Artėjant šventėms, silkė tampa vienu populiariausių patiekalų ant lietuvių stalo. Ieškoma klasikos, bet nevengiama drąsesnių skonių. Prekybos tinklo „Iki“ Komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad lietuviai didžiausioms metų šventėms ruošiasi atsakingai ir mėgsta iš anksto „pasirepetuoti“ receptus, atrasti labiausiai jų skoniams patinkančią silkę.
Besikeičiantys lietuvių mitybos įpročiai taip pat diktuoja naujas madas. Kasmet vis daugiau žmonių atranda silkę be aliejaus, kuri turi mažiau riebalų. Pirkėjai ieško jau pagamintų gurmaniškų variacijų, tokių kaip silkė su grybais, troškintomis daržovėmis, spanguolėmis ar kaparėliais. Eksperimentuojama su skoniais.
Kaip išgelbėti per sūrią silkę?
Ruošiant šventinę silkę patiems, svarbu atrasti maloniausią skonių derinį, kurį gerokai pagadinti gali per sūri žuvis. Sūdymas yra vienas iš veiksmingiausių ir populiariausių silkių konservavimo būdų. Laimei, patiekalą galima visai lengvai išgelbėti - tam egzistuoja net keli metodai. Populiariausi jų yra silkės mirkymas, tačiau ir neturint tam laiko vis tiek galite sumažinti žuvies sūrumą.
Silkės mirkymo būdai
- Vanduo: Pirmiausia į dubenį sudėkite silkę, užpilkite ją šaltu vandeniu ir atidėkite kelioms valandoms į šalį. Galima įdėti ir ledukų - taip silkė išlaikys tvirtesnę tekstūrą. Kiek mirkyti silkę vandenyje? Mažiausiai valandą, bet laikas priklausys nuo jūsų skonio ir ruošiamo patiekalo. Patikimiausias metodas yra tiesiog atpjauti mažą gabalėlį ir paragauti, ar sūrumas jau yra tinkamo lygio.
- Pienas: Jis greičiau neutralizuoja sūraus skonio pojūtį. Jeigu mirkote ilgiau, pieną (kaip ir vandenį) reikėtų kelis kartus pakeisti į šviežią.
- Pasukos arba rūgpienis: Šio metodo dėka savo patiekalui papildomai suteiksite šiek tiek rūgštelės.
- Alus: Alus suminkština žuvį ir išryškina jos skonio gylį. Silkę mirkykite alaus ir prieskonių, pavyzdžiui, juodųjų pipirų žirnelių ir lauro lapų, mišinyje. Dėl šio mišinio žuvis įgauna nepakartojamą skonį, o iš jos pagaminti patiekalai tiesiog tirpsta burnoje. Alų su prieskoniais reikėtų kelias minutes sušildyti ant viryklės, tuomet atvėsinti ir užpilti silkę stiklainyje. Užsukus dangtelį žuvį reikėtų palikti 12-24 valandoms vėsioje vietoje.
- Actas ir cukrus: Sūrumui duokite atsaką su rūgščiais ir saldžiais priedais - įpilkite acto ir įdėkite cukraus. Tačiau nepersistenkite su cukraus kiekiu, kad silkė netaptų saldi.
Gaivi silkė su ridikėliais Kūčių stalui
Kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo atsisakyti riebaus majonezinio padažo ir silkę verčiau paruošti su ridikėliais. Be traškių ridikėlių, į šią silkę įdėkite ir marinuotų grybų bei agurkų - patiekalas bus itin išraiškingo ir gaivaus skonio. Tokią silkę galite paruošti likus kelioms dienoms iki Kūčių, kad sutaupytumėte laiko paskutinę dieną. Be to, ilgiau marinuota silkė bus skanesnė.
Gaivi ir spalvinga silkė su ridikėliais receptas
Porcijos: 5-6Gaminimo laikas: iki 60 minučiųReikės:
- 3 silkės filė
- 4-5 ridikėlių
- keletas marinuotų grybų
- nedidelio raudonojo svogūno
- 3-4 marinuotų agurkėlių
- 4 šaukštų šalto spaudimo aliejaus (pvz.: linų sėmenų arba rapsų)
- juodųjų pipirų žirnelių
- šviežių krapų patiekimui
- Jeigu silkė sūri, kelias valandas pamirkykite vandenyje ar kitame pasirinktame aukščiau paminėtame skystyje. Tada ištraukite ir supjaustykite didesniais gabalėliais.
