pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ar Kepti Obuoliai Vakare: Nauda, Receptai Ir Patarimai

Obuoliai - vienas iš populiariausių ir naudingiausių vaisių pasaulyje, auginami bene kiekviename lietuviškame sode. Nors dažnai nepelnytai nuvertinami, obuoliai slypi aukso vertė, mat šie vaisiai ne tik naudingi sveikatai, bet ir gali padėti numesti svorio bei atitolinti artėjančią senatvę.

Obuolių Maistinė Vertė Ir Nauda

Obuolio maistingumas - gausus. Tai puikus energijos šaltinis, nes 100 g obuolio yra 13 gramų angliavandenių, iš kurių fruktozės ir kitų, naudingų cukrų yra 7-8 gramai, skaidulinių medžiagų apie 2 gramai. Obuoliai taip pat yra vitamino C bei kitų antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis.

Vieno nedidelio (100 g) šviežio nelupto obuolio maistinės medžiagos:

  • 52 kcal (kilokalorijos)
  • 86 % vandens
  • 0,3 g baltymų ir 0,2 g riebalų
  • 13,8 g angliavandenių, didžioji jų dalis 10,4 g - cukrai (sacharozė, gliukozė ir fruktozė)
  • 2,4 g skaidulos, dalis iš jų - pektinai (prebiotikai)

Kiti antioksidantai, esantys obuoliuose:

  • Kvercetinas - gali turėti priešuždegiminį, antivirusinį, priešvėžinį ir antidepresinį poveikį.
  • Katechinas - antioksidantas, padeda pagerinti smegenų ir raumenų funkciją.
  • Chlorogeninė rūgštis - padeda mažinti gliukozės kiekį kraujyje ir mažina svorį.

Taigi, obuolys - natūralus gamtos desertas. Tačiau nepaisant didelio cukrų kiekio, jų glikemijos indeksas (GI) yra žemas, svyruoja nuo 29 iki 44.

Obuolys, suvalgytas priešpiečiams, pakrauna energijos, suteikia sotumo, tad saldumynų valgome mažiau. Be to, lengvai sulaukiame vėlesnių pietų, o tai leidžia išvengti peralkimo vakare. Taip obuoliai padeda ir lieknėti.

Su Žievele Ar Be?

Kai obuoliai švieži - valgykite su žievele, nes joje ir iš karto po ja yra daugiausia skaidulų ir vertingų medžiagų. O pavasariop, kai obuoliai būna pavytę ar ilgai prastovėję sandėliuose, tuomet žievelę verta nuskusti.

Tačiau obuolys kai kuriems žmonėms sukelia rūgštingumą, tokiais atvejais odelę būtina nulupti ir situacija pasitaiso. Vaisiaus odelėje yra daug netirpių skaidulų, tad žievelę visada lupkite, jei kankina virškinamo trakto bėdos: nuo rėmens iki pilvo pūtimo. Paprastai, žievelė blogiau sukramtoma, o tada skrandžiui sunkiau ją įveikti ir suvirškinti.

Jei žievelė jums nelabai skani, nekankinkite savęs ją kramtydami vien todėl, kad ji esą labai sveika. Galiausiai, natūralu, kad išorėje chemikalų yra daugiau. Tai galioja visiems vaisiams. Tačiau ne visais atvejais vaisiai ir daržovės apdorojami cheminėmis priemonėmis. Jei turite pasirinkimą, visada pirmenybę teikite mamos, močiutės ar ekologiškai augintiems sodo vaisiams. Tačiau kad ir iš kur jie būtų, visada obuolius gerai nuplaukite po šiltu vandeniu.

Ar Obuolių Nauda Priklauso Nuo Spalvos?

Raudoną spalvą suteikia likopenas ir antocianinai, medžiagos, padedančios apsaugoti ląsteles nuo žalingo poveikio. Žaliai nudažo chlorofilas. Kuo tamsesnė vaisiaus spalva, tuo šio pigmento yra daugiau. Tam tikri spalvą suteikiantys oksidantai bus skirtingi, bet tai nereiškia, kad kažkuri spalva yra „sveikesnė“. Patariu ragauti skirtingų spalvų obuolius.

Šviežias Ar Keptas Obuolys?

Vertingiausi vaisiai yra švieži. Tačiau ne visi obuolius gerai virškina. Tai vienas iš vaisių, kurie dažniausiai sukelia nemalonius pojūčius skrandyje. Dažniausiai to galima išvengti jį lengvai pakepus ar pagarinus. Kadangi termiškai apdorojant suyra skaidulos ir sotumas būna mažesnis, sulėtinti cukrų patekimą į kraują galima keliais deriniais.

