pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Pasigaminti Skaniausius Tradicinius Lietuviškus Cepelinus

Cepelinai - tai nuo seno su lietuviška virtuve siejamas patiekalas. Juos galite įdaryti tiek mėsa, tiek varške, tiek daržovėmis ar grybais. Pagardinkite mėgstamu padažu - ir kvieskite šeimą prie stalo.

Sakoma, kiek šeimininkių - tiek receptų. Cepelinai gaminami dviem būdais - iš žalių bulvių ir iš virtų bulvių.

Virtų ir Žalių Bulvių Cepelinų Receptas

Šią savaitę pirmą kartą gyvenime viriau cepelinus. Aš vis dar nesijaučiu pakankamai „didelė“ tradiciniams žalių bulvių cepelinams virti, bet štai virtų bulvių cepelinai su varške - pamaniau, kad net ir man įveikiamas iššūkis.

Ingredientai (6 asmenims):

  • 1,5 kg bulvių
  • 3 svogūnų
  • 0,5 kg virtų bulvių
  • Žiupsnelio druskos
  • Šlakelio citrinos sulčių

Įdarui:

  • 500 gramų faršo
  • 1 svogūnas
  • Šiek tiek druskos
  • Šiek tiek grūstų juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Bulves ir svogūnus nulupkite ir sutarkuokite bulvių tarka.
  2. Nupilkite skystį per marlę į dubenėlį, kad bulvių ir svogūnų masė būtų sausoka, bet ne išdžiūvusi.
  3. Dubenėlį su skysčiu palikite pastovėti 15 min. ir nupilkite nuo viršaus vandenį. Nusistovėjusį krakmolą sumaišykite su nusunktomis bulvėmis.
  4. Sutrinkite virtas bulves ir sumaišykite su tarkuotomis bulvėmis ir svogūnais. Pagardinkite druska.
  5. Kad tarkis netamsėtų, įspauskite šlakelį citrinos sulčių ir viską permaišykite.

Skanaus! Pagrindinė užduotis, gaminant cepelinus, yra taip užmaišyti bulvių tarkių tešlą, kad verdant ji nesuplyštų ir išlaikytų įdarą neišsibėgiojusį. Priklausomai nuo bulvių miltingumo ir krakmolingumo, gaminant jums gali tekti įberti daugiau ar mažiau krakmolo, taip pat reikės patreniruoti ranką, kiek gi to skysčio nuo bulvių tarkių nuspausti. Kuo daugiau įdėsite virtų bulvių, tuo minkštesni bus cepelinai: man labiausiai pasiteisinęs santykis yra 1 dalis virtų bulvių ir 3 dalys bulvių tarkių.

Virtų Bulvių Cepelinai su Varške

Ingredientai paprasti, pagaminti tikrai nėra sunku, o ir ko gero pati jaučiu jiems nostalgiją, pasiilgstu jų skonio, tad skaniai, vieną ar du, suvalgau ir pati.

Reikės:

  • 2 kg virtų su lupena bulvių
  • 2 kiaušinio trynių
  • Krakmolo tiek, kad sudarytų 1/4 bulvių masės, apie 250 g

Bulves nulupti, sumalti mėsmale, suminkyti kartu su tryniais, krakmolu ir druska. Masė beveik nelimpa prie rankų.

Įdarui:

  • 500 g virtos vištienos
  • Virta morka
  • Svogūnas
  • Druska, pipirai
  • 100 ml sultinio nuo mėsos
  • Sviesto šaukštas

Mėsą sumalti, morką taip pat, supilti sultinį, druską, pipirus. Svieste pakepti smulkiai pjaustytą svogūną ir viską sumaišyti. Įdaras turėtų būti sūrokas, jaustis pipirai... bet jau čia kaip kas mėgsta.

Drėgnomis rankomis formuoti nedidelius cepelinus. Dėti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti, kai jau iškils, 10 minučių. Patiekti su rūkytų lašinukų ir svogūno padažu bei grietine, arba išlydyti keptuvėje sviesto, grietinės, pasūdyti ir užpilti cepelinus. Skanaus!

Ruošiant varškės įdarą, jį gardinu turimomis prieskoninėmis žolelėmis. Labai tinka šviežias raudonėlis, mairūnas, peletrūnas ar mėta. Tokius virtų bulvių cepelinus su varškės įdaru dažniausiai patiekiu tiesiog su grietine ar su grietinės ir sviesto padažu. Keptuvėje išlydau sviestą, įmaišau grietinės, įberiu druskos pagal skonį, šiek tiek smulkintų krapų ir trumpai pašildau. Padažą užpilu ant išvirtų šilkinių cepelinų.

Virtų bulvių cepelinai su manų kruopomis

Bulvių masei reikės:

  • 1 kg bulvių
  • 100 g manų kruopų
  • 100 g bulvių krakmolo
  • druskos

Įdarui:

  • apie 300-400 g virtos maltos mėsos (kiaulienos, vištienos)
  • svogūno
  • morkos
  • aliejaus
  • druskos
  • juodųjų pipirų

Padažui:

  • rūkytos šoninės
  • svogūno
  • grietinės
  • sviesto
  • druskos

Kaip gaminti:

Bulves išvirkite, sutrinkite ir atvėsinkite. Į masę įmaišykite manų kruopas ir krakmola, pagardinkite druska. Įdarui mėsą išvirkite, sumalkite, sumaišykite su aliejuje pakepintu svogūnu ir tarkuota morka, pagardinkite druska ir pipirais. Formuokite cepelinus ir dėkite į verdantį vandenį. Virkite apie 10 minučių. Per tą laiką paruoškite spirgučių padažą: kubeliais pjaustytą šoninę ir svogūnus pakepinkite, kol šoninė šiek tiek išsilydys, o svogūnai apskrus.

Cepelinus su mėsa galite daryti dirižablio formos, su varške - apvalius, kaip kukulius. Bent jau mano šeimoje visada taip buvo daroma, kad atskirtume, kas cepelino viduje.