„Bobutės virtuvė“ - tai ne tik vieta, kur galima skaniai pavalgyti, bet ir įkvėpimo šaltinis tradiciniams mėsos patiekalams. Sustoti ir atsisukti atgal - to pamokė Sidabrinės linijos pašnekovė p. Zdislava.
Mėsos pasirinkimas ir paruošimas
Parduotuvėje bus prekiaujama tik lietuviška mėsa. Čia bus galima įsigyti nuo kiaulienos iki ekologinio ūkio elnienos ar ėrienos, putpelių ar brandintos jautienos. „Kartas nuo karto atsivešime ekskliuzyvinės jautienos. Iš tokio ūkio, kur žiūrima kuom šeriama, kokie naudojami pašarai, kokio amžiaus gyvulys, koks mėsos marmuringumas - kad mėsa turėtų ir riebalo, ir raumens.
Pas mus mėsa bus paruošta vartojimui. Jos niekaip nebereikės apdirbti namie. Galima pasirinkti ir marinuotą, o jei žalia, kaip pvz. šonkauliai - tai bus ir plėvė nuimta, beliks įtrinti prieskoniais. Tai yra natūrali tendencija, kai žmonės nebeturi laiko ir nori iškart kepti griliuje“, - teigė mėsos parduotuvės savininkas Mykolas Lučiūnas.
Pavyzdžiui, elnienos kilogramas kainuos nuo 10 iki 35 eurų. Priklauso, kokią mėsos dalį žmonės išsirinks. „Čia galės apsipirkti įvairias pajamas turintys žmonės - ir mažas, ir turintys aukštesnes. Mėsos kainos - nuo 5 iki 50 eurų, priklausomai, ką jie norės gaminti. Čia prekių ras ir gurmanai, jei troškiniams - ras ir nebrangios mėsos. O ateityje čia bus prekiaujama net bobutės kotletais“, - teigė renginio organizatorius ir bendruomenės „Lithuania Grilling and Smoking“ įkūrėjas Tomas Petryla.
Bobutės kotletai
Vieno pašnekesio metu ji papasakojo kaip kepanti kotletus, o aš pažadėjau būtinai pagaminti ir aprašyti receptą. Nes dalintis gera. Mano pašnekovė pasakojo apie gaminimą, ir jau beklausant nosį sukuteno prisiminimai apie vaikystėje mums su broliu bobutės ar mamos keptus kotletus, tiektus su virtomis bulvėmis ir vasarinių pomidorų salotomis.
Padėkojusi pašnekovei už receptą pagalvojau, kad jau daugel metų vis ieškojau naujų kotletų ingredientų, skonių, prieskonių, ypač todėl, kad tai mėgstamiausias vyro maistas, tačiau visai pamiršau tuos paprastus, bet neprastus kotletukus. Tad nieko nelaukusi, laikydamasi visų p. Kotletai išties gavosi purūs, sultingi, su maloniu svogūno poskoniu, nebyrantys kepant. Nuostabūs, todėl dalinuosi receptu ir su jumis.
Šaltiena
Jeigu ir jūs, kaip dar visai neseniai ir aš, šaltieną valgydavote tik svečiuose arba pirkdavote parduotuvėje, kviečiu pasinaudoti mano atradimu ir išsivirti naminės šaltienos. Tame prekybos centre nebuvo „kertinių” produktų - tradicinių galvų ar kojų, bet šaldytuve pamačiau dailias karkas. Kadangi tai irgi kaulėta dalis, šaltiena turėtų pavykti, pamaniau.
