pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Trapus obuolių pyragas: tradicinis receptas ir variacijos

Ruduo ateina tada, kai namai pakvimpa obuolių pyragu. Trupinių obuolių pyragas - tikra rudens klasika, paprastai pagaminamas ir greitai dingsta nuo stalo. Pyragas puikiai tinka prie kavos ar arbatos puodelio. Atvirai pasakius, nemoku tokių pyragų valgyti saikingai. Niekada neužtenka vieno gabaliuko. Nenuostabu, kad mano namie jis tikrai buvo greitai suvalgytas! Šio obuolių pyrago tešlos nereikia minkyti ar kočioti. Tereikia pasigaminti trupinius, kuriuos užbersite ant kepimo formos ir pirštais suformuosite pagrindą. Pyragą galima valgyti vieną arba patiekti su ledais.

Ingredientai

Kokius naudojau ingredientus?

  • Kvietinius miltus (galima naudoti baltus speltų miltus ar kvietinius maišyti su avižų miltais)
  • Sviestą
  • Baltą ir rudąjį cukrų
  • Obuolius
  • Kiaušinius
  • Cinamoną
  • Vanilinį cukrų
  • Kepimo miltelius
  • Kukurūzų krakmolą
  • Citrinos sultis

Kaip gaminti trupininį obuolių pyragą?

  1. Iš pradžių reikia pakaitinti obuolių gabaliukus, kad jie sukristų, taptų minkšti. Obuolius geriau naudoti kiek rūgštesnius. Aš naudojau 'Granny Smith'. Obuolius sumaišiau su ruduoju cukrumi, gabaliuku sviesto. Jie įdarui suteikė papildomo skonio. Cukraus kiekis priklauso nuo obuolių rūgštumo.
  2. Iš pradžių gali pasirodyti, kad naudojate daug obuolių, bet vėliau jie gerokai sukrenta.
  3. Kepant orkaitėje, obuoliai nepasidarys dar minkštesni. Jie bus daugmaž tokie, kaip ir prieš kepant.
  4. Tešla turėtų būti biri: iš jos nereikia atskirai formuoti vientiso pagalio ar kočioti prieš dedant į kepimo indą.
  5. Į kepimo formos apačią įbėriau kiek daugiau nei 2/3 tešlos ir rankomis suformavau vientisą paviršių bei šonus. Likusią tešlą užbarsčiau ant obuolių masės.
  6. Pyragas yra iškepęs, kai viršus yra lengvai auksinės spalvos. Reikėtų jo neperkepti, nes tokiu atveju pyragas bus sausokas.
  7. Laikyti uždarame inde ar apvynioti plėvele, nes kitu atveju jis apdžius.
  8. Naudojau 24 cm apvalią kepimo formą.

Receptas su varške ir obuoliais

Ir nors obuolių pyragų receptų yra gausybė, man pats skaniausias obuolių ir varškės duetas. Mėgstu, kai kepiniuose su varške jaučiami nedideli varškės gabalėliai, šiam tikslui puikiai tinka pusriebė, biri ir ne per daug drėgna VILKYŠKIŲ varškė.

Ingredientai

  • 3 v.š.
  • 1/2 a.š.
  • 1 v.š.
  • 1 a.š.
  • 2 v.š.
  • 3 v.š.
  • 1 a.š.

Gaminimo eiga

  1. Ruošiame tešlą: šaltą sviestą supjaustome kubeliais ir beriame į dubenį kartu su miltais bei cukrumi. Triname tarp pirštų, kol susiformuoja smulkūs trupiniai.
  2. Ruošiame varškės masę: kiaušinius išplakame su cukrumi ir sumaišome su varške, vanile ir krakmolu. Jei norite, kad varškės sluoksnyje nesijaustų varškės gabalėlių, galite masę sutrinti blenderiu. Tuomet varškės masė bus kremiškesnė, be jaučiamos varškės tekstūros.
  3. Ruošiame obuolių įdarą: obuolius nulupame ir supjaustome vidutinio dydžio kubeliais. Keptuvėje išlydome sviestą, beriame obuolius, cinamoną, cukrų, druską ir vandenį. Išmaišome ir kaitiname kartas nuo karto pamaišydami 5 minutes.
  4. Iš trupinių paspausdami pirštais formuojame pyrago pagrindą: apačią ir šonus.
  5. Kepame 180 laipsnių orkaitėje (funkcija: viršus + apačia) 1 val 10 minučių.

