Čirviniai blynai su tarkuotais obuoliais - tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris savo šaknimis siekia gilias mūsų kulinarinio paveldo tradicijas. Šie purūs ir aromatingi blynai, pagardinti šviežiais tarkuotais obuoliais ir cinamonu, sukuria tobulą saldžiarūgštį skonį, kuris patiks visai šeimai. Čirvinių blynų ypatumas slypi jų kepimo būde - jie kepami specialioje keptuvėje su nedideliais įdubimais, kurie suteikia blynams charakteringą formą ir tekstūrą.
Pusryčiai mūsų namuose yra šventas reikalas. Visada skanaujami lovoje ir pagal itališkas tradicijas - saldūs. Kava, ar paskutiniu metu dažniau net arbata, sausainiai, pyragai, vaisiai, jogurtas, sultys - taip prasideda mūsų laisvi ir vėlyvi rytai. Kadangi mane pačią savaitgaliais mama dažniausiai lepindavo blynais, bandžiau ir čia įvesti tradiciją, tačiau be ypatingo pasisekimo. Mamos blynai visada liks kitokie, tie ypatingieji, ir lygiuotis nelabai net verta. O ir antroji pusė nepareiškė didelio entuziazmo šiuo klausimu.
Tačiau idėjos apie blynus apleist nenorėjau ir jau kuris laikas galvoje sukosi kiek kitoks ir italams nelabai įprastas variantas - čirviniai blynai. Dar iš vaikystės atsiminus kaip krikšto tėtis smagiai vartydavo keistą keptuvę nutariau leistis į paieškas. Mano didžiosios bet kokių paieškų meistrės - mamos pagalba speciali keptuvė jau per Kalėdas puikavosi mano rankose. Tad šį, kone pirmą laisvesnį savaitgalį, tryniau rankas ir ieškojau receptų. Gerokai išsigąsdino sviesto kalnai, naudojami blynams, tad ėmiausi eksperimentuoti derindama kelis receptus, rastus internete.
Naminiai čirviniai blynai su obuoliais
Pasakysiu tik tiek: antroji pusė bent penkis kartus tądien užsimiršdamas kartojo kokie skanūs tie blynai ryte buvo ir gal išeitų kitą savaitgalį pakartoti…Lengvi, minkšti, neriebūs ir aromatingi. Galėtų tapti savaitgalio tradicija..?
Ingredientai (2 porcijos / 6 blynams):
- 2 kiaušiniai
- 100 g cukraus
- 1 šaukštas (apie 25 g) sviesto
- 90 g miltų
- 70 g pilno grūdo miltų
- 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
- 100 ml gazuoto vandens
- 2 obuoliai
- keli lašai vanilės ekstrakto ar vanilino
- 1 ekologiškos citrinos žievelė
- žiupsnelis druskos
- sviesto keptuvei tepti
Paruošimas:
- Išlydykite šaukštą sviesto ant silpnos ugnies. Leiskite atvėsti.
- Išplakite kiaušinius su cukrumi, kol masė padvigubės ir pašviesės.
- Į kiaušinių ir cukraus plakinį įlašinkite vanilės ekstraktą arba vaniliną, supilkite atvėsusį sviestą, žiupsnelį druskos ir išmaišykite.
- Persijokite abejus miltus kartu su kepimo milteliais, išmaišykite iki vientisos tirštos masės.
- Supilkite gazuotą vandenį ir vėl išmaišykite.
- Sutarkuokite stambiai du obuolius ir įmaišykite į masę.
- Kepkite sviestu išteptoje čirvinių blynų keptuvėje iš abiejų pusių.
Kitas receptas
Ingredientai:
- Kefyras - 500 ml
- Miltai (kvietiniai) - 250 g
- Obuoliai (vidutinio dydžio) - 2 vnt.
- Cukraus pudra - 100 g
- Soda - 1 arbatinis šaukštelis be kaupo
- Druska - žiupsnelis
- Augalinis aliejus kepimui
- Medus arba cukraus pudra ir cinamonas patiekimui
Gaminame:
- Į dubenį prasijojame miltus cukraus pudrą, beriame sodą, druska ir visus ingredientus išmaišome.
- Pilame kefyrą ir užmaišome tešlą.
- Obuolius nuplauname, nulupame (galima ir nelupti), išimame sėklalizdžius ir sutarkuojame burokine tarka, įmaišome į tešlą.
- Keptuvėje įkaitiname augalinį aliejų, šaukštu formuojame blynus ir apkepame juos iš abiejų pusių.
- Blynai tiekiami su skystu medumi arba cukraus pudra ir cinamonu.
Recepto paruošimas
Ingredientai:
- Kiaušiniai: 2 vnt.
- Cukrus: 2 v. š.
- Pienas: 200 ml
- Obuoliai: 2 vnt.
- Druska: žiupsnelis
- Cinamonas: žiupsnelis
- Miltai: 300 ml
- Tirpintas sviestas arba aliejus: 1 v. š.
- Paruošiame tešlą: Į dubenį įmušame kiaušinius, įberiame cukrų, druską ir cinamoną.
- Išsukame šluotele, kol masė tampa vientisa ir putota.
- Įpilame skystuosius ingredientus: Supilame pieną bei tirpintą sviestą arba aliejų, išmaišome, kol viskas tolygiai susijungia.
- Įmaišome miltus: Pamažu beriame miltus, nuolat maišydami šluotele, kad neliktų gumulėlių, kol gauname skystoką, bet vientisą tešlą.
- Įdedame obuolius: Obuolius nulupame ir sutarkuojame burokine tarka.
- Įmaišome juos į tešlą, kad obuolių gabaliukai pasiskirstytų po visą tešlą.
- Kepame blynus: Gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje pilame nedidelį kiekį tešlos, kad blynas būtų vientisas.
- Kepame tol, kol blynas tampa auksinės spalvos ir gražiai iškepa iš abiejų pusių.
Galimos ingredientų alternatyvos
Šiame recepte galima rasti įvairių ingredientų alternatyvų, kurios leis pritaikyti patiekalą pagal jūsų skonį ar turimus produktus:
- Vietoje įprastų obuolių galima naudoti kriaušes, persikus arba slyvas, priklausomai nuo sezono.
- Cukrų galima pakeisti medumi, klevų sirupu arba kokosų cukrumi.
- Vietoje karvės pieno tinka naudoti augalinį pieną - migdolų, avižų ar kokosų.
- Jei norite blynų be glitimo, kvietinius miltus pakeiskite grikių, ryžių ar kukurūzų miltais.
- Cinamoną galima pakeisti vanilės ekstraktu, kardamonu arba muskato riešutu.
- Vietoje sviesto galima naudoti kokosų aliejų arba sviestą (ghee).