pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Daržovių Marinatas Žuviai: Receptai Ir Patarimai

Ant grilio kepta žuvis - tikra palaima ieškantiems lengvesnių skonių ir tiems, kam mėsos patiekalai šiek tiek pabodo. Norint pasiruošti burnoje tirpstančių lašišos ar šamo kepsnių, pirmiausia reikia juos tinkamai išmarinuoti. Marinatai mėsai naudojami ne tik norint suteikti ypatingo skonio bei aromato, bet ir sultingumo. Maistą marinuojame tuomet, kai ketiname patiekalą ruošti tokiu būdu, kurio metu gaminys praranda drėgmę. Kepimas kepsninėje iš tiesų sausina produktus, taigi marinuodami patiekalams suteikiame daugiau aromato bei drėgmės, kad maistas išliktų minkštas ir sultingas.

„Žmonės vasaros laikotarpiu prie kepsninių praleidžia daug laiko. Pastebime, kad lietuviai neapsiriboja vien tik mėsos gaminiais, todėl paruošėme platų įvairiausių produktų, skirtų kepti ant grilio, asortimentą - nuo šamo filė juodajame alaus marinate iki ypatingai paruoštų lašišų filė kepsnių, kepimui skirtų bulvių ir sūrių, kurie sulaukia didelio pirkėjų dėmesio ir dažnai atsiduria jų krepšeliuose“, - teigia V. Juodkazienė. „Pats paprasčiausias būdas marinuoti žuvį - užberti žiupsnelį druskos, pipirų, apšlakstyti citrinos sultimis ir leisti pasimarinuoti bent pusvalandį. Tuomet uždėti žuvies pjausnius ant gerai įkaitintų grotelių ir kepti apie 6-10 minučių iš abiejų pusių, priklausomai nuo dydžio. Iškepusią žuvį geriausia patiekti su šviežiomis daržovėmis, ant grilio keptais smidrais, brokoliais ar saldžiosiomis bulvėmis, žiedinių kopūstu koše ar ryžiais“, - pataria V.

Žolelės, svogūnai ir česnakai tinka praktiškai bet kokios žuvies marinavimui. Jais neįmanoma sugadinti nė vieno patiekalo, be to, ant grilio kepamai žuviai šie priedai kaip tik suteiks puikų aromatą.

„Vasara dovanoja visą kalną šviežių prieskoninių žolelių. Bazilikai, rozmarinai, čiobreliai, petražolės, kalendra, laiškiniai česnakai ir daugelis kitų taps puikiais priedais jūsų patiekalams. Žinoma, kaip ir visur, svarbu naudoti ne per didelius žolelių kiekius. Priešingu atveju žuvis praras savo skonį, o juk marinato esmė jį dar labiau atskleisti ir pabrėžti, bet ne užgožti“, - sako V. Prieš renkantis prieskonines žoleles verta atsižvelgti į tai, kokią žuvį planuojate kepti. Pavyzdžiui, prie lašišos puikiai tinka šviežios petražolės ar krapai, o šamą verta pagardinti kalendra, čiobreliais ar rozmarinais.

„Ruošdami marinatą įsitikinkite, ar jo pakaks tolygiai padengti žuvį. Geriausia indą, kuriame marinuojasi žuvis, uždengti folija ir padėti į šaldytuvą. Praėjus pusei marinavimo laiko žuvį reikėtų apversti. Skubant ar neturint laiko, žuvį pakaks pamarinuoti ir 30 minučių, visgi, geriausia marinate ją palaikyti kelias valandas“, - pataria V.