Veganiškas trupininis obuolių pyragas

Šį trupininį obuolių pyragą galima lengvai pritaikyti ir veganams. Vietoj įprasto sviesto galima naudoti veganišką sviestą. Vietoj kiaušinių galima naudoti veganišką grietinę, jogurtą, augalinį pieną ar vandenį.

Gabalėlis šilto aromatingo pyrago visada yra tikras skanėstas, bet aš esu daug laimingesnė, kai žinau, kad tas gabalėlis ne tik skanus, bet ir visai nenuodėmingas. Šis obuolių pyrago receptas būtent toks ir tinkamas beveik visiems - jis yra augalinės kilmės (veganiškas), taigi be pieno produktų ir be kiaušinių. Jame nėra miltų, pagrindą sudaro avižiniai dribsniai ir riešutai, taigi jis yra be gliuteno. Vietoje cukraus naudojau nedidelį klevų sirupo kiekį. Obuolių sluoksnis pagamintas iš šviežiausių obuolių, kuriuos pagardinau ypatingai aukštos kokybės SANTA MARIA cinamonu ir meduolių prieskoniais. Noriu atkreipti dėmesį, kad spintelėje verta turėti ne tik kokybiško cinamono, bet ir meduolių prieskonių.

Ingredientai

  • 2 stiklinių avižinių dribsnių | Geriausia - viso grūdo
  • 1 stiklinės migdolų miltų
  • Žiupsnelio druskos
  • 3 v.š. skysto (pašildyto) kokosų aliejaus
  • 3 v.š.
  • 7 vidutinio dydžio obuolių
  • 1 v.š. kokosų aliejaus
  • 1 a.š. cinamono
  • 1/2 a.š. meduolių prieskonių | Arba atskirai kardamono, gvazdikėlių, imbierų, muskato
  • 3 v.š. klevų sirupo | Tinka ir kiti saldikliai
  • 1 a.š.

Gaminimo eiga

  1. Avižinius dribsnius susmulkiname smulkintuvu iki stambių miltų tekstūros. Dideliame dubenyje sumaišome smulkintus avižinius dribsnius, migdolų miltus, druską, kokosų aliejų ir klevų sirupą. Turi gautis birūs trupiniai, kurie laikosi vienoje masėje stipriai suspaudus. Jei masė per biri, tuomet papildomai įpilkite šaukštą vandens ar augalinio pieno.
  2. 2/3 trupinių masės beriame į kepimo popieriumi išklotą formą ir stipriai suspaudžiame rankomis, kad neliktų oro. Likusią 1/3 trupinių masės dalį sumaišome su smulkintais pekano riešutais.
  3. Supjaustome obuolius kubeliais. Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame obuolius ir prieskonius, maišydami kepame kelias minutes. Tuomet pilame klevų sirupą, išmaišome.
  4. Supilame krakmolą sumaišytą su 2 v.š. Kol pyragas šiltas, jis nelaikys savo formos, tad reikėtų šaukštu dėti į dubenėlius, tobula patiekti su vaniliniais ledais. Kai pilnai atšąla, pyragas išlaiko savo formą ir galima valgyti gabalėlį rankoje.

Klasikinis trupininis obuolių pyragas

Skandinavams būdinga obuolių pyragus gaminti su trupinių plutele viršuje. Norint ją išgauti, reikia sumaišyti miltus, sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir trinti, kol masė primins trupinius. Prieš kepant šį mišinį reikėtų suberti ant įprastoje tešloje sudėtų obuolių.

Tešla

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską.
  2. Sviestą supjaustykite kubeliais, suberkite į miltus ir sutrinkite iki smėlio konsistencijos.
  3. Maišydami tešlą įpilkite po 1 šaukštą ledinio vandens.
  4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite 30 cm apskritimą ant miltais pabarstyto paviršiaus.
  5. Tešlos lakštą perkelkite ant 28 cm skersmens kepimo formos.
  6. Tešlą prispauskite prie kepimo formos kraštų ir dėkite 15 min.

