Artėjančios Valentino dienos proga siūlome mylimuosius nustebinti ypatinga vakariene. Romantiškos šventės man asocijuojasi su jūros gėrybėmis. Geram patiekalui su jomis daug nereikia - tiesiog kelių kokybiškų ingredientų ir tinkamos paruošimo technikos.
Šį patiekalą paruošti labai lengva, truksite vos 20 minučių, o skonis ir patiekimas tikrai maloniai nustebins. Naudojau ekologiškus itališkus Bionaturalis kietųjų kviečių makaronus - iš kietųjų kviečių pagaminti makaronai ne tik pasižymi puikiu skoniu, bet ir yra lengviau virškinami, turi daugiau baltymų nei įprasti kvietiniai makaronai.
Jūros gėrybėms rinkausi mūsų su vyru mėgstamą derinį - krevetės, kalmarai ir midijos (bet jūs galite rinktis savo mėgstamas jūros gėrybes ar jų derinį), kepiau jas su Bionturalis ekologiškus saulėgrąžų aliejumi (puikus produktas, kurio visada turiu spintelėje ir naudoju būtent kepimui - ekologiškas, nerafinuotas, šalto spaudimo ir pažymėtas žaliojo rakto skylute!). Na o padažas - klasikinis česnako, baltojo vyno ir pomidorų derinys.
Ingredientai:
- 150 g Bionaturalis kietųjų kviečių makaronų
- Bionaturalis saulėgrąžų aliejaus kepimui
- 70 g kalmarų
- 70 g tigrinių krevečių
- 70 g midijų
- 2 skiltelių česnako
- 100 ml baltojo sauso vyno | Galima keisti sultiniu
- 400 g smulintų pomidorų savo sultyse arba pomidorų tyrės
- 1/2 a.š. cukraus
- 1/2 a.š. druskos
Gaminimas:
- Išverdame makaronus gausiai pasūdytame vandenyje. Svarbu makaronų nepervirti, virkite al dente. Kai makaronai išvirs, išsaugokite 50 ml vandens nuo jų virimo, kurį panaudosime padažui.
- Kol makaronai verda, ruošiame jūros gėrybes: keptuvėje įkaitiname aliejų ir dedame krevetes. Kepame ant didelės kaitros po 2 minutes iš abiejų pusių. Apkepusias atidedame.
- Tuomet į keptuvę dedame kalmarus, kepame po 1 minutę iš abiejų pusių, atidedame.
- Į keptuvę dedame švariai nuplautas midijas, įpilame šiek tiek vandens, uždengiame dangčiu ir troškiname 6 minutes, kol visos midijos atsidaro. Neatsidariusias midijas pašalinkite.
- Ruošiame padažą: keptuvėje įkaitiname aliejų, įtarkuojame česnaką ir kepiname minutę. Pilame vyną ir pakaitiname kelias minutes, tuomet supilame pomidorus, vandenį nuo makaronų virimo, beriame cukrų ir druską ir kaitiname padažą apie 5 minutes, kol padažas sutirštėja.
- Į keptuvę su padažu dedame virtus makaronus ir jūros gėrybes. Pakaitiname maišydami apie minutę.
- Patiekiame pabarsčius tarkuotu parmezanu ir smulkintomis petražolėmis.
Tačiau tikrai ne ką prastesnis yra kitas katalonų gaminamas patiekalas, tai Fideuà. Labai panašus į paeliją, gaminamas su jūros gėrybėmis ir makaronais, vietoj ryžių. Makaronus sulaužykite nedideliais, maždaug 2-3 cm ilgio šiaudeliais ir dėkite kepti į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi. Maišydami kepkite apie 5-6 minutes, kol makaronai įgaus tamsiai gintarinę spalvą. Iškepusius makaronus sudėkite į lėkštę.
Svogūnus ir česnako skilteles smulkiai supjaustykite ir dėkite kepti į tą pačią keptuvę, kur kepė makaronai. Kepkite kol paskrus. Tada suberkite rūkytą papriką, saldžią papriką, ciberžolę, supilkite trintus pomidorus, įberkite druskos, šviežiai maltų pipirų ir kepkite tol, kol nugaruos visas perteklinis skystis, maždaug apie 5 minutes. Kepinant supilkite vyno ir įberki žiupsnelį cukraus.
Skysčiui nugaravus turite gauti tirštą padažą. Į paruoštą padažą suberkite pakepintus makaronus, supilkite žuvies sultinį ir permaišykite. Tolygiai, per visą keptuvę išdėliokite jūros gėrybes. Virkite neuždengę apie 10 minučių.
Kartais tikras skonių lobis slepiasi ne didžiuosiuose prekybos centruose, o nedideliuose žvejų turgeliuose. Nuvažiavus prie Viduržemio jūros, Atlanto vandenyno beveik visuose pajūrio turgeliuose galima rasti šviežių ar šviežiai virtų midijų ir krevečių - tiesiai iš vietinių tiekėjų, be papildomo šaldymo, su visu jūros kvapu ir skoniu. Šiam patiekalui labiau tiks virtos midijos be kiautelių, jų kaina turgeliuose kartai būna juokinga.
Midijos ir krevetės nereikalauja sudėtingo paruošimo - pakanka jas gerai nuplauti ir trumpai termiškai apdoroti, kad išliktų natūralus skonis ir sultingumas.
