Bulviniai blynai sezono neturi. Juos galima kepti ir keptuvėje, ir kepsninėje, tiekti ir su spirgučiais, ir su vasaros žalumynais. Juos mėgsta visi, todėl tikrai niekas nesupyks, jeigu vietoje grilio kepsnio pasiūlysite bulvinių blynų pagal šį labai vasarišką receptą.
Traškiems bulviniams blynams su cukinija pagaminti reikia:
- Bulvių - 4 vnt.
- Nedidelės cukinijos - 1 vnt.
- Miltų - 2 šaukštai
- Svogūno - 0.5 vnt.
- Kiaušinio - 1 vnt.
- Aliejaus kepimui
- Druskos, maltų pipirų - pagal skonį
Šis receptas - kaip tik iš močiučių receptų knygų. O štai mūsų skaitytoja Laura kepa blynus, kuriuose dera abi šios daržovės. „Šie blyneliai patys skaniausi - ką tik iš keptuvės. Bet kad blynai būtų tikrai traškūs, reikia gerai nusausinti cukinijų ir bulvių masę. Tokių blynų neįmanoma atsivalgyti“, - patikino Laura. Dalinamės jos receptu.
Tarkuotų cukinijų ir bulvių blynai
Reikės:- 2 puodelių stambia tarka sutarkuotos cukinijos (jeigu jauna, tarkuoti galite su odele ir sėklomis, jeigu sena - visa tai pašalinkite)
- pusės puodelio stambia tarka sutarkuotų bulvių
- 1 kiaušinio
- trupučio tarkuotos citrinos žievelės
- smulkintų petražolių
- pusės valgomojo šaukšto džiūvėsėlių (galima naudoti virtas bolivinių balandų sėklas)
- sviesto ar aliejaus blyneliams kepti
- grietinės ar natūralaus skonio jogurto
Gaminimo eiga:
- Nuplaukite cukiniją, nusausinkite ir nulupkite odelę. Sutarkuokite ant vidutinio dydžio tarkos. Išpilkite išsiskyrusias sultis.
- Nulupkite ir sutarkuokite bulves vidutinio dydžio tarka. Jei reikia, bulves šiek tiek išspauskite.
- Sudėkite sutarkuotas bulves ir cukiniją į gilų dubenį, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.
- Pagardinkite druska ir pipirais, tada įdėkite miltus ir dar kartą išmaišykite. Šiame etape galite papildomai pridėti bet kokių prieskonių pagal savo skonį. Miltų gali prireikti mažiau arba daugiau, tai priklausys nuo daržovių drėgnumo. Masė turi gautis kaip tiršta grietinė.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Šaukštu įpilkite šiek tiek daržovių masės ir kepkite ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių iki gražios auksinės spalvos.
- Iškeptus blynus padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad pašalinti riebalų perteklių.
- Bulvinius blynus su cukinija galite patiekti su grietine ir smulkiai supjaustytais žalumynais.
Bulves ir cukiniją sutarkuojame burokine tarka, lengvai nuspaudžiame skystį. Beriame miltus, druską, pipirus ir įmušame kiaušinį. Dedame sutarkuotą svogūną (galite ir smulkiai supjaustyti). Viską gerai išmaišome. Keptuvėje įkaitiname aliejų. Šaukštu formuojame blynus ir kepame, kol gražiai paskrunda ir iškepa pilnai. Iškepusius blynus dedame ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Valgome su grietine.
Sutarkuokite cukiniją ir bulves, palikite kiaurasamtyje bent 30 minučių, kad nuvarvėtų skysčiai. Kuo daugiau skysčių nuspausite, tuo geriau. Kad pasišalintų daugiau skysčių, į tarkius berkite druskos. Dubenyje suplakite kiaušinį su citrinos žievele ir petražolėmis. Berkite druskos ir pipirų. Cukinijų ir bulvių tarkius sauja gerai nuspauskite, kad nutekėtų skysčiai. Berkite ant popierinio rankšluosčio, kuris taip pat sugers dalį drėgmės. Tarkius sudėkite į dubenį, į masę suberkite džiūvėsėlius, jie taip pat sugers drėgmę.
Kitas receptas vasariniams bulviniams blynams:
Reikia:- 300 g jaunų bulvių
- 1 jaunos cukinijos (150-200 g)
- 1 ryšelio petražolių
- Kelių šakelių krapų
- 1 saujos kiškio kopūstų
- 1 ryšelio laiškinių česnakų
- 100 g nuspaustų korėjietiškų morkų
- 1 šaukštelio maltų kalendrų
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio juodųjų pipirų
- 2 kiaušinių
- 50 g miltų
- 5-6 cukinijų žiedų
- Aliejaus (kepimui)
Gaminimo eiga:
- Gerai nuplautas bulves sutarkuokite su lupena, cukiniją supjaustykite plonomis riekelėmis (kaip traškučius).
- Smulkiai supjaustykite žalumynus, sumaišykite su bulvėmis, korėjietiškomis morkomis ir cukinijomis. Pasūdykite, įberkite šiek tiek pipirų, suberkite maltas kalendras. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus ir viską gerai išmaišykite.
- Dėkite tešlą į keptuvę, ant viršaus sudėliokite cukinijų žiedus. Kepkite blynus įkaitintame aliejuje, nustatę vidutinę kaitrą.
- Patiekite su grietine arba kitu mėgstamu pagardu, gausiai apibarstykite laukinėmis žolėmis.
Taip pat galite šiuos blynus paskaninti rūkytos lašišos ar karštos šoninės gabaliukais.
Patarimai, kaip kepti blynus orkaitėje:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokie pergamentiniu popieriumi.
- Cukinijas stambiai sutarkuokite ir nuspauskite, pašalindami perteklinį skystį. Bulves ir svogūną sutarkuokite burokine tarka.
- Dubenyje suplakite kiaušinius, sudėkite tarkuotas cukinijas, bulves ir svogūnus, įberkite druskos ir pipirų, suberkite miltus ir sumaišykite tešlą. Jei tešla pernelyg skysta ir vandeninga, įdėkite daugiau miltų.
- Skardoje esantį pergamentinį popierių pašlakstykite aliejumi. Šaukštu formuokite blynus skardoje. Blynų viršų pašlakstykite dar trupučiu aliejaus ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30-40 minučių, arba kol blynai gražiai apskrus.
- Kol blynai kepa pasigaminkite padažą
- Varškę gerai sutrinkite ir sumaišykite su grietinėle, kol gausite vientisą tirštą padažą. Suberkite kapotas petražoles, česnakus, druską ir pipirus, įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių, galite įberti šiek tiek cukraus skoniui subalansuoti.
Beje, ruošdami daržovių blynus, jas tarkuokite stambiai, ne smulkiai: taip masė bus sausenė, o ir iškepę blynai traškesni. Jei norite, kad blynai būtų mažiau riebūs, kepkite juos ne keptuvėje, bet orkaitėje.
Ingredientų santrauka lentelėje:
Ingredientas | Kiekis (Traškiems) | Kiekis (Su Laura) | Kiekis (Vasariški) |
---|---|---|---|
Bulvės | 4 vnt. | Pusė puodelio | 300 g |
Cukinijos | 1 nedidelė | 2 puodeliai | 1 (150-200g) |
Miltai | 2 šaukštai | Pusė šaukšto džiuveselių | 50 g |
Kiaušiniai | 1 vnt. | 1 vnt. | 2 vnt. |
Svogūnas | 0.5 vnt. | - | - |