- Nulupkite svogūną ir smulkiai supjaustykite. Grybus ir agurkus supjaustykite panašaus dydžio kubeliais ir sudėkite į sietelį, kad nutekėtų skystis. Jo neišpilkite.
- Sudėkite svogūną, agurkus ir grybus į dubenį, įpilkite šaukštą aliejaus ir išmaišykite. Sudėkite ant lėkštės dugno.
- 2 šaukštus skysčio, gauto nusausinus agurkus ir grybus, sumaišykite su 3 šaukštais aliejaus, įberkite keliolika juodųjų pipirų grūdelių ir paruoštą marinatą užpilkite ant silkių, pridėkite griežinėliais supjaustytų ridikėlių ir išmaišykite.
- Sudėkite silkes ant marinuotų daržovių sluoksnio. Indą su silkėmis uždenkite dangčiu ir padėkite marinuotis vėsioje vietoje. Prieš patiekdami silkes apibarstykite krapais ir patiekite su šviežios duonos riekelėmis.
Įdomūs faktai apie silkę
- Rudeninė silkė skanesnė už pavasarinę, nes rudenį jos mėsoje yra maksimalus kiekis riebiųjų rūgščių (per 20 proc.), saugančių nuo širdies ligų, ji geriau sūdosi ir sugeria tik reikiamą kiekį druskos.
- Maždaug 10 g svorio silkės gabaliuke yra nemažai baltymų (1,80 g), riebalų (1,95 g), kurių dauguma - polinesočiosios rūgštys (omega-3), mažinančios cholesterolio kiekį kraujyje ir apsaugančios nuo aterosklerozės.
- Omega-3 rūgščių kiekiu silkė nenusileidžia lašišai ar unguriui, silkėje yra labai daug fosforo, kalcio, magnio, jodo, seleno bei cinko.
- Silkėje esančios naudingosios medžiagos padeda organizmui kovoti su stresu, stiprina nervų sistemą, imunitetą, gerina fizinę bei psichinę būklę, saugo ląsteles nuo kenksmingų oksidantų.
- Silpnai sūdytą silkę galima valgyti nusilpusiems žmonėms. Ji gerina vaikų apetitą, tinka ligoniams, kurių skysčių bei druskų apykaita yra sutrikusi.
- Silkę, priklausomai nuo to, kiek ji sūdyta, reikia mirkyti vandenyje nuo 4 iki 24 val. Jei ji stipriai sūdyta, vandenį rekomenduojama keisti kas dvi valandas.
- Kad silkė būtų skanesnė ir minkštesnė, išmirkytą ir nuvalytą ją galima dar porą valandų palaikyti piene, kad būtų standesnė - arbatos nuovire.
Senoviniai silkės receptai
Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė V. Juodkazienė teigia, kad silkėms paruošti nuo seno naudojami tiek tradiciniai prieskoniai - kvapieji pipirai, laurų lapeliai, kalendros, tiek įvairūs prieskonių mišiniai ir maisto priedai ir atskleidžia, kaip išsirinkti kokybišką silkę parduotuvėje. Renkantis silkes, reikėtų žiūrėti, kad sūrymas būtų skaidrus. Šviežių ir gerų silkių žiaunos turi būti raudonos ir standžios. Silkės šviežumą galima patikrinti šakute - ja paspaudus geros silkės gabalėlį, mėsa turi sugrįžti į pradinę padėtį. Nusipirkus per sūrių silkių, jas galima kelias valandas mirkyti piene arba arbatoje. Iš pieno ištrauktos silkės bus minkštesnės, o iš arbatos - standesnės. Norint paruošti tikrai gardų ir prasmę turintį silkės patiekalą, verta prisiminti populiariausią šventinį tarpukario patiekalą - smetonišką silkę.
Smetoniška silkė receptas
Reikės:- 3 vnt. silkių filė
- 0,5 stiklinės grybų
- 2 vnt. morkų
- 2 vnt. svogūnų
- 200 g sutrintų konservuotų pomidorų
- juodųjų pipirų
- aliejaus kepti
Nulupkite ir supjaustykite silkę. Susmulkintas morkas ir svogūną pakepinkite aliejuje ir vėliau sumaišykite su pomidorų padažu, grybais ir prieskoniais. Viską gerai patroškinkite ir, kai padažas atvės, sumaišykite su silke. Skanaus!
