Gaminimo eiga:
Orkaitę įkaitinkite iki 180'C.Indą, kuriame kepsite ištepkite alyvuogių aliejumi. Apytikslūs kepimo indo išmatavimai: 26 cm.*15 cm., aukštis - 6 cm. Galite rinktis šiek tiek mažesnį ar didesnį, bet jis turi būti panašaus dydžio kaip ir kepsnys.
Dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus produktus ir atidėkite.Į didelį dubenį burokine tarka sutarkuokite svogūną, ant viršaus suberkite džiuvesėlius ir gerai išmaišykite, kad jie sugertų skystį. Tarkuotame svogūne išbrinkę džiuvesėliai yra viena iš minkšto bei sultingo kepsnio paslapčių, todėl nelengvinkite sau darbo juos supjaustydami.
Nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinius, įtrupinkite sultinio kubelius ir maišykite, kol jie ištirps plakinyje.
Į dubenį su išbrinkusiais džiuvesėliais sudėkite visus likusius kepsnio ingridientus bei supilkite išplaktus kiaušinius. Rankomis gerai išminkykite masę, kad visi produktai tolygiai pasiskirstytų. Nusiplaukite rankas, bet palikite jas šiek tiek drėgnas ir suformuokite kepaliuko formos kepsnį. Norėdami išvengti įtrūkimų kepimo metu, formuodami kepaliuką jį vis paspauskite iš šonų, o pačioje pabaigoje rankomis išlyginkite paviršių, kad jis būtų lygus ir glotnus.
Kepsnį atsargiai perkelkite į aliejumi išteptą kepimo indą ir aptepkite puse kiekio padažo. Kepkite 45 minutes.
Praėjus laikui, išimkite kepsnį iš orkaitės, aptepkite likusiu padažu ir kepkite dar 30 minučių.Kepsnį išimkite iš orkaitės ir leiskite (būtinai!) 10 minučių pailsėti, kad pasiskirstytų visos sultys.
Kepsnį iš kepimo indo perkelkite į serviravimo lėkštę, pjaustykite storesnėm riekelėm ir valgykite su bulvių koše, žaliom salotom ar kitu savo mėgiamu garnyru.
Skanaus!Kaip iškepti tobulą steiką?
Steikas (lietuviškai dar vadinamas didkepsniu) – kepsnys, gaunamas kepant mėsos gabalą, išpjautą skersai stuburo. Tikrasis steikas gaminamas iš jautienos, nors didkepsniais vadinami ir analogiškai išpjautos veršienos, kiaulienos, tuno ar lašišos kepsniai.
Svarbiausias dalykas, kepant steiką - teisingai pasirinkti gaminimo trukmę pagal tai, kokio paruošimo lygio mėsos norite - vos keliomis minutėmis ilgiau ar trumpiau kepto kepsnio skonis gali skirtis kardinaliai.
Kaip teisingai išsirinkti mėsą steikui?
1. Geriausia rinktis storesnius mėsos gabaliukus (2-3 cm storio). Plonesni kepsniai gali būti sausi, perkepę.
2. Mėsa turėtų būti ryškios tamsiai raudonos spalvos.
3. Kuo daugiau smulkių riebalų gyslelių, tuo geriau. Kepdamos jos išsilydo, o steikas tampa sultingesnis.
Kokią keptuvę geriausia rinktis?
Steiką galima kepti tiek paprastoje, tiek grill keptuvėje. Geriausia, kad ji būtų masyvi ir nepridegančiu paviršiumi - tokios keptuvės itin gerai įkaista, taigi, didkepsnis gaunasi sultingas viduje ir maloniai traškus išorėje. Be to, keptuvė turėtų būti pakankamai didelė, kad kepami mėsos gabaliukai nesiliestų tarpusavyje.
Steiko iškepimo stadijos
Extra rare arba Blue – beveik žalia, tačiau nebe šalta mėsa.
Rare – pusžalė mėsa.
Medium rare – mėsa, kurioje kraujo nebeliko, bet ji vis dar ryškiai rausvos spalvos.
Medium – pusiau iškepta mėsa, kurios viduje matosi šviesiai rausvos sultys.
Medium well – mėsa su skaidriomis sultimis.
Well done – mėsa, kurioje beveik nebėra jokių sulčių.
Too well done arba Overcooked – mėsa, kurioje sulčių visiškai nebeliko.
