Šakotis, dar vadinamas baumkuchenu - vienas populiariausių Lietuvos kulinarinio paveldo kepinių. Zanavykų krašto moterys išsaugojo senąsias šakočio kepimo tradicijas ir receptus. Užsukome į Lekėčius pušynuose besislepiantį, mažą pakaunės Zanavykų miestelį, tarp Šakių ir Kauno rajonų „rubežiaus“.
Anksčiau Lekėčiuose gyveno apie 15 moterų, kurios kepdavo šakočius savo sodybų kiemo virtuvėse ar net garažuose pastatytose krosnyse, dabar šiame krašte senas baumkuchenų kepimo tradicijas puoselėjančių šeimininkių beliko vos dvi. Viena jų - p. Romutė Mureikienė, kuri savo pirmąjį šakotį iškepė prieš beveik 60 m.
Lapkričio 19 d. Valstybinio turizmo departamento kartu su Europos Komisija rengiamuose geriausių Lietuvos gastronominių gaminių rinkimuose laimėjo šakotis. Mūsų šalies virtuvės vizitine kortele tituluojamas šakotis jau gruodžio mėn. Jaskonių kaime (4 km nuo Druskininkų) galima išvysti ir išbandyti, kaip kepamas lietuviško švenčių stalo pasididžiavimas - šakotis, paragauti ką tik iš židinio ištraukto deserto.
Daugiau nei 10 metų Europos Komisija vykdo projektą „Europos turizmo traukos vietovės“ (ang. „European Destinations of Excellence“, EDEN), kurio tikslas - atkreipti dėmesį į Europos turistinių vietovių įvairovę, vertę, originalumą bei skatinti naujų turizmo krypčių plėtrą. Kiekvienais metais Europos šalys išrenka po viena įdomiausią šalies turizmo traukos vietovę, atitinkančią tų metų Europos Komisijos projekto temą bei kriterijus.
Kaip apdovanojimų ceremonijoje teigė Valstybinio turizmo departamento direktorė Jurgita Kazlauskienė, kulinarinis turizmas yra sparčiai populiarėjanti turizmo niša, tad šių metu tema aktuali ir svarbi visam šalies turizmo sektoriui. Būti pripažintais geriausiais Lietuvoje panoro 16 kulinarinių projektų iš įvairių šalies vietovių. Paraiškas pagal Europos Komisijos nustatytus kriterijus vertino turizmo ekspertų komisija.
Šakočių kepimo čempionato laurus ir šiais metais nuskynė B. Drevinkaitienės įmonės „Rugelis“ atstovai - broliai Žydrūnas, Raimondas ir Rasita. Šiais metais čempionatas tarptautinis, mat jame edukaciją pristatė svečiai iš Vengrijos, tačiau dėl pagrindinio prizo rungėsi aštuoni kepėjai iš Lietuvos.
Ne pirmą kartą čempionate dalyvaujantys ir jame laimintys B. Drevininkaitienės įmonės „Rugelis“ atstovai ir šiais metais, kaip sako Rasita Drevininkaitė, ruošėsi maksimaliai ir orientavosi į pagrindinius konkurso kriterijus kuo labiau atskleisti senąsias tradicijas, perteikti tautinio paveldo produkto - šakočio - unikalumą. Tad net ir vaizdas buvo sukurtas it senoje sodyboje su autentiškais atributais.
„Ir karvės muliažą pasiskolinome, ir šieno vežėmės, ir žolę pasiklojome“, - apie įsikūrimą ir pasiruošimą procesui pasakojo R. Drevininkaitė. Pas šakiečius užsukę svečiai, kaip pridera vaišingumu garsėjantiems suvalkiečiams, buvo sutikti itin svetingai - vaišinami namine duona, sūriu bei lašinukais. O patį šakotį jie kepė ant iš senų plytų čia pat sumeistrautos krosnies.
Tešlą pagal močiutės receptą broliai Žydrūnas ir Raimondas maišė senoviškame mediniame kubile, Rasita rankomis plakė 60-ies kiaušinių baltymus su iš karkliuko pagaminta šluotele, o jaunosios šeimos atstovės Barbora, Kotryna, Elzė ir Vytė demonstravo, kaip senoviškai mušama grietinė.
