Kijevo stiliaus kotletai jau seniai užkariavo ne tik mūsų, bet net ir Europos gurmanų širdis ir skrandžius. Toks patiekalas patiekiamas Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos restoranuose, tačiau dažniausiai gaminamas iš maltos mėsos. Taip pat - Kijevo kotletas - turbūt vienas iš dažniausių patiekalų viešojo maitinimo įstaigose.
Visų pirma siūlome panagrinėti, kaip pagal tradicinį variantą turėtų būti ruošiami Kijevo kotletai - receptas paprastas, bet, galima sakyti, pagrindinis.
Ingredientai Kijevo Kotletams
Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 4 kotletus. Kijevo kotletams reikės:
- Vištienos filė (arba vištienos krūtinėlė) - 2 vnt.
- Sviestas - 50-60 g
- Kiaušinis - 1-2 vnt.
- Džiūvėsėliai
- Druska, malti juodieji pipirai
- Saulėgražų aliejus kepimui
Prieskoniniam sviestui:
- 200 g kambario temperatūros sviesto
- Šviežių krapų
- Šviežių petražolių
- Druskos
Gaminimo Eiga
1. Sviesto Paruošimas
Pirmiausia reikia pasiruošti sviestą. Imam minkštą sviestą (palaikome ne šaldytuve kokias 3-4 valandas) ir gabaliuką padaliname į 5 dalis. 4 pasiimame sau, o penktą paliekame. Aš dėjau šviežio rozmarino ir peletrūno, jis labai tinka prie vištos. Viską gerai išsukame.
Pirmiausia paruoškite prieskoninį sviestą - sviestą sumaišykite su kapotais krapais, petražolėmis ir druska. Dėkite ant maistinės plėvelės, suvyniokite į maždaug 3 cm skersmens volelį ir dėkite į šaldiklį 15-20 minučių.
Tada iš turimos masės reikia padaryti 4 ritinėlius. Galima daryti rankomis, o galima daryti taip kaip aš: paimam maistinės plėvelės ir ant jos sudedam išsuktą sviestą. Susukam ir suformuojam piršto storio dešrą.
2. Mėsos Paruošimas
Kijevo kotletai negali būti skaniai iškepti, jei tinkamai neapdorosite mėsos. Filė reikia kruopščiai nuplauti, nulupti odą, kiekvieną gabalėlį perpjauti išilgai į 3 dalis ir, uždengus plėvele arba maišeliu, išmušti.
Tuo tarpu reikia išmušti krūtinėlę. Mėsą išmušti gerai, bet neplonai, kad ji nebūtų permatoma, ir kad neplyšinėtų. Išmuštą gabaliuką pabarstome druska, pipirais.
Mėsos ruošimas. Atskirkite vidinę vištienos filė nuo didžiosios. Pašalinkite gyslas, tik atsargiai, saugodami, kad filė neperplyštų. Dėl to kepant ji mažiau deformuosis. Paruoškite didžiąją filė. Svarbi skanių kotletų taisyklė - filė turėtų būti kuo vienodesnio storio. Krūtinėlė paprastai vienoje pusėje būna stora, kitoje - plonesnė. Storiausioje vietoje pradedant nuo vidinės pusės įpjaukite horizontaliai link krašto, bet ne iki galo - kad galėtumėte išskleisti kaip knygą. Turėsite didesnį ir lygesnį mėsos gabaliuką.
Paruoštas filė - ir mažąsias, ir didžiąsias - dėkite ant maistinės plėvelės, uždenkite kitu plėvelės sluoksniu ir atsargiai mėsos plaktuku išmuškite saugodami, kad nesuplyštų. Apibarstykite druska, prieskoniais.
3. Kotletų Formavimas
Sviestą iš šaldytuvo išimkite iš anksto, kad jis suminkštėtų iki kambario temperatūros. Susmulkinkite petražoles ir tada sumaišykite su sviestu, suformuodami kelis įdaro rutuliukus, mūsų atveju - 6 (tiek, kiek yra mėsos sluoksnių). Sviestą ir žoleles 5 minutėms įdedame į šaldiklį, kitaip faršas ištirps ir išsisklaidys. Praėjus šiam laikui, išimame sviestą ir kiekvieną rutuliuką apvyniojame vištienos gabalėliu. Vėl dedame į šaldiklį 5 minutėms.
Išimkite prieskoninį sviestą iš šaldiklio, padalinkite į keturis pailgus gabaliukus. Ant mažojo filė gabaliuko dėkite vieną gabaliuką sviesto, suvyniokite, jį dėkite ant didesniojo gabaliuko ir apvyniokite gerai suspausdami kraštus - dvigubas įvyniojimas neleis sviestui išbėgti kepant. Formuokite pailgą kotleto formą.
Dedame sviestą ir jį stangriai apvyniojame. Kotletus dėkite į šaldiklį, palaikykite 20 minučių.
4. Apvoliojimas
Tuo metu giliame dubenyje įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir plakite kaip omletui. Išimkite pusgaminius, pasūdykite ir papipirinkite, apvoliokite miltuose, tada kiaušinio ir pieno plakinyje, tada džiūvėsėliuose ir vėl miltai-maisto-džiūvėsėliai.
Tada į vieną lėkštutę dedame miltus, kitoje išplakame kiaušinį, o į trečią - džiūvėsius. Imame kotletą ir jį apvoliojame iš eilės visose lėkštėse - miltuose, kiaušinyje, džiūvėsiuose.
