Ar mėgstate ruošti kiaulienos karką? Man asmeniškai tai vienas skaniausių patiekalų iš kiaulienos, kurį galėčiau valgyti, kad ir kasdien. Atėjo diena, kai labai užsinorėjau skaniai paruoštos karkos. Per gyvenimą esu mėginęs daug karkos paruošimo būdų, tačiau niekada nebuvau ruošęs kazane. Tad ėmiau darbo ir gavau tobulą rezultatą, kuris pranoko visus mano lūkesčius.
Karka - tai vienas iš tų mėsos gabalėlių, kurie, tinkamai paruošti, tampa nepaprastai minkšti, sultingi ir aromatingi. Karamelizuota kiaulienos karka greitpuodyje - tai nepaprastai gardus, sultingas ir aromatingas patiekalas, kuris pavergs tiek šeimos vakarienėje, tiek šventiniame stalo centre. Tai tikriausiai mano pats skaniausias būdas paruošti kiaulienos karką. Viskas būna suvalgytu iš pirmo prisėdimo, nes šeimai šis patiekalas labai patinka.
Karkos marinavimas ir kepimas
Kiaulienos karkutes pora dienų aš marinuoju: įtrinu druska, pipirais, paprikos milteliais, trintu česnaku.
Specialistai pataria:
- Jeigu nemarinuosite karkos, tai kepti teks maždaug dvi valandas iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
- Marinuotą karką kepame 60 minučių iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
- Virtą karką kepame maždaug 90 minučių iki 150 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
Karka kepta aluje: Sumaišome alų, raudonėlius, kmynus bei kalendrą ir užpilame karką. Karką dedame į gilesnę skardą, užpilame marinatu ir kepame maždaug 90 minučių iki 150 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
Karkos kepimas orkaitėje su daržovėmis
- Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepame karkutes.
- Tuo metu susmulkiname daržoves, dalį jų dedame ant puodo dugno, tada sudedame apkeptas karkutes, uždedame likusias daržoves.
- Beriame druskos, pipirų žirnelius, lauro lapus, rūkytos paprikos miltelių, dedame porą rozmarino šakelių.
- Viską užpilame vandens ir BBQ padažo mišiniu (į dubenį supilame vandenį ir BBQ padažą, tada viską gerai išmaišome).
- Karkutes uždengiame kepimo popieriumi arba folija (tai bus lyg antrasis dangtis), uždedame dangtį.
- Puodą dedame į orkaitę ir troškiname apie 4 val. 170 laipsnių karštyje.
Kiaulienos karkos su traškia odele ir krienų padažu
Rimtas patiekalas išsiilgusiems pasaulio skonių - kiaulienos karkos su traškia odele, krienų padažu bei kepinta bulvių koše. Keliaudami po įvairias Europos šalis visuomet stengiamės pasinerti į tradicinių virtuvių patirtis bei praturtinti savo įspūdžius. Kaip įprastai, parsivežę namo įspūdžius, po kiek laiko norime juos atkartoti savo virtuvėje. Ne išimtis ir kiaulienos karkos.
Jas patiekėme su kepinta bulvių koše bei krienų padažu. Porcijos rimtos bei vyriškos, tačiau patinkančios bei įveikiamos ir moterims!
Ingredientai
- Kiaulienos karka: 2 nedidelės kiaulienos karkos (vienos svoris apie 600 gr.)
- 120 gr. morkų
- 100 gr. saliero stiebo
- 12 gr. česnako
- 25 gr. svogūno
- Keletas lauro lapelių
- 5 gr. pipirų
- 8 gr. druskos
- 3 litrai vandens
Bulvių - muskato košė
- 500 gr. šviežių bulvių
- 5 gr. druskos
- 3 gr. muskato
- 60 gr. sviesto
- 130 gr. pieno
Krienų padažas
- 40 gr. grietinės
- 50 gr. krienų
- 15 gr. garstyčių
- Pora šakelių krapų
- Žiupsnelis druskos
Gaminimo instrukcijos
Kiaulienos karka
- Su peiliu švelniai nuskutam nuo karkos odos visus nešvarumus. Tuomet mėsą nuplaunam ir nusausinam.
- Nuplauname ir pasiruošiame daržoves. Jas supjaustome stambiais gabalėliais bei dedame į puodą. Kartu sudedame ir kiaulienos karkas, pipirus, druską, lauro lapus. Užpilame šaltu vandeniu, užverdame.
- Užvirus sumažiname kaitrą iki mažos - vidutinės, kad vanduo silpnai burbuliuotų. Virimo metu susidariusias tamsias putas šaukštu nugriebiame nuo vandens paviršiaus. Verdame nuo 1 val. 45 min. iki 2 valandų, arba tol, kol mėsa bus visiškai minkšta.
- Išvirusias karkas išimame iš puodo ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Peiliu įpjauname karkų odą centimetro dydžio kvadratėliais. Įkaitiname orkaitę iki 230 C laipsnių. Kepame karkas apie 20 minučių. Vėliau padidiname kaitrą iki 250 C laipsnių ir kepame dar 10 minučių tol, kol mėsa gražiai apskrunda, o odelė tampa traški.