„Neneigsiu, kad turėjome viltį laimėti, bet niekada negali žinoti, kaip viskas pasiseks, nes darbas vyksta lauko sąlygomis, tad ir lyti gali pradėti, ir šakotis nukristi, bet džiaugiamės, kad viskas pavyko ir buvome įvertinti“, - pripažįsta R. Drevininkaitė, pasakojusi, kad kompetentinga komisija vertina visą procesą, tad nuolat užsuka pažiūrėti, kaip vyksta darbas.
Šis laimėjimas čempionate jau ketvirtasis, tačiau porą metų „Rugelis“ jame nedalyvavo, kaip juokiasi Rasita, leido laimėti ir pasireikšti kitiems kepėjams. Beje, čempionate ne pirmą kartą dalyvavo ir jėgas išbandė dar vieni kepėjai iš Šakių rajono - prekiniam ženklui „Gamtos girnos“ atstovaujantys Valensas Balsevičius ir Renata Rėklaitytė iš Beduonės kaimo (Lukšių sen.), tačiau prizinės vietos laimėti jiems nepavyko. Antrąją ir trečiąją vietas pelnė kepėjai iš Ukmergės bei Utenos.
Šakočio kepėjo patirtis
Iš Užvenčio kilęs, dabar su šeima kitame Kelmės rajono gale, Burbaičiuose gyvenantis Steponas Bagočius jaunystėje ilgokai svarstė, kurią profesiją - mechaniko ar virėjo - pasirinkti. „Per dvejus metus daug sužinojau, išmokau: ir kaip mėsiškus, ir kaip saldžius patiekalus gaminti. Kadangi mokykla buvo konditerijos, labiausiai mokė kepinių.
„Per karą mano močiutė, mamos mama, gyvenusi Pavandenėje, už kelių kilometrų nuo Užvenčio, išslapstė dvi paaugles žydaites. Merginos išmokė pagal žydiškas tradicijas „nendziavoti“ (farširuoti) lydeką, kitokių savų skanumynų. Vėliau ir aš pramokau iš savo mamos, pravertė“, - sakė S. Bagočius.
Jis užaugo tarp šešių brolių ir seserų. Dešimtmetį S. Bagočius dirbo Kelmėje: kepė garsiąsias pynes, kitokius pyragus. „Iš karto senojoje kepyklėlėje šakočiams kepti neturėjome specialios krosnies, tik kūrenamą malkomis. Dabar, kai iškepė ne vieną dešimtį šakočių, Steponui viskas aišku. O iš pradžių buvo visko. Pirmasis iškeptas šakotis sulūžo, sutrūko tik nuo volo nuimtas. Per daug pridėjo grietinės, todėl šakotis iškepė per trapus.
„Viršininkas leido pasidalinti, į namus netinkamo parduoti kepinio parsinešti. Šeimyna prisisaldino iki soties. Dukros buvo dar mažos, labai jas pradžiuginau“, - šypsojosi S. Bagočius.
Vienas iš svarbiausių dalykų, pasak šeimininko, ir yra paruošti tinkamą tešlą, iki reikiamos konsistencijos išplakti kiaušinių baltymus. Per mažai išplaksi - blogai, per daug - irgi negerai. Vienu metu plakami tik penkių kiaušinių baltymai, tiek pat trynių maišoma su cukrumi. 4 kilogramų šakočiui reikia 70 kiaušinių, po kilogramą sviesto ir grietinės, po kilogramą 200 gramų miltų ir cukraus, vanilinio cukraus. Tinkamiausi naminiai kiaušiniai, sviestas - atvirkščiai, iš parduotuvės. Naminis netinka, nes yra per riebus. Tešlai paruošti sugaišta visą valandą. „Bet procesas labai įdomus“, - aiškino S. Bagočius.
Kai jau tešla paruošta, prasideda ilgai trunkantis šakočio kepimas. Apie dvi valandas tenka didžiuliame karštyje išstovėti, tešlą ant elektra sukamo volo pilti. Kai pradeda „augti ragai“, visas karštis į šakotį pereina.
„Pavargstu, kol iškepu, bet galutinis rezultatas visus vargus atperka. Gražu net žiūrėti į savo darbą. Mano iškeptas šakotis puikiausiai tinkamas tris mėnesius, tik sausoje vietoje jį reikia laikyti“, - sakė S. Bagočius.
Šakočio ingredientai
Ingredientas | Kiekis (4 kg šakočiui) |
---|---|
Kiaušiniai | 70 |
Sviestas | 1 kg |
Grietinė | 1 kg |
Miltai | 1.2 kg |
Cukrus | 1.2 kg |
Vanilinis cukrus | Pagal skonį |