Ar pamenate laikus, kai neperspėjus užgriūti pas ką nors į svečius buvo labai normalu? Ar įsivaizduojate šiandien tokią situaciją: suskamba jūsų durų skambutis, ir atidarę jas pamatote pulkelį draugų ar giminaičių, atėjusių tiesiog į svečius, nesuderinus šio vizito iš anksto? Ir pamenate, privalu buvo turėti kokių nors gardėsių spintelėje ar šaldytuve, kurie tik ir laukdavo tokio „netikėto svečio vizito”. Atvykę svečiai visada būdavo vedami į svetainę (paprastai šis kambarys būdavo ribotai naudojamas, bent jau mūsų namuose, tik kai svečiai ateidavo, tuomet visi atsisėsdavo ant sofos-kampo, ir žurnalinis stalelis kaipmat pasidengdavo visokiais užkandžiais).
Taip kaip ir jūs, aš savo namuose svečių vizitus planuoju iš anksto. Bene svarbiausias planavimo elementas būna maistas. Visada apgalvoju, kuo pavaišinsiu, ką pagaminsiu, stengiuosi prisiminti kuo šiuos svečius jau esu vaišinusi praeityje, kad nesikartočiau. Ir tada mane visada išgelbėja šis receptas - blyneliai.
Juk juos mėgsta visi, kad ir kaip besilaikytų linijų ar stengtųsi į jų pusę nežiūrėti…. Blyneliai visada ir visiems yra tas geidžiamas komforto elementas, kuriuo jie mielai mėgaujasi jei ne savo namuose, tai svečiuose. Be to, tikras išsigelbėjimas būna tai, kad blynelius pasigaminti galima nors ir likus kelioms dienoms, iškepti trunka vos kelias minutes (arba apskritai galima iškepti iš anksto ir laikyti maisto pašildymo funkcija nustatytoje orkaitėje).
Firminis receptas: lietiniai su rikota, sūriu ir ikrais
Mano firminiai, beje, yra šie - su rikota ir kietuoju sūriu, paskaninti krapais, čiesnakais, ir patiekiami su grietine (arba jogurtu) ir ikrais.
Ingredientai:
- Lietiniai blynai (pagal jūsų mėgstamą receptą)
- Rikota
- 50g sutarkuoto kietojo sūrio (pvz., Džiugo, Parmigiano regianno, ar pan.)
- Krapai
- Česnakas
- Grietinė arba jogurtas
- Ikrai (rekomenduojame Islandijos lašišos ikrus)
Gaminimo eiga:
- Pagal šį receptą iškepkite lietinius blynelius.
- Rikotą, tarkuotą sūrį, česnaką sumaišykite dubenėlyje, pagardinkite cukrumi, druska, pipirais ir krapais.
- Įdarykite po kelis šaukštus šio įdaro į kiekvieną blynelį, susukdami jį norima forma (vamzdeliu, trikampiu ar tradiciškai „voko” formos).
- Patiekite su grietine arba jogurtu ir ikrais.
Kaip kepti tobulus lietinius blynus?
Į dubenį mušame kiaušinius, pilame pieną ir lengvai išmaišome. Į įkaitintą keptuvę (kaitra vidutinė) pilame alyvuogių aliejų ir popieriniu rankšluostuku ištriname keptuvę, kad ši pasidengtų plonu riebalo sluoksniu (rankšluostuką išsaugom tolimesniam kepimui). Samčiu pilame tešlą į keptuvę ir paskleidžiame ją plonu tešlos sluoksniu. Kraštams pradėjus skrusti, mediniu smeigtuku ar mentele verčiame blyną ir kepame dar apie minutę.
Patarimai dėl ikrų
Vienas iš populiariausių mūsų produktų Islandijos lašišos ikrai. Šie ikrai itin šviežio ir pasakiško skonio, natūralus. Rekomenduoju šiuos ikrus atleisti šaldytuve, kad išlaikyti maksimalią jų kokybę. Jei šiuos lietinius ruošite pusryčiams, iš vakaro įdėkite ikrus į šaldytuvą ir jie tolygiai atsileis išsaugodami savo pilną kokybę.
Receptą paruošė : Profesionalus Šefas Arnas Petronis!