INGREDIENTAI
AVIES KUMPIS
1 iškaulintas avienos kumpis (1,8–2 kg), be odos
ŽOLELIŲ MIŠINYS
5 nedidelės česnako galvutės
2 raudonos aitriosios paprikos
8 rozmarinų šakelės
15 čiobrelių šakelių
Vienkartinė skysčių surinkimo talpa
Dvigubas įsmeigiamas nuotolinis termometras
1. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor, įkaitinkite iki 150 °C.
3. Apibarstykite avies kumpį jūros druska ir įtrinkite žolelių mišiniu. Juo įtrinkite ir vidinę kumpio pusę, kur buvo kaulas.
GAMINIMAS
2. 54 °C. Kepkite avieną, kol temperatūra jos viduje pasieks 54 °C ~ 56 °C. Tai užtruks apie 90 min.
3. Išimkite čiobreliais ir rozmarinais pagardintą avies kumpį iš Big Green Egg kepsninės ir uždenkite aliuminio folija. Prieš supjaustydami palaikykite mėsą apie 10 min.
PATARIMAS
Dairotės gardaus garnyro? Kepti artišokai puikiai papildys Big Green Egg kepsninėje keptos avienos skonį.

Šventinis avienos kumpis su keptomis daržovėmis
Avienos kumpis puikus patiekalas šventėms, kurį pagardina keptos daržovės. Nėra sunku pagaminti, tik užtruks šiek tiek laiko, svarbiausia nepamiršti užmarinuoti avienos. Labai skanus patiekalas, visiems garantuotai patiks. Mėsa gavosi itin gerai išmarinuota, taip skanų skonį priduoda keptos daržovės. Trumpai tariant - skonių derinys idealus. Būtinai rekomenduoju pasigaminti, kai norisi pasilepinti ir kitus palepinti.
Ingredientai:
- apie 800 g avienos kumpio (rinkausi keletą gabalėlių su kaulu);
- 4-5 arbat. š. skysto medaus;
- 2 arbat. š. žaliosios kario pastos;
- 1 arbat. š. švelnių garstyčių;
- 3-4 valg. š. alyvuogių aliejaus;
- 3-4 valg. š. citrinos sulčių;
- Provanso žolelių mišinio;
- druskos, juodųjų pipirų pagal skonį.
Garnyrui:
- 8 nedidelės bulvės;
- 1 didelė morka;
- 1 saldžioji paprika;
- 1 nedidelė cukinija;
- 1 mažas baklažanas;
- gabalas brokolio ar žiedinio kopūsto;
- 2 sultingi pomidorai;
- druska, pipirai;
- alyvuogių aliejus;
- sojos padažas.
Dubenyje sumaišome marinato ingredientus (išskyrs žoleles ir druską su pipirais), į dubenį dedame avieną ir gerai įtriname marinatu. Sandariai uždengiame dubenį maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą, kur mėsa turėtų marinuotis 12-24 val.
Pasimarinavusią avieną glaudžiai sudedame ant folijos, užpilame likusiu marinatu, o viršų pabarstome Provanso žolelių mišiniu, druska ir pipirais. Kepame kartoje orkaitėje (apie 180 laipsnių).
Kol kepa mėsa paruošiame daržoves. Pirmiausia nuplauname mažas bulvytes (kad nereikėtų lupti) ir apverdame vandenyje, kol pradės minkštėti. Morkas ir kitas daržoves susmulkiname stambiais gabalais ir dedame į kepimo folija išklotą skardą, apvirtas bulves dedame nesmulkintas (jei naudojate dideles - ketvirčiuokite). Apibarstome prieskoniais ir gana gausiai sulaistome alyvuogių aliejumi, apšlakstome sojos padažu. Kepame greta avienos dar apie gerą valandą (daržovėms tiek ir užteks, o mėsa iš viso turėtų kepti apie 2-2,5 valandos).
Iškepus, mėsą atsargiai išvyniojame ir susidariusį padažą sulaistome ant daržovių. Avieną pasmukiname ir sumetame ant daržovių. Patiekiame karštą, labai tinka su aštriu paprikų - bruknių uogienės padažu.
Avies kumpis
B ig Green Egg kepsninė, geras avienos receptas – pavyzdžiui, šis – ir galėsite patiekti gardų valgį. Šiame recepte avies kumpio marinuoti nereikia, todėl ruošdami patiekalą neužgaišite. O mėsai atsidūrus Big Green Egg kepsninėje beliks sulaukti, kol temperatūra mėsos viduje pasieks pageidaujamą lygį.
GAMINIMO BŪDAS: GAMINIMAS NETIESIOGINĖJE KAITROJE
VIRTUVĖ: VIDURŽEMIO JŪROS
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 15 MIN.
GAMINIMO TRUKMĖ: 100 MIN.
IŠ VISO: 115 MIN.
IŠEIS: 6–8 PORCIJOS
Ingredientai
1. Pirmiausia ėriuko kumpį nuplaukite ir nusausinkite.
2. Tada į indą sudėkite smulkintas mėtas, česnaką, supilkite aliejų, citrinos sultis ir tarkuotą žievelę, pagardinkite druska bei pipirais - viską gerai išmaišykite ir tokiu pasiruoštu marinatu gerai įtrinkite mėsą.
3. Kumpį uždenkite maistine plėvele ir palikite pasimarinuoti bent 4 valandas (idealiausia - per visą naktį).
4. Prieš kepdami, kumpį įdėkite į kepimo maišą ir kepkite skardoje su šiek tiek vandens (~1 stikline) bent jau 2 valandas 170-180 laipsnių temperatūroje.
5. Prieš baigiant kepti, nuimkite kepimo maišą ir leiskite kepsniui dar kelias minutes šiek tiek apskrusti.
6. Išėmus kumpį iš orkaitės, dėkite jį į serviravimo lėkštę ir palaikykite uždengtą folija maždaug 15 minučių.
7. Per tą laiką pasigaminkite mėtų padažą. Iš skardos, kurioje kepė mėsa nupilkite riebalus į gilią keptuvę, supilkite vištienos sultinį ir vyną. Pagardinkite druska bei pipirais. Padažą pavirinkite maždaug 10-15 minučių, kol nugaruos alkoholis.
8. Jeigu norisi, kad padažas būtų tirštesnis - į puodelį įdedame vieną šaukštą miltų, užpilame šiek tiek vandens ir išmaišome. Šį mišinį supilame į padažą ir nuolatos maišydami užkaitiname, kol jis ims tirštėti. Prieš bebaigiant gaminti padažą, pagardiname jį smulkiai kapotais mėtų lapeliais.