Tobulo steiko iškepimo žingsniai
1. Gerai atšildykite mėsą. Ji turi būti kambario temperatūros, kad geriau sugertų prieskonius.
2. Įtrinkite mėsą druska ir pipirais.
4. Atsargiai sudėkite mėsą į keptuvę.
5. Pavartykite gabaliukus. Virtuvės šefai nuo senų laikų nesutaria, ar steikus geriau apversti vieną kartą ar daugiau. Manoma, kad apvertus tik vieną kartą, galima išgauti idealią steiko spalvą iš abiejų pusių. Tuo tarpu pavarčius kelis kartus mėsa iškepa greičiau ir tolygiau. Rekomenduojame išbandyti tiek vieną, tiek kitą būdą - tik Jūs galite nuspręsti, kokiu būdu iškeptas steikas Jums patiks labiau.

Jautienos steikas (didkepsnis)
1. Jautienos išpjovą supjaustome 2,5-3 centimetrų storio gabalėliais ir valandą ar dvi palaikome kambario temperatūroje (jeigu prieš tai mėsa buvo šaldytuve).
2. Keptuvėje įkaitiname augalinį aliejų, dedame jautienos gabalėlius (daugiausiai du vienu metu, kad neatšaldytų keptuvės). Aliejus turi būti labai karštas, jeigu temperatūra bus per žema, iš vidaus išsiskirs sultys ir steikas jose troškinsis, mėsa taps kieta.
* 6 minutes iš abiejų pusių - jeigu norime, kad jautienos steikas būtų tik švelniai apkepęs, "su krauju";
* 8 minutes iš abiejų pusių - jeigu norime, kad jautienos steikas būtų sultingas, rožiniu vidumi - vidutiniškai iškepęs;
* 10 minučių iš abiejų pusių - jeigu norime, kad jautienos steikas būtų pilnai iškepęs (NErekomenduoju :)).
Mėsą keptuvėje vartome kas 20 sekundžių, tada viršutinė pusė nespės atvėsti ir jautienos steikas keps tolygiai. Vartymui naudokite specialias žnyples, jokiu būdu nebadykite steiko šakute, nes išbėgs sultys.
3. Iškepus iki norimo lygio, steiką išimame iš keptuvės, pagardiname druska, pipirais ir paliekame kelias minutes pastovėti.
O toliau jau fantazijos ir skonio reikalas.. galite apšlakstyti steiką šviežiomis citrinos sultimis, aplieti česnakiniu padažu, arba uždėti specialiai pasigaminto sviesto su petražolėmis ar krapais. Taip pat galite patiekti jautienos didkepsnį ant krūvelės kepintų svogūnų žiedų.
Sviestas su žalumynais. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kol nebebus labai kietas. Įberkite petražolių arba krapų, druskos, pipirų, įspauskite citrinos sulčių. Iš sviesto formuokite 2 cm storio volelį, suviniokite jį į sviestinį popierių ir palaikykite šaldytuve, kol sukietės. Ant iškepto steiko dėkite atpjautą 0,7-1 cm storio sviesto su žalumynais griežinėlį.
Kepinti svogūno žiedai. Svogūną supjaustykite griežinėliais, griežinėlius suskaidykite žiedeliais, apvoliokite miltuose ir išvirkite karštame aliejuje.
Jautienos steiką patiekite su mėgstamomis salotomis ir garnyru. Skanaus!

SEGEBUTĖS UŽRAŠAI
Paprasti, skanūs ir akiai patrauklūs patiekalai, prie kurių norisi grįžti vėl ir vėl. Čia pateikiami šeimos receptai, draugų virtuvės paslaptys, nauji kulinariniai bandymai. Anksčiau aprašyti receptai nuolat tobulinami ir tikslinami, todėl "pasenusių" receptų čia nėra.
Nerealus vištienos marinatas
Galit juoktis, galit netikėti, bet šios sultingos vištienos skonis nerealiai skanus, tiesiog fantastiškas. Vienas kąsnelis šio patiekalo, ir pamiršite visus kitus vištos paruošimo būdus. Tokio vištienos marinavimo recepto analogų daugybę rasite Internete, tituluojamų "Nuostabus vištienos marinatas", "Neįtikėtinai skani vištiena" ir panašiai. Mano recepto įkvėpimo šalinis - dar 90-tųjų pabaigoje per TV matyta laida, kurioje prancūzas aktorius Gerard Depardieu maždaug panašiai marinavo vištieną pagal savo senelių tradicinį receptą.
