Artėja Šv. Velykos, todėl pats metas planuoti šventinį meniu. Šiame straipsnyje rasite įvairių receptų, kurie padės jums sukurti nepamirštamą Velykų stalą. Prisipažinsiu - man šių metų Velykų meniu turbūt pats skaniausias. Ryškūs šiuolaikiški užkandžiai džiugina spalvomis ir skoniais, pagrindinis patiekalas vištienos pyragas tikrai nepaliks abejingų, o drėgnas morkų keksas su daug riešutų ir džiovintų vaisių - tobulas šventinis užbaigimas.
Kaip ir visada planuodama šventinius meniu, daug dėmesio skiriu ne tik skoniui, bet ir šventinei patiekalų išvaizdai. Taip pat man svarbu, kad visą meniu pagamintumėte gana greitai ir lengvai (jei keksą iškepsite dieną prieš, šventės dieną visa kita paruošite per maždaug tris valandas).
Užkandžiai Velykų Stalui
Užkandžiai dažniausiai patiekiami prieš valgį arba kaip lengvas patiekalas atskirai. Jie skirti sužadinti apetitą ir šiek tiek užkąsti prieš pagrindinį patiekalą. Prie užkandžių nebūtina plušti virtuvėje, galite rinktis tokius produktus kaip švieži vaisiai, riešutai, spragėsiai arba krekeriai ir sūris.
Norintiems parodyti savo kulinarinius sugebėjimus, galite rinktis tokius užkandžius kaip įdaryti kiaušiniai, brusketos, sūrio ir kitų užkandžių lekštės ir panašiai. Įdaryti kiaušiniai yra klasikinis užkandis, gaminamas ne tik Velykoms.
Įdaryti Kiaušiniai
Anglų kalboje, jie vadinami ,,Deviled eggs,, (velnio kiaušiniais), manoma, kad ši terminas buvo pasirinktas dar XVIII amžiuje ir reiškė maistą, kuris yra aštrus arba labai pagardintas. Kiaušiniuose naudojami ingredientai gali labai skirtis, tačiau kai kurie įprasti priedai yra majonezas, garstyčios, actas, druska ir pipirai.
Įdarytus kiaušinius lengva pagaminti, juos galima paruošti iš anksto, todėl juos patogu patiekti vakarėliuose ar susibūrimuose. Įdėkite kiaušinius į didelį puodą ir užpilkite vandeniu. Vandenį užvirinkite ant stiprios ugnies, tada sumažinkite ugnį iki vidutinės-žemos ir virkite kiaušinius 10 minučių. Nupilkite karštą vandenį ir šaltu vandeniu užpilkite kiaušinius, kol jie atvės. Kiaušinius nulupkite ir perpjaukite išilgai pusiau.
Trynius sutrinkite šakute, tada sudėkite majonezą, Dižono garstyčias, baltąjį actą, druską ir pipirus. Gerai ismaisyti.
Užkandžių Lėkštė
Užkandžių lekštė yra puikus būdas pasiūlyti savo svečiams įvairių pikantiškų skanėstų. Ši lekštė yra puikus būdas pasiūlyti savo svečiams įvairių pikantiškų ir saldžių skanėstų. Pasirinkite didelę lėkštę arba pjaustymo lentą, pradėkite dėti ingredientus ant lėkštės, pradedant nuo mėsos ir sūrių. Alyvuogėms, marinuotiems agurkams ir užtepėlėms laikyti naudokite mažus dubenėlius.
Pridėkite šviežių vaisių, riešutų ir daržovių, kad užpildytumėte lentos tarpus. Išdėliokite krekerius ir duoną aplink lentos kraštą.
Pagrindiniai Mėsos Patiekalai
Velykos jau “ant nosies”, jei dar nesuplanavote šventinio meniu, atkeliauju su išsamiu velykinių mėsiškų patiekalų receptų meniu. Ypač rekomenduoju šiuos, šventiškai atrodančius, velykinius jautienos mini Velingtono kepsnius su špinatais. Jiems abejingų tikrai nebus, o šiam receptui naudojama brandintos jautienos išpjova - ypač šventinė mėsa.
Jei norite velykinius pietus paruošti ypač greitai ir su daug daržovių, bei kad patiekale vyrautų žalia spalva, neapsiriksite pasirinkdami Jautienos didkepsnius su pupelėmis ir žirniais. Šiam receptui puikiai tiks šaldytos daržovės. Šiuolaikiškoms Velykoms tiks Jautienos antrekotas su bulvytėmis ir chimichurry padažu. Mėgstantiems klasiką, rekomenduoju Šventinius jautienos suktinukus su troškintomis morkomis ir bulvių koše su žirneliais.