Patiekiame su kepinta bulvių - muskato koše, krienų padažu bei kopūstų salotomis. Prie šio patiekalo taip pat puikiai dera geras lietuviškas alus!
Bulvių - muskato košė
- Bulves nuplauname, dedame į puodą, užpilame vandeniu ir užverdame. Verdame apie 25 - 30 minučių arba tol kol bus visiškai išvirę.
- Nusunkiame išvirusias bulves, paliekame atvėsti penkioms minutėms. Prikaistuvyje užkaičiame pieną su sviestu. Svarbu, kad pienas būtų karštas, bet ne verdantis.
- Atvėsusias bulves nulupame ir sugrūdame. Užpilame karštu pieno bei sviesto mišiniu, dedame druską bei maltą muskatą. Viską gerai sumaišome bei sutriname.
- Bulvių košę dedame į nedidelę kepimo skardą ir pašauname kartu su karkomis į 230 C įkaitintą orkaitę 20-čiai minučių.
Krienų padažas
Smulkiai sukapojame krapus. Neišmeskite kiaulienos sultinio, likusio po karkų virimo! Jį galite panaudoti sriuboms ar padažams gaminti. Svarbu nugriebti nuo sultinio susidariusį riebalų sluoksnį.
Karkos marinavimas aluje ir kepimas su raugintais kopūstais
Ingredientai
- Kiaulienos karka (~1,2-1,5 kg)
- 800 g raugintų kopūstų
- 50 ml augalinio aliejaus
- Puse arbatinio šaukštelio kmynų
- 2 lauro lapai
Marinatui
- 1 litro tamsaus alaus
- 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
- 1/2 arbatinio šaukštelio kmynų
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- 1/2 arbatinio šaukštelio maltų pipirų
Padažas karkos aptepimui
- 200 ml tamsaus alaus
- 4 valgomųjų šaukštų sojos padažo
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- 1/2 arbatinio šaukštelio maltų pipirų
- 1/2 arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
Gaminimo eiga
- Į puodą dadame visus marinato ingredientus: čiobrelius, kmynus, druską, pipirus, užpilame litru tamsaus alaus. Išmaišome ir dedame karką į marinatą. Laikome šaldytuve 2-3 valandas. Jeigu alus neapsemia visos karkos, ją bent kartą per marinavimosi laiką apverčiame.
- Praėjus laikui dedame puodą ant ugnies. Dapilame vandens tiek, kad apsemtų visą karką. Užviriname, nugraibome putas, primažiname ugnį ir verdame 2-2,5 valandos.
- Kol karka virs, pasiruošiame padažą karkos aptepimui ir kopūstus.
Padažas karkos aptepimui
Į prikaistuvį arba mažą puodą pilame tamsų alų, sojos padažą, beriame druską, pipirus ir aitriosios paprikos miltelius. Viską pamaišant kaitiname apie 20 minučių, arba kol padažas šiek tiek sutirštės.
Rauginti kopūstai
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame lauro lapus, raugintus kopūstus ir kartais pamaišant troškiname apie 20 minučių.
- Likus 5 minutėms iki troškinimo pabaigos beriame kmynus.
Karkos kepimas
- Išvirusią karką įpjauname keliose vietose, kad geriau įsigertų padažas, kuriuo aptepsime karką.
- Į kepimo indą dedame kopūstus, ant viršaus dedame karką, aptepame ją pasiruoštu padažu, apdengiame folija ir šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 1 valandai.
- Per visą kepimo laiką ištepkite karką padažu dar kelis kartus, kol sunaudosite visą.
Paprastai pagaminamas, bet tikrai ne prastas patiekalas, tinkantis ne vien tik prie šalto alaus bokalo. Šis receptas sujungia sodrų kiaulienos skonį, švelnią česnako ir svogūnų aromato dermę bei tobulai apskrudusias bulves.
Kai lauke būna vėsesnis oras - norisi kažko sotesnio ir šilto. Kugelis visada yra labai geras pasirinkimas, bet kugelis su karka yra dvigubai geresni pasirinkimas. Lėtai orkaitėje kepta kiaulienos karka tampa minkšta, sultinga, o oda traški, kas suteikia nepakartojamą tekstūrų kontrastą. Tai puikus pasirinkimas šeimos pietums ar šventiniam stalui, ypač šaltojo sezono metu, kai norisi šilto ir sodraus maisto.
Troškinti rauginti kopūstai prie kiaulienos apskritai yra vienas nuostabiausių dalykų. Tai toks gana ūkiškas, gardus ir gal net drįsčiau pasakyti visai vyriškas maistas. Aš tikrai mėgstu karką ruošti pačiais įvairiausiais būdais. Tačiau pastaruoju metu labai pamėgau ją kepti kamado tipo grilyje ir marinuoti giroje.