pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kepto jūros ešerio receptai

Jūriniai ešeriai išsiskiria ryškiai rožine, beveik oranžine spalva.

Kaip teigia V.Juodkazienė, ši žuvis pasižymi ne tik išskirtine išvaizda, bet ir subtiliu, švelniai salstelėjusiu skoniu.

Jūrinio ešerio tekstūra yra tvirta, tačiau ši žuvis itin sultinga, todėl ją galima ruošti pačiais įvairiausiais būdais: supjausčius gabaliukais kepti keptuvėje, visą žuvį kepti orkaitėje. Ją taip pat galima ir troškinti, ruošti garuose.

Na, o jeigu norite šiai žuviai suteikti dūminio skonio - jūrinis ešerys itin gardus ir keptas kepsninėje, ant žarijų.

Kadangi jūrinis ešerys - subtilaus skonio žuvis, jį puikiai atskleidžia ir paprasčiausi druska, pipirai bei šviežios citrinos sultys.

Visgi, ši žuvis, kaip ir daugelis kitų baltos žuvies rūšių, puikiai dera su pačiomis įvairiausiomis prieskoninėmis žolelėmis: čiobreliais, rozmarinais, bazilikais.

Prie šios žuvies patiekti galima pačių įvairiausių garnyrų.

Prie jūrinio ešerio dera ne tik bulvės, bet ir karamelizuotos morkos, troškinti kalafiorai ar brokoliai.

Įvairiausiais būdais ruoštos cukinijos - tiek keptos keptuvėje, tiek kepsninėje.

O jeigu mėgstate paeksperimentuoti, prie ešerio pasigaminti galite ir cukinijos „makaronų“, kurie - ne tik skanūs, bet ir originaliai atrodo lėkštėje.

Prie jūrinio ešerio puikiai dera ir pačios įvairiausios kruopos.

Pradedant tradiciniai grikiais, ryžiais ir baigiant bolivine balanda ar kuskusu.

Tam, kad kruopos įgautų stipresnį skonį, jas galite pagardinti citrinos sultimis arba įtarkuoti jos žievelės, taip pat pačių įvairiausių prieskonių: pradedant kuminu ir baigiant rūkytos paprikos milteliais.

Prie įvairiausių kruopų puikiai tiks ir smulkiai supjaustytos, pakepintos arba šviežios daržovės.

Maisto ekspertė dalijasi nesudėtingu, tačiau tikrai gero skonio patiekalą užtikrinančiu receptu.

Grilyje keptas jūros ešerys su žolelėmis

Reikės:

  • Jūrinio ešerio
  • žiupsnelio džiovinto baziliko
  • žiupsnelio džiovinto rozmarino
  • 1 citrina
  • kelios skiltelės česnako, susmulkintos
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis pipirų
  • šlakelis alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Pirmiausiai nuvalome, nuplauname bei nusausiname žuvį.
  2. Nedideliame indelyje sumaišome kelis šaukštus aliejaus, druską, pipirus, džiovintas žoleles ir smulkintą česnaką. Gautu mišiniu ištriname žuvį.
  3. Iki vidutinės ugnies įkaitiname grilį. Kepsninei įkaitus žuvį dedame ant aliejumi pateptų grotelių ir pridengiame folija. Taip žuvį kepame apie 15 minučių. Galiausiai nuo jos nuimame foliją ir pakepame dar apie 10 minučių. Galiausiai žuvį pašlakstome citrinos sultimis.
  4. Taip paruoštą jūrinį ešerį galite patiekti su mėgstamu garnyru.

Jūrinis ešerys, marinuotas aitriųjų paprikų padaže

Reikės:

  • jūrinio ešerio filė
  • 2 žaliųjų citrinų
  • 4 pomidorų
  • 1 baltojo svogūno
  • 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio šviežiai maltų pipirų
  • 1 arbatinio šaukštelio mėgstamo aštraus aitriųjų paprikų padažo
  • 50 mililitrų pomidorų sulčių
  • pusės apelsino sulčių
  • didelės saujos kalendrų

Gaminimas:

  1. Nuplaukite ir nusausinkite žuvies filė. Įdėkite žuvį į dubenį ir apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis. Uždenkite folija ir padėkite į šaldytuvą maždaug 15 minučių.
  2. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu, tuomet juos perplaukite šaltu, nulupkite odeles ir supjaustykite stambiais gabalėliais. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
  3. Išimkite žuvį iš marinato ir supjaustykite mažais kubeliais. Žuvį sudėkite į dubenį, suberkite pomidorus bei svogūną. Pagardinkite druska, pipirais ir aitriųjų paprikų padažu. Gerai išmaišykite, įpilkite pomidorų ir apelsinų sulčių ir palikite vėsiai dar apie 2-3 valandas.
  4. Tuomet lėkštėse išdėliokite kalendros lapelius, ant viršaus dėkite žuvį ir viską dar kartelį apšlakstykite marinatu.

Taip paruoštą žuvį galite valgyti vieną arba naudoti įvairiausių ryžių dubenėlių gamyboje.

Grilyje keptas jūrinis ešerys su petražolių pestu

Reikės:

  • 2 skrostų jūrinių ešerių
  • 4 šakelių šviežių rozmarinų
  • kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Pesto padažui:
  • 2 šviežių rozmarinų šakelių lapų
  • kelių puodelių petražolių lapų
  • skiltelės česnako
  • šaukšto tarkuoto kietojo sūrio
  • pusės citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės
  • saujos česnakų laiškų
  • kelių šaukštų alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite grilį iki vidutinės ugnies. Į skrostų ešerių ertmes įdėkite rozmarinų šakeles. Kiekvieną žuvį lengvai aptepkite aliejumi ir pabarstykite druska. Galiausiai dėkite į įkaitintą grilį ir kepkite ant grotelių 5-7 minutes iš kiekvienos pusės, kol žuvies odelė taps traški, o vidus - minkštas.
  2. Tuomet pagaminkite pesto padažą. Rozmariną, petražolių lapelius ir česnaką sudėkite į smulkintuvą ir trinkite iki vientisos masės. Tuomet suberkite sūrį ir citrinos žievelę ir vėl viską sutrinkite. Galiausiai gautą masę dėkite į dubenį. Į ją įmaišykite citrinos sultis, susmulkintus laiškinius česnakus, alyvuogių aliejų, viską pagardinkite druska ir pipirais.

Galiausiai gautą padažą patiekiate su iškepta žuvimi. Prie taip paruošto ešerio puikiai tinka ryžiai, bulvės, šviežių daržovių salotos.