„Gaivus ir lengvas desertas, tarsi vasaros diena po lietaus. Greitai pagaminamas ir dar greičiau suvalgomas“, - sako tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorė.
Braškių Desertas Kefyro Drebučiuose
Ingredientai:
- 1 l kefyro
- 1 l braškių
- 3 v. š. želatinos
- 100 ml vandens (jei brinkinti želatiną)
- 7-10 v. š. cukraus (reguliuokite pagal savo skonį)
Gaminimo Eiga:
- Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame brinkti.
- Į kefyrą suberiame cukrų, išmaišome ir leidžiame ištirpti.
- Braškes nuplauname, supjaustome nedideliais gabalėliais ir įmaišome į kefyrą.
- Želatiną išbrinkiname garų vonelėje. Šiek tiek pravėsinus supilame silpna srovele į kefyro masę ir gerai išmaišome.
- Desertą pilame į norimą formą ir dedame į šaldytuvą stingti.
Desertą galima tiekti taurėse arba pagaminti vieną didelį indą ir iš jo draugiškai kabinti skanumyną šaukštu.
Jei mėgstate panna cotta - šis desertas jums labai patiks, o ir sąžinė dėl kalorijų absoliučiai negrauš, jų čia minimumas. Kadaise gamindavau tiesiog braškes kefyro drebučiuose, paskui norėjosi daugiau spalvų, paskui ir skonių.
Kefyro Desertas Su Želatina
Ingredientai:
- 20 g želatinos
- 0,5 stiklinės sulčių (pvz., aviečių, spanguolių ar serbentų) arba vandens
- 1 kg braškių
- 6 v.š. cukraus (be kaupo)
Gaminimo Eiga:
- Pradedu nuo 20 g želatinos, kurią 2 l puode užpilu 0,5 stiklinės sulčių arba vandens.
- Norint rausvos spalvos deserto, želatiną brinkinu intensyvios spalvos sultyse, pvz. aviečių, spanguolių ar serbentų. O jei dar paprasčiau - nusipirkti raudonos spalvos želatino lakštų ir juos brinkinti vandenyje, tačiau sultys suteikia savito skonio, todėl dažniausiai renkuosi jas.
- 1 kg braškių nuplaunu, nuimu žiedkočius, didesnes pjaunu per pusę.
- Braškes sudedu į taures ar gilų stiklinį indą.
- Želatinai išbrinkus, kaičiu mažiausią įmanomą ugnį ir lėtai maišydama kaitinu (jokiu būdu neužverdu), jai ištirpus suberiu 6 v.š. cukraus (be kaupo) kaitinu, kol cukrus išnyksta skystyje.
- Plaku, tai ir yra skanioji paslaptis - plakant susidaro putos, masė tampa puria.
- Kuo skubiau supilstau masę ant braškių ir paruoštą desertą dedu į šaldytuvą.
Skonis absoliučiai pakerintis, kvapnus, gaivinantis, netgi primenantis paukščių pieną, tik nesaldų.
Greitas Trupininis Pyragas Su Kefyru
Ingredientai:
- 250 ml kefyro
- 1 šaukštelis sodos
- Šiek tiek citrinos sulčių arba acto (sodai užgesinti)
- 80 gramų sviesto (ištirpinto)
- 1/3 šaukštelio druskos
- 180 g cukraus
- Vanilės pagal skonį
- 1 valg. š. krakmolo (geriausia bulvių)
- 230 gramų išsijotų miltų
- Trupiniams: 50 g. sviesto (šalto), 3 v.š. miltų, 2 v.š. cukraus
Gaminimo Eiga:
- Dideliame dubenyje sumaišykite kefyrą ir sodą, gerai išmaišykite. Norėdami užgesinti soda, galite įpilti šiek tiek citrinos sulčių arba acto.
- Ištirpinkite sviestą ir supilkite į kefyrą. Įdėkite druskos, cukraus, vanilės pagal skonį. Kruopščiai sumaišykite visus ingredientus.
- Po to įpilkite krakmolo ir miltų.
- Formą (26 cm skersmens) ištepkite riebalais ir supilkite į ją tešlą.
- Kitame dubenyje paruoškite trupinius, sumaišydami šaltą sviestą, miltus ir cukrų. Susmulkinkite ingredientus rankomis, kol susidarys maži gabalėliai.
- Tolygiai apibarstykite pyragą trupiniais ir pašaukite į įkaitintą orkaitę.
- Kepame 180 laipsnių temperatūroje 35-40 minučių.