pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Karališkas Šokoladinis Pyragas: Receptas ir Gaminimo Paslaptys

Šis nesudėtingas pyragas yra superšokoladinis ir skanus. Tai puikus nebrangus skanėstas. Lengviausiai pagaminamas varškės pyragas!

Ingredientai

Pagrindui:

  • 250 g kvietinių miltų
  • 50 g kakavos
  • 50 g cukraus
  • 1 šaukštelis druskos (nubrauktu kaupu)
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 180 g šalto sviesto

Įdarui:

  • 750 g 9% riebumo varškės
  • 200 ml grietinės
  • 4 kiaušiniai
  • 150 ml (apie 150 g) cukraus
  • 1 valg. š. kukurūzų krakmolo

Taigi gaminimo eiga yra paprasčiausia pasaulyje: pirmiausia kombaine sumalu visus pagrindo ingredientus. O tada, net neišplovusi kombaino indo, malu kremo ingredientus. Viską susluoksniuju kepimo inde ir kepu.

Gaminimo eiga

Tešlos paruošimas

  1. Pirmiausia ruošiame tešlą.
  2. Miltus sumaišome su kakava, druska ir suberiame į sviesto ir cukraus masę.
  3. Paimame du peilius ir, imituodami žirklių judesius, tai yra, kai peiliai susitinka, bet „važiuoja“ į skirtingas puses, miltus įkapojame į sviesto masę, kad pasidarytų šlapi stamboki trupiniai.
  4. Tada keliskart tvirtai delnu juos suspaudžiame į vieną didelį kamuolį ir dedame ant maistinės plėvelės, įvyniojame į ją ir dar paspaudžiame. Viskas turėtų gražiai sukibti į vientisą masę.
  5. Tešlą padedame į šaldytuvą bent pusvalandžiui, kad sukietėtų.
  6. Išimame tešlą iš šaldytuvo.
  7. Jei tešla ilgai buvo šaldytuve, leidžiame jai truputį atšilti, kad nebūtų per kieta, o tada padėję ant lentelės supjaustome maždaug pusės centimetro storio juostelėmis.
  8. Jas įklojame į formos dugną taip, kad viena būtų šalia kitos. Galima truputį pirštais paspaudinėti ir pamodeliuoti, bet ne per daug, kad nepradėtų tirpti sviestas.
  9. Kai išklojame dugną, iš likusios tešlos padarome papildomų juostelių - jas iškepsime ir sutrupinę pabarstysime tortą.
  10. Torto formą su tešla bent 10 minučių įdedame į šaldiklį, kad sutvirtėtų. Išėmę subadome šakute ir šauname į įkaitintą orkaitę 15 minučių. Reikia, kad tešla truputį apdžiūtų.

Varškės įdaro ruošimas

  1. Ruošiame varškės įdarą.
  2. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų ir supilame į varškę.
  3. Ten pat pilame grietinėlę, cukrų ir maisto smulkintuvu viską triname, kol virsta vientisu tirštoku kremu.
  4. Atskirai išplakame baltymus iki standokų, bet ne kietų putų ir įmaišome, tik ne per smarkiai, į varškės masę.
  5. Ją dedame į torto formą ant apkepusio pagrindo.
  6. Orkaitės kaitrą sumažiname iki 170 laipsnių, kišame formą su varškės mase ir kepame apie valandą.
  7. Varškės pyragas pradžioje būna pakilęs, o vėsdamas nusileidžia.

Šokolado užpilas

  1. Šokoladą sulaužome gabaliukais ir ištirpiname virš puodo su verdančiu vandeniu pastatytame dubenyje (taip, kad vanduo neliestų dubens dugno, o tik kaitintų jį garais).
  2. Nemaišome, leidžiame šokoladui pačiam lėtai tirpti. Kai jau yra beveik ištirpęs, šiek tiek pamaišome.
  3. Ištirpintą šokoladą užpilame ant varškės pyrago ir išlyginame peiliu.
  4. Iškeptas papildomas tešlos juosteles sutrupiname rankomis ir užbarstome ant šokoladu ištepto pyrago viršaus.

Kepimas

  1. Pirmiausia įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 170 laipsnių (be vėjelio).
  2. Pasiruošiu kepimo formą: naudoju apvalią atsegamą 22 cm skersmens torto formą ARBA kvadratinę stiklinę kepimo formą, maždaug 25×20 cm. Jei naudoju atsegamą torto formą, jos dugną iškloju kepimo popieriumi, o kraštus ištepu sviestu.
  3. Į kepimo formą suberiu du trečdalius pagrindo masės. Ranka ar mentele išlyginu paviršių. Tuomet supilu visą kremą ir vėl išlyginu mentele.
  4. Pyragą dedu į jau įkaitusią 170 laipsnių orkaitę be vėjelio. Kepu valandą.
  5. Pasibaigus kepimo laikui išjungiu orkaitės kaitrą, bet pyragą palieku neatidarytoje orkaitėje dar valandą.
  6. Vėliau pyragą ataušinu išėmusi iš orkaitės iki kambario temperatūros ir perkeliu į šaldytuvą.

Čia vietoje tepamojo riebaus sūrio, kurį naudojame klasikiniuose cheesecake receptuose (pvz.: Philadelphia), naudoju lietuvišką 9% riebumo varškę. Viskas - tram tam tam. Puikus variantas, kai norisi desetą paruošti dieną ar kelias dienas prieš. Puikiai stovės šaldytuve bent 5 dienas.