Žemės riešutai, dar žinomi kaip žemės riešutai, yra populiarus užkandis, kuriuo mėgaujamasi šimtmečius. Be to, kad žemės riešutai yra skanūs patiekalai, jie taip pat yra kupini įvairių būtinų vitaminų ir mineralų, kurie suteikia daug naudos sveikatai.
Maistinė vertė ir nauda sveikatai
Žemės riešutai yra geras augalinių baltymų šaltinis, todėl jie yra puikus pasirinkimas vegetarams ir veganams. Be šių makroelementų, žemės riešutai taip pat suteikia įvairių būtinų vitaminų ir mineralų, įskaitant niaciną, folio rūgštį, magnį, fosforą ir vitaminą E. Įrodyta, kad žemės riešutai turi daug naudos sveikatai, įskaitant širdies ligų rizikos mažinimą, jautrumo insulinui gerinimą ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimą.
Žemės riešutai gali būti įtraukti į savo mitybą įvairiais būdais. Nesvarbu, ar norite valgyti skrudintus žemės riešutus kaip užkandį, ar dėti juos į savo patiekalus žemės riešutų sviesto pavidalu, yra daug būdų, kaip įtraukti žemės riešutus į savo mitybą. Jų galima dėti į salotas ir kokteilius arba naudoti kaip avižinių dribsnių ar jogurto užpilą.
Potencialios problemos ir rizika
Vis dėlto, reikėtų atkreipti dėmesį į galimą riziką, susijusią su žemės riešutų vartojimu:
- Aflatoksinai: Žemės riešutų viena didžiausių problemų - ant jo auga pelėsis vadinamas “aspergillus”. Būtent jis užaugina pelėsinę atlieką, t.y. toksišką grybą vadinamą aflatoksinu, kuri yra labiausiai kancerogeninė medžiaga planetoje. Visa tai atsiranda juos sandeliuojant. Jei augintume žemės riešutus patys - tai nebūtų problema.
- Fito rūgštis: Žemės riešutuose yra augalinė medžiaga vadinama fito rūgštimi, kuri veikia kaip anti maistinė medžiaga. Tai reiškia, kad jie gali slopinti tam tikrų mineralų įsisavinimą kaip geležis, cinkas, kalcis, manganas ir magnis.
- Omega 6 disbalansas: Žemės riešutuose yra daug omega 6 riebalų. Šie riebalai yra naudingi, tačiau jie turi turėti balansą su omega 3, o pastarojo mums visiems labai trūksta, tuo tarpu omega 6 mes suvartojame žymiau daugiau. Šis disbalansas gali sukelti lėtines ligas, įskaitant ir širdies ligas.
Alternatyvūs riešutai ir mažai angliavandenių turinti dieta
Jeigu mėgstate žemės riešutus, arba jų sviestą - rekomenduojame rinktis kitus riešutus. Migdolai, graikiški riešutai, anakardžiai - šie riešutai yra brangesni, nei žemės riešutai, tačiau pigesni, nei kiti riešutai.
Mažai angliavandenių turintis maistas turi vieną ypač gerą savybę - nėra būtina skaičiuoti, kiek kalorijų tokio maisto suvartojama. Suvartojama mažai angliavandenių, todėl dažnai sumažėja apetitas. Sumažėjęs apetitas automatiškai garantuoja mažesnį suvartojamų kalorijų kiekį. Įdomu tai, kad maisto, turinčio nedidelį angliavandenių kiekį, yra daug ir skanaus, o apie kai kuriuos produktus žmonės net nesusimąsto - taip, tai iš tiesų galima valgyti!
Mažai angliavandenių turinčių produktų pavyzdžiai:
- Sviestas: Šiandien sviestas - sveikas maistas, ypač tarp besilaikančių mažai angliavandenių turinčios dietos. Tiesa, reikėtų atminti, kad sviestas valgomas su maistu, o ne vietoje maisto.
- Riešutai: Vienas puikus pavyzdys - riešutai, pavyzdžiui, migdolai, Makadamijos ar graikiški. Valgyti galima ir riešutų sviestą, jei jis pagamintas tik iš riešutų ir druskos, be įvairių netikrų aliejų priedų.
- Juodas šokoladas: Jame gausu maistingųjų medžiagų, ląstelienos ir galingų antioksidantų.
- Pakepintos kiaulienos odelės: Jose gausu kiek kitokių, nei mėsos raumenyse esančių, baltymų bei glicino. Tiesa, yra ir viena problema - kiaulienos odelėse gali būti daug Omega-6 riebalų rūgščių, taip pat jos nėra tokios maistingos, kaip kitos kiaulės dalys.
Reikėtų turėti omenyje, kad valgant per daug šio viso skanaus maisto, jis iš tiesų gali pristabdyti lieknėjimo procesą.