Burokėlių lapų sriuba yra ne tik skanus, bet ir labai maistingas patiekalas, puikiai tinkantis bet kuriuo metų laiku. Ši sriuba yra ypač populiari Lietuvoje, kur švieži burokėlių lapai dažnai būna prieinami. Turbūt nereikia nė sakyti, kad valgomos ne tik šaknelės, t. y. burokai, bet ir viršūnėlės, jų lapai. Ir ne tik valgomos, bet pilnos organizmui naudingų dalykų. Šiame straipsnyje pasidalinsime su jumis, kaip paruošti šią nuostabią sriubą, kad galėtumėte mėgautis jos unikalia skonių kombinacija.
Kodėl Verta Valgyti Burokėlių Lapus?
Kaip ir dar kelių daržovių atveju, jauni burokėlių lapai bei stiebai yra naudingesni mūsų organizmui nei pati šaknis. Jie ypač naudingi virškinimui, gerina žarnyno darbą bei medžiagų apykaitą. Juose gausu kalcio, magnio, geležies, vitaminų A, B, C ir K. Lapuose taip pat yra medžiagos betalaino, kuri turi stiprų priešvėžinį poveikį ir dar daug kito gėrio. Burokėlių sriuba nėra vienintelis jų panaudojimo būdas. Jaunais lapeliais ir stiebais galite gardinti troškinius, salotas ar kitus patiekalus.
Burokėlių Lapų Sriubos Receptas
Ingredientai:
- 1,7-2 litro gero naminio vištienos, kiaulienos, jautienos ar daržovių sultinio
- 100 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės (nebūtina)
- apie 400 g šviežių bulvių
- apie 350 g arba 4 vidutinio dydžio šviežių burokėlių (svoris nurodytas pačių burokėlių, be lapkočių)
- 100 g arba vienos didelės morkos
- 1 didesnio saliero lapkočio (stiebo)
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- 2 vidutinio dydžio česnako skiltelių
- 1 kaupino šaukšto smulkiai supjaustytų krapų stiebų
- 70 g arba saujelės burokėlių stiebų
- 70 g burokėlių lapų
Gaminimo Eiga:
- Pirmiausia pasiruoškite visus produktus: Šoninę supjaustykite mažais gabalėliais ir atidėkite ant lėkštės. Į dubenėlį suberkite smulkiai supjaustytą svogūną bei česnaką. Į kitą dubenėlį burokine tarka sutarkuokite nuskustą morką, suberkite smulkiai supjaustytą saliero lapkotį bei krapų stiebus. Į kitą indą burokine tarka sutarkuokite nuluptus ir nuplautus burokėlius. Nuskustas bulves supjaustykite nedideliais gabalėliais arba "sulaužykite": jeigu bulvė didelė, perpjaukite per pusę ir peilio pagalba laužykite mažesniais gabalėliais (virdamos sriuboje bulvės tuos aštrius kampelius suvirs ir natūraliai ją sutirštins). Bulves užpilkite šaltu vandeniu, kad nepajuoduotų. Burokėlių stiebus kruopščiai nuplaukite, supjaustykite smulkiais kubeliais ir sudėkite į dubenėlį. Nuplaukite burokėlių lapus ir palikite ant sietelio, kad apžiūtų, juos naudosime pačioje pabaigoje, taigi susipjaustysite vėliau, kol virs sriuba.
- Puodą, kuriame virsite sriubą įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies ir sudėkite kubeliais pjaustytą šoninę. Leiskite riebaliukams iš lėto tirpti retkarčiais pamaišydami (jeigu šoninė nėra riebi, įdėkite šiek tiek sviesto).
- Šoninei apskrudus sudėkite likusį sviestą, suberkite svogūną su česnaku ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 3-4 minutes (jie neturi apskrusti, tik suminkštėti).
- Dabar suberkite morkas, saliero lapkotį, krapų stiebus, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus (jeigu daržovės labai sausos, įpilkite antrą šaukštą) ir kartkartėmis pamaišydami kepkite apie 10 minučių (daržovių neapskrudinam!).
- Į puodą suberkite smulkiai supjaustytus burokėlių stiebus, išmaišykite ir kepkite 2 minutes. Tuomet sudėkite tarkuotus burokėlius, čiobrelių šakeles (arba džiovintą), žiupsnelį druskos, lauro lapą ir kvapniuosius pipirus. Viską išmaišykite ir kepkite dar 2-3 minutes.
- Nuo bulvių nupilkite vandenį, jas suberkite į puodą, supilkite sultinį (1,7 litro), įdėkite pomidorų pastos, cukraus ir padidinę ugnį leiskite viskam užvirti.
- Didesnio šaukšto pagalba nugraibykite paviršiuje susidariusias putas, pridenkite puodą dangčiu, ugnį sumažinkite iki mažos, kad tik vos vos kunkuliuotų ir virkite apie 20-25 minutes arba kol suminkštės bulvės. Retkarčiais sriubą pamaišykite ir nugraibykite naujai iškilusias putas.
- Kol sriuba verda smulkiai sukapokite burokėlių lapus. Pačioje pabaigoje suberkite burokėlių lapus, minutę pavirkite (jeigu reikia nugraibykite putas), tuomet supilkite citrinos sultis, sojų padažą, įberkite juodųjų pipirų ir paragaukite ar netrūksta druskos.
- Galiausiai suberkite smulkiai sukapotus krapų lapelius, išmaišykite, uždenkite puodą dangčiu ir tuoj pat nuimkite nuo ugnies. Leiskite sriubai bent 10 minučių pailsėti, kas susibalansuotų visi skoniai.
- Dar kartelį paragaukite ar netrūksta druskos. Iš sriubos išgriebkite lauro lapą, čiobrelių stiebus bei pabandykite išžvejoti kvapniuosius pipirus. Sriubą pilkite į lėkštes, pagardinkite šaukšteliu grietinės ir užberkite papildomą žiupsnelį smulkintų krapų lapų.
Patarimai ir Gudrybės
- Verdant sriubą iš pradžių aš įpilu 1,7 litro sultinio ir 300 ml. pasilieku kitai dienai. Mūsų keturių asmenų šeima tokio kiekio per kartą neįveikia, o kaip taisyklė, antrą dieną puode lieka daugiau tirščių nei sultinio, taigi ją tiesiog praskiedžiu atidėtu kiekiu.
- Man labiausiai patinka plonai pjaustyta itališka šoninė "Pancetta tesa", nes ji turi mažai riebaliuko, o skonis nėra toks intensyvus kaip lietuviškos šoninės.
- Net neabejoju, kad pamatę sojų padažą kilstelėjote antakį, bet tai yra mano slaptasis ingridientas, fantastiškai pagerinantis skonį. Tais atvejais, kai paragavus sriubos ar troškinio vis dar kažko trūksta ir tai nėra druska, pabandykite sojų. Jeigu naudosite kiaulienos ar jautienos sultinį, sojų padažą galite ir išbraukti, nes pats sultinys yra sodresnio skonio nei vištienos ar daržovių.
- Sriubą galite laikyti šaldytuve iki 3 dienų.
- Taip, sriubą galite užšaldyti. Rekomenduojame ją užšaldyti mažose porcijose, kad būtų lengviau atšildyti.
- Galite keisti daržoves pagal savo skonį. Pavyzdžiui, vietoj bulvių galite naudoti saldžiąsias bulves arba morkas, o vietoj burokėlių lapų - špinatus.