pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ar sveika valgyti datules? Nauda ir patarimai

Datules pelnytai galima vadinti supermaistu. Saldžios ir maistingos datulės yra kupinos mineralų bei vitaminų. Be to, tai vienas sveikiausių saldumynų. O jų skonis priklauso nuo rūšies. Populiariausios dvi datulių rūšys - "Medjool", kurios yra minkštesnės, drėgnesnės ir saldesnės bei "Deglet Noor", kurios pasižymi riešutiniu paviršiumi ir yra kiek sausesnės. Daugiausiai šių vaisių užaugina Egiptas, Saugo Arabija, Iranas ir Alžyras. Datulės yra labai sena kultūra, auginama jau daugiau nei 5000 metų.

Datulių maistinė vertė

Šie nedideli vaisiai yra kupini vitaminų bei mineralų, įskaitant geležį, kalį, magnį ir B grupės vitaminus. Nors datulės turi daug kalorijų ir angliavandenių, jose yra daug naudingų skaidulų. Viena porcija datulių turi 2 g skaidulų, todėl šie vaisiai gali prisidėti prie sveikos virškinimo ir žarnyno veiklos.

Datulių maistinė vertė* 100 g produkto:

  • 270-310 kcal.

Svarbu paminėti, kad nors datulėse yra daug skaidulų ir kitų maistinių medžiagų, jos yra kaloringos ir vartoti verta saikingai. Gera žinia ta, kad, norint išgauti iš šių vaisių maksimalią naudą, suaugusiam žmogui pakanka per dieną suvalgyti vos tris datules.

Štai kaip atrodo vienos „Medjool“ datulės maistinė vertė:

  • 66,5 kcal
  • 0,4 g baltymų
  • 0,04 g riebalų
  • 18 g angliavandenių
  • 1,6 g skaidulų
  • 16 g cukraus

Datulių nauda sveikatai

Datulės - tai datulių palmės, auginamos daugelyje tropinių pasaulio regionų, vaisiai. Pastaraisiais metais datulės tapo gana populiarios. Beveik visos Vakarų šalyse parduodamos datulės yra džiovintos. Ar datulės džiovintos, ar ne, galima spręsti iš jų išvaizdos.

Datulių nauda:

  1. Natūraliai suteikia energijos. Datulės yra natūralios augalinės fruktozės šaltinis, todėl yra puikus greitas užkandis ir alternatyva baltam cukrui, saldumynams. Kitaip nei gliukozė, kuri randama beveik visuose perdirbtuose maisto produktuose, fruktozė taip nekelia cukraus lygio kraujyje. Norėdami greitai pakelti ar atstatyti energijos lygį datulėmis praturtinkite pusryčius arba suvalgykite kelias po treniruotės.
  2. Daug maistinių skaidulų. Maistinės skaidulos stimuliuoja medžiagų apykaitą ir yra būtinos sklandžiam virškinimui. 100g datulių yra net 8g ląstelienos! Maistinės skaidulos naudingos reguliuojant cukraus kiekį kraujyje - lėtina virškinimą ir padeda išvengti staigių cukraus šuolių kraujyje pavalgius. Jei nuolat kenčiate nuo vidurių užkietėjimo, į savo mitybą įtraukite datules. Didelis skaidulų kiekis puikiai valo žarnyną ir maitina gerąsias žarnyno bakterijas, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Reguliariai valgant datules, geriau virškinamas maistas. Medicinos institutas rekomenduoja kasdien suvartoti nuo 19 iki 38 gramų skaidulų, atsižvelgiant į lytį ir amžių. Keturios datulės per dieną sudaro ketvirtadalį rekomenduojamos skaidulų paros normos.
  3. Žemas glikemijos indeksas. Nors datulėse yra natūralių cukrų, didelis kiekis maistinių skaidulų organizmui padeda lėčiau pasisavinti angliavandenius. Kuo lėčiau angliavandeniai virškinami, tuo mažesnė tikimybė, kad padidės cukraus kiekis kraujyje. Tad datulės, nors ir yra natūraliai saldžios, turi žemą arba vidutinį glikeminį indeksą, nuo 43 iki 55.
  4. Turi mažai riebalų. Datulėse itin mažas kiekis sočiųjų riebalų. Vartojamos kaip sveikas užkandis laikantis dietos ir norint numesti svorio. Jose visiškai nėra trans-riebalų bei cholesterolio, kurie yra kenksmingi sveikatai ir gali padidinti kai kurių ligų riziką.
  5. Gausu polifenolių. Datulėse didelė koncentracija polifenolių, antioksidantų, kurie saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos, apsaugo organizmą nuo uždegimo ir gali sumažinti kai kurių chroninių ligų riziką. Taip pat gausu ir kitų antioksidantų - flavonoidų ir karotenoidų. Datulėse gausu antioksidantų, kurie stabdo priešlaikinį senėjimą ir mažina vėžinių ląstelių atsiradimo riziką.
  6. Gausu vitaminų ir mineralų. Datulės yra geras kalio, magnio, geležies, kalcio, fosforo, cinko šaltinis. Turi B grupės vitaminų, kurie svarbūs nervų sistemai, raumenims, širdžiai, smegenų veiklai. Datulės sukaupia magnio, kalio, kalcio, mangano ir fosforo atsargas, kurios stiprina kaulus.
  7. Pagerina smegenų veiklą. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad datulės pagerina smegenų veiklą. Tyrimų su gyvūnais metu nustatyta, kad datulės padeda pagerinti atmintį ir mokymąsi, sumažinti nerimą, sumažinti uždegiminius žymenis, tokius kaip interleukinas 6 (IL-6), smegenyse. Jo didelis kiekis yra susijęs su didesne neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga, rizika bei sumažinti amiloido beta baltymų, kurie gali susidaryti plokšteles smegenyse, aktyvumą. Kai smegenyse kaupiasi apnašos, jos gali sutrikdyti smegenų ląstelių ryšį, o tai gali sukelti smegenų ląstelių mirtį ir Alzheimerio ligą.
  8. Nereikia bijoti datulėse esančio didelio kiekio cukraus, nes jis nepakelia staiga cukraus kiekio ir yra natūraliai susidaręs, priešingai nei vartojamas pridėtinis cukrus. Tačiau datulių nereikėtų valgyti daug, nes jos labai kaloringos.