Šonkauliai
O viskas prasidėjo tuomet, kai ruošiausi virti pomidorinę su šonkauliais, tačiau tądien niekam namuose nesinorėjo sriubos. Tuomet ir gimė išganinga mintis panaudoti pomidorų tyrę mėsos marinavimui. Paragavus iškeptų šonkaulių tiesiog negalėjome atsistebėti mėsos minkštumu, tad mintimis jau keliavau į grilį, kazaną ir šašlykinę, kuriuose įsivaizdavau kepamus kepsnius ir šašlykus. Pabandžiau gaminti ir su šviežiai trintais pomidorais, pavyko irgi neblogai, tačiau termiškai apdorota tyrė visgi buvo geresnė pagalbininkė. Galbūt dėl to, kad kaitinant pomidorus, juose išsiskiria likopenas?
Kiti patiekalai ir ingredientai
Ar žinote, kad lašinius mokslininkai neseniai reabilitavo ir jie šiuo metu laikomi sveiku produktu? 🙂 Tik va bėda - mažuosius kiaulių ūkius, kuriuose paršelius šerdavo natūraliai produktais, naikina. Ir vis sunkiau gauti tų „tikrų” lašinių… Todėl kai tik yra galimybė nusipirkti sveikai augusios kiaulaitės, būtinai imame lašinių paltį, dalį sūdome, dalį rūkome. Šviežius lašinukus su juoda rugine duona ir raugintais ar marinuotais agurkėliais pas mus valgo vyrai, talkoje/gamtoje/kelionėje.
Kaip tik ruošiausi gaminti kiaulienos nugarinės kepsnius didesnei kompanijai. Ir tuomet jau mintys sukosi apie gamybos būdus. Dabar svogūnų pataluose kepu ir paukštieną, ir žuvį ir vegetarišką variantą su Portobello grybais ar didesniais pievagrybiais. Šiandien aprašysiu mėsišką variantą, tačiau proporcijos galioja ir paukštienai, ir žuviai. Grybų variantui reikia kiek mažiau druskos.
„Bobutės virtuvė“ Vilniuje
Unikalių Pranciškonų rūmų rūsyje įsikūrusi kavinė save reklamuoja paprastu, nedideliu stendu Trakų gatvėje bei iškaba prie įėjimo, tad nenustebsiu, jeigu apie ją nesate girdėję. Mano apžvalgų tikslas ir yra - supažindinti jus su maitinimo vietų įvairove Vilniuje ir ne tik, kad kasdien arba kuo dažniau galėtume išbandyti ką nors naujo. Patikėkite, tai puikus dienos paįvairinimas.
Dienos pietūs pas bobutę kainuoja 4-6 EUR, priklausomai, kokį komplektą pasirinksite. Aš pasirinkau rūgštynių sriubą bei Kijevo kotletą ir sumokėjau atitinkamai 5 eurus. Pasirinkus sriubą bei vieną iš patiekalų: kiaulienos guliašas, makaronų apkepas su mėsa, užkepta šoninė, salotos su tunu ar lietiniai su varške, sumokėčiau 4 eurus. O pasirinkus Kijevo kotletą ir mūsų nacionalinį pasididžiavimą - šaltibarščius ir visus 6 eurus. Tik turėkite noro ir fantazijos, susikomplektuosite patį skaniausią sau derinį.
Įvertinimas
Valgiau tikrą bobutės maistą, natūralų, nepribumbasintą prieskonių ar ingredientų, kurių patiekale neturėtų būti. Viskas taip paprastai, tvarkingai ir skaniai, jog šią kavinę tikrai kviečiu išbandyti ir jus.
Viena iš pagrindinių įdomybių - patys Pranciškonų rūmai, kuriuose įsikūrusi ši virtuvė. Tai vienuolyno pastatai, kuriuose yra gyvenę tokie žymūs žmonės kaip Jonas Basanavičius bei Juzefas Montvilas, o pastatų paskirtis per visą istoriją buvo tokia spalvinga, kad jeigu tik sienos galėtų kalbėti, mes sužinotume ne vieną dėmesį prikaustančią istoriją. Tai tikras miesto architektūros istorijos metraštis.
„Bobutės virtuvė“ dirba pirmadieniais - penktadieniais 11:00 - 17:00 val. adresu Pranciškonų g. 1, Vilnius.