Graikiški marinatai - ir lengvai paruošiami, ir universalūs

Kartais norint mėgstamus patiekalus praturtinti įvairesniais skoniais, užtenka išbandyti tai šaliai būdingus prieskonius ar marinatus. Pavyzdžiui, Graikijoje įvairiausiems marinatams naudojami neįmantrūs ingredientai randami bene kiekvienoje virtuvėje: citrinų sultys, kokybiškas alyvuogių aliejus, česnakai, šviežios prieskoninės žolelės. „Graikiškų marinatų panaudojimas - itin universalus. Juos galima naudoti paukštienos, žuvies, jautienos ar avienos, netgi daržovių marinavimui. Be to, graikiški marinatai gali būti naudojami ir kaip padažas šviežioms salotoms ar keptoms daržovėms. Graikišku stiliumi marinuota mėsa, žuvis ar jūros gėrybės puikiai dera su įvairiausiais lietuvių pamėgtais garnyrais - bulvėmis, salotomis, ryžiais ar makaronais,“ - pasakoja V. Juodkazienė.

Vienas svarbiausių graikiškų marinatų ingredientų yra graikiškasis raudonėlis, kurį graikai vadina „rigani“. Būtent ši prieskoninė žolelė suteikia išraiškingą skonį, kuris akimirksniu nukelia į šiltąją ir saulėtąją Graikiją. Šioje šalyje marinatams paruošti taip pat naudojami čiobreliai, graikiškas jogurtas, raudonojo vyno actas ar medus.

Klasikinis graikiškas marinatas

Reikės:

  • 4 v. š. raudonojo vyno acto
  • 4 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 1 susmulkintos skiltelės česnako
  • 1/4 a. š. džiovintų čiobrelių
  • 1/4 a. š. džiovintų raudonėlių
  • 1/4 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų

Kaip gaminti:

Nedideliame dubenėlyje gerai sumaišome visus ingredientus. Lėtai pilame marinatą ant mėsos ar žuvies. Įsitikiname, kad marinatas pasidengia tolygiai. Marinuojamą mėsą ar žuvį uždengiame plėvele ir įdedame į šaldytuvą. Marinuojame bent kelias valandas.

Citrininis graikiškas marinatas

Reikės:

  • 2 didelių citrinų sulčių
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 maltų gvazdikėlių
  • 2 a. š. smulkintų šviežių salierų lapų
  • 1 a. š. smulkinto šviežio čiobrelio
  • 1 lauro lapo
  • 1 a. š. druskos
  • 1/4 a. š. juodųjų pipirų

Kaip gaminti:

Sumaišome visus ingredientus ir leidžiame marinatui pastovėti kambario temperatūroje bent 10 minučių. Paruoštu marinatu apipilame pasirinktą mėsą ar žuvį, gerai išmaišome ir leidžiame marinuotis mažiausiai 2 valandas. Paruoštą marinatą šaldytuve galima laikyti iki savaitės.

Marinatas su graikišku jogurtu

Reikės:

  • 1 puodelio graikiško jogurto
  • 4 sutrintų skiltelių česnako
  • 2 citrinų sulčių
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštų raudonojo vyno acto
  • 2 šaukštų medaus
  • 1 šaukšto džiovintų raudonėlių
  • žiupsnelio druskos ir pipirų

Kaip gaminti:

Dubenyje sumaišome visus marinatui skirtus ingredientus ir palaikome šaldytuve. Galiausiai į marinatą dedame mėgstamos rūšies mėsą ir pamarinuojame šaldytuve apie 6 valandas, o geriausia - per naktį.

Marinuota kepta žuvis su saldžiarūgštėmis daržovėmis

Marinuota kepta žuvis su saldžiarūgštėmis daržovėmis - tai patiekalas, kuriame susitinka skirtingos tekstūros ir skoniai, sukuriantys harmoningą ir įsimintiną kulinarinę patirtį. Šis receptas puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek šventinei vakarienei, nustebindamas svečius savo originalumu ir skoniu.

