Visi žinome, kad valgyti vaisius ir daržoves - sveika, tačiau daugelio mitybos racione jų trūksta. Stengdamiesi visavertiškai maitintis, neturėtume pamiršti šių produktų. Turėtume valgyti 3-5 daržovių ir 2-4 porcijas vaisių per dieną. Augalinės kilmės maisto produktai turi daug biologiškai veiklių medžiagų, kurios gali apsaugoti nuo lėtinių ligų: piktybinių navikų, širdies ir kraujagyslių ligų bei kitų.
Vitaminų keptuose vaisiuose bus mažiau nei šviežiuose, vis dėlto nauda organizmui išlieka didelė. Be to, valgyti šiltą skanų desertą šaltą dieną - vienas malonumas!
Vaisių Nauda Organizmui
Daržovės ir vaisiai yra nepamainomas vitaminų ir kitų „gerųjų“ medžiagų šaltinis! Daržovėse ir vaisiuose nėra cholesterolio, taigi, valgydami daržoves ir vaisius mažinate širdies ligų riziką. Daržovėse ir vaisiuose esantys fitosteroliai mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje. Vaisiuose yra gausu maistinių skaidulų, C, P, B grupės vitaminų, provitamino A - karotino, mineralinių druskų (ypač kalio), įvairių mikroelementų. Vaisiai stiprina atsparumą infekcijoms bei stresui.
Daržovės ir vaisiai - pagrindinis antioksidantų, reikalingų žmogaus organizmui, šaltinis. Jie padeda išvengti arba stabdo įvairių ligų vystymąsi, pavyzdžiui, navikinių ligų ar širdies ir kraujagyslių. Tačiau dabar visiškai aišku, kad, valgant įvairias daržoves ir vaisius, gaunama daug maistinių skaidulų, vitaminų ir kitų medžiagų, saugančių nuo ligų. Daržovėse ir vaisiuose yra kalio, magnio, kalcio, kurie mažina arterinės hipertenzijos riziką.
Keptų obuolių nauda neabejotina ir žarnynui. Juos valgant pagerėja virškinimas. Be to, ne veltui kepti obuoliai vadinami žarnyno šluota, nes vaisiuose esantis pektinas labai gerai suriša šlakus ir kitas nuodingąsias medžiagas ir jas pašalina iš organizmo.
Keptų Vaisių Receptai
Kepti obuoliai su slyvomis
Ingredientai: 4 obuoliai, 8 džiovintos slyvos, 1 šaukštelis cukraus, 0,5 šaukštelio cinamono, 0,5 šaukštelio medaus.
- Iš obuolių išpjaukite sėklalizdžius ir kepkite iki 100 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.
- Džiovintas slyvas susmulkinkite, užpilkite keliais šaukštais verdančio vandens, supilkite cukrų, cinamoną, medų ir gerai išmaišykite.
- Apkeptus obuolius įdarykite slyvų mase, apibarstykite cukrumi (galima aplieti medumi) ir dar kepkite apie 10-15 minučių.
Keptos kriaušės
Ingredientai: Kriaušės, sūris su mėlynuoju pelėsiu, spanguolių ar bruknių džemas ar uogienė, graikiniai riešutai.
- Kriaušes perpjaukite pusiau, išimkite sėklalizdžius, šiek tiek išskobkite.
- Į duobutes dėkite šaukštelį spanguolių ar bruknių džemo arba uogienės, nemažą gabalėlį sūrio, graikinio riešuto puselę ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol sūris išilydys, o kriaušės suminkštės (apie 20 min.).
Meduje kepti bananai
Ingredientai: 2 dideli prinokę bananai, 2 šaukštai natūralaus medaus, 1 sauja migdolų drožlių.
- Gerai nuplaukite bananus, perpjaukite kiekvieną bananą į 4 dalis (odelės nenulupkite).
- Sudėkite bananų gabaliukus į kepimo formą (sustatykite kaip cilindriukus).
- Ant bananų gabaliukų viršaus užtepkite medaus, pabarstykite migdolų drožlėmis.
- Iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje bananus kepkite 15-20 min.
Ananasų traškėsis
Ingredientai:
- Trupiniams: pusė puodelio rudojo cukraus, pusė puodelio miltų, pusė puodelio avižinių dribsnių, 60 g sviesto, žiupsnelis šviežiai maltų muskato riešutų, žiupsnelis druskos.
- Įdarui: 1 vidutinio dydžio ananasas, 1 šaukštas citrinų sulčių, 1 šaukštas smulkiai tarkuotų imbierų, 1 šaukštas kukurūzų krakmolo, žiupsnelis druskos.
