pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištienos šlaunelės orkaitėje: receptai ir patarimai

Vištienos šlaunelės yra viena skaniausių vištienos dalių, nes jose yra daugiau riebalų, kurie kepant ištirpsta ir suteikia mėsai nepakartojamo skonio ir sultingumo. Šis vištienos šlaunelių receptas yra tobulas sprendimas, kai norite paruošti įspūdingą vakarienę, bet neturite daug laiko. Kai šlaunelės kepamos orkaitėje ant grotelių, oda tampa nuostabiai traški, o vidus išlieka sultingas ir minkštas. Šiame straipsnyje rasite patarimų, kaip paruošti skanias ir sultingas vištienos šlauneles orkaitėje.

Saugus vištienos paruošimas

Prieš šaunant blauzdeles į orkaitę, verta žinoti keletą vištienos ruošimo taisyklių. Pasak „Iki“ mėsos technologo Gintaro Bačkovo, jos palengvins gyvenimą ir gali apsaugoti nuo klaidų, turinčių rimtų pasekmių sveikatai.

„Pirmiausia atminkite, kad pačios vištienos plauti nereikia. Nors nuo vaikystės dažnas buvo mokytas taip elgtis, tačiau tyrimai parodę, kad to daryti nederėtų. Plaunant tikimasi atsikratyti priemaišų ir bakterijų, tačiau nutinka priešingai - besitaškantis vanduo potencialias bakterijas nuo vištienos paskleidžia žymiai plačiau. Tačiau reikalinga gerai rankas nusiplauti tiek prieš pradedant dirbti su žalia vištiena, tiek po to. Būtinai naudokite muilą ir rankas po šiltu vandeniu plaukite bent 20 sekundžių“, - atkreipia dėmesį mėsos technologas.

Taip pat svarbu turėti atskirą pjaustymo lentą žaliai vištienai. Pageidautina - stiklinę, nes ją užtikrintai nuplauti yra lengviausia. Medinės ir plastikinės medžiagos yra lengviau pažeidžiamos, jose gali lengviau kauptis nešvarumai ir bakterijos.

„Idealiu atveju ir turėtumėte atskirą peilį žaliai vištienai, tačiau jeigu jų daug namuose nėra - tuomet pasirūpinkite, kad po kontakto su mėsa peilis būtų gerai nuplautas karštame vandenyje su plovikliu. Taip pat, neleiskite, kad žalios vištienos sultys patektų į valgymui paruoštus maisto produktus, pvz., vaisius ir daržoves. Be to, žalios ir virtos vištienos patiekalams naudokite atskiras lėkštes ir įrankius, kad žalios mėsos bakterijos neužkrėstų termiškai apdoroto produkto“, - pasakoja G. Bačkovas.

Vištienos nauda sveikatai

Dr. Edita Gavelienė prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai pasakoja, jog vištiena, kartu su kalakutiena bei triušiena, priskiriama „baltosios“ mėsos rūšiai, o „raudonosios“ mėsos rūšiai priskiriama, pavyzdžiui, kiauliena, jautiena, bei iš paukštienos - antiena, žąsiena.

„Toks mėsos skirstymas susijęs su jos įtaka žmogaus sveikatai. Pavyzdžiui, „raudonoji“ mėsa turtingesnė geležimi, kai kuriais kitais mikronutrientais, tačiau dėl didesnio sočiųjų riebalų kiekio bei kitų savybių, gausus jos vartojimas siejamas su lėtinių ligų, tokių kaip širdies, kraujagyslių ligos, vėžio ar cukrinio diabeto vystymusi. O „baltoji“ mėsa nesiejama su lėtinių ligų vystymusi“, - pažymi gydytoja dietologė.

Dr. E. Gavelienė atkreipia dėmesį, jog vištiena yra gausus aukštos kokybės baltymų šaltinis, kurie yra labai svarbūs organizmo audinių statybai ir atstatymui: pavyzdžiui, vištienos krūtinėlė be odos ir kaulų yra ypač liesa, joje yra mažiau riebalų, palyginti su kitomis mėsos dalimis. Dėl šios priežasties ji yra puikus pasirinkimas siekiantiems išlaikyti sveiką svorį arba sumažinti bendrą suvartojamų riebalų kiekį bei gauti daugiau baltymų.