Įkaitiname aliejų ir dedame smulkiai pjaustytą svogūną. Dedame sviestą ir baigiame skrudinti morkas (apie 5 minutes), tada sudedame šviežius makaronus. Jie lengvai apkepa ir prisigeria daržovių aromato. Pilame vyną ar sidrą.
O magija paprasta - pora saujų jūros gėrybių, sviestas ir baltasis vynas. Ir ne, grietinėlės nereikia, jos čia visiškai netrūksta, o ir priešingai - makaronų padažas lengvas kaip pūkelis. Tobulumas tikrai slypi paprastume.
Makaronai su jūros gėrybėmis (2 porcijoms)
- 200-300 g makaronų (labiausiai tinka spagečiai arba tagliateliai)
- poros saujų jūros gėrybių (aš naudoju šaldytas krevetes ir midijas)
- 100 ml baltojo sauso vyno
- gero kuokšto petražolių
- 4-5 skiltelių česnako
- žiupsnelio aitriųjų paprikų dribsnių
- gabalėlio sviesto
- šlakelio alyvuogių aliejaus
- šviežiai tarkuoto parmezano
Kaip gaminti
- Makaronus išverdame, kad liktų šiek tiek kietoki (al dente). Pasiliekame samtį vandens, kuriame virė makaronai, jis puikiai pravers, jei pasirodys per mažai padažo.
- Jūros gėrybes atšildome.
- Į keptuvę dedame sviestą, pilame alyvuogių aliejaus, palaukiame, kol šiek tiek įkais.
- Beriame traiškytą česnaką, smulkintas petražoles ir aitriųjų paprikų dribsnius.
Ryžių makaronai užpilami vandeniu ir paliekami brinkti. Žirnių ankštys perliejamos verdančiu vandeniu. Jūros gėrybės kepinamos keptuvėje, dedami smulkinti svogūnai, druskos ir pipirų, Kai jūros gėrybės atšyla, supilamas padažas, viskas kaitinama dar keletą minučių, sudedami išbrinkę makaronai ir žirnių ankštys, permaišoma.
Ingredientai:
- tagliatelle ar linguine formato makaronų;
- 2 šaukštai sviesto;
- 1 didelė sauja mėgstamų jūrų gėrybių (luptų krevečių, kalmarų, midijų, moliuskų);
- 1-2 skiltelės česnako;
- citrinos sulčių;
- ryšelis petražolių;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
- Dideliame puode Marco užkaičia sūdytą vandenį. „Jo pilkite mažiau nei įprastai - kone perpus. Taip vandenyje krakmolo koncentracija bus didesnė, o jo įpylus į keptuvę padažas sutirštės“, - pataria. Makaronai verda trumpiau, nei nurodyta ant pakelio, - kad būtų al dente.
- Kol vanduo kaista, keptuvėje ištirpina šaukštą sviesto. Sudeda pusę jūrų gėrybių ir apkepina, kai jos įgauna gražią auksinę spalvą - išima. Tuomet apkepa likusias jūrų gėrybes, išima ir atideda su pirma porcija. Jūrų gėrybes Marco kepa dalimis, kad gražiai apskrustų ir neperkeptų, nes dar bus kaitinamos padaže.
- Į keptuvę sudeda likusį sviestą (puikiai tinka ir šlakelis aukštos kokybės alyvuogių aliejaus), paskui smulkintus česnakus ir trumpai pakepina. Tuomet įspaudžia citrinos sulčių, suberia kapotas petražoles. Retkarčiais vis įpila vandens iš puodo, kur verda makaronai, ir maišydamas kaitina, kol vanduo kiek nugaruoja, o padažas sutirštėja. Galiausiai į padažą suberia jūrų gėrybes, viską pagardina druska ir pipirais.
- Išvirtus makaronus deda į keptuvę su padažu, atsargiai pamaišo ir dar užpila vandens, kuriame virė. Patiekia su citrinos skiltelėmis ir šviežiomis petražolėmis.
Šį karta pasitaikė didelės, staigaus užšaldymo ir birios ( kas rodo, kad midijos ir krevetės nebuvo atšilusios) midijos ir krevetės. Šeniai pasiilgtos didesnės nei įprasta laukinės šiaurinės dryžiakojės krevetės, greičiausiai iš grenlandijos. Staigaus užšaldymo midijas atšildžius gaunamas labai panašus ( deja tik panašus), bent jau artimiausias skonis kaip prieš užsaldymą. Tik reikia atšildyti lėtai. Atšildymas atliekamas 2- 6 laipsnių temperatūroje beveik parą laiko. Tada atitirpdymo indelyje nebus jokio skysčio.
Įkaitinam aliejų, dedam smulkiai pjaustytus svogūnus. Kai dalis svogūnų apskrunda, po kleių pamaišymų dedam ir kiek paskrudinam morkas. Po 3 - 4 minučių skrudinimo dedamas sviestas. Morkų apskrudinimo pabaigime ( apie 5 minutės) dedu šviežius ( arba virtus) makaronus. Kiek pavarčius pilamas sultinys. Sultinys užverda ir kiek nugaruoja, kiek įsigeria į šviežius makaronus. Supilame sidrą, jam užvirus sudedam jūros gėrybes. Kai ima virti su jūros gėrybėmis dedam česnaką, druską, pipirus, įlašinam jei lašinsim citriną.
Kiek pagarinam sidrą ( apie 3- 4 minutes) ir supilam grietinėlę. Kartu su grietinėle dedam krapų viršūnėles.