- Sumaišykite cukrų, miltus, sviestą, muskato riešutus ir druską.
- Sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir trinkite pirštais, kol neliks sausų miltų ir turėsite trupinius. Padėkite šaltai.
- Ananasą nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, sumaišykite su citrinų sultimis, imbierais, druska. Įmaišykite krakmolą.
- Sudėkite ananasus į kepimo indą, tolygiai užbarstykite trupiniais, uždenkite folija ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 20 min.
- Tada nuimkite foliją ir dar 15 min. pakepkite. Prieš tiekdami leiskite truputį pravėsti.
Kepti persikai
Ingredientai: 4 persikai, 2 šaukštai tiršto medaus, 150 g maskarponės, 3 šaukšteliai vanilinio cukraus, 1 šaukštas citrinų sulčių.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
- Persikus perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir sudėkite į kepimo formą pjūviu į viršų.
- Apliekite medumi, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min., kol persikai suminkštės.
- Maskarponę sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir citrinų sultimis.
- Iškeptus persikus dėkite į lėkštę kartu su maskarponės kremu.
Keptos uogos
Ingredientai: 200 g šaldytų aviečių, 1 šaukštelis sauso bulvių krakmolo, 2 kiaušiniai, 100 ml cukraus, 1 žaliosios citrinos tarkuotos žievės, žaliosios citrinos sulčių, kelių mėtų arba melisų šakelių.
- Kiaušinius suplakite su cukrumi (masė turi būti šviesi ir puri).
- Įmaišykite žaliosios citrinos sulčių, smulkiai tarkuotą žievelę ir smulkintus mėtų arba melisų lapelius.
- Uogas suberkite į karščiui atsparią formą. Beje, šaldytų uogų nereikia atitirpinti.
- Ant jų užberkite šaukštelį sauso bulvių krakmolo, kad sultys sutirštėtų.
- Kiaušinių plakinį užpilkite ant uogų ir kepkite orkaitėje, kol viršus įgaus dailų auksinį atspalvį.
Kepti apelsinai
Ingredientai: 1 apelsinas, 50 g cukraus, 1,5 stiklinės miltų, 5 kiaušinių baltymai, 1 šaukštas alyvų aliejaus, 1 stiklinė karšto virinto vandens, druska.
- Į miltus įberkite truputį druskos, įpilkite šaukštą aliejaus, stiklinę karšto vandens ir gerai išplakite.
- Tada sudėkite standžiai išplaktus kiaušinių baltymus. Indą su šia tešla įstatykite į šaltą vandenį.
- Apelsiną nulupkite, supjaustykite griežinėliais, pabarstykite cukrumi, pamirkykite tešloje ir kepkite įkaitintuose riebaluose.
Patarimai Kepant Vaisius
Pasak „Rimi“ mėsos technologo ir griliaus entuziasto Vido Nadzeikos, kepti ant grotelių galima visus vaisius: „Vaisių nei mirkyti, nei marinuoti nereikia, svarbu kad jie būtų švieži ir gerai sunokę. Viskas priklauso nuo to, ką mėgstame. Pavyzdžiui, bananus galima kepti ir su odele, ir be jos. Be to, kepant vaisius rekomenduočiau patiesti foliją ir ant jos pabarstyti rudojo cukraus arba cukraus pudros. Taip cukrus karemelizuosis su išsiskyrusiomis sultimis ir suteiks dar geresnį skonį“, - patarimais dalijasi specialistas.
Saldesni vaisiai gali būti patiekiami kaip desertas, o rūgštesni - kaip priedas prie mėsos ar žuvies. Tačiau čia taip pat daug vietos eksperimentams: artėjančios vasaros savaitgaliais galite išbandyti daugybę variantų, ką ir su kuo derinti. „Prie mėsos tiktų kepta obuolio riekelė, prie vištienos - kriaušė, o prie žuvies - citrusiniai vaisiai. Visi kepti vaisiai labai tinka su jogurtu, plakta grietinėle, ledais. Be to, gražiai atrodo ir valgytojams patinka įvairių vaisių iešmeliai.
Kriaušių Kepimo Patarimai
Būtų sunku rasti nemėgstantį kriaušių - jos skanios tiek vienos, tiek ir įvairiuose kepiniuose. Tiesa, naudingiausios šviežios, termiškai neapdorotos. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai yra sezoninis vaisius, todėl patartina jas vartoti sezono metu. „Kasdienė vaisių norma yra 200 - 300 gramų, tad, jei norisi, tą kiekį galima gauti ir iš kriaušių.
