilgą ir ne tik lietuvišką šios šventės istoriją. Užgavėnės - sena šventė, žinoma visose Europos šalyse. Jos paskirtis - išvyti žiemą, paskatinti greičiau ateiti pavasarį.

Šventė švenčiama likus 7 savaitėms (46 dienoms) iki Velykų. Šis laikotarpis būna nuo vasario 3 iki kovo 9 dienos. Šventės ištakos pagoniškos, tačiau dabar glaudžiai susietos su krikščionybe. Per Užgavėnes leidžiama paskutinį kartą gausiai ir riebiai pavalgyti, o jau kitą dieną prasideda Gavėnia, trunkanti iki Velykų (Kristaus prisikėlimo). Šiuo laikotarpiu skatinama pasninkauti, nevalgyti mėsos, gedėti iki Kristaus prisikėlimo šventės.

Užgavėnių metu rengiamas karnavalas - žmonės persirengia įvairiais gyvūnais ir būtybėmis. Ypač populiarios ožio, gervės, meškos, giltinės, ubagų ir žydų kaukės. Persirengėliai šoka ir dainuoja, krečia pokštus, garsiai trypia, taip žadindami pavasarį, vydami lauk žiemą: „Žiema, žiema, bėk iš kiemo“.

Persirengėliai parodijuoja ubagus, prašinėjančius išmaldos; žydus, pardavinėjančius vaistus nuo visų ligų; čigonus, tykančius, ką pavogti. Kartais vaidinamos vestuvės, kai nuotaka persirengia vyras, o jaunuoju - moteris. Visuomet rengiama Lašininio (storai prisirengusio vyro) ir Kanapinio (lieso aukšto vyro) kova. Kova baigiasi Kanapinio pergale, nes nuo Užgavėnių iki Velykų nebegalima valgyti mėsos. Lašininis išvejamas, o karaliauja Kanapinis.

Šventės metu vidurnaktį (šiais laikais anksčiau nei 24 val.) deginama Morė, kitur dar vadinama Kotre, Raseinių Magde, Čiučela. Tai didžiulė moters pavidalo iškamša. Jos deginimas simbolizuoja bandymą atsikratyti viso, kas per žiemą buvo bloga, nuvyti blogą žiemos dvasią.

Per Užgavėnes leidžiama paskutinį kartą gausiai ir riebiai pavalgyti, nes kitą dieną jau prasideda Gavėnia. Anksčiau buvo paprotys sekmadienį prieš Užgavėnes triskart valgyti mėsos, pirmadienį - šešiskart, o antradienį, per Užgavėnes - net 12 kartų, kad „per visus metus būtum riebus, sotus ir sveikas“. Specialūs Užgavėnių dienos patiekalai: riebi kiauliena, šiupinys (su mėsa verdama miežinių kruopų bei žirnių košė su virta kiaulės uodega ar šnipu), troškinti kopūstai, blynai, spurgos.

Užgavėnių blynai turi būti itin skanūs ir sočiai užpildyti, kad užtikrintų energiją ir gerą nuotaiką.

Blynų kepimo tradicijos

Blynų kepimas - neatsiejama Užgavėnių kulinarinė tradicija, kuri suburia šeimas ir draugus prie stalo, kartu pasitinkant pavasarį. Kepant blynus su įvairiais miltais, jie tampa ne tik skaniu patiekalu, bet ir šventinės nuotaikos simboliu.

Miltų įvairovė blynams

Miltai yra bene svarbiausias tešlos struktūrinis komponentas - šis ingredientas daro įtaką blynų skoniui, aromatui ir tekstūrai, todėl kiekvienas miltų tipas gali padaryti blynus išskirtinius.

„Neabejotinai kvietiniai miltai - populiariausias pasirinkimas blynų gamybai, jie suteikia purią tekstūrą ir universalų skonį. Vis dėlto, mažiau įprasti miltų variantai gali išties nustebinti savo savybėmis. Blynus galima ruošti ir iš avižinių miltų - jie suteikia subtilų saldumą ir kreminę tekstūrą. Taip pat universalūs - kukurūzų miltai, kurie blynams suteikia saldaus kukurūzų skonio bei traškumo. Desertiniai blynai pavyks ir iš migdolų ar kokosų miltų - jie bus minkšti, šiek tiek saldūs ir turės subtilų riešutinį arba tropinį skonį, puikiai derantį su vaisiais, šokoladu ar kitais priedais“, - vardija E.