Senovinė silkė pataluose receptas
Reikės:- 4 vnt. silkių filė
- 3 vnt. svogūnų
- 3 vnt. virtų morkų
- 2 vnt. obuolių
- 1 saujos razinų
- pomidorų padažo
- aliejaus
- cinamono
- juodųjų pipirų
Silkes nuvalykite ir supjaustykite kubeliais. Razinas nuplaukite ir užmerkite. Svogūnus supjaustykite šiaudeliais. Tuomet kepinkite svogūnus aliejuje tol, kol suminkštės ir pabaigoje įdėkite burokine tarka tarkuotas virtas morkas ir obuolius. Viską gerai patroškinkite, sudėkite razinas, pomidorų padažą ir dar patroškinkite. Tuomet pagal skonį berkite pipirus, cinamoną. Kai masė atvėsta, sumaišykite ją su silke ir palikite šiek tiek pastovėti. Skanaus!
Silkės šprotai receptas
Reikės:- 2 vnt. silkės filė
- 2 vnt. svogūnų
- 2 v. š. maltų džiūvėsėlių
- juodųjų pipirų pagal skonį
Silkių filė supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais. Apvoliokite maltuose džiūvėsėliuose ir apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Tuomet išimkite jas iš keptuvės ir atidėkite į šalį. Per tą laiką svogūnus supjaustykite griežinėliais ir apkepkite aliejuje, kol gražiai pagels. Pagardinkite pipirais. Į silkinę sudėkite svogūnus, ant viršaus paruoštus silkių gabaliukus.
Silkė su juoda duona: klasika
Silkė su juoda duona - tai ne tik paprastas užkandis, bet ir giliai Lietuvos kulinarinėje bei kultūrinėje sąmonėje įsišaknijęs derinys. Šis, iš pirmo žvilgsnio, elementarus patiekalas savyje talpina skonių, tekstūrų ir tradicijų pasaulį, atspindintį lietuviško charakterio bruožus: kuklumą, bet kartu ir sodrumą, ryšį su žeme ir jūra, gebėjimą iš paprastų ingredientų sukurti kažką įsimintino ir vertingo. Tai derinys, kuris keliauja per kartas, randamas tiek kasdienėje aplinkoje, tiek ant šventinio stalo, ypač per Kūčias.
Klasikinis sumuštinis su silke
Dažniausiai sutinkamas variantas - atviras sumuštinis (sumuštinis). Ant juodos ruginės duonos riekės, dažnai plonai pateptos sviestu ar augaliniu aliejumi (kartais - majonezu, nors tai modernesnis priedas), dedamas silkės filė gabalėlis. Būtinas atributas - svogūnas. Tai gali būti ploni žali svogūnų laiškai pavasarį arba aštresni, plonais žiedais pjaustyti paprasti svogūnai. Svogūno aštrumas puikiai kontrastuoja su silkės sūrumu ir riebumu bei duonos sodrumu. Kartais, siekiant papildomo skonio ir tekstūros, ant viršaus užbarstoma šviežiai maltų juodųjų pipirų ar smulkintų krapų.
Kepta duona su silke
Kita itin populiari ir sotesnė variacija - kepta duona su silke. Čia juoda duona supjaustoma lazdelėmis ar nedideliais gabalėliais, ištrinama česnaku (būtinai!) ir kepama aliejuje, kol tampa traški išorėje ir šiek tiek minkšta viduje. Ant šiltos ar jau atvėsusios keptos duonos dedami silkės gabalėliai. Dažnai šis derinys papildomas majonezo ir tarkuoto fermentinio sūrio padažu, kuris viską suriša į dar sotesnį ir pikantiškesnį užkandį. Tai populiarus pasirinkimas baruose, dažnai patiekiamas prie alaus.
Sudėtingesnės kompozicijos: silkė juodos duonos patale
Egzistuoja ir rafinuotesnių patiekalų, kur silkė ir juoda duona susijungia netikėtesniais būdais. Vienas iš pavyzdžių - kepta silkė, įdaryta juoda duona. Čia nesmulkinta silkė (kartais net su galva, pieniais ar ikrais) įdaroma juodos duonos, svogūnų ir prieskonių mase, apvoliojama miltuose ir kepama keptuvėje ar orkaitėje. Toks patiekalas dažnai ruošiamas Kūčioms, pabrėžiant šventinę šio derinio pusę.