Trupinių gaminimas

  1. Pasigaminkite trupinius.
  2. Dubenyje išmaišykite miltus, cukrų, muskatus, druską.
  3. Puode išlydykite sviestą su vanilės esencija, atvėsinkite ir supilkite į miltų mišinį, išmaišykite.

Įdaras

  1. Gaminkite įdarą.
  2. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes, supjaustykite kubeliais.

Pyragą atvėsinkite.

Kiti patarimai ir receptai

Ingredientai

  • Tešlai: 400 g kvietinių miltų, 150 g šalto sviesto, 2 kiaušiniai (M dydžio), 180 g cukraus, žiupsnelis vanilinio cukraus
  • Įdarui: 1 kg obuolių, 1 valg. š. rudojo cukraus, žiupsnelis vanilinio cukraus, 1/3 arbat. š. cinamono, 30 g sviesto, 1 valg. š. krakmolo, 1 valg. š. citrinos sulčių

Gaminimo eiga

  1. Įdaras: obuolius nulupti, supjaustyti kubeliais. Suberti į puodą, įpilti šlakelį vandens. Įberti cukraus, cinamono, vanilino. Kaitinti obuolius ant vidutinės kaitros, kol jie sukris, taps minkšti. Įlašinti citrinos, ištirpinti gabaliuką sviesto. Atvėsinti.
  2. Tešla: dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius, cukrų, vanilinį cukrų, druską. Burokine tarka sutarkuoti sviestą. Rankomis sutrinti iki nedidelių trupinių. Indelyje lengvai išplakti 2 kiaušinius. Juos supilti į tešlą. Rankomis ar šakute išmaišyti, o tada sutrinti tešlą iki nedidelių trupinių.
  3. 24 cm kepimo formą iškloti kepimo popieriumi. Suberti apie 2/3 tešlos. Rankomis, stiklinės apačia suformuoti pagrindą, padaryti kelių centimetrų šonus.
  4. Sukrėsti obuolių masę. Tada likusius trupinius.
  5. Kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 40-45 min.

Obuolių pyragas su grietine

Ingredientai

  • Tešlai: miltai, kepimo milteliai, šaltas sviestas, grietinė
  • Įdarui: obuoliai
  • Užpilui: kiaušiniai, paprastas cukrus, vanilinis cukrus, grietinė, miltai
  • Karameliniam kremui: cukrus, sviestas, grietinėlė

Gaminimo eiga

  1. Paruošti tešlą: į dubenį persijoti miltus su kepimo milteliais, sudėti kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinti pirštais, kol susidarys trupiniai. Sudėti grietinę ir suminkyti tešlą. Ją suvynioti į maistinę plėvelę ir įdėti į šaldytuvą 1 valandai.
  2. Pagaminti įdarą: obuolius nuplauti, nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir supjaustyti skiltelėmis.
  3. Kiaušinius išplakti su paprastu ir vaniliniu cukrumi, įmaišyti kambario temperatūros grietinę, maišant suberti miltus ir išmaišyti iki vientisos masės.
  4. Iškepti pyragą: kepimo popieriumi iškloti 26 cm skersmens išardomą kepimo formą. Pasilikti ketvirtadalį tešlos pyrago viršui. Ją įdėti į šaldiklį ir palaikyti 15 minučių. Iš likusios tešlos iškočioti apskritą paplotį, didesnį nei kepimo forma, ir įkloti į ją, padaryti kraštelius. Ant papločio sudėlioti pusę obuolių skiltelių, užpilti pusę įdaro masės, sudėti likusias skilteles ir vėl užpilti įdaro. Užtarkuoti viršui skirtą tešlą (per stambesnes tarkos akutes). Kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 50-60 minučių.
  5. Paruošti karamelinį kremą: ant vidutinės kaitros pakaitinti cukrų. Kai jis pradės tirpti, visą laiką maišyti. Cukrus turi įgauti gintarinį atspalvį (maždaug po 2 minučių). Tada sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą, supilti kambario temperatūros grietinėlę. Virti nuolat maišant apie 4-5 minutes, kol sutirštės.