Kepti obuoliai gali būti net naudingi sveikatai - jie palengvina užkimimą. Mokslininkai spėlioja, kad obuolių kepimo metu išsiskiria enzimai (natūralūs fermentai), kurie padeda balso stygoms. Jei norite išmėginti jų gydomąsias savybes, siūlome Jums nesudėtingą keptų obuolių receptą.

Su Kuo Derinti Obuolius

Su keptais obuoliais tobulai tinka bei padeda sulėtinti cukrų patekimą į kraują ir suteikti daugiau sotumo:

  • Varškė
  • Varškės sūris
  • Natūralus jogurtas
  • Šilkinis ar kietas tofu
  • Cinamonas

Šviežias obuolys dera ir išvengiame alkio jausmo kai jį deriname su:

  • Minėtais pieno produktais
  • Cinamonu
  • Natūraliu riešutų sviestu, ypač patinka su riešutų gabaliukais
  • Su keliais riešutais ar sėklomis
  • Tinka prieš obuolį suvalgyti daržovių, pasirinktinai su lapinėmis salotomis, kopūstais, porais, šviežiais (nevirtais) burokėliais, morkomis ar net avokadu

Pagardinkite salotas su obuoliais graikiniu jogurtu ar šilkiniu tofu. Tokias salotas valgykite priešpiečiams ir lengvai sulauksite vėlyvų pietų.

Kaip Konservuoti Obuolius?

Jei norite sukaupti atsargų žiemai, siūlau rinktis tokius konservavimo būdus:

  • Virkite obuolienę.
  • Džiovinkite. Geriausia iki +42 C, lėtai džiovinti. Galima išdžiovinti pilnai, tada obuoliai tampa traškūs. Laikykite hermetiškai uždarytus.

Obuoliai Ir Liaudies Medicina

Nuo seno manoma, kad sultingi obuoliai ne tik suteikia jėgų, bet ir pailgina jaunystę. Pektinai, geležis, kalcis, magnis, mikroelementai - varis, kalis, jodas, silicis, cinkas, natris, kobaltas ir kt. ir yra tos naudingosios medžiagos, padedančios išsaugoti gražią ir lygią odą bei jaunystę.

Obuoliai buvo naudojami ir liaudies medicinoje.

  • Sergant ūmiu arba lėtiniu kolitu kai kurie medikai siūlo išbandyti kelių dienų obuolių dietą ir kas dieną suvalgyti apie 2 kilogramus tarkuotų obuolių.
  • Sergant avitaminoze rekomenduojama kasdien suvalgyti po kelis obuolius.
  • Obuoliai padeda įveikti virškinimo sutrikimus. Kai nesituštinama apie dvi paras, reikia valgyti šviežių obuolių, jų tyrės ar gerti obuolių kompotą.
  • Gerai vidurius laisvina ir kepti obuoliai. Rytą ir vakare rekomenduojama suvalgyti bent porą keptų obuolių. Kaip laisvinamieji vaistai veikia piene virti obuoliai. 2 supjaustytus obuolius reikia užpilti stikline pieno ir puse stiklinės vandens, 5 minutes pavirinti ir suvalgyti.
  • Sergant lėtiniu gastritu, sumažėjus skrandžio sekreto rūgštingumui rytais, valandą prieš valgį, rekomenduojama suvalgyti po 2 nuluptus ir sutarkuotus obuolius.
  • Viduriuojant reikėtų valgyti šviežiai sutarkuotą obuolį.
  • Sergant podagra ir šlapimtakių akmenlige, obuoliuose esančios kalio druskos ir taninas stabdo organizmo rūgštėjimą, todėl sergant šiomis ligomis labai naudinga gerti obuolių nuovirą. Juo gydytis reikėtų kelis mėnesius.
  • Kosint ir peršalus taip pat rekomenduojama gerti obuolių nuovirą, nes jis lengvina kosulį, mažina užkimimą.

Vitamino C daugiausia yra antaniniuose ir alyviniuose obuoliuose. Tačiau ilgai laikant žalius obuolius, šio vitamino kiekis mažėja, todėl naudinga valgyti ir konservuotus obuolius, gerti šių vaisių sulčių. Kad organizmui būtų lengviau pasisavinti vitaminą E, rekomenduojama gerti ir obuolių kompotą.

Daug vitamino C yra ir laukinių obuolių lapuose, todėl naudinga vartoti jų užpilą. Reikėtų vieną dalį lapų užpilti 4 dalimis vandens ir po keliolikos minučių perkošti. Skystį patariama gerti po du valgomuosius šaukštus kelis kartus per dieną.

Apibendrinimas

Apibendrinant, obuoliai yra universalus ir naudingas vaisius, tinkantis įvairiems mitybos poreikiams. Juos galima valgyti šviežius, keptus ar konservuotus, derinant su įvairiais produktais, siekiant maksimalios naudos sveikatai.