pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminis varškės kremo receptas

Mėgstu paprastumą. Santykiuose, darbe, virtuvėje. Nepaprastai gera iš paprastų dalykų sukurti šį tą ypatingo. Kad ir iš bananų bei kondensuoto pieno - puikiausią desertą; avokadų, petražolių, lašelio aliejaus ir šviežios duonos - skaniausią užkandį. Šis varškės kremas - gardumėlis.

Nusprendžiau patikrinti, ar tiesa buvo kalbama, nes gi smalsu, koks ten cheminis procesas toje kameroje įvyksta, sugebantis paprastą lietuvišką kefyrą paversti švelniausio skonio varške. Išbandžiau. Nuo šiol mano kamera užkišta kefyro pakeliais :) Juokauju. Tačiau akivaizdu, jog gamyklinio varškės kremo niekada daugiau nebepirksiu. Juk gali susigalvoti kiek sau nori variacijų varškės tema: mano žmogus ją valgo saldžią, aš - pikantiškesnę.

Imi ir tepi ant šviesios duonos: ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Puikiausias užkandis, tikrai tikrai. Ir, last but not the least - tavo darbo - minimaliai. Nei virti, nei maišyti, nei žinoti, kiek citrinos rūgšties dėti, kad pienas susitrauktų. Nieko. Aš sakau, tinginių rojus tiesiog :)

Todėl greitai greitutėliai sulakstot į artimiausią prekybcentrį, nučiumpat litrą kefyro ir paslepiat kameroje. Kitą rytą popierių nuplėšk, ledo gabalą įvyniok į dvigubą tankios marlės sluoksnį, užrišk mazgą ir pakabink ant čiaupo. Ir drąsiai lėk darban. Po darbo grįžęs nuspausk likusį skystį ir žvilgtelk - puikiausias varškės kremas tavo vakarienei paruoštas :) Ar saldžiai valgysi, ar su Provanso žolelėmis ir česnaku - tavo valia.

Varškės kremo tortas su persikais

Nors dažniausiai iš moliūgų gaminamos trintos sriubos tyrė ar troškiniai, tačiau šios daržovės skonis puikiai atsiskleidžia ir kepiniuose. Tad išsikepkite kvapnų biskvitą, pagardinkite jį gaiviu varškės kremu ir susukite į vyniotinį.

Šokoladinio biskvito receptas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180˚C.
  2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir išplakite su cukrumi iki vientisos masės.
  3. Į išplaktus kiaušinių trynius su cukrumi dėkite miltų ir kakavos. Viską išmaišykite.
  4. Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į paruoštą masę.
  5. Į norimos formos kepimo formą (idealu - 24 cm skersmens) supilkite tešlą ir išlyginkite paviršių.
  6. Kepkite 35-45 minutes.
  7. Iškeptą biskvitą palikite atvėsti kepimo formoje.

Varškės ir grietinėlės sluoksnio receptas:

  1. Varškę pertrinkite per sietelį, sudėkite cukrų.
  2. Grietinėlę išplakite iki standžios masės ir sumaišykite su varške.
  3. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, palikite kelias minutes, kad išbrinktų. Išbrinkusią želatiną, nuolat maišant, ištirpinkite karšto vandens vonelėje.
  4. Paruoštą želatiną supilkite į paruoštą masę ir gerai išmaišykite.

Trintų persikų sluoksnio receptas:

  1. Į persikus supilkite cukrų ir viską gerai sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, palikite kelias minutes, kad išbrinktų. Išbrinkusią želatiną, nuolat maišant, ištirpinkite karšto vandens vonelėje.
  3. Paruoštą želatiną supilkite į trintų persikų masę ir gerai išmaišykite.

Torto formavimas:

Ant atvėsusio biskvito į tą pačią kepimo formą įdėkite varškės ir grietinėlės kremą, išlyginkite paviršių ir dėkite į šaldytuvą 20-30 min., kad sustingtų. Kai sluoksnis sustings, supilkite trintus persikus ir dėkite į šaldytuvą 2 val., kad vėl sustingtų.

Net ir šiais laikais, kai tortų, pyragų ir kitų saldumynų pasirinkimas didžiulis, lietuviai ir toliau mielai renkasi nostalgiją keliantį vyniotinį. Jo galima ne tik nesunkiai nusipirkti, bet ir paruošti namuose. Pasigaminti namuose „Kuršėnų“ vyniotinį nėra sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tai nekasdieniškas blynų patiekalas, bet jis puikiai tiktų šventiniam savaitgaliui. Didelius, per visą keptuvę iškeptus, amerikietiško stiliaus blynus sutepkite vaniliniu varškės kremu ir apliekite sūria karamele. Šį desertą projektui „100 tortų Lietuvai“ skyrė sveikatingumo centras „Dainava“, veikiantis pačiame Druskininkų miesto centre, netoli pagrindinės kurorto pėsčiųjų gatvės - Vilniaus alėjos.