Šis nesudėtingas pyragas yra superšokoladinis ir skanus. Tai puikus nebrangus skanėstas. Lengviausiai pagaminamas varškės pyragas!
Ingredientai
Pagrindui:
- 250 g kvietinių miltų
- 50 g kakavos
- 50 g cukraus
- 1 šaukštelis druskos (nubrauktu kaupu)
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
- 180 g šalto sviesto
Įdarui:
- 750 g 9% riebumo varškės
- 200 ml grietinės
- 4 kiaušiniai
- 150 ml (apie 150 g) cukraus
- 1 valg. š. kukurūzų krakmolo
Taigi gaminimo eiga yra paprasčiausia pasaulyje: pirmiausia kombaine sumalu visus pagrindo ingredientus. O tada, net neišplovusi kombaino indo, malu kremo ingredientus. Viską susluoksniuju kepimo inde ir kepu.
Gaminimo eiga
Tešlos paruošimas
- Pirmiausia ruošiame tešlą.
- Miltus sumaišome su kakava, druska ir suberiame į sviesto ir cukraus masę.
- Paimame du peilius ir, imituodami žirklių judesius, tai yra, kai peiliai susitinka, bet „važiuoja“ į skirtingas puses, miltus įkapojame į sviesto masę, kad pasidarytų šlapi stamboki trupiniai.
- Tada keliskart tvirtai delnu juos suspaudžiame į vieną didelį kamuolį ir dedame ant maistinės plėvelės, įvyniojame į ją ir dar paspaudžiame. Viskas turėtų gražiai sukibti į vientisą masę.
- Tešlą padedame į šaldytuvą bent pusvalandžiui, kad sukietėtų.
- Išimame tešlą iš šaldytuvo.
- Jei tešla ilgai buvo šaldytuve, leidžiame jai truputį atšilti, kad nebūtų per kieta, o tada padėję ant lentelės supjaustome maždaug pusės centimetro storio juostelėmis.
- Jas įklojame į formos dugną taip, kad viena būtų šalia kitos. Galima truputį pirštais paspaudinėti ir pamodeliuoti, bet ne per daug, kad nepradėtų tirpti sviestas.
- Kai išklojame dugną, iš likusios tešlos padarome papildomų juostelių - jas iškepsime ir sutrupinę pabarstysime tortą.
- Torto formą su tešla bent 10 minučių įdedame į šaldiklį, kad sutvirtėtų. Išėmę subadome šakute ir šauname į įkaitintą orkaitę 15 minučių. Reikia, kad tešla truputį apdžiūtų.
Varškės įdaro ruošimas
- Ruošiame varškės įdarą.
- Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų ir supilame į varškę.
- Ten pat pilame grietinėlę, cukrų ir maisto smulkintuvu viską triname, kol virsta vientisu tirštoku kremu.
- Atskirai išplakame baltymus iki standokų, bet ne kietų putų ir įmaišome, tik ne per smarkiai, į varškės masę.
- Ją dedame į torto formą ant apkepusio pagrindo.
- Orkaitės kaitrą sumažiname iki 170 laipsnių, kišame formą su varškės mase ir kepame apie valandą.
- Varškės pyragas pradžioje būna pakilęs, o vėsdamas nusileidžia.
Šokolado užpilas
- Šokoladą sulaužome gabaliukais ir ištirpiname virš puodo su verdančiu vandeniu pastatytame dubenyje (taip, kad vanduo neliestų dubens dugno, o tik kaitintų jį garais).
- Nemaišome, leidžiame šokoladui pačiam lėtai tirpti. Kai jau yra beveik ištirpęs, šiek tiek pamaišome.
- Ištirpintą šokoladą užpilame ant varškės pyrago ir išlyginame peiliu.
- Iškeptas papildomas tešlos juosteles sutrupiname rankomis ir užbarstome ant šokoladu ištepto pyrago viršaus.
Kepimas
- Pirmiausia įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 170 laipsnių (be vėjelio).
- Pasiruošiu kepimo formą: naudoju apvalią atsegamą 22 cm skersmens torto formą ARBA kvadratinę stiklinę kepimo formą, maždaug 25×20 cm. Jei naudoju atsegamą torto formą, jos dugną iškloju kepimo popieriumi, o kraštus ištepu sviestu.
- Į kepimo formą suberiu du trečdalius pagrindo masės. Ranka ar mentele išlyginu paviršių. Tuomet supilu visą kremą ir vėl išlyginu mentele.
- Pyragą dedu į jau įkaitusią 170 laipsnių orkaitę be vėjelio. Kepu valandą.
- Pasibaigus kepimo laikui išjungiu orkaitės kaitrą, bet pyragą palieku neatidarytoje orkaitėje dar valandą.
- Vėliau pyragą ataušinu išėmusi iš orkaitės iki kambario temperatūros ir perkeliu į šaldytuvą.
Čia vietoje tepamojo riebaus sūrio, kurį naudojame klasikiniuose cheesecake receptuose (pvz.: Philadelphia), naudoju lietuvišką 9% riebumo varškę. Viskas - tram tam tam. Puikus variantas, kai norisi desetą paruošti dieną ar kelias dienas prieš. Puikiai stovės šaldytuve bent 5 dienas.