Žuvies Pasirinkimas ir Paruošimas

Pirmas ir svarbiausias žingsnis - tinkamos žuvies pasirinkimas. Idealus variantas būtų balta žuvis, tokia kaip menkė, otas, plekšnė ar ešerys. Svarbu, kad žuvis būtų šviežia, be stipraus kvapo ir su elastinga mėsa. Jei naudojate šaldytą žuvį, prieš ruošiant ją būtina visiškai atšildyti šaldytuve, kad išvengtumėte tekstūros pokyčių.

Prieš kepant, žuvį reikia tinkamai paruošti. Tai apima žvynų pašalinimą (jei yra), išvalymą, nuplovimą šaltu vandeniu ir nusausinimą popieriniais rankšluosčiais. Sausa žuvis geriau apskrus ir nebus troškinta kepant.

Marinato Paslaptys

Marinatui reikalingi ingredientai, kurie suteiks žuviai ypatingo skonio ir aromato. Klasikinis marinatas apima citrinos sultis, alyvuogių aliejų, česnaką, druską, pipirus ir žoleles. Galite naudoti šviežias arba džiovintas žoleles, tokias kaip petražolės, krapai, čiobreliai ar rozmarinai. Eksperimentuokite su prieskoniais, pridedant imbiero, aitriosios paprikos ar garstyčių sėklų, kad sukurtumėte unikalų marinato skonį.

Žuvis turėtų marinuotis bent 30 minučių, bet geriausia - 1-2 valandas šaldytuve. Ilgesnis marinavimo laikas leis žuviai geriau įsisavinti skonius, tačiau per ilgas marinavimas gali pakeisti žuvies tekstūrą, ypač jei marinatas labai rūgštus.

Daržovių Simfonija: Saldžiarūgštis Prieskonis

Saldžiarūgštėms daržovėms reikalingas daržovių mišinys, kuris papildys žuvies skonį ir suteiks patiekalui spalvų. Puikiai tinka paprika (raudona, geltona, oranžinė), svogūnai (raudoni arba balti), morkos, cukinijos, baklažanai, pomidorai vyšniniai ir brokoliai. Svarbu, kad daržovės būtų šviežios ir kokybiškos.

Daržovės turėtų būti supjaustytos vienodo dydžio gabalėliais, kad keptų tolygiai. Svogūnus ir morkas rekomenduojama kepti pirmiausia, nes jie reikalauja ilgesnio kepimo laiko. Paprikas, cukinijas ir kitas greitai iškepančias daržoves galima pridėti vėliau. Daržovių saldžiarūgščiam skoniui pasiekti naudojamas actas (balzaminis, obuolių sidro ar vyno), cukrus (rudasis arba baltasis) ir sojos padažas. Galima pridėti šiek tiek medaus ar klevų sirupo, kad patiekalas įgautų dar daugiau saldumo.

Kepimo Technika: Traškumas ir Sultingumas

Žuvį galima kepti įvairiais būdais: keptuvėje, orkaitėje arba ant grotelių. Kepimas keptuvėje yra greičiausias būdas, tačiau reikia atidžiai stebėti, kad žuvis neprisviltų. Orkaitėje kepta žuvis yra sultingesnė, bet reikalauja ilgesnio kepimo laiko. Kepimas ant grotelių suteikia žuviai dūmo aromatą ir traškumą.

Prieš kepant, žuvį galima apvolioti miltuose, kukurūzų kruopose arba džiūvėsėliuose, kad ji įgautų traškią plutelę. Svarbu, kad aliejus keptuvėje būtų gerai įkaitęs, bet ne per karštas, kad žuvis nesudegtų iš išorės, o liktų žalia viduje. Kepimo laikas priklauso nuo žuvies rūšies ir storio, bet paprastai trunka 5-7 minutes iš kiekvienos pusės.

Saldžiarūgščių Daržovių Paruošimas: Harmonija Skonyje

Daržovės keptuvėje kepamos su šlakeliu aliejaus, kol suminkštėja, bet išlieka traškios. Svarbu neperkepti daržovių, kad jos neprarastų savo spalvos ir tekstūros. Pabaigoje į keptuvę pilamas saldžiarūgštis padažas, pagamintas iš acto, cukraus, sojos padažo ir prieskonių. Daržovės troškinamos padaže kelias minutes, kol padažas sutirštėja ir apgaubia daržoves.

