Moliūgai dėl savo maistinės vertės yra priskiriami prie sveikatai palankių ir mažai kalorijų turinčių produktų, todėl jie gali rasti vietą žmogaus mitybos racione įvairiomis formomis.
Džiovinimas - senas konservavimo būdas
Norėdami taupiai vartoti ir neišmesti maisto, turėtume prisiminti vieną iš seniausių konservavimo būdų - džiovinimą. Nors sveikatai palankiau valgyti šviežius vaisius bei daržoves, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad mineralinių medžiagų kiekis džiovintuose vaisiuose, uogose, daržovėse, žolelėse 100 gramų produkto netgi didesnis nei šviežiuose.
- Pavyzdžiui, džiovintų žolelių grame yra daugiau kalio nei žaliame produkte.
- Daugumoje džiovintų vaisių yra gausu antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą, bei skaidulų, reikalingų žarnyno sveikatai užtikrinti.
Kita vertus, pasak ekspertės, džiovintame maiste koncentruojasi kalorijos, pavyzdžiui, džiovinti vaisiai ir uogos, lyginant su šviežiais - kaloringesni.
Kaip džiovinti moliūgus?
Maisto nešvaistymo mėnesį mininčio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad dar vienas puikus būdas sunaudoti moliūgo likučius - juos sudžiovinti: „Ne vienuose namuose jau yra elektrinių maisto džiovyklių, kuriuose žmonės dažniausiai džiovina grybus ar obuolius, tačiau supjausčius nedideliais gabaliukais, galima pasidžiovinti ir moliūgo.
Sudžiovintus mažus gabaliukus galima sumalti ir kavamale, o miltelius vėliau panaudoti sriuboms, troškiniams, padažams, glotnučiams ar keksiukams gardinti. Tiesa, ją visai nesudėtingai galima pasigaminti ir namuose, taip sutaupant kitoms rudeninėms pramogoms. Tereikia pasiruošti moliūgų tyrės arba susidžiovinti moliūgų gabalėlių ir pasigaminti iš jų miltelius.
Moliūgų maistinė vertė
Dietologė pasakoja, jog moliūguose galima rasti riebaluose ir vandenyje tirpių vitaminų: A, C, E ar K, kuris itin reikalingas kraujo krešumui, kaulų būklei bei kitoms žmogaus organizmo funkcijoms palaikyti.
„Juose taip pat gausu mineralinių medžiagų ir mikroelementų: kalio, vario, mangano, šiek tiek geležies. Moliūgai turtingi skaidulomis ir antioksidantais - beta karotenu ir liuteinu, reikalingu žmogaus regai.
Gydytoja dr. Edita Gavelienė pažymi, kad vertingas ne tik moliūgo minkštimas, bet ir jo sėklos, kuriomis rekomenduojama skaninti salotas ar sriubas: „Moliūgų sėklos nuo seno buvo vartojamos dėl maistinių savybių.
Liofilizuoti vaisiai
Liofilizuoti vaisiai, dar žinomi kaip šaltyje džiovinti vaisiai, yra unikalus būdas mėgautis šviežių vaisių skoniu ir maistingosiomis medžiagomis. Liofilizacija yra specialus džiovinimo būdas, kurio metu vaisiai išlaiko savo naudingąsias medžiagas.
Liofilizuoti vaisiai išlaiko beveik visą šviežių vaisių maistinę vertę, todėl yra puikus būdas aprūpinti organizmą vitaminais, mineralais ir antioksidantais. Šios maistinės medžiagos teikia organizmui daug naudos - stiprina imuninę sistemą, padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir prisideda prie geresnės širdies sveikatos. Dėl skaidulų ir mažo kalorijų kiekio liofilizuoti vaisiai taip pat yra puikus pasirinkimas tiems, kas siekia sveiko svorio arba geresnio virškinimo.
Liofilizacija - tai technologija, leidžianti išsaugoti vaisių maistinę vertę ir skonį ilgą laiką. Liofilizacija išsiskiria tuo, kad procesas vyksta be aukštos temperatūros, todėl vitaminai ir mineralai išlieka beveik nepakitę. Tai užtikrina, kad vaisiai nepraranda svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai C, A ir mineralai, kurie svarbūs imuninei sistemai bei energijai palaikyti.
Liofilizuoti vaisiai yra pilni įvairių maistinių medžiagų, įskaitant būtinas vitaminus, mineralus ir skaidulas. Nors vaisiuose yra cukraus, jo kiekis gali skirtis priklausomai nuo rūšies. Kai kuriuose vaisiuose, pavyzdžiui, spanguolėse, cukraus kiekis yra mažesnis (apie 3,5%).