Šiame marinate puikiai subalansuoti visi ingredientai - nieko nei pridėsi, nei atimsi. Reguliuokite marinato ingredientų kiekius pagal savo skonį; ragaukite marinatą prieš nardinant į jį vištieną. Geras marinatas yra toks, kuriame negali pasakyti, kokio skonio yra daugiau: garstyčių aitrumo, rūgšties, sūrumo ar saldumo.
"Nerealus vištienos marinatas" tinka kapotai gabalais vištai ruošti, bet kokiai vištienos daliai - su kaulu ar be kaulų. Vištienos krūtinėles rekomenduoju lengvai išmušti - tokios jos geriau prisigers marinato skonio ir keps žymiai greičiau bei tolygiau.
Gerai išmarinuota vištiena kepama labai karštai ir trumpai, kepti galima ant grilio, orkaitėje arba keptuvėje be teflono, geriausiai įkaista ir temperatūrą laiko špižinė keptuvė. Žinoma, skaniausia yra vištiena, kepta virš išdegusių malkų grilio.
Vištiena marinuojasi 2-12 val. |
Vištiena tik iš orkaitės.
Maltos jautienos kepsnysMinkštas, sultingas, nepaprastai skanus, lengvai pagaminamas ir nebrangus maltos jautienos kepnys su karamelizuota glazūra. Šis receptas yra tikras išsigelbėjimas, kai reikia paruošti vakarienę didesnei šeimynai ar draugams, bet nei noro, nei laiko kuistis virtuvėje neturite. Perdėtas į gražią lėkštę kepsnys atrodys ne tik efektingai, bet ir papuoš Jūsų šventinį stalą. Pas mus labiau įprastas maltos kiaulienos ar vištienos kepsnys vadinamas „netikru zuikiu”, nors ties forma panašumas ir baigiasi. Šis kepsnys yra šiuolaikinės amerikietiškos virtuvės produktas, vadinamas „mėsos kepalu” („meatloaf”) ir dažniausiai gaminamas iš maltos jautienos. Kad iškeptumėte tikrai sultingą, netrupantį ir riekelėm pjaustomą kepsnį, tiksliai vadovaukitės gaminimo instrukcija. Iš nurodyto produktų kiekio Jūs pagaminsite vakarienę 8 žmonėms su vidutinio pajėgumo apetitu arba 6 su rimtesniu potencialu. Iš kepsnio likučių, jeigu tokių bus, kitą dieną Jūs galėsite paruošti puikius sumuštinius. Recepto šaltinis: www.recipetineats.com Jautienos didkepsnis arba tiesiog naminis steikasLabai gerai, jei turite namie griliaus keptuvę, jei ne, tai įprastą keptuvę įkaitinkite taip, kad ji beveik lydytųsi. Aliejumi patepame mėsą. Reklama41011Iš abiejų pabarstome šviežiai sumaltais juodaisiais pipirais (tuo tarpu druską dėsim, kai mėsa jau keps keptuvėje – druska ištraukia skysčius, geriau kad jų daugiau pasiliktų mėsoje, todėl sūdome paskutinę minutę). Aliejumi pateptą mėsą dedame ant gerai įkaitintos keptuvės, kad net kaimynai išgirstų, kaip mėsa šnypščia. Jei naudojame griliaus keptuvę, tai aliejaus papildomai pilti nerekia, o jei paprastą – galim papildomai įpilti šaukštą aliejaus. Karščio nemažiname. Kantriai laukiam apie 3,5 minutes, kol apskrunda. Druską dedam ant apkepusios pusės, kai jau matosi rudi vos ne juodi šuorai. Aš papildomai dar kartą ant apkepusios pusės barstau pipirų, nes geri pipirai tikrai dar nepakenkė nei vienam steikui. Standartiniam 2,5 cm storio steikui kepimo laikas yra maždaug toks: medium rare (vidutiniškai iškepęs) kiekvienai pusei skiriame 3-4 minutes, jei norim geriau iškepusio – 5 minutes. Galime steiką pagardinti ir sviestu, jam tiesiog leidžiame išsilydyti ant ką tik apverstos kepsnio pusės. Nusprendę, kad kepsnys iškepęs, ištraukiam iš keptuvės ir leidžiam mėsai lėkštėje pailsėti. IngredientaiPatarimasBeata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę! Reklama41003KomentaraiRENATA parašė:Tokio pobūdžio pamokėlių labiausiai laukiau ! Ačiū !Darius parašė:Keli pastebejimai: |