Miltai yra ne tik blynų, bet ir daugelio kitų patiekalų vienas pagrindinių ingredientų, todėl svarbu juos laikyti tinkamai, kad pavyktų išsaugoti jų šviežumą ir kokybę.

E. „Pirmiausia, miltai turi būti laikomi sausoje, vėsioje ir tamsioje vietoje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių ir drėgmės. Ideali vieta - virtuvės spintelės, kuriuose nėra didelių temperatūros svyravimų. Antra, miltus rekomenduojama laikyti sandariose pakuotėse arba induose. Jei miltai yra supakuoti į originalią pakuotę, geriausia ją gerai užsandarinti, kad apsaugotumėte nuo oro ir drėgmės.

Receptai

Apelsininiai mieliniai blynai Užgavėnėms

„Receptas ilgai gulėjo mano užrašuose. Dar būdama studente užsirašiau, bet taip niekada pagal jį ir negaminau. Žinoma, dabar jį kiek patobulinau. Daug metų visiškai nedraugavau su mieline tešla. Niekaip ji man neiškildavo ir visi bandymai buvo tik produktų gadinimas. Tačiau kai prieš Kalėdas keptos mielinės bandelės pavyko, tiesiog negalėjau Užgavėnėms nepabandyti iškepti mielinių blynų. Ir jie pavyko! Net ir man buvo skanu! Kodėl apelsininiai? Nes pataruoju metu jaučiu didelę meilę citrusams: kvapams, skoniui, spalvai. Tad ir skoniuose norisi jo daug. Būtinai patiekite su apelsinų džemu ir grietine. Saulės ir oranžinės spalvos turi čia būti daug!“ - pataria tinklaraštininkė.

Reikės:
  • 400 g kefyro
  • 400 g pieno
  • 400 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 2 šaukštai cukraus
  • 1 vnt. apelsino žievelės
  • 10 g sausų mielių
  • Žiupsnelio druskos
Gaminimas:
  1. Pieną pašildykite (turi būti šiltas, bet nekarštas).
  2. Sviestą ištirpinkite.
  3. Į šiltą pieną įmaišykite mieles, cukrų, druską ir leiskite apie 10 min mielėms suaktyvėti.
  4. Supilkite šiltą (būtinai!) kefyrą, sviestą, suberkite miltus ir nutarkuotą apelsino žievelę.
  5. Tešlą palikite apie valandą pakilti kambario temperatūroje. Jei virtuvėje vėsu dėkite į orkaitę nustatę 35C.
  6. Tešlai pakilus, kepkite blynelius.
  7. Patiekite su apelsinų džemu.
  8. Skanaus!

Pastabos: Blynų tešla turėtų būti gan tiršta, bet šaukštu kabinama. Man kepant teko pridėti kupiną šaukštą miltų papildomai. Jei Jūsų blynai kepant išslysta iš formos, drąsiai pridėkite miltų. Mielių kilimui tai nepadarys kokios žalos.

Klasikiniai blynai

Ingredientai:

  • 1 ½ puodelio miltų
  • 3 ½ arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
  • ¼ arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 valgomojo šaukšto cukraus
  • 1 ¼ puodelio pieno
  • 1 kiaušinis
  • 3 valgomieji šaukštai tirpinto sviesto

Gaminimas:

  1. Į didelį dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, cukrų, druską ir cinamoną (jei naudojate).
  2. Kitame dubenyje suplakite kiaušinius, supilkite pieną, įdėkite tirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą (jei naudojate).
  3. Lėtai supilkite skystą mišinį į sausų ingredientų dubenį. Sumaišykite šaukštu arba mikseriu, kol tešla taps vienoda. Ji turėtų būti tirštesnė nei blynų tešla, bet vis tiek šiek tiek tekanti.
  4. Ant didelės keptuvės įkaitinkite šiek tiek sviesto ar aliejaus. Kepkite blynus ant vidutinės ugnies, kol jie pradės burbuliuoti paviršiuje ir kraštai atrodys tvirtesni (apie 2-3 minutes).
  5. Paruošę blynus, patiekite juos su klevų sirupu, medumi, šviežiomis uogomis, grietinėle ar varške.

Jei norite, kad blynai būtų storesni, naudokite daugiau tešlos ir kepkite juos šiek tiek ilgiau. Šie blynai puikiai tiks su šiltu šokoladu, arbata arba kava. Užgavėnės - tai šventė, kai galima pasimėgauti skaniais patiekalais ir gerai praleisti laiką su artimaisiais. Tad ši blynų receptūra garantuos, kad jūsų Užgavėnės bus skanios ir kupinos džiaugsmo!