pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Didelės vištos kepimo receptai orkaitėje

Kai žiūriu amerikietiškus šventinius filmus, mane visad žavi ta paukščio ant stalo tradicija. Padėkos diena, Kalėdos.

Mes tokios tradicijos šeimoje niekad neturėjome. Anądien net paskambinau mamai paklausti: „mam, ar kada kepei visą paukštį?“. Ji atsakė, kad galbūt, lyg ir, bet gal tik vieną kartą. Tai nereiškia, kad mūsų šventės būdavo prastesnės, anaiptol!

Tik primenu sau, kad vienas tradicijas atsinešame iš vaikystės, o kitas galime sukurti patys. Iki šiol šiuos truputį juokingus mažus pasvajojimus nutraukdavau sau pažadėdama: „tada, kai turėsim didelius namus ir valgomojo stalą“.

O šiandien dairausi po mūsų namus, nedidelius ir jaukius, labai mylimus, ir sakau sau, kad iš tiesų stalas - didelis ar mažas - nieko nereiškia. Tai tik daiktai, tokie menki dalykai.

Nėra per mažų namų ar stalų didelėms tradicijoms kurti. Nes jas kuriame mes - žmonės. Ir kuriame jas širdimis.

Taigi štai, kalėdinio viščiuko repeticija mūsų mažuose namuose jau įvyko. Dalijuosi išties puikiu receptu ir neabejoju, kad pati prie jo sugrįšiu jau labai greitai, švenčių išvakarėse. Iki Kalėdų, beje, liko vos 8 dienos!

Traški odelė, sultinga vištiena - toks yra tobulas orkaitėje keptas viščiukas. Paslapčių, tikiu, čia yra visai nedaug. Viena jų, galbūt šiek tiek nustebsite, - kokybiškas majonezas.

Su juo viščiuką kepu jau ne pirmą kartą, šįkart rinkausi „Daumantų“ švelnaus skonio „Karališką“ su laisvai laikomų vištų kiaušiniais bei natūraliomis citrinų sultimis.

Sultinga vištiena ir sodrus skonis

Sausa, sprangi vištiena yra turbūt blogiausia, kas gali nutikti - ypač tada, kai švenčių proga kepame visą viščiuką ir tikimės nuostabiai gardaus rezultato. Majonezas yra toji išeitis ir paslaptis - didelio riebumo produktas, kurio dėka paukštiena iškepa ypač minkšta ir sultinga.

Majonezą lengva tolygiai paskirstyti ant viso viščiuko paviršiaus ir kepdamas jis, priešingai nei, pavyzdžiui, sviestas, nėra linkęs taip lengvai nutekėti kartu su prieskoniais nuo viščiuko į kepimo indą.

Receptas: Orkaitėje keptas viščiukas su spanguolių padažu ir traiškytomis bulvytėmis

Puikiausias garnyras orkaitėje keptam sultingam viščiukui? Apelsinų sultimis ir cinamonu gardintas spanguolių padažas ir traiškytos bulvytės!

Truputį meluočiau bandydama įtikinti, kad tokius pietus paruošite greitai lyg vienas-du. Tiesa ta, kad iškepti viščiuką, bulvytes ir paruošti spanguolių padažą užtruks šiek tiek laiko. Bet žinot, man atrodo, kad verta.

Ingredientai:

  • Viščiukas
  • Majonezas
  • Prieskoniai (pagal skonį)

Spanguolių padažui:

  • 1 stiklinė spanguolių
  • ½ stiklinės cukraus
  • ½ stiklinės apelsinų sulčių
  • ½ arbatinio šaukštelio cinamono
  • ¼ arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 valg. š. nutarkuotos apelsino žievelės

Traiškytoms bulvytėms:

  • Bulvės
  • Sviestas
  • Česnakas
  • Čiobreliai
  • Druska
  • Prieskoniai (pagal skonį)

Gaminimo eiga:

Spanguolių padažas:

  1. Į vidutinio dydžio puodą suberkite cukrų ir supilkite apelsinų sultis.
  2. Suberkite spanguoles, cinamoną, druską ir nutarkuotas apelsino žieveles. Toliau kaitinkite, kol padažas vėl užvirs.
  3. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite padažui atvėsti bei sutirštėti. Tuomet sudėkite į sandarų indelį.