Kartais nežinome, kaip geriau: valgyti obuolius ir kriaušes su odele, ar ją verčiau nulupti? Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, pati odelė yra geras skaidulų šaltinis. „Žinoma, jeigu tai yra iš toli atvežtos kriaušės, tikėtina, kad jos iš išorės bus pasidengusios vaisių vašku, o kuo jo daugiau patenka į žmogaus organizmą, tuo labiau apsunkinamas virškinimo procesas. Taigi, jeigu tai atvežtinės arba ilgai saugomų kriaušių veislės, jų odeles patartina nulupti“, - pataria gydytoja dietologė.
Kriaušės būna įvairios - ir kietos, ir minkštos. Kurios sveikatai palankesnės? „Čia kiekvieno žmogaus pasirinkimo reikalas, tik tiek, kad kuo labiau sunokęs vaisius, tuo daugiau jame yra fruktozės. Nuo kriaušės kietumo dažniausiai priklauso ir kriaušės vartojimo būdas. Dažniausiai tiesiog valgymui ieškoma šiek tiek minkštesnių, o kietesnės kriaušės dažniau naudojamos kaip salotų komponentas, jas galima kepti orkaitėje ar ant griliaus“, - paaiškina dr. E. Gavelienė.
Esame girdėję, kad vaisius reikia valgyti ne po valgio, o šiek tiek palaukus. Ar tai tiesa? Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo vadovautis sveika logika: „Reikia neužmiršti, kad mūsų skrandis yra tam tikros talpos. Jeigu mes valgome, pavyzdžiui, salotas, kuriose yra kriaušių, tai jų tikrai nereikia išrankioti ir valgyti atskirai nuo salotų. Bet jeigu norime kriaušę valgyti kaip desertą, tokiu atveju reikia įvertinti savo skrandžio tūrį. Jei prieš tai valgyto patiekalo porcija buvo normali, tai reikėtų tą vaisių porciją, šiuo atveju kriaušę, nukelti į sekantį valgymą. Svarbiausia maisto reguliavimo priemonė yra skrandžio tūris.
Grilintos kriaušės su varške ir riešutais receptas:
- Keptuvą įkaitinkite iki vidutinės temperatūros.
- Ant grotelių dėkite kriaušes - pirmiausia vidine puse (ta, kurioje buvo sėklytės).
- Kepkite 20 minučių.
- Baigę kepti, nuimkite kriaušių puseles nuo grotelių ir sudėkite į lėkštę.
- Į išgremžtas duobutes įdėkite grūdėtos varškės, pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais, patepkite medumi ir patiekite.
Obuolių Kepimo Gudrybės
Dažna šeimininkė įsitikinusi, kad išskobus obuolių vidų iškart reikia sudėti varškės įdarą. Vargu ar varškė išliks puri ir skani, kol galutinai iškeps obuoliai. Neretai dėl per ilgo kepimo varškė sukietėja, tampa tąsi lyg guma.
Kad to neatsitiktų, senjorė pirmiausia į įkaitintą orkaitę pašauna obuolius, iš kurių būna išimti sėklalizdžiai su sėklomis. Kai jie apkepa, moteris skardą su obuoliais staigiai ištraukia iš orkaitės ir skubiai šaukštu prideda įdaro su kaupu. Po to desertas pašaunamas į orkaitę maždaug 10 minučių.
Tada, kai obuoliai iškepa, juos galite aplieti grietine. Ji ima varvėti šiltų obuolių šonais ir juos nudažo baltais dryžiais. Po to ant deserto uždėkite medaus, jis ištirps nuo šilumos, aplies kraštus gelsva spalva. Jeigu norite sodresnio skonio deserto, keptus rūgštokus obuolius pagardinkite saldžia aviečių uogiene.
Kepti obuoliai su varškės įdaru receptas:
Reikės:
- 10 didelių obuolių;
- 500 g varškės (5 proc. riebumo);
- 2 kiaušinių;
- cukraus pagal skonį;
- grietinės;
- medaus.
- Obuolius nuplaukite, nusausinkite ir išimkite sėklalizdžius.
- Į varškę įmuškite kiaušinius, įberkite cukraus, šaukštu viską gerai išmaišykite. Galite naudoti ir plaktuvą.
- Įjunkite orkaitę - nustatykite 180 laipsnių kaitrą.
- Pirmiau pakepkite orkaitėje obuolius. Kai jie pradeda minkštėti, juos išimkite ir greitai pridėkite įdaro su kaupu. Nuo kai kurių obuolių varškė gali nuvarvėti, tačiau tai ne bėda, o ženklas, kad jau netrukus desertą bus galima išimti iš orkaitės.
- Išėmę obuolius ant kiekvieno jų uždėkite po šaukštelį grietinės, po to - po šaukštelį medaus.