Penktadienio vakarui - naminė pica vos per 15 minučių! Šiuo metu trendina įvairūs kepiniai su paprasta ar grūdėta varške - beigeliai, picos ir visokie kiti eksperimentai. Išbandžiau ne vieną variantą ir patyriau ne vieną nusivylimą, kol atradau šias gražuoles varškės pagrindo mini picas.
Receptas: Naminė Pica su Varškės Pagrindu
Receptą patobulinau pagal save ir dabar jau drąsiai dalinuosi - pavyksta nepaprastai skanios, minkštos, tąsios tekstūros baltymais turtingos picos bandelės. Kam ta šaldyta pica, kai gali pasigaminti naminę picą vos per 15 minučių? O ir visus reikalingus produktus jai tikriausiai rasite savo šaldytuve.
Ingredientai:
- 125 g varškės
- 4 v.š. kefyro (galima pakeisti pasukomis, jogurtu)
- 4 v.š. šalto spaudimo alyvuogių aliejaus
- 1 kiaušinis
- 1 v.š kepimo miltelių
- 200-220 g miltų
- Gero žiupsnio druskos
- Šlakelio aliejaus formai apšlakstyti
Įdarui:
- 4-5 v.š. pomidorų padažo
- 60 g mocarelos
- 3-4 pievagrybių
- 200 g mėgstamos/ų dešrų
Ši picos tešla, su varške ir pasukomis, niekuo nenusileidžia ilgai kildintai ir brandintai picos tešlai - tokia pat puri, minkšta, su traškiu krašteliu ir pagaminama labai lengvai. Žodžiu, tikras išsigelbėjimas, kai reikia greitos vakarienės šeimai.
Gaminimo Eiga:
- Sumaišome visus tešlos ingredientus kartu, suminkome.
- Jei tešla kimba prie rankų, dar įberiame miltų, kol nelips.
- Suformuojame apvalų rutuliuką.
- Jeigu turite laiko, dedame tešlą pusvalandžiui į šaldytuvą, jeigu ne - gaminame iškart.
- Pasiruošiame įdarą: pievagrybius supjaustome riekelėmis ir pakepiname kelias minutes keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Pagardiname druska, pipirais bei čili pipirais, atidedame.
- Supjaustome turimas dešras.
- Iškočiojame tešlą ant miltuoto paviršiaus iki didelio apskritimo.
- Patepame šlakeliu aliejaus ir įklojame tešlą į picos formą (neaukštais kraštais).
Alternatyvus Picos Pado Receptas su Varške ir Kefyru:
Nežinojau ko tikėtis, bet labai knietėjo pamėginti. Reziume toks, kad čia yra lengviausiai pagaminamas picos padas, kurio nepavyks sugadinti. DVARO kefyro bei varškės dėka picos padas puikiai iškilo, gavosi purus ir minkštas, o taip pat dar ir maistingesnis nei tradicinis picos padas. Labai labai kviečiu išbandyti! Gal net kaip vieną iš šventinių užkandžių?
Ingredientai Picos Padui:
- 250 g 9 proc. riebumo DVARO varškės
- 100 g DVARO kefyro
- 2 kiaušiniai
- 50 g alyvuogių aliejaus
- 330 g kvietinių miltų
- 1 v. šaukštas kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
Papildomai:
Pomidorų tyrės, sūrio, šviežių arba saulėje džiovintų pomidorų, alyvuogių, pesto ir t.t.
Gaminimo Eiga:
- Varškę ir kefyrą sudedu į maisto smulkintuvą ir sutrinu iki kreminės varškės.
- Įmušu kiaušinį, įpilu aliejų ir viską išmaišau.
- Sumaišau miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Į skystą masę po truputį įmaišau miltus (miltų kiekį tikrinu pagal tai ar tešla nekimba prie rankų, jei kimba - galima įberti jų šiek tiek daugiau).
- Tešlą įvynioju į maistinę plėvę ir dedu į šaldytuvą bent 30 min.
- Po 30min tešlą iškočioju iki picos formos ant miltais pabarstyto paviršiaus, perkeliu į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pakepu įkaitintoje orkaitėje 10 min. 200C (su vėjelio funkcija).
- Paplotėlį išsitraukiu iš orkaitės, skaninu visais norimais priedais ir dedu atgal į orkaitę, kepu ~7-10 min.
Patarimai ir Rekomendacijos
Svarbu nepamiršti ir produktų, kuriais pica yra gardinama. Reikėtų vengti rūkytų, vytintų mėsos ar žuvies produktų, nenaudoti per daug sūrio, fermentinį keisti kietuoju, puskiečiu sūriu, mozarela tipo sūriu, ar net varškės sūriu. Taip pat reikėtų vengti didelio kiekio druskos - saikingą jos kiekį naudoti tik pagrindo pagardinimui, taip pat gausime druskos ir iš sūrio, o picą geriausia gardinti prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, baziliku.
Jei norima picos su mėsa, tuomet rekomenduojama rinktis virtą vištienos krūtinėlę ar kitą mažiau riebią, stipriai termiškai neapdorotą mėsą.
Kitas receptas
Ingredientai:
- 250 g viso grūdo speltos miltų
- 250 g šviesių spelta miltų
- 250 g varškės (9%)
- 100 g kefyro (2,5%)
- 2 kiaušiniai
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1/2 a.š. druskos
Gaminimo eiga:
- Varškę pertrinkite ir sumaišykite su kefyru, aliejumi, kiaušiniais ir druska.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
- Į varškės masę po truputi berkite miltų mišinį ir išminkykite tešlą.
- Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 30 min.
- Iš atvėsintos tešlos iškočiokite plokščią, apvalų pusgaminį ir perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Kepkite orkaitėje 180ºC temperatūroje 20-25 min. (kepimo laikas priklauso nuo picos pado storumo).
Picos priedai
Ištraukę apkeptą padą pertepkite jį natūralia pomidorų tyre ar ne mažiau 50 proc. pomidorų padažu, pagardinkite konservuotais kukurūzais, mažaisiais pomidoriukais. Kepkite dar 8-10 min., 180ºC temperatūroje, po to pabarstykite kietuoju sūriu ir dar 5-8 min. pakepkite ir iškepus apibarstykite rukolomis.
Priedus naudokite tuos, kuriuos turite, tiks ir kitokios daržovės bei kepta vištiena, na bet tikriausiai jau esate atradę savo mėgstamiausią picą, tai žinosite ką uždėti. Man patinka pievagrybiai ir kad kuo daugiau daržovių būtų, todėl ir šis siūlomas receptas tik su daržovėmis. Pievagrybius supjaustome riekelėmis ir pakepiname kelias minutes keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Špinatus taip pat dedame į keptuvę, pakepiname, kol suminkštės, ir pagardiname druska, pipirais bei čili pipirais. Patepame šlakeliu aliejaus ir įklojame tešlą į picos formą. Pirštais paspaudžiame karštus, kad priliptų prie formos. Išimame iš orkaitės, uždedame baziliko lapelių ir pabarstome čili pipirais, jei mėgstate.
Naudojau „Kaiser“ 32 cm skersmens formą, kuri skirta tiek picai, tiek dideliam mieliniam varškės pyragui ar stipruoliui orkaitėje ruoštam omletui. Ši forma puikiai paskirsto karštį, picos ar pyrago kraštai tampa traškūs ir gražiai apskrudę.