pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištienos Apkepo Padažo Receptai: Kaip Pasigaminti Skaniausią Patiekalą

Vištienos apkepas - tai klasikinis patiekalas, mėgstamas dėl savo paprastumo, sotumo ir universalumo. Lengvai pritaikomas pagal skonį ir poreikius, jis tampa puikiu sprendimu užimtiems vakarams ar jaukioms savaitgalio vakarienėms. Šiame straipsnyje išnagrinėsime įvairius vištienos apkepo padažo receptus, patarimus, kaip pasiekti geriausią rezultatą.

Vištienos Apkepo Pagrindai

Prieš neriant į konkrečius receptus, svarbu suprasti pagrindinius elementus, kurie sudaro puikų vištienos apkepą.

Vištiena

Vištiena yra pagrindinis baltymų šaltinis šiame patiekale. Galite naudoti keptą, virtą ar keptą vištieną. Puikiai tinka likusi vištiena nuo sekmadienio pietų. Jei naudojate žalią vištieną, supjaustykite ją nedideliais gabaliukais ir apkepkite keptuvėje, kol ji visiškai iškeps. Vištienos šlaunelės suteikia daugiau skonio ir drėgmės nei krūtinėlė.

Renkantis vištieną, svarbiausia ne tik kaina ar pakuotės patrauklumas, bet ir pati mėsa - jos kilmė, auginimo būdas, šviežumas bei tekstūra. Tinkamai pasirinkta vištiena gali nulemti viso patiekalo sėkmę, o netinkama - sugadinti net ir geriausią receptą. Tuo tarpu vengti reikėtų kelis kartus šaldytos ir atšildytos vištienos, kuri dažnai būna vandeninga, praradusi natūralų kvapą ir skonį. Ne mažiau svarbu saugotis ir neaiškios kilmės importuotos mėsos, ypač iš trečiųjų šalių, kur gali būti leidžiami hormoniniai augimo stimuliatoriai ar intensyvus antibiotikų naudojimas.

Geriausia - šviežia, nešaldyta vištiena, kuri pasižymi natūralesniu kvapu, švelnesne tekstūra ir gerai išlaiko skonį kepimo metu. Tokia mėsa nėra „permirkusi“, todėl nesiskiria vandeniu keptuvėje ir gražiai apskrunda. Svarbu atkreipti dėmesį ir į vištienos kilmę. Lietuvoje ar ES šalyse augintos vištos, ypač Prancūzijoje ar Vokietijoje, dažnai užauginamos laikantis griežtesnių gyvūnų gerovės reikalavimų, be hormonų ir nereikalingų antibiotikų. Tokių produktų pakuotėse dažnai būna aiškiai nurodyta kilmės šalis, o patikimi prekių ženklai nebijo parodyti, kaip ir kur augino savo produkciją.

Apibendrinant - geriausia rinktis šviežią, aiškios kilmės, kukurūzais arba natūraliai šertų vištų mėsą. Reikėtų vengti itin pigių, kelių kartų šaldytų ar nežinomos kilmės produktų. O jei yra galimybė - verta pirkti iš vietinių ūkininkų, turgaus ar specializuotų mėsos parduotuvių, kur galima pasikalbėti ir sužinoti, kas iš tikrųjų atsiduria lėkštėje.

Dar vienas ženklas, kurio reikėtų vengti - „švirkšta“ vištiena, kai į mėsą yra suleidžiama vandens su druskomis ar kitomis medžiagomis, kad padidėtų svoris. Ji kepant stipriai „susitraukia“, išskiria daug skysčio ir praranda tekstūrą.

Padažas

Padažas yra apkepo pagrindas, kuris sujungia visus ingredientus ir suteikia jam sodrumo. Dažniausiai naudojami padažai yra grietinėlės, sūrio arba pomidorų padažai. Galite naudoti jau paruoštą padažą arba pasigaminti jį patys. Besamelio padažas, pagamintas iš sviesto, miltų ir pieno, yra puikus pagrindas grietinėlės padažui. Sūrio padažui tiesiog įmaišykite tarkuotą sūrį į besamelio padažą.

Priedai

Priedai suteikia apkepui tekstūros, skonio ir spalvos. Populiarūs priedai yra daržovės (brokoliai, žiediniai kopūstai, špinatai, morkos), grybai, svogūnai, česnakai, sūris (čederis, mocarela, parmezanas), duonos trupiniai ir žolelės (petražolės, bazilikai, raudonėliai).

Populiarūs Vištienos Apkepo Receptai

Štai keletas populiarių vištienos apkepo receptų, kuriuos galite išbandyti:

Itališkas vištienos apkepas

Itališkas vištienos apkepas - tai šiltas, kvapnus ir sotus patiekalas, kuris sujungia tradicinės itališkos virtuvės skonius su patogumu. Šis receptas ne tik lengvai paruošiamas, bet ir suteikia galimybę išbandyti naujus ingredientų derinius, kurie patiks visai šeimai. Pagrindiniai šio patiekalo ingredientai - sultinga vištienos krūtinėlė, švieži pomidorai, makaronai ir mozzarella sūris. Norint sustiprinti skonį, rekomenduojama pridėti česnako, svogūnų, raudonėlio bei baziliko.