Svarbu, kad saldžiarūgštis padažas būtų subalansuotas - nei per saldus, nei per rūgštus. Galite reguliuoti skonį, pridedant daugiau cukraus arba acto, pagal savo skonį. Taip pat galite pridėti šiek tiek krakmolo, sumaišyto su vandeniu, kad padažas greičiau sutirštėtų.

Patiekimas ir Garnyras: Estetika ir Skonis

Marinuota kepta žuvis su saldžiarūgštėmis daržovėmis patiekiama karšta, išdėliojant žuvį ant lėkštės ir apdedant ją saldžiarūgštėmis daržovėmis. Patiekalą galima papuošti šviežiomis žolelėmis, citrinos griežinėliais arba sezamo sėklomis.

Kaip garnyrą galima patiekti virtus ryžius, bulvių košę, keptas bulves arba šviežias salotas. Svarbu, kad garnyras papildytų žuvies ir daržovių skonį, bet neužgožtų jo.

Receptai

Lašišos filė su citrina

Reikės:

  • 4 vnt. lašišos filė
  • 1 vnt. citrinos
  • Druska, pipirai pagal skonį

Kaip gaminti:

  1. Lašišų filė sudėkite į didelę lėkštę.
  2. Ant lašišų filė užspauskite citrinos sulčių.
  3. Tada lašišą pagardinkite druska ir pipirais, prieskonius gerai įtrinkite iš abiejų pusių.
  4. Leiskite lašišai marinuotis bent jau apie pusvalandį.
  5. Kol lašiša marinuojasi, įkaitinkite kepsninę ir jos groteles ištepkite alyvuogių aliejumi, kad lašiša kepdama nepriliptų.
  6. Prieš kepant lašišą, aptepkite ją alyvuogių aliejumi ir uždėkite ant grotelių.
  7. Tuomet pasiruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus ingredientus - sviestą, maltą česnaką, smulkintas petražoles, jei norisi pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
  8. Iškepusią lašišą įdėkite į lėkštę ir patepkite gautu padažu.

Lašišos filė su terijaki glazūra

Reikės:

  • 2 vnt. lašišos filė
  • Rudasis cukrus
  • Česnakas
  • Imbieras
  • Sojų padažas
  • Raudonųjų pipirų dribsniai
  • Ryžių actas
  • Alyvuogių aliejus
  • Svogūnų laiškai
  • Kukurūzų krakmolas

Kaip gaminti:

  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite rudąjį cukrų, česnaką, imbierą, pusę sojų padažo, raudonųjų pipirų dribsnius ir ryžių actą.
  2. Tuomet, kai viską sumaišysite į padažą supilkite alyvuogių aliejų ir susmulkintus svogūnų laiškus.
  3. Lašišos filė sudėkite į dubenėlį ir supilkite gautą marinatą.
  4. Kol lašiša marinuojasi pasigaminkite padažą. Dubenėlyje sumaišykite 2 šaukštelius kukurūzų krakmolo su 1 šaukšteliu vandens.
  5. Tuomet ištirpintą kukurūzų krakmolą supilkite į puodą, įpilkite ½ puodelio sojų padažo ir virkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol pradės tirštėti.
  6. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite kepsninę.
  7. Marinuotą lašišų filė kepkite apie 6 minutes iš kiekvienos pusės.
  8. Kai lašiša visiškai iškeps, išimkite ją iš kepsninės ir aptepkite jau pagamintu terijaki glajumi.