Viščiukas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.
  2. Iš viščiuko pilvo ertmės išimkite visus subproduktus, nupjaustykite perteklinius riebalus.
  3. Nuplaukite viščiuką ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  4. Sumaišykite majonezą su mėgstamais prieskoniais.
  5. Viščiuką padėkite ant kepimo skardos, krūtinėle į viršų, ir atsargiai pirštais atskirkite odą nuo krūtinėlės ir nuo kojų. Semkite šaukštelį prieskoninio majonezo, pakiškite po oda ir paskirstykite kuo tolygiau.
  6. Likusia majonezo dalimi ištrinkite viščiuką iš išorės.
  7. Į viščiuko vidų įdėkite citrinos skilteles, česnako skilteles ar žoleles (pagal skonį).
  8. Pagardinkite druska ir pipirais.
  9. Į kepimo skardą įpilkite šiek tiek vandens.
  10. Perkelkite viščiuką į kepimo indą aukštesnėmis sienelėmis.
  11. Kepkite iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 °C, uždenkite viščiuką folija ir kepkite toliau dar 60 minučių.
  12. Viščiukas bus iškepęs, kai krūtinėlės temperatūra sieks 73 °C temperatūrą, o prapjovus bėgs skaidrios sultys.
  13. Iškepusį viščiuką palaikykite 10-15 minučių prieš pjaustydami.

Traiškytos bulvytės:

  1. Bulves (nenuskustas) išvirkite pasūdytame vandenyje.
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C temperatūros.
  3. Sudėkite išvirusias bulves ant kepimo skardos ir bulvių grūstuvu kiekvieną iš jų lengvai pagrūskite, kad sutraiškytumėte.
  4. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite tirpintą sviestą, tarkuotas česnako skilteles ir smulkiai kapotus šviežius čiobrelius. Aptepkite šiuo mišiniu kiekvieną bulvę.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol bulvytės gražiai apskrus.

Keli naudingi patarimai, kaip iškepti sultingą vištą orkaitėje

Kokią vištą pirkti?

Pagal galimybes. Žmonių finansiniai pajėgumai yra skirtingi. Galima skaniai išsikepti ir augintą ekologiškai viščiuką, ir augintą dideliame paukštyne. Geriausiai kepa 1,4-1,8 kg viščiukas, su pilna krūtinėle ir storomis blauzdelėmis.

Kaip žinoti, kada višta iškepusi?

1,5 kg viščiukui iškepti reikia maždaug 1,5 val. Galima pakelti viščiuką virš skardos ir pažiūrėti, kokios sultys teka - jei skaidrios - paukštis iškeptas. Galima pamatuoti vidinę mėsos temperatūrą. Storiausioje filė dalyje - ji turi būti 82 °C.

Ką daryti, kad nebūtų sausa?

Į marinatą įpilti aliejaus; galima atkelti odelę krūtinėlėje ir krūtinėlės mėsą patepti sviesto ir žolelių mišiniu. Galima kepti rankovėje. Kepant iš pradžių duoti šiek tiek garų: arba naudoti garų funkciją orkaitėje (jei yra tokia funkcija), arba į skardą pilti vandens, bet nedaug, kad jis galėtų išgaruoti, o ne viščiukas tame skystyje virtų.

Kokioje temperatūroje kepti?

Iš pradžių aukštesnėje (apie 200 °C) temperatūroje orkaitėje, po to sumažinti iki 180 °C. Kepant dažnai laistyti susidariusiomis sultimis. Iškepusį viščiuką uždengti ir palikti 15 minučių „pailsėti“.

Kaip ir kuo įdaryti vištą?

Kas kuo mėgsta. Mano mėgstamiausias įdaras yra kelios subadytos peiliu citrinos, sumaigytos petražolių šakelės. Bet tai nėra toks įdaras, kurį po to valgytumėme, tai labiau dėl pačios vištos skonio. Be abejonės, vištiena puikiai dera su vaisiais, česnakais, morkomis. Taip pat galima išbandyti ir kruopų bei daržovių įdarus. Vis dėlto siūlyčiau geriau įdarinėti paukščius tokiu įdaru, kuris nereikalauja papildomo termiško apdorojimo. Naudojant žalius produktus (žalią mėsą, pvz.) įdarą siūlyčiau išsikepti atskirai.

Kaip patiekti vištą į stalą?