Jei per Kalėdas populairūs kepti kalakutai, antys ir žąsys, tai per Velykas dažniau ant stalo keliauja viščiukai ir putpelės. Putpelės ypač šventiškas ir nekasdieniškas ingredientas, jei pavyks jų nusipirkti, išbandykite Keptas putpeles, apsuktas šonine, su pupelėmis ir naminiais makaronais. Kiekvienam svečiui skaičiuokite po vieną putpelytę.
Pavasarinis viščiukas puode - klasikų klasika! Šis patiekalas patiks dideliems ir mažiems, o ir paruošti jį viename puode kartu su garnyru labai patogu ir nesudėtinga. Indonezietiškai keptos putpelių šlaunelės tiks antrai Velykų dienai, kepimui kepsninėje. Tokios mini šlaunelės ne tik gardžiai ir greitai iškepa, bet ir daro įspūdį.
Kiaulienos nugarinė, įdaryta džiovintomis slyvomis, yra Velykų klasika. Ją beveik kiekvienas Velykas ruošia mano mama. Šiam receptui vietoj džiovintų slyvų galite naudoti ir džiovintus abrikosus. Norite tradicinės mėsos, bet netradicinio skonio - rinkitės Kiaulienos kepsnius ant ananasų!
Naujausias mano receptas prieš šias Velykas - Škotiški kiaušiniai. Šis patiekalas skanus tiek šiltas, tiek ir atšalęs, patiekite su sezoninėmis salotomis ir garstyčiomis. Naujausias triušienos receptas, kurį siūlau išbandyti šioms Velykoms yra Maltietiškas triušienos troškinys. Triušiena su bulvėmis ir garstyčiomis troškinta aluje labiau tiks suaugusių svečių kompanijai. Šio patiekalo skonis labai priklauso nuo pasirinkto alaus rūšies.
Triušienos kulšelės troškintos obuolių sultyse su džiovintais vaisiais dar vienas senas geras mano receptas. Jau daug metų pagal šį receptą ruošiu triušieną, ji būna saldžiarūgštė ir labai minkšta, nes obuolių sultys ypač suminkština mėsą ir troškinti reikia trumpiau.
Ėriena - tradicinė velykinė mėsa, ją pasirinkę tikrai neapsirinksite. Plėšytas ėrienos kepsnys marokietiškai tiks netradicinėms Velykoms. Labai spalvingas ir daug skonių savyje talpinantis receptas.
Velykinis Kumpis
Velykinis kumpis yra tradicinis pagrindinis patiekalas, patiekiamas per Velykų šventes daugelyje pasaulio šalių, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose. Kumpis tapo populiariu Velykų patiekalu, nes yra šventės ir vaišės simbolis, taip pat praktiškas pasirinkimas pamaitinti dideles žmonių grupes. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ° c. Vidutinio dydžio dubenyje suplakite rudąjį cukrų, medų, garstyčias, actą, apelsinų sultis ir maltus gvazdikėlius. Aptepkite kumpį glaistu ir grąžinkite į orkaitę.
Ėriena su Rozmarinais ir Česnakais
Ėriena su rozmarinais ir česnakais yra klasikinis patiekalas, kurį galite patiekti ypatinga proga,Velykos puikiai tam tiks. Rozmarinas ir česnakas yra dvi žolelės, kurios puikiai dera su ėriena. Ruošiant ėrieną, itin svarbu pasirinkti tinkamą mėsą. Mažame dubenyje sumaišykite rozmariną, česnaką, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus. Mišiniu ištrinkite visą eriuko koją.
Netikras zuikis
Netikras zuikis yra patiekalas, gaminamas iš maltos mėsos, dažniausiai jautienos, sumaišytos su kitais ingredientais ir formuojamos kepalo formos, tuomet kepamas. Kai kuriuose receptuose galima rasti tokių ingredientų, tokių kaip sūris, daržovės ar šoninė. Netikrą zuikį galite patiekti karštą arba šaltą. Čia pateikiamas netikras zuikis yra švelnaus ir sultingo skonio su derančiu glaistu. 900 g. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir įkaitinkite orkaitę iki 190°C.Į didelį dubenį sudėkite visus netikram zuikiui skirtus ingredientus. Nedideliame dubenyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Padažą užtepkite ant mėsytės, tada grįžkite į orkaitę ir kepkite dar 15-20 minučių arba tol, kol vidinė temperatūra pasieks 70-80˚c. Prieš pjaustydami mėsą, leiskite jai paiilsėti10 minučių.