Kada vengti datulių ir jas riboti?

Santykinai didelis sulfitų kiekis yra džiovintose datulėse. Kiek jų yra, priklauso nuo gamintojo. Kai kurie žmonės yra jautrūs sulfitams ir dėl to gali patirti įvairių šalutinių poveikių, tokių kaip virškinimo trakto sutrikimai ar suaktyvėjusi alergija. Dėl jos gali pasireikšti odos bėrimai, niežulys, ašarojimas ar akių paraudimas, sloga.

Džiovintose datulėse yra daug fruktozės, kitaip sakant, cukrų. Dėl to saikingai jas derėtų vartoti sergantiems diabetu ar turintiems riziką juo susirgti, turintiems antsvorio bei turintiems dirgliosios žarnos sindromą (DŽS).

12 būdų, kur naudoti datules

  1. Neškite dovanų į svečius.
  2. Desertuose - vietoje cukraus. Cukrų receptuose keiskite datulių pasta santykiu 1:1. Pasigaminti paprasta - datules sumaišykite su vandeniu ir sutrinkite iki vienalytės grietinės konsistencijos masės.
  3. Rinkitės vietoje saldainių, sausainių ar kitų saldumynų.
  4. Naudokite kaip rišiklį sveikesniems sausainiams ar batonėliams. Datulių lipni tekstūra, todėl vienu kartu galite ir saldinti, ir sulipinti.
  5. Datules derinkite su riešutais ir sėklomis, kad pagamintumėte sveikus užkandžių batonėlius ar energetinius rutuliukus.
  6. Datulių pasta galite pasaldinti salotų padažus. Daug žmonių yra alergiški žiedadulkėms ir negali vartoti medaus, tad jį gali pakeisti datulės.
  7. Saldinkite varškės patiekalus: varškėčius, naminius sūrelius.
  8. Saldinkite blynus.
  9. Ispaninio šalavijo sėklų (chia) ir augalinio gėrimo desertuose, jei reikia saldumo - naudokite datulių pastą.
  10. Ispaninio šalavijo sėklų desertams datulių pasta tinka vietoje agavų ar klevų sirupo.
  11. Graikiško jogurto ir uogų desertui.
  12. Nekeptų pyragų ir desertų apatiniam sluoksniui formuoti. Pavyzdžiui desertui su migdolais ir kokoso gėrimu arba varškės tortas su džiovintais vaisiais ir aguonomis.

Rinkitės kruopščiai atrinktas, saldžias datules.