Gražūs vaizdeliai, kai visas paukštis stovi ant stalo, paprastai būna arba nuotraukoje, arba iki to laiko, kol jis dar nepradėtas pjaustyti. Vėliau viskas virsta kaulų krūva. Siūlyčiau leisti pasigrožėti visu paukščiu, o padalinti jį kur nors atskirai. Galima patiekti iš karto padalintą porcijomis.

Koks garnyras tinka labiausiai?

Turbūt nėra garnyro, kuris netiktų. Puikiai dera keptos, garintos daržovės, košės su daržovėmis arba grybais. Turi būti darna - marinatas, įdaras, garnyras, padažas.

Kiti receptai su vištiena

Vištienos krūtinėlės su šparaginėmis pupelėmis

Galite paimti įprastas pupeles (tinka pupelės virtos arba konservuotos).

Reikės:

  • 1 kg vištienos krūtinėlių
  • 500 g šparaginių pupelių
  • 1 svogūno
  • 1 morkos
  • 200 g 15 % grietinės
  • 200 g mocarelos
  • 1 ryšulio žolelių
  • Prieskonių

Paruošimas:

Vištieną apvoliokite prieskoniuose ir dėkite į kepimo formą. Svogūną supjaustykite žiedais, morkas sutarkuokite stambia tarka ir dėkite ant krūtinėlių. Ant viršaus uždėkite visas šparagines pupeles. Grietinę sumaišykite su smulkintomis žolelėmis ir tarkuotu sūriu ir užpilkite ant patiekalo. Kepkite orkaitėje apie 40-45 minutes 180 laipsnių temperatūroje.

Būtinai į savo racioną įtraukite vištienos krūtinėlę.

Vištienos krūtinėlė kepta su grybais

Toks patiekalas negali būti sugadintas ar išdžiūvęs!

Reikės:

  • 1 vištienos krūtinėlės
  • 200 g pievagrybių
  • 2 v.š. tarkuoto sūrio
  • 1 svogūno
  • 3 v.š. kefyro
  • 1 a.š. garstyčių
  • Prieskonių ir žolelių

Paruošimas:

Sumaišykite kefyrą, garstyčias, prieskonius ir kapotas žoleles. Vištieną supjaustykite, išskleiskite kaip knygą, išmuškite ir vieną pusę patepkite marinatu. Ant viršaus dėkite tarkuotą sūrį ir pakepintus grybus bei svogūnus, susukite krūtinėlę į vyniotinį ir sandariai suvyniokite į foliją.

Orkaitėje kepta vištiena su daržovėmis

6 porcijoms reikės:

  • 6 vištienos kulšelių, be kaulo (galite naudoti kitas nedideles vištienos dalis)
  • 5 vidutinio dydžio morkų
  • 2 vidutinio dydžio mėlynųjų svogūnų
  • 250 g slyvinių ar vyšninių pomidorų
  • 250 g pievagrybių
  • 1/3 arb. š. džiovintų raudonėlių
  • Druskos
  • Alyvuogių aliejaus

Prieskoniai vištienai:

  • 1 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. saldžiosios paprikos
  • 1 arb. š. česnako miltelių
  • 0,5 arb. š. džiovintų raudonėlių
  • 1/3 arb. š. kuminų miltelių
  • 1/3 arb. š. džiovintų mairūnų
  • 1/3arb. š. juodųjų pipirų
  • ¼ arb. š. Kajeno paprikų

Kaip gaminti:

  1. Viename indelyje sumaišome visus prieskonius vištienai ir jais apibarstome vištienos dalis iš abiejų pusių. Jei norite, vištieną galite palikti marinuotis šaldytuve pernakt arba kelioms valandoms, bet galima kepti ir iškart.
  2. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių.
  3. Morkas nulupame, supjaustome storesniais griežinėliais.
  4. Svogūną nulupame, supjaustome skiltelėmis.
  5. Pievagrybius perpjauname perpus.
  6. Imame 2 kepimo indus (aš naudojau vieną didesnį, kitą mažesnį). Juose išdėliojame morkų griežinėlius, svogūno skilteles, pievagrybius ir pomidorus. Daržoves apibarstome druska, apšlakstome aliejumi ir išmaišome, kad visos daržovės tolygiai pasidengtų aliejumi.
  7. Išdėliojame vištienos dalis tarp daržovių, vištieną apšlakstome aliejumi, lengvai įtriname.
  8. Kepame įkaitintoje orkaitėje 45-50 minučių.

Skanaus!