Be to, vištiena yra ne tik baltymų šaltinis, bet ir įvairių svarbių maistinių medžiagų, įskaitant B grupės vitaminus, tokius kaip B6, niacinas (B3) ir riboflavinas, šaltinis. Šie vandenyje tirpūs vitaminai atlieka svarbų vaidmenį energijos apykaitoje, odos, akių ir nervų sistemos priežiūroje. Taip pat vištienoje yra svarbių mineralų kaip fosforas, selenas.

Kepimo technika

Sakoma, kad svarbiausias žingsnis ruošiant blauzdeles ar kitas vištienos dalis orkaitėje yra marinatas, tačiau tobulam rezultatui pasiekti ne ką mažiau būtina ir gera kepimo technika. Blauzdelių paruošimo būdų yra įvairių - jas galima kepti gausiai apliejus padažu, ryžių ar daržovių „pataluose“. Visgi, populiariausi metodai yra tie, kurie apdovanoja traškia ir viliojančiai apskrudusia odele.

Pasak kulinarijos technologės G. Urbonavičiūtės, tam pasiekti yra kelios universalios taisyklės:

  • Kepti reikėtų aukštoje, maždaug 220 °C laipsnių temperatūroje.
  • Prieš marinavimą blauzdeles nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kitaip drėgmė gali trukdyti traškumui.
  • Prieskonius sumaišykite su alyvuogių aliejumi ar ištirpdytu sviestu ir ištepkite blauzdeles.
  • Kepant svarbu jų nesuspausti - palikite erdvės, kad tarp šonų galėtų cirkuliuoti oras.
  • Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 minutes arba kol vidinė temperatūra pasieks 74 °C.
  • Jei odelė nėra tokia traški, kaip norėtumėte, paskutines kelias minutes galite įjungti grilinimo funkciją. Tik atidžiai stebėkite, kad nesudegtų.

Originalus kepimo būdas

Dar viena gudrybė, kuri socialiniuose tinkluose jau prieš porą metų buvo vadinama fenomenalia - neįprastas blauzdelių dėjimo į orkaitę būdas. Paprastai jos suguldomos kepimo inde arba ant metalinių grotelių, tačiau galima padaryti ir sumaniau.

„Viskas, ką reikia padaryti, tai prakišti blauzdelės kaulinį galiuką pro grotelių tarpus. Tuomet jas pakėlus, sultingoji ir mėsingoji blauzdelių dalis liks kyboti. Įnerkite blauzdeles taip, kad jos viena prie kitos nesiliestų - geriausia tą daryti šachmatiniu principu. Tokiu būdu kepamos blauzdelės tobulai apskrus iš visų pusių, ne tik iš viršaus“, - pasakoja kulinarijos technologė.

Yra ir dar vienas šio metodo privalumas. Po kepamomis blauzdelėmis būtinai reikia padėti skardą, o dar geriau ją dėti pilną daržovių - šios ne tik kartu iškeps, bet ir bus dar gardesnės, nes kepamos vištienos riebalai nulašės ant jų. Tik svarbu nepamiršti po tokio kepimo gerai nuplauti groteles.

Vištienos šlaunelės su garstyčių marinatu

Svarstote, kuo marinuoti vištą? G.Urbonavičiūtė siūlo išmėginti kai ką naujo - panaudoti garstyčias.

Porcijos: 10 blauzdelių

Gaminimo laikas: 80 min. (10 min. ruošti, 30 min. marinuoti ir apie 40 min. kepti)

Reikės:

  • 10 viščiuko broilerio blauzdelių
  • ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 4 česnako skiltelių
  • maždaug 4 šaukštų smulkiai pjaustytų petražolių
  • sulčių iš 1 citrinos
  • 2 šaukštų Dižono garstyčių
  • 1 šaukšto druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • Mėgstamų daržovių: bulvių, paprikų, raudonojo svogūno, grybų, cukinijų ir pan.
  • Jų paskaninimui - šiek tiek aliejaus ir Provanso žolelių ar kitų mėgstamų prieskonių