Apkepo surinkimas: kepimo formoje sluoksniuojami makaronai, vištiena, pomidorų padažas ir mozzarella sūris. Šio patiekalo žavesys slypi skonių harmonijoje. Sultinga vištiena puikiai dera su rūgščiai saldžiu pomidorų padažu, o lydytas sūris suteikia aksominį skonį. Aromatingi prieskoniai, tokie kaip bazilikas ir raudonėlis, primena klasikinius itališkus patiekalus.

Jei norite sveikesnio varianto, galite rinktis pilno grūdo makaronus ar sumažinti sūrio kiekį. Vegetariškai alternatyvai vištieną galite pakeisti keptais baklažanais arba pievagrybiais. Itališkas vištienos apkepas - tai patiekalas, kuris suburia šeimą prie stalo. Lengvai pritaikomas pagal skonį ir poreikius, jis tampa puikiu sprendimu užimtiems vakarams ar jaukioms savaitgalio vakarienėms.

Būtini ingredientai:

  • 300 g makaronų (geriausiai tinka vamzdeliai, spiralės ar kaspinėliai)
  • 300-400 g vištienos krūtinėlės (arba šlaunelių be kaulų)
  • 200 ml grietinėlės (apie 20-30 % riebumo)
  • 100 g tarkuoto kietojo sūrio (pvz., Džiugas, Grana Padano ar Cheddar)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 1 skiltelė česnako
  • 2 šaukštai sviesto arba alyvuogių aliejaus
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovintų raudonėlių arba čiobrelių
  • 1 šaukštas sviesto (kepimo formos patepimui)

Rekomendaciniai ingredientai:

  • 100 g špinatų (šviežių arba šaldytų)
  • 1 mažas cukinijos gabalėlis (tarkuotas)
  • 50 g fetos sūrio (pabarstymui)
  • 1 šaukštelis aitriosios paprikos miltelių (jei mėgstate šiek tiek aštriau)

Makaronų apkepo su vištiena paruošimo būdas:

  1. Paruošti orkaitę ir formą: Įkaitinti orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą patepti sviestu.
  2. Makaronų virimas: Makaronus išvirti pasūdytame vandenyje pagal pakuotės instrukcijas, bet virti 1-2 minutėmis trumpiau nei nurodyta - jie dar iškeps orkaitėje. Nusausinti.
  3. Vištienos paruošimas: Vištieną supjaustyti nedideliais gabaliukais. Keptuvėje įkaitinti sviestą ar aliejų, sudėti smulkintą svogūną ir česnaką, šiek tiek pakepti. Sudėti vištienos gabaliukus, pagardinti druska, pipirais, raudonėliais, kepti, kol vištiena iškeps.
  4. Padažo paruošimas: Kai vištiena iškeps, įpilti grietinėlės, trumpai pavirti 1-2 minutes. Suberti pusę tarkuoto sūrio, išmaišyti, kol sūris pradės tirpti ir susidarys kreminis padažas.
  5. Sujungimas: Į gautą padažą įmaišyti virtus makaronus. Jei naudojami špinatai ar tarkuota cukinija, juos įmaišyti šiuo metu.
  6. Kepimas: Makaronų ir vištienos masę supilti į paruoštą formą, paviršių pabarstyti likusiu tarkuotu sūriu ir (jei naudojama) trupinta feta. Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes, kol paviršius gražiai apskrus.
  7. Patiekimas: Iškeptą apkepą palikti atvėsti 5-10 minučių, kad lengviau pjaustytųsi. Patiekti šiltą su šviežiomis salotomis ar lengvu jogurtiniu padažu.

Klasikinis grietinėlės ir sūrio apkepas

Šis receptas yra pagrindinis ir patikimas. Jam reikės makaronų, keptos vištienos, besamelio padažo, čederio sūrio ir duonos trupinių.

Ingredientai:

  • 400 g makaronų
  • 300 g keptos vištienos, supjaustytos gabalėliais
  • 50 g sviesto
  • 50 g miltų
  • 500 ml pieno
  • 200 g čederio sūrio, tarkuoto
  • 50 g duonos trupinių
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Išvirkite makaronus "al dente".
  2. Paruoškite besamelio padažą: ištirpinkite sviestą keptuvėje, įmaišykite miltus ir kepkite 1-2 minutes. Palaipsniui pilkite pieną, nuolat maišydami, kol padažas sutirštės. Įmaišykite tarkuotą sūrį, druską ir pipirus.
  3. Sumaišykite makaronus, vištieną ir sūrio padažą.
  4. Supilkite mišinį į kepimo indą.
  5. Pabarstykite duonos trupiniais.
  6. Kepkite 180°C temperatūroje 20-25 minutes, kol apkepas taps auksinės spalvos.