Šamo filė su majonezo padažu

Reikės:

  • 4 vnt. šamo filė
  • Majonezas
  • Česnakas
  • Druska, juodieji pipirai pagal skonį
  • Citrinos žievelė
  • Citrinos sultys
  • Kalendra
  • Čiobreliai
  • Rozmarinas
  • Šviežios petražolės

Kaip gaminti:

  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, česnaką, druską, juoduosius pipirus, citrinos žievelę, citrinos sultis, kalendrą, čiobrelius ir rozmariną.
  2. Tuomet, popieriniu rankšluosčiu nusausinkite šamų filė ir aptepkite iš abiejų pusių pagamintu mišiniu.
  3. Žuvį uždėkite ant grotelių ir kepkite apie 15-20 minučių.
  4. Kai žuvis iškeps, išimkite iš kepsninės, įdėkite į lėkštę ir apibarstykite šviežiomis petražolėmis.

Šamo filė su medaus glajumi

Reikės:

  • 4 vnt. šamo filė
  • Cajun prieskonių mišinys
  • Paprika
  • Česnakų milteliai
  • Čiobreliai
  • Raudonėliai
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Medus
  • Rudasis cukrus
  • Citrinos sultys
  • Maltas česnakas
  • Sviestas
  • Šviežios daržovės

Kaip gaminti:

  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite Cajun prieskonių mišinį, paprikos, česnakų miltelius, čiobrelius, raudonėlius, druską ir pipirus.
  2. Į kitą dubenį įpilkite medaus, rudojo cukraus, citrinų sulčių ir malto česnako, viską gerai išmaišykite.
  3. Paruoškite dar vieną negilų indą ir į jį sudėkite ištirpintą sviestą.
  4. Šamų filė panardinkite į ištirpintą sviestą, o tada pamerkite į su prieskoniais sumaišytą indą ir dėkite ant jau įkaitintos kepsninės.
  5. Kiekvieną pusę kepkite apie 6 minutes.
  6. Kai žuvis iškeps, perkelkite ją ant lėkštės ir apliekite medaus glajumi. Patiekite su šviežiomis arba ant grilio keptomis daržovėmis.

Marinato pasirinkimas

Iš pirmo žvilgsnio, atrodo, kad marinuojant svarbu skonių gausa - aštrumas, rūgštumas ir saldumas. Tai - netiesa! Marinuojant galioja skonių derinimo taisyklės. Kokios jos ir kaip išrinkti tinkamą marinatą?

Grilio patiekalų marinatams galima panaudoti įvairiausius ingredientus, randamus šaldytuve. Pipirai, citrina, česnakas, sojos ir Vorčesterio padažai, Dižono garstyčios - marinatų klasikiniai ingredientai, kuriuos nesunku atrasti namuose. Pasirinkite vieną skonį, kuris dominuos ir bus labiausiai jaučiamas marinate. Stenkitės tą skonį tik papildyti kitais ingredientais, pavyzdžiui, jei marinuojate su alyvuogių aliejumi, subtiliai jam suteikite rūgštumo, saldumo pridedami šiek tiek medaus ir šlakelį citrinos sulčių.

Itin svarbu nepersistengti su specifiniu ingredientu: „Jeigu labai mėgstate česnaką, nedėkite į marinatą septynių skiltelių - bus juntamas tik jis. Skoniai turi būti subalansuoti ir subtiliai derėti tarpusavyje, papildydami vienas kitą. Nėra geras marinatas, jeigu jame yra padauginta skonių arba priešingai - jų stokojama. Didžiausia grėsmė persūdyti arba padauginti rūgštumo - šiuos procesus kontroliuokite atidžiausiai.

Marinavimui neužtenka vien tik ingredientų, reikia laiko ir kantrybės. Mėsą rekomenduojama marinuoti bent kelias valandas ar per naktį, įdėjus į šaldytuvą, žuvį - apie valandą, daržoves - skirtingai, priklausomai nuo jų kietumo. Pavyzdžiui, morkas, galima marinuoti šaldytuve per naktį, o cukinijų ar smidrų ilgai marinuoti nereiktų.