Žaliavalgiški Kūčių patiekalai
Medikė, gyvo augalinio maisto ekspertė, sveikos gyvensenos programų sudarytoja, neapdoroto maisto baro „Raw42“ įkūrėja, kelių knygų apie žalią maistą autorė Gražina Gum tikina, kad tradiciniams Kūčių patiekalams yra puikūs žaliavalgiški atitikmenys, kurie ir skanūs, ir sotūs bei maistingi, tačiau taip neapkrauna mūsų organizmo, kaip tradiciniai patiekalai. Pasak pašnekovės, skonis toks, tarsi valgytum žuvį. Žaliavalgė ragina nepamiršti ir raugintų kopūstų patiekalų, mat žiemą fermentuotas maistas ypač naudingas organizmui. Tai daug sveikiau nei atvežtiniai pomidorai ar agurkai.
Keletas Gražinos Gum receptų iš knygos „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai“
Kalėdinė arbata su riešutų pienu
Reikės:- ¼ šaukštelio cinamono
- ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių
- ¼ šaukštelio kardamono
- ¼ šaukštelio malto imbiero
- žiupsnelio Kajeno paprikos
- ½ stiklinės migdolų (patartina išmirkyti pernakt vandenyje, kad riešutai taptų gyvi ir maistingesni)
- 0,5 l vandens
Per naktį mirkytus migdolus susmulkiname maišytuve kartu su vandeniu, nukošiame tyrę per maišelį migdolų pienui košti ar marlę. Į puodelį įberiame pusę šaukštelio paruoštos prieskonių arbatos, užpilame karštu vandeniu, uždengiame, kad pritrauktų. Nukoštą arbatą užbaltiname pasigamintu riešutų pienu.
Spanguolių kisielius
Reikės:- 400 g spanguolių
- 100 g medaus
- 1,5 l vandens (geriausia iki 42 °C)
- 1 šaukštelio cinamono
- 1 šaukšto Psyllium arba Čija sėklų
Visus produktus sudedame į maišytuvą ir sumalame. Psyllium nereikėtų dėti daugiau, nei nurodyta recepte, kitaip Jūsų kisielius virs drebučiais.
Balta mišrainė su veganišku česnakiniu majonezu
Reikės:- 100 g šaldytų žirnelių
- 60 g morkų
- 50 g raugintų agurkų
- 50 g šviežių agurkų
- 6 g porų
- 3 g krapų
- 2 g svogūnų laiškų
- 50 g cukinijų
- citrinų sulčių
- žiupsnelio druskos
- maltų juodųjų pipirų
- 3 šaukštų česnakinio majonezo
- 4 šaukštų saulėgrąžų aliejaus
- ½ šaukštelio maltų garstyčių
- ½ stiklinės anakardžių
- 2 česnako skiltelių
- 1 šaukštelio druskos
- 4-5 šaukštų citrinų sulčių
- ½ šaukštelio ciberžolės
- ½ stiklinės vandens
- 1 šaukštelio kario
Iš šaldymo kameros išimtus žirnelius perplauname tekančiu šiltu vandeniu, palaukiame, kol atitirps. Morkas supjaustome šiaudeliais, pašlakstome citrinų sultimis, pabarstome žiupsneliu druskos, kad suminkštėtų. Raugintus agurkus supjaustome kubeliais kaip svogūnų laiškus, porus - pusžiedžiais, krapus susmulkiname. Visus produktus sumaišome su česnakiniu padažu. Papuošiame krapų šakele, apibarstome rupiai maltais juodaisiais pipirais. Česnakiniam majonezui visus produktus sumalame maišytuve, kad būtų vienalytė masė. Šaldytuve majonezą galima laikyti 2-3 paras.
Kūčiukai
Reikės:- 1 stiklinės maltų migdolų
- 1 stiklinės anakardžių
- ½ stiklinės medaus
- ½ šaukštelio natūralios vanilės
- ½ stiklinės aguonų
- žiupsnelio druskos
Taip pat galima pridėti maltų baltų grikių.
Gaminimas:Iš visų produktų suminkome kočiojamos tešlos masę. Jei tešla per kieta, įdedame dar medaus. Jei per skysta, įmaišome daugiau maltų migdolų. Iškočiotas ilgas norimo dydžio juosteles supjaustome kubeliais, sudedame į vaisių džiovintuvą arba orkaitę su džiovinimo programa. Džioviname 8-10 val. 42 °C temperatūroje. Išdžiovintus kūčiukus, kad nesudrėktų, laikome sausai, pavyzdžiui, užsukamuose stiklainiuose.