Makaronų apkepas su brokoliais ir vištiena

Šis receptas yra sveikesnis ir pilnas daržovių. Jam reikės makaronų, keptos vištienos, brokolių, grietinėlės padažo ir parmezano sūrio.

Ingredientai:

  • 400 g makaronų
  • 300 g keptos vištienos, supjaustytos gabalėliais
  • 300 g brokolių, supjaustytų žiedynais
  • 200 ml grietinėlės
  • 50 g parmezano sūrio, tarkuoto
  • Česnakas, smulkintas
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Išvirkite makaronus "al dente".
  2. Apvirkite brokolius 2-3 minutes.
  3. Sumaišykite makaronus, vištieną, brokolius, grietinėlę, parmezano sūrį, česnaką, druską ir pipirus.
  4. Supilkite mišinį į kepimo indą.
  5. Kepkite 180°C temperatūroje 20-25 minutes, kol apkepas taps auksinės spalvos.

Makaronų apkepas su pomidorų padažu ir vištiena

Šis receptas yra gaivus ir aromatingas. Jam reikės makaronų, keptos vištienos, pomidorų padažo, mocarelos sūrio ir bazilikų.

Ingredientai:

  • 400 g makaronų
  • 300 g keptos vištienos, supjaustytos gabalėliais
  • 400 g pomidorų padažo
  • 200 g mocarelos sūrio, supjaustyto riekelėmis
  • Švieži bazilikai, smulkinti
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Išvirkite makaronus "al dente".
  2. Sumaišykite makaronus, vištieną ir pomidorų padažą.
  3. Supilkite mišinį į kepimo indą.
  4. Uždėkite mocarelos sūrio riekeles.
  5. Kepkite 180°C temperatūroje 20-25 minutes, kol sūris išsilydys ir apkepas taps auksinės spalvos.
  6. Pabarstykite šviežiais bazilikais.

Patarimai, Kaip Pasiekti Geriausią Vištienos Apkepą

Štai keletas patarimų, kaip pagaminti tobulą vištienos apkepą:

  • Naudokite kokybiškus ingredientus. Kuo geresni ingredientai, tuo skanesnis bus apkepas.
  • Išvirkite makaronus "al dente". Tai užtikrins, kad makaronai nebūtų permirkę kepant.
  • Neperkepkite apkepo. Perkepęs apkepas bus sausas ir kietas.
  • Eksperimentuokite su skirtingais ingredientais. Nebijokite išbandyti skirtingų makaronų, vištienos, padažų ir priedų.
  • Leiskite apkepui pastovėti 10-15 minučių prieš patiekiant. Tai leis jam šiek tiek atvėsti ir sutvirtėti.

Dažniausiai Užduodami Klausimai

Štai keletas dažniausiai užduodamų klausimų apie vištienos apkepą:

Ar galiu naudoti šaldytas daržoves?

Taip, galite naudoti šaldytas daržoves. Tiesiog atšildykite jas prieš naudojimą.

Ar galiu pagaminti apkepą iš anksto?

Taip, galite pagaminti apkepą iš anksto ir laikyti jį šaldytuve iki 24 valandų. Prieš kepant leiskite jam pastovėti kambario temperatūroje 30 minučių.

Kaip atšildyti likusį apkepą?

Likusį apkepą galite atšildyti mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje. Atšildant mikrobangų krosnelėje, naudokite mažą galią ir dažnai maišykite. Atšildant orkaitėje, uždenkite apkepą folija ir kepkite 180°C temperatūroje, kol jis įšils.

Ar vištienos apkepas tinka vaikams?

Taip, vištienos apkepas yra puikus patiekalas vaikams. Galite pritaikyti receptą pagal savo vaikų skonį, įdėdami mėgstamų daržovių ir sūrių.

Išbandyti komentarai

Štai keletas atsiliepimų išbandžiusių receptus:

  • Sitas patiekalas tikras skanumelis, esu ji isbandziusi jau labai senai, tarp kitko is jusu tinklapio ir emiau receptuka.
  • Siandien isbandeme seimos pietums. Puikus receptas! Vistiena labai sultinga, o jau bulviu apkepas pasakisko skonio. Ingredientai paprasti.
  • Tikrai! Šitą apkepą pažįstu jau 25 metus! Susipažinome E.Račiūnienės knygoje „sau ir svečiams”. Tik čia dar dedama fermentinio sūrio ir be svogūno,viskas iš karto kepama orkaitėje. Skonis nuostabus! Dabar bandysiu šį,su vištiena. Dar salotų šviežių.

Vištienos apkepas yra universalus ir skanus patiekalas, kurį lengva pritaikyti pagal savo skonį.

Sudedamoji dalis Kiekis
Makaronai 300 g
Vištienos krūtinėlė 300-400 g
Grietinėlė 200 ml
Tarkuotas sūris 100 g
Svogūnas 1 vnt.