Po to apvoliokite miltuose, nupurtykite miltų perteklių, merkite į kiaušinio ir pieno plakinį, po to - į džiūvėsėlius. Dar kartą pamerkite į kiaušinio plakinį ir į džiūvėsėlius.
Atskiruose induose pasiruoškite miltus, kiaušinius (suplakite juos ir įberkite šiek tiek druskos) ir džiūvėsėlius. Visiškai nusausinkite kotletus apspausdami juos popieriniu rankšluosčiu. Pirmiausia iš visų pusių apvoliokite juos miltuose, tada kiaušinių plakinyje ir galiausiai - džiūvėsėliuose. Viską dar kartą pakartokite. Atminkite, kad apvoliojant du kartus sukuriama dviguba apsauga nuo sviesto ištekėjimo.
5. Kepimas
Tuo metu ant viryklės jau turėtų būti keptuvė su įkaitintu aliejumi, ten dedame kotletus. Kepame po 5 minutes iš abiejų pusių, kol atsiranda auksinė plutelė.
Nedideliame puode užkaitiname aliejų (per daug neprpilkite, nes kai sudėsite kotletus gali perbėgti per viršų). Įkaitiname ir dedame porą kotletų. Verdame aliejuje kokias 7-9 minutes, jei reikia pavartykyte.
Vištienos kotletus dėkite į verdantį aliejų ir kepkite virš nedidelės ugnies maždaug 10 minučių.
Į gilią keptuvę arba puodą įpilkite aliejaus, įkaitinkite jį iki virimo ir tris minutes gruzdinkite kotletus, kad susiformuotų auksinė plutelė.
6. Kepimas Orkaitėje (Nebūtina)
Tuomet paruoškite kieviškus kotletus orkaitėje - perkelkite juos į kepimui skirtą indą ir įdėkite į orkaitę 10 minučių 200 laipsnių Celsijaus temperatūroje.
Kotletus galima kepti ir kitaip - apskrudinti keptuvėje ir baigti kepti orkaitėje. Pirmiausia kepkite juos po truputį pavardydami maždaug po 3-4 minutes iš abiejų pusių, kol apskrus.
Tada pašaukite kotletus į 200 laipsnių karščio orkaitę.
Patarimai ir Gudrybės
- Sūrio Įdaras: Prieš apvoliodami sviestą su žolelėmis vištienoje, ant sviesto rutuliuko uždėkite gabalėlį kietojo sūrio. Tik tada jį suvyniokite, įdėkite į šaldiklį, o tada apvoliokite duonoje, miltuose ir tešloje. Ši kulinarinė paslaptis leis mėgautis neįprastu, bet labai kreminiu įdaru - juk sūris patiekalui suteikia tam tikro pikantiškumo.
- Kaip Susukti Mėsą: Pirmiausia reikia tinkamai išmušti: kraštai turi būti plonesni, o per vidurį - storiau.
- Sviesto Konsistencija: Pirmiausia reikia suformuoti pailgą suapvalintą volelį. Plonai išmušti mažąją vištienos filė, suvynioti į ją sviestą ir sušaldyti. Taip sviestas apsaugomas dvigubai - ir mažąja filė, ir pačiu kotletu.
- Kodėl Reikia Apvolioti Du Kartus: Apsaugoma vištienos filė ir kepant išlieka sultinga.
- Džiūvantis Sluoksnis: Reikia greitai dirbti. Čia jau pravers įgūdžiai. Beje, suformuotą kotletą patartina 15-20 min. palaikyti šaldytuve.
- Kepimas Orkaitėje: Kijevo kotletas, iškeptas orkaitėje, neturės plutelės, taip pat labai tikėtina, kad ir sviestas įsigers į mėsą. Geriausia - gruzdinti.
- Garnyras: Klasikinis - bulvių lazdelės, piene virtos morkos su žirneliais, marinuoti vaisiai.
Dažniausiai Užduodami Klausimai
Kokių nesėkmių gali ištikti gaminant Kijevo kotletą? Jis gali atsivynioti, sutrūkinėti apvoliotas sluoksnis, gali blogai iškepti, todėl gaminti reikia labai kruopščiai.
Ar būtinas kauliukas? Klasikinis kotletas yra be kauliuko. Kauliukas suteikia puošnumo.
Ar į sviestą dedama žolelių? Klasikinis receptas - sviestas be priedų, bet, jei kas mėgsta, galima įdėti krapų.
Ar galima Kijevo kotletus šaldyti? Šaldyti galima viską, bet šiuo atveju sviestas gali tiesiog įsigerti į mėsą ir perpjovus kotletą neištekės.
Svarbu, kad aliejus nebūtų per karštas, nes viršus apdegs, o vidus bus neiškepęs. Tai galima patikrinti įmetant į puodą gabalėlį šviežios bulvės. Jeigu bulvė greitai neparuduos, o keps tolygiai, galite į puodą dėti kijevo kotletus.
Yra dar vienas būdas iškepti skanius kijevo kotletus. Kijevo kotletai paprastai patiekiami su daržovėmis, gruzdintomis bulvėmis arba ryžiais. Kotletų įdarą galima papildyti tokiais produktais kaip sūris, grybai arba kiaušiniai. Jei perpjovus kotletą iš jo ima tekėti sviestas, vadinasi, patiekalas pagamintas tinkamai.