Veršienos kepsnys - tai subtilaus skonio ir švelnios tekstūros mėgstamiausias patiekalas, vertinamas tiek kasdienėje vakarienėje, tiek šventiniame stalo centre. Skirtingai nei jautienos kepsnys, veršienos kepsnys išsiskiria itin minkšta mėsa, šviesesne spalva ir švelniu, kiek saldoku skoniu.
Šis patiekalas yra unikalus tuo, kad tinkamai pagamintas, atsiskleidžia natūralūs veršienos aromatai, o derinant su harmoningu prieskonių ir garnyrų pasirinkimu, nuo pirmo kąsnio sužavi tiek naujus, tiek patyrusius virtuvės gerbėjus. Tuo pačiu šis kepsnys puikiai tinka įvairioms progoms, nes gali būti paruoštas ir paprastai keptuvėje, ir orkaitėje, bei patiektas su gausybe skirtingų garnyrų ar padažų.
Klasikinis Veršienos Kepsnys Su Slyvomis
Ingredientai:
- 450 g pjaustyto veršienos kumpio
- 2 svogūnai
- 125 ml obuolių sulčių (naminių ar pirktų iš ūkininkų)
- 150 ml daržovių sultinio (tinka ekologiškas, gamintas iš kubelio)
- Džiovintos slyvos
- Šaukšt. alyvuogių aliejaus
- Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Veršieną nuplaukite, nusausinkite, giliai įpjaukite ir išskleiskite. Iš visų pusių įtrinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
- Pusę džiovintų slyvų smulkiai supjaustykite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, sumaišykite su pjaustytomis džiovintomis slyvomis ir šia mase prikimškite veršienos įpjovą. Mėsos įpjovą tankiai sukabinkite arba apvyniokite storu medvilniniu ar lininiu siūlu.
- Kepimo inde įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame mėsą iš visų pusių.
- Svogūnus nulupkite, stambiai supjaustykite, suberkite į indą su mėsa ir lengvai paskrudinkite. Suberkite likusias džiovintas slyvas, supilkite obuolių sultis ir daržovių sultinį. Uždenkite indą dangčiu ir troškinkite veršieną 40 minučių, vis palaistydami susidariusiomis sultimis.
- Troškinimo metu susidariusį skystį su slyvomis naudokite kaip padažą.
- Labai skanu su bulvių koše ir trumpai virtais žiediniai kopūstais, paskanintais muskato riešutu.
Veršienos kepsneliai su daržovėmis
Šis receptas atitinka visus mano kriterijus: yra labai skanus, sveikas, paprastas ir greitai pagaminamas. Gali būti naudojama vištiena, kalakutiena, triušiena. Šis patiekalas nukelia į vaikystę, nes primena tradicinius karbonadus. Gali būti naudojami sveikesnių biurgerių/ suvožtinių gamyboje, vietoj maltinukų.
Ingredientai:
- 450 g pjaustyto veršienos kumpio;
- 2 vnt. ekologiškų kiaušinių;
- Apie 2-3 v. š. kukurūzų miltų;
- Druskos, juodųjų pipirų, ekologiškos ciberžolės;
- 0,5 v.š. lydyto sviesto (kepimui);
- Šv.
Gaminimas:
- Visus ingredientus sumaišyti.
- Įkaitinti keptuvę, dėti lydytą sviestą ir šaukštu formuoti kepsnelius, dėti į keptuvę.
- Kepti iš abiejų pusių ir dar uždengus dangtį patroškinti, trukmė apie 15 min. Neprideginti, neapskrudinti!
- Pateikti su šviežiomis sezoninėmis daržovėmis.
Maltos Veršienos Kepsnys Orkaitėje Su Daržovėmis
Ingredientai:
- 2 riekės pilno grūdo sumuštinių duonos
- 1 nedidelė (apie 120 g) cukinija
- 1 nedidelė (apie 70 g) morka
- 500 g maltos veršienos arba jautienos
- 1 šaukštas pomidorų pastos
- Druskos ir šviežiai grūstų pipirų
Gaminimas:
- Į dubenį sudėkite smulkiai, mažais gabaliukais sutrupintą duoną. Morką ir cukiniją kuo smulkiau sutarkuokite, tarkius sudėkite į sietelį ir uždėkite virš dubens su duonos trupiniais. Spausdami mediniu šaukštu išsunkite kuo daugiau skysčio iš daržoviųir palikite duoną tose sultyse išmirkti maždaug 5 minutėms.
- Tada šakute visą tą duonos košę gerai sutrinkite ir sudėkite tarkuotas daržoves, maltą mėsą, pomidorų pastą. Viską gerai išmaišykite, įberkite šiek tiek druskos ir šviežiai grūstų pipirų.
- Indą, kuriame kepsite, patepkite alyvuogių aliejumi ir priklausomai nuo to, kokiame inde kepate, masę arba sukrėskite ir gerai išlyginkite šaukštu (jei kepate, pavyzdžiui, kekso kepimo formoje) arba rankomis suformuokite norimo dydžio pailgą kepaliuką ir aptepkite jį aliejumi (jei kepate tik suaugusiems ar didesniems vaikams, galite apdėti rūkytos šoninės juostelėmis).
- Kepkite 200C temperatūros orkaitėje 35-40 min arba, kol iškeps.
- Mes šįkart valgėme su orkaitėje keptomis daržovėmis (morkos + cukinijos + saldžios bulvės) ir orkaitėje su sviestu keptomis kukurūzų burbuolėmis.
Patarimai ruošiant veršienos kepsnį
- Išimkite veršienos kepsnius iš šaldytuvo likus maždaug 30 minučių iki kepimo, kad mėsa pasiektų kambario temperatūrą.
- Kepsnius iš abiejų pusių nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Aptepkite alyvuogių aliejumi ir gausiai pabarstykite druska bei pipirais.
- Stipriai įkaitinkite gilią keptuvę (geriausia - su storu dugnu, pavyzdžiui, ketaus). Dėkite kepsnius į sausą, įkaitintą keptuvę. Kepti apie 2-3 minutes be judinimo, kol susiformuos skani, traški plutelė. Apverskite ir kepkite dar 2-3 minutes. Sumažinkite kaitrą ir įdėkite sviesto.
- Nors veršienos kepsnys dažniausiai kepamas tik keptuvėje, storesnius galima trumpam pašauti į iki 180 °C įkaitintą orkaitę - taip jie iškeps tolygiau.
- Pagal norą, iškepusius kepsnius trumpai pailsinkite: perkelkite ant lentutės, lengvai uždenkite folija ir palikite 5-7 minutėms. Patiekite veršienos kepsnius su pasirinktu garnyru arba užpilkite ant viršaus keptuvėje susidariusiu sviesto, česnako ir žolelių padažu.
- Veršienos kepsnys ypač jautrus ilgam kepimui, todėl stenkitės jo neperkepti - taip išsaugosite natūralią mėsos tekstūrą ir sultingumą. Naudokite mėsos termometrą, kad tiksliai nustatytumėte vidinę temperatūrą.
- Jei veršienos kepsnys atšaldytas ar šiek tiek sušalęs, prieš kepimą leiskite jam pilnai atitirpti ir išdžiovinkite paviršių.
- Sviestą galite keisti ghee arba tiesiog kepti tik alyvuogių aliejuje. Rinkite šviežias žoleles - džiovintos gali kartinti karštyje.
- Veršienos kepsnį galite karpyti griežinėliais ir patiekti šaltiems užkandžiams ar sumuštiniams kartu su traškiomis daržovėmis bei šviežia duona.