Saldūs Desertai Velykoms
Desertai gali būti įvairių formų, dydžių ir skonių. Jais dažniausiai mėgaujamės po valgio, o kai kurie desertai yra tradiciniai ir susieti su konkrečiomis kultūromis, šventėmis ir šalimis. Velykos - ne išiimtis. Italijoje žmonės Velykas švenčia su saldžia tradicinė velykinė duona, vadinama colomba (panaši į panettone).
Keksas Boba
Pats tradiciškiausias lietuviškas desertas Velykoms, be abejo yra keksas boba. Dubenyje išplakite sviestą, cukrų ir druską. Tuo metu įpilkite šilto pieno ir dar kartą viską sumaišykite. Kai sviestas ištirps karštame piene, įmuškite kiaušinius. Mediniu šaukštu išmaišykite mišinį ir palaipsniui įpildami sausas mieles ir miltus tuomet įdėkite razinas. Į pyrago formą reikia patepti sviestu prieš kepant. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite keksą 40 minučių.
Karšto Kryžiaus Bandelės
Karšto kryžiaus bandelė - tai saldi ir prieskoniais pagardinta bandelė, kuri tradiciškai patiekiama per Velykų sezoną, ypač Didįjį penktadienį. Bandelės paprastai gaminamos iš mielinės tešlos, kuri pagardinama šiltais prieskoniais, tokiais kaip cinamonas, muskato riešutas ir gvazdikėliai, taip pat džiovintais vaisiais, tokiais kaip razinos ar serbentai. Tada bandelės viršuje pažymimos kryželiu, kuris gali būti įspaustas į tešlą arba pagaminta iš glajaus.
Karšto kryžiaus bandelės manoma buvo sukurtos dar XIV amžiuje. Be puikaus skonio, karštos kryžminės bandelės turi ir religinę reikšmę. Teigiama, kad kryžius ant bandelių simbolizuoja Jėzaus nukryžiavimą, o prieskoniai - prieskonius, naudojamus balzamuojant jo kūną. Šiandien karštomis kryžminėmis bandelėmis mėgaujamasi daugelyje pasaulio šalių, jos populiarios Amerikoje, Jungtinėje Karalystėje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Pietų Afrikoje, Kanadoje ir keletoje Europos šalių.
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, mieles, druską, cinamoną, muskato riešutą ir gvazdikėlius. Atskirame dubenyje suplakite šiltą pieną, lydytą sviestą ir kiaušinį. Suberkite šlapius ingredientus į sausus ingredientus ir maišykite, kol susidarys tešla. Tešlą išverskite ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite apie 10 minučių arba tol, kol tešla taps lygi ir elastinga. Išmuškite tešlą ir padalinkite į 12 lygių dalių. Kiekvieną gabalėlį suformuokite į rutulį ir padėkite ant riebalais išteptos kepimo skardos. Bandeles uždenkite švariu rankšluosčiu ir leiskite pakilti dar 30-45 minutes.
Norėdami padaryti kryžių, sumaišykite miltus ir vandenį, kol susidarys tiršta pasta. Perkelkite pastą į konditerinį maišelį įspauskite kryželius ant bandelių. Norėdami pagaminti glajų, nedideliame puode pakaitinkite abrikosų uogienę ir vandenį, kol išsilydys ir taps vientisa.
Idėjos Vaikams
Vaikai mėgsta spalvotą, įdomų, rankomis valgomą maistą. Nustebinkite juos per Velykas: pakvieskite kartu pasigaminti vieną ar net kelis patiekalus iš sąrašo, kuris nustebins ne tik mažuosius, bet ir didžiuosius valgytojus:
- Spalvą keičiantis vanduo
- Varškėčiai pudingo ir ledų padaže
- Baba ganoush su keptomis morkomis ir granatų sėklomis
- Cukinijų kepsneliai su padažu
- Plėšomas bandelių pyragas arba Beždžionių duona
- Zefyrinis tinginys su šilauogėmis
- Triufeliai su matcha
- Netvarkos Nykštuko kokteilis
- Sluoksniuota pica