Gaminame:

  • Dubenyje gerai sumaišykite visus marinato ingredientus ir juo apliekite blauzdeles. Rankomis išmaišykite, kad vištiena tolygiai pasidengtų, šiek tiek marinato įstumkite po oda, kad skonis būtų sodresnis. Uždenkite plėvele ir marinuokite bent 30 min., galite ir per naktį.
  • Daržoves supjaustykite stambiais gabalėliais, lengvai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite Provanso žolelėmis.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 220 ˚C. Įnerkite vištienos blauzdeles į metalines groteles pagal anksčiau nupasakotą metodą. Dėkite į orkaitę, po jomis - ant kepimo popieriumi išklotos skardos sudėtas daržoves.
  • Kepkite 35-45 min arba kol vištiena iškeps. Jei norite, kad odelė būtų traškesnė, paskutines 2-3 minutes kepkite su grilio funkcija.

Kitas vištienos šlaunelių marinavimo receptas

Ingredientai:

  • Vištos šlaunelės - 6 vnt.
  • Česnakas - 4 skiltelės
  • Kečupas - 3 valgomieji šaukštai
  • Sojų padažas - 1 valgomasis šaukštas
  • Medus - 1 valgomasis šaukštas su kaupu
  • Kario prieskoniai - 1 arbatinis šaukštelis
  • Paprikos milteliai - 1 arbatinis šaukštelis
  • Malti juodieji pipirai - 1/2 arbatinio šaukštelio
  • Druska

Gaminimas:

  1. Dubenėlyje sumaišome druską, pipirus, paprikos miltelius, kario prieskonius ir išspaustą česnaką.
  2. Gautu mišiniu įtriname vištų šlauneles ir paliekame pastovėti 10-15 minučių.
  3. Į dubenėlį dedame medų, kečupą, pilame sojų padažą, viską išmaišome, pilame ant vištos šlaunelių, tolygiai paskirstome, šlauneles pamaigome pirštais, kad labiau įsigertų ir paliekame marinuotis 2 valandoms.
  4. Praėjus laikui šlauneles dedame i stiklinę ar keramikinę kepimo formą, šauname į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 60-70 minučių.

Keptos vištienos šlaunelės su daržovėmis

Ingredientai:

  • 400 g jaunų bulvyčių
  • 2 vidutinių morkų
  • 400 g vištienos šlaunelių su kaulu
  • 1 česnako galvos
  • 5-6 čiobrelių šakelių
  • 4-5 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų
  • 400 g KĖDAINIŲ KONSERVŲ FABRIKO pomidorų padažo su kietuoju sūriu
  • 1 saujos šparagų
  • 1 saujos Kalamata alyvuogių
  • 1 saujelės KĖDAINIŲ KONSERVŲ FABRIKO konservuotų aitriųjų paprikų „JALAPENO“
  • 1 saujos šviežių bazilikų lapelių

Gaminimas:

  1. Jaunas bulvytes perpjaukite pusiau, morkas supjaustykite stambiais gabalėliais.
  2. Pjaustytas daržoves išdėliokite ant kepimo skardos, kartu su vištienos šlaunelėmis ir per pusę perpjautu česnaku.
  3. Pagardinkite čiobrelių šakelėmis, druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi.
  4. Kepkite orkaitėje 180 °C temp. apie 20 min.
  5. Sudėkite KĖDAINIŲ KONSERVŲ FABRIKO pomidorų padažą su kietuoju sūriu, šparagus, alyvuoges ir kepkite dar 15 min.
  6. Iškepus pagardinkite KĖDAINIŲ KONSERVŲ FABRIKO konservuotomis aitriosiomis paprikomis „JALAPENO“ ir bazilikų lapeliais.

Orkaitėje keptos vištos šlaunelės su raugintu agurku ir salotomis

Ingredientai Šlaunelių paruošimui:

  • vištos šlaunelių
  • krapų ar petražolių, ar kitų mėgstamų prieskoninių žolelių, pagal skonį
  • druskos pagal skonį

Ingredientai Salotų paruošimui:

  • 130 g kopūsto
  • agurko rauginto, pagal skonį
  • 0,2 g druskos
  • 0,5 a. š. alyvuogių aliejaus
  • 0,2 a. š. citrinos sulčių
  • krapų pagal skonį

Paruošimas Šlaunelių paruošimas:

  1. Nuplauname šlauneles, beriame mėgstamus prieskonius, druską ir paliekame šiek tiek pastovėti (bent 30 min.).
  2. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių C., kepame šlaunelę apie 25 min. Trukmė priklauso nuo šlaunelių dydžio ir orkaitės savybių.

Paruošimas Salotų paruošimas:

  1. Norimo dydžio gabaliukais, susipjaustome kopūstą.
  2. Į kopūsto masę beriame krapus, druską, pašlakstome citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.
  3. Į lėkštę dedame iškepusias šlauneles, paruoštas salotas, supjaustytą raugintą agurką.

Orkaitėje kepta vištiena su daržovių garnyru

Ingredientai:

  • 500 g šviežių viščiukų broilerių šlaunelių
  • 2-4 skiltelių česnako
  • 140 g smulkiavaisių slyvinių pomidorų
  • 2 morkų
  • 3-4 bulvių
  • rozmarino šakelės
  • žiupsnelio rupios druskos ir pipirų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Pirmiausiai pasiruoškite daržoves: perpus perpjaukite pomidorus, į kelias dalis susmulkinkite morkas, bulves bei česnakus.
  2. Tuomet daržoves kartu su viščiukų broilerių šlaunelėmis sudėkite į dubenį, pasūdykite, pabarstykite pipirų, suberkite smulkintus česnakus, pašlakstykite alyvuogių aliejumi bei sudėkite nuskabytą rozmariną. Viską gerai išmaišykite. Jei turite laiko, galite daržoves ir vištieną palikti marinuotis apie 30 minučių kambario temperatūroje.
  3. Vėliau viską sudėkite ant kepimo skardos arba į kitą kepimui skirtą indą. Tuomet skardą ar kepimo indą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą.
  4. Jei norite, kad šlaunelės šiek tiek apskrustų - kepimo pabaigoje pakelkite orkaitės temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepkite dar 5-8 minutes. Jei turite virtuvinį termometrą, durkite juo į storiausią vištos šlaunelės dalį - jei termometras rodys 75 laipsnius ar daugiau, galite ruoštis skanauti patiekalą.

Galimos ingredientų alternatyvos

Jei neturite visų reikiamų prieskonių, galite eksperimentuoti su alternatyvomis:

  • Vietoje džiovinto mairūno galite naudoti čiobrelius arba baziliką.
  • Džiovintą raudonėlį galima pakeisti itališkais žolelių mišiniais arba šviežiu raudonėliu (tokiu atveju reikėtų naudoti dvigubai didesnį kiekį).
  • Maltą raudonąją papriką galima pakeisti rūkyta paprika, kuri suteiks papildomo skonio gilumo, arba aštria paprika, jei mėgstate aštresnį maistą.
  • Vietoje aliejaus galite naudoti ištirpintą sviestą - jis suteiks dar daugiau skonio.
  • Vištienos šlauneles galima pakeisti sparneliais arba blauzdelėmis, tačiau tada reikės koreguoti kepimo laiką.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Maistinė medžiaga Kiekis Procentinė dalis (%)
Kalorijos 325kcal 16%
Angliavandeniai 12g
Baltymai 21g
Riebalai 21g
Sočiosios riebalų rūgštys 5g
Cholesterolis 111mg
Natris 232mg
Kalis 726mg 36%
Skaidulos 5g 14%
Cukrūs 7g 28%
Vitaminas A 515µg 64%
Vitaminas B6 1mg 71%
Vitaminas B12 1µg 40%
Vitaminas C 56mg 70%
Vitaminas E 1mg 8%
Vitaminas K 117µg 156%
Kalcis 80mg 10%
Varis 1mg 100%
Folio rūgštis 84µg 42%
Geležis 2mg 14%
Manganas 1mg 50%
Magnis 61mg 16%
Fosforas 255mg 36%
Selenas 21µg 